Årsmelding 2010    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 24.10.2008 - 16.10.2010
Godkjent på årsmøtet 16.10.2010

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:

Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Åshild Fause, Tromsø, gjenv.
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Arnhild Lindholm, Balsfjord, gjenv.
Ronja Normann Annexstad Trolie, gjenv.
Peder André Amundsen, ny
Inger Marie Lupton, ny

Vararepr.:

1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Leif Petter Hansen, Tromsø, gjenv
3. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
4. Kjetil Reiersen, Sørkjosen, gjenv.
5. Kjell Sverre Myrvoll, Balsfjord, ny

Revisor:

Nils Aarsæther. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:

Wenche Cumming (leder),
Kjell-Sverre Myrvoll
Odd Handegård

Til rådet i Nei til EU:

Eli Berg, med personlige vararepr.
1. Ronja Annexstad Trolie
2. Arnhild Lindholm
Tore Ruud, med personlige vararepr.
1. Olav Flaate
2. Peder André Amundsen

Møter i styret i perioden:

Styremøter: 10. januar og 21.mars i Tromsø, 7. juni på Vollan og 22.august på Husøya.

Arbeidsutvalgsmøter:

19. november, 5. januar, 19. januar, 9. februar, 2.mars, 17. august, 23. september. Ronja var bortreist i 3 måneder i vår, og i den perioeden hadde Eli og Åshild enkelte korte lønsjmøter.

Konstituering av arbeidsutvalget.

Nestleder: Ronja Annexstad Trolie, sekretær: Åshild Fause og kasserer: Eli Berg. Det ble i etterkant av årsmøtet klart at Inger Marie Lupton ble valgt inn etter en misforståelse, og hun har ikke møtt i styret. Ronja: kvinnekontakt og Åshild bokprosjektkontakt.

AU har bestått av Eli Berg, Åshild Fause og Ronja Trolie Annexstad. En representant for styret i Tromsø-laget har deltatt på enkelte møter. Repr. fra fylkesstyret har også deltatt på de fleste styremøtene i Tromsø Nei til EU.

Årsmøte 2009

Årsmøtet ble avholdt i Tromsø 24. oktober 2009. Det var 9 representanter med stemmerett til stede. I tillegg deltok regionsekretær Hallgeir Opdal på møtet. Årsmøtet behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok to uttalelser: " Stopp trakasseringa av Island" og "Legg ned veto mot Datalagringsdirektivet".

Etter årsmøtet ble det avholdt et åpent møte med foredrag av Peter Ørebech. Han snakka om Island, hvordan krisa har rammet og forholdet til EU-søknaden. Det var ca 20 tilstede på møtet.

AKTIVITETER:

1.Organisasjonsutvikling og aktiviteter

Troms Nei til EU har lokallag med et valgt styre i Tromsø, Balsfjord/Storfjord, Sørreisa, Lenvik og Harstad. Det er ikke blitt danna nye lokallag siste året, og regionsekretæren har hatt mindre tid til å reise til og arrangere møter lokalt i år enn i fjor. En plan om å få til noe i Nordreisa eller Skjervøy, ble ikke realisert, og vi har ikke evna å følge opp et møte som var i Målselv i oktober 2009.

Det har vært jobba en del med å oppdatere det øvrige kontaktnettet i fylket, og en del av kommunekontaktene har ytra ønske om at andre skulle ta over. Dette arbeidet er ikke sluttført. Det jobbes også med å få på plass et e-post-nettverk, både i forhold til kommunekontaktene og i forhold til flest mulig av medlemmene. At det er registrert mobilnummer til de fleste medlemmene, gjør også at meldinger om arrangement og purring på kontingent kan sendes på SMS.

Harstad Nei til EU har hatt et aktivt år, med åpne møter om Datlagringsdirektivet med Tore Ruud som innleder og om EPA med Helene Bank.

Tromsø Nei til EU hadde et åpent møte i forbindelse med sitt årsmøte i januar, der Tore Ruud innleda om datalagringsdirektivet, og de var arrangør av Internasjonalt seminar 15.april. Der var innleder Helen Bank med tema; EU's forhold til fattige land (EPA).

Arbeidet i Ungdom mot EU og Studenter mot EU har ikke vært stort siste året i Troms, men Studenter mot EU har engasjert seg noe i kampen mot datalagringsdirektivet, danna Studenter mot datalagringsdirektivet og hadde stand i byen på aksjonsdagen den 10.april

Kampen mot datalagringsdirektivet.

Dette var en svært viktig sak dette året og er det fortsatt. Det handler om personvern og demokrati og det har vært et betydelig engasjement i en stor bredde av politiske partier og organisasjoner for å stoppe direktivet. Fylkesstyret sendte en grundig høringsuttalelse til direktivet, utarbeida av Tore Ruud. Den ble avslutta med følgende konklusjon:

Troms Nei til EU mener at Datalagringsdirektivet ikke er relevant i forhold til EØS-avtalen, og at det må avvises på dette grunnlag.

Dersom man likevel skulle konkludere med at direktivet er EØS-relevant, må det foretas en vurdering av direktivet i forhold til Grunnlovens bestemmelser og ånd. Vi mener at bruddene her er klare nok til at dette er et selvstendig grunnlag for å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen.

Videre bryter direktivet klart med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8 som Norge er forpliktet til å overholde. Datalagringsdirektivet fører til mer overvåking uten at det er sannsynliggjort at dette sikrer oss mot terrorisme og alvorlig kriminalitet. Og direktivet skaper en ny risiko for kompromittering av sensitiv informasjon.

Alt dette tilsier at Norge bruker reservasjonsretten i EØS-avtalen for første gang.

I tillegg til de åpne møtene som allerede er nevnt over, ble det arrangert et debattmøte i Tromsø 6.mai. Vi tok initiativet og fikk med en brei allianse av arrangører. I panelet var det to stortingspolitikere: Anne Marit Bjørnflaten, første nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen (Ap) og Per Sandberg, leder av justiskomiteen (FrP). I tillegg deltok Lars Henrik Michelsen, leder i Stopp Datalagringsdirektivet og Truls Fyhn, politimester i Tromsø.

Arrangører var: Stopp DLD, Nei til EU, FrP, Høyre, Venstre, Rødt, SV, Senterpartiet og KrF. Det var vel 30 deltakere på møtet, og det ble også oppslag i lokalavisa iTromsø etter møtet. Tore Ruud og Olav Flaate har også skrevet leserinnlegg om saken. Saken er enda ikke avgjort, og det knyttes særlig interessene til om hva Høyres gruppe på Stortinget vil gjøre, ettersom det der er stor uenighet, og om de sier nei, vil det avgjøre om det blir veto mot direktivet.

Lisboatraktaten og utviklinga i EU.

Det har også vært en prioritert oppgave dette året å skolere organisasjonen på konsekvensene av at Lisboatraktaten trådte i kraft på tampen av året 2009. Etter at Irland ble tvunget til ei andre folkeavstemning om traktaten, ble det mulig for EU å endelig vedta denne traktaten. Den kom som en erstatning for den foreslåtte Grunnlovstraktaten som havarerte etter at den ble stemt ned i Frankrike og Nederland.

Vi søkte derfor om penger fra UD til å arrangere en konferanse med dette som tema. Med den økonomiske krisa som har ramma EU og problemene det har hatt for EURO-samarbeidet, var det naturlig også å ta det opp på konferansen. Vi fikk bevilga kr. 45 000, og konferansen ble arrangert i Tromø den 11. september med følgende tittel og program:

"EU - i kortvarig krise, eller mot kollaps?"

"Hvilken betydning Lisboatraktaten har for EUs utvikling" var tittel på innledninga som Søren Søndergaard holdt. Han representerer Folkebevægelsen mod EU i EU-parlamentet. Han har bla.a engasjertseg i kampen mot Lisboatraktaten, og var en av de viktigste forkjemperne for at danskene skulle få lov til å stemme over denne i en folkeavstemming. Han snakka om hvilken betydning Lisboatraktaten har for EUs utvikling.

Den andre hovedinnlederen var ved tidligere nestleder i Nei til EU og samfunnsøkonom Maria Walberg. Hun holdt innledning om den krisa som nå utspiller seg i Eurosamarbeidet.

Konferansen ble avslutta med en debatt mellom Europeisk Ungdom ved Magnus Mæland og Ungdom mot EU ved leder Tale Marte Dæhlen. Det var ca 30 deltakere på konferansen.

Island - hva skjer?

Etter det økonomiske krakket på Island med etterfølgende EU-søknad, har det vært stor interesse i Nei til EU for å følge med på hva som skjer på Island, særlig i forhold til EU.

Dette var tema for det åpne møtet vi arrangerte i forbindelse med årsmøtet i oktober 2009. Det var også en større delegasjon av islendinger på Nei til EU sitt landsmøte. Tore Ruud har fulgt spesielt godt med på hva som har skjedd på Island og har oppdatert vår hjemmeside med mye informasjon om dette.

Medlemsavis.

Vi har i året som gikk for første gang gitt ut egen medlemavis for Troms Nei til EU! Vi tror det er viktig å få ut lokal informasjon til medlemmene, og tidspunktet den ble sendt ut, gjorde at vi fikk med informasjon både om konferansen i september og årsmøtet. Fylkesstyret prøvde å komme opp med et navn på avisa men foreløpig heter den bare "Medlemsavis for Troms Nei til EU". Planen er å sende ut avisa to ganger i året.

2. Verving/ medlemsutvikling

Målsettinga for 2009 satte årsmøtet til å ha over 1000 medlemmer, ei målsetting som nok var noe lav i forhold til landsmøtet si målsetting om å nå 30 000 medlemmer på landsbasis i 2009. Etter en stor innsats fra både sentralt og av enkelte fylkesstyremedlemmer på tampen av året, ble det verva mange nye medlemmer, særlig blant Bondelagsmedlemmer. Dermed ble det ny rekord med 1154 medlemmer i 2009.

For 2010 satte vi som målsetting å fortsette å ha over 1100 medlemmer. Landsmøtet i 2009 gjorde vedtak om å øke medlemstallet til 31000 på landsbasis for 2010. Sett i lys av ei slik målsetting, ligger vi ikke helt godt an, men vi er tross alt ett av få fylker som ligger foran fjoråret i antall betalende medlemmer på samme tid som i fjor.

Antall betalende medlemmer siste 10 åra:


2001: 794
2002: 816
2003: 896
2004: 942
2005 :1073
2006: 995
2007: 1029
2008: 1024

2009: 1154

Medlemstall pr. 8. oktober 2010: 1090.

Vi har deltatt med stand på Nordkjosmessa, 4.-6. juni - ansvar Balsfjord/Storfjord, på Husøydagan, 21.august,- ansvar Lenvik, begge plasser med bidrag fra fylkesstyret. I Tromsø var det stand/utdeling av materiell 8.mars og 1.mai, og Harstad hadde stand 1.mai og 4.sept. Vi verva noen nye medlemmer på enkelte av disse, men i nokså begrensa grad. Men det er uansett viktig å være tilstede, dele ut materiell, være synlig og diskutere med folk.

Det er totalt 1253 navn på medlemslista, så det betyr at 87 % av disse har betalt kontingenten for 2009, mot 89% på samme tid i fjor. Det er verva 52 nye betalende medlemmer så langt i 2010. Det er for lavt i forhold til målsettinga, og vi har bare i bergrensa grad greid å følge opp planer som er lagt for vervetiltak. I Balsjord og Sørreisa ble det laget en egen giro, som ble delt ut, uten at det har gitt noe nevneverdig økning i medlemstallet. Vi har også en egen Troms-giro, men den er ikke blitt spredd i noen særlig grad.

Det blir viktig å følge opp vervekampanja som organiseres fra sentralt nå i høst, da vil vi ha mulighet til å nå samme medlemstallet som i fjor.

3. Pressemeldinger og leserbrev

Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året:

Fra årsmøtet: 24. oktober.
"Stopp trakasseringa av Island" og
"Legg ned veto mot Datalagringsdirektivet".

April:
Pressemelding om debatt om datalagringsdirektivet

September:
Pressemelding om konferanse i Tromsø:
"EU i kortvarig krise eller mot kollaps?"

Både flere fylkesstyremedlemmer og lokallag har hatt en del leserinnlegg i avisene i fylket. Ett utvalg av disse kan nevnes:

Jubileum for folkestyre (09.12.2009) av Olav Flaate

EØS avtalen mellom EU og Noreg dyrare (21.12.2009) av Olav Flaate

EU-ambassadøren og datalagringsdirektivet (18.01.2010) av Tore Ruud

EØS-avtalen er problemet (06.02.2010) av Eli Berg

Datalagringsdirektivet og alvorlig kriminalitet (12.02.2010) av Tore Ruud

Datalagringsdirektivet - eit trugsmål mot personvernet og demokratiet (03.05.2010) av Olav Flaate

EU, EØS og vanlege folk (14.06.2010) av Olav Flaate

EUs interesser i Arktis (16.08.2010) av Tore Ruud

EUs interesser i Arktis - sluttkommentar (08.09.2010) av Tore Ruud

Det har også vært noen leserinnlegg fra Nei til EU sentralt i lokalavisene i perioden.

4. Deltakelse på møter

På landsmøtet 2009 deltok: Eli Berg, Tore Ruud, Olav Flaate, Ronja A Trolie, Anne Lise Isaksen, Harald Einarson og Synnøve Jørgensen

Eli Berg ble gjenvalgt som medlem av kontrollkomiteen. Eli holdt innledning om den politiske situasjonen på møte på Driv for Studenter mot EU 28.jan. Tore Ruud holdt innledning om datalagringsdirektivet på åpent møte som Tromsølaget hadde i forbindelse med sitt årsmøte 26.jan. Han holdt også innledning om dette på vårt fylkesstyremøte i januar.

Eli Berg , Tore Ruud og Anne Lise Isaksen deltok på landskonferansen 12. - 13. mars Eli Berg og Tore Ruud deltok på rådsmøtet 13. og 14. mars.

Tore Ruud hilste fra Troms Nei til EU på fylkesårsmøtet til Troms Bonde og Småbrukarlag

Eli deltok på fylkeslederkonferanse i Oslo 28.mai Ronja A. Trolie og Synnøve Jørgensen deltok på kvinnekonferansen 9. -10. oktober

Eli (med Ronja og Åshild som vara et par ganger) har også deltatt på månedlige telefonmøter mellom fylkeslederne og ledelsen sentralt, og på telefonmøter for å diskutere regionsekretæren sitt arbeid. Der har Hallgeir, fylkeslederne i Nordland, Nord-Trøndelag og Troms, samt repr. ledelsen sentralt deltatt.

Eli har også (som en av to fylkesledere) deltatt i et utvalg som har gjennomgått retningslinjene for fylkes- og regionsekretærordninga.

5. Alliansebygging

Vi har ikke organisert egne møter med alliansepartnerne de siste åra. Men vi har sendt ut brev i starten av året med informasjon om våre planer og der vi har tilbydt oss komme på møter hos dem. Sist år var det bare årsmøtet i Troms bonde og småbrukarlag vi var representert med hilsning fra Nei til EU.

Vi har i tillegg brukt ulike partiers nettverk for å spre informasjon om våre arrangement, og vi har hatt samarbeid med noen partier i forbindelse med utsending av vervegiroer.

6. Hjemmesida

Nei til EU i Troms si hjemmeside blir fortsatt jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der, når de blir sendt til Tore.

Siste året har det vært lagt stor vekt på utviklinga på Island, og vår hjemmeside må vel sies å være av de best oppdaterte på dette området.

7. Regionsekretæren

Nei til EU hadde ei grundig evaluering av fylkessekretærordninga i 2008, og resultatet for oss ble at vi fikk ei prøveordning for ett år med en regionsekretær for Nord Trøndelag, Nordland og Troms. Ordninga ble gjort permanent, og sekretæren er Hallgeir Opdal som nå har vært regionsekretær i 100% stilling, i vel to år, med sin arbeidsplass på Nei til EU-kontoret sentralt.

Hans arbeidsoppgaver har vært spesielt knytta til verving og organisasjonsbygging. Han har vært mindre tilstede i Troms dette året enn det forrige. Han deltok på årsmøtet i oktober og på fylkesstyremøtet i januar. I januar var han også på møte i Balsfjord Nei til EU og holdt innledning og hadde møte med og stand med Studenter mot EU i Tromsø.

Han har bistått fylkeslaget og lokallagene med utsending av brev, mobilisering og annonsering av arrangement. Og han har vært behjelpelig med layout på lokale løpesedler og konferanseprogram. En viktig jobb i sommer var å lage medlemsavisa som vi ga ut for første gang.

Hallgeir har nå sagt opp stillinga for å begynne i ny jobb i Trondheim. I den forbindelse er det lyst ut ei 100% stilling som i første omgang skal dekke Nordland og Troms, mens det åpnes for at samme person etterhvert også skal få ansvar for Finnmark.

POLITISK VURDERING

EU er prega av økonomisk krise, massearbeidsløshet, lav tillit i befolkningen og motsetninger om videre veivalg. Mye tyder på at EU vil møte krisa med enda mer overnasjonalitet, på bekostning av medlemsstatenes sjølråderett. Omfattende krisetiltak fører blant annet til lavere lønn, lavere pensjon og redusert arbeidsløshetstrygd. Dette skaper motstand og sosial uro, ikke minst blant fagorganiserte.

Her i Norge er det rekordhøyt nei-flertall, og rekordlav tilslutning til norsk EU-medlemskap. På kort sikt er det liten grunn til å tro at dette vil endre seg betydelig. Jasida har imidlertid varslet en offensiv knytta til "Europautredningen" (Sejersted-utvalget), med gjennomgang av blant annet EØS-avtalen.

Dette er en offensiv Nei til EU og nei-alliansen må møte, og samtidig må vi få fram alternativer til EØS-avtalen. Hele organisasjonen og nei-alliansen må bruke tid og krefter i 2011 på å skolere seg og forberede den store samfunnsdebatten om EØS og de øvrige avtalene mellom Norge og EU.

Spørsmålet om EU-medlemskap står ikke på dagsorden i dag. Det betyr at så lenge Nei til EU har høyt medlemstall og fortsetter å være navet i en folkelig opposisjon mot den nesegruse beundringen av EU blant eliten innen politikk, næringsliv og media, vil ikke Norge bli medlem av Unionen. Men dette kommer ikke av seg sjøl. Vi må hele tida være bedre enn Ja-sida når det gjelder både kunnskap og argumentasjon.

Det er også nok av viktige EU-relaterte saker å ta fatt i, spesielt knytta til EØS-avtalen. Vi vil også vektlegge kampen mot EU-direktiver som angriper faglige og andre rettigheter, og som endrer Norge i uønsket retning, slik som blant annet helsedirektivet, datalagringsdirektivet, postdirektivet, vikarbyrådirektivet og ESAs angrep på forskriften om anbud i offentlig sektor.

Det kan være vanskelig å få folk til å engasjere seg i Nei til EU, i konkurranse med andre viktige saker å engasjere seg i. Men det er klart at det er svært viktig å holde oppe aktiviteten i organisasjonen. Det arbeidet som gjøres av Nei til EU sentralt og lokalt er av avgjørende betydning for at Norge holdes utafor Unionen. Vi må fortsette å drive med skolering, debatt, og organisering.

EU-saker er ikke vunnet for godt. Sterke krefter i de største politiske partiene i Norge og tunge aktører i næringslivet ønsker medlemskap og det vil komme nye framstøt fra ja-sida. Nei til EU er en leverandør av grundig og oppdatert kunnskap om EU.

Avlutter med samme sitat av leder i Nei til EU Heming Olaussen, som vi har gjort i tidligere årsmeldinger:

"Alle sier EU-saken er død for tiden. En viktig grunn til at den forblir død er den sterke nei-vinden i befolkningen. Og den kommer ikke av seg selv. Jo sterkere Nei til EU, jo sterkere vil denne vinden være. Vi trenger derfor flere medlemmer, både aktive og passive. Det er mange EØS-slag fremover."


 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2009

Årsmelding 2008

Årsmelding 2007

Årsmelding 2006

Årsmelding 2005

Årsmelding 2004

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001