Årsmelding 2009    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 18.10.2008 - 24.10.2009
Godkjent på årsmøtet 24.10.2009

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Åshild Fause, Tromsø, gjenv.
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Reidar Solberg, Kåfjord, gjenv.
Arnhild Lindholm, Balsfjord, gjenv.
Ragni Løkholm Ramberg, gjenv.
Ronja Normann Annexstad Trolie, ny

Vararepr.:
1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Leif Petter Hansen, Tromsø, gjenv
3. Viggo Berg, Gibostad, gjenv.
4. Kjetil Reiersen, Sørkjosen, gjenv.
5. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
6. Ingrid Russøy, Balsfjord, gjenv.

Revisor:
Nils Aarsæther. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder),
Kjell-Sverre Myrvoll
Jarl Kato Solset

Til rådet i Nei til EU:
Eli Berg, med personlige vararepr.
1. Åshild Fause
2. Arnhild Lindholm
Tore Ruud, med personlige vararepr.
1. Olav Flaate
2. Ole Henriksen

Møter i styret i perioden:
Styremøter: 10. januar og 21.mars i Tromsø, 7. juni på Vollan og 22.august på Husøya.

Arbeidsutvalgsmøter:
26. november, 17. desember, 13. februar, 24. februar, 16. april, 13. september, 26. september og 19.oktober.

Konstituering av arbeidsutvalget.
Nestleder og sekretær: Åshild Fause.
Kasserer: Eli Berg.

AU har bestått av Eli Berg, Åshild Fause og Ronja Annexstad Trolie. En representant for styret i Tromsø-laget har deltatt på enkelte møter. repr. fra fylkesstyret har også deltatt på de fleste styremøtene i Tromsø Nei til EU.

Årsmøte 2008
Årsmøtet ble avholdt i Tromsø 18. oktober 2008. Det var 13 representanter med stemmerett til stede. I tillegg deltok regionsekretær Hallgeir Opdal på møtet. Årsmøtet behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok to uttalelser: " EU er ingen løsning på klimaproblemene" og "Bruk reservasjonsretten mot EUs tjenestedirektiv". I forkant av årsmøtet arrangerte vi en Klimakonferanse med ca 30 deltakere.

AKTIVITETER:

1.Organisasjonsutvikling og aktiviteter
Troms Nei til EU har lokallag med et valgt styre i Tromsø, Balsfjord/Storfjord, Sørreisa, Lenvik og Harstad. Det er ikke blitt danna nye lokallag siste året, men Hallgeir har vært i Karlsøy, i Tranøy og på Ibestad og hatt møter der i januar og i Målselv nå i oktober.. Det har vært jobba en del med å oppdatere det øvrige kontaktnettet i fylket, og en del av kommunekontaktene har ytra ønske om at andre skulle ta over. Regionsekretæren jobber med å sluttføre dette arbeidet. Det jobbes også med å få på plass et e-post-nettverk, både i forhold til kommunekontaktene og i forhold til flest mulig av medlemmene. At det er registret mobilnummer til de fleste medlemmene, gjør også at meldinger om arrangement og purring på kontingent kan sendes på SMS.

Harstad Nei til EU har hatt et aktivt år, med åpent møte om Sikkerhetspolitikk, innleder Bjørn Jacobsen, 19.februar, filmkveld 3.mars og åpent møte med tema: "Verden i krise - er EU løsningen" med Martin Henriksen som innleder, 27.april. I Sørreisa var det et åpent møte med Heming Olaussen som innleder og med lokale kulturinnslag i februar. Tromsø Nei til EU var arrangør av Internasjonalt seminar 13.november. Der var innleder Søren Søndregaard, dansk medlem av EU-parlamentet. Tema var "Irland sa nei - hva gjør EU?"

Arbeidet i Ungdom mot EU og Studenter mot EU har ikke vært stort siste året i Troms, men Ung. mot EU har nylig hatt en regionkonferanse i Tromsø med 20 deltakere fra hele landsdelen. Det ble også arrangert et godt besøkt debattmøte på studenthuset Driv 25.august. Debattanter der var Magnus Mæland fra Europeisk Ungdom og leder i Ung mot EU, Sigrid Heiberg. I Harstad er det nylig starta opp nytt Ung mot EU-lag, der ca 20 ungdommer møtte.

Klimakampanjen.
Et viktig mål for Nei til EU i 2008 var å heve kunnskapsnivået om EU og miljø i egen organisasjon og blant folk generelt. Vi arrangerte en klimakonferanse samme dag som vi hadde årsmøte, den 18.oktober, der dette var en del av problemstillingene:

  • Hva betyr klimatrusselen for Nordområdene?
  • Hva er EU sin klimastrategi?
  • Hvordan fungerer EU sin kvotehandel?
  • Er det sant at EU er bedre på klima enn Norge?
  • Er EU en pådriver i de internasjonale klimaforhandlingene - eller er EU selv et klimaproblem?

Arrangementet var åpent for alle interesserte og vi hadde fått UD-midler til tiltaket. Det var ca 30 deltakere. Vi prøvde å få pressen til å delta og dekke seminaret, men lyktes ikke med det. Seminaret hadde et svært godt faglig innhold, og var lærerikt for deltakerne. Det var også mange spørsmål og en livlig debatt etter innledningene.

Kampen mot EUs tjenestedirektiv.
Dette var en viktig sak også dette året, ettersom det fortsatt ikke var avklart om regjeringa ville legge ned veto eller ikke da vi hadde vårt forrige årsmøte.

Rett før Nei til EU sitt landsmøte i 2008, erklærte statsminister Stoltenberg at Ap ikke ville bruke veto mot tjenestedirektivet. Tilhengerne av direktivet var på mange måter blitt drevet fra skanse til skanse, og saken hadde vært ute på ny høring. Motstanden i fagbevegelsen var svært stor, med klart krav om veto fra bl.a. landsmøtet i Fellesforbundet og landsstyret i Fagforbundet. Også LO's representantskap stilte klare krav til regjeringa om direktivet skulle vedtas. Likevel tapte vi saken da den var oppe til behandling på Stortinget i april.

I en kommentar uttalte Heming Olaussen, leder i Nei til EU bl.a.: Tjenestedirektivet er historien om en sak der kritikerne har måttet sloss hele veien for åpenhet og demokrati. Stortinget følger i Stoltenbergs spor og godkjenner direktivet i en situasjon der de som vil merke virkningene - fagbevegelsen og LO - er sterkt kritisk og ennå ikke har konkludert.

Vårt fylkestyremedlem, Ragni Ramberg Løkholm gjorde en stor jobb sammen med noen andre AP-medlemmer i å samle underskrifter fra AP-medlemmer mot direktivet da Ap flagga at de ikke ville bruke veto.

Det ble også arrangert en punktdemonstrasjon i Tromsø 20.november av Ungdomsalliansen mot tjenestedirektivet. Der holdt Ragni og lederen for LO i Tromsø, Lill Vera Pedersen appeller. Paroler mot tjenestedirektivet og helsedirektivet var med i 8.mars og 1.mai-togene i Tromsø også i år.

EØS-konferanse.
For 2009 søkte vi om økonomisk støtte fra UD til å arrangere en konferanse om EØS-avtalen. Vi fikk ei bevilgning på 35 000 kr og arrangementet var 25.april.

Konferansen hadde følgende program:

EØS-avtalen på dagsorden

10.30 - 11.15: Dag Seierstad, EØS-rådgiver for SV's stortingsgruppe og tidligere utreder i Nei til EU: Historia til EØS-avtalen gjennom 15 år.
11.15 - 12.00 Spørsmål og debatt
12.00 - 12.20 Britt Ås, leder av Fagforbundet i Troms: Helsedirektivet - hva er det som ligger i forslaget fra EU og hva vil det bety for oss?
12.20 - 12-30 Spørsmål og debatt
12.30 - 13.30 Lunsj
13.30 - 13.50 Arnhild Lindholm, postbud i Balsfjord og fylkesstyremedlem i Troms Nei til EU: Postdirektivet - billigere porto for store postkunder sentralt på Østlandet, mens næringslivet og befolkninga i distrikta får dyrere og dårligere posttjenester?
13.50 - 14.00 Spørsmål og debatt
14.00 - 15.00 Politikerdebatt Kandidater for de ulike partiene som stiller til stortingsvalget utfordres til debatt om EØS-avtalen. Hvordan ser politikerne på EØS-avtalen i dag? Støtter de Nei til EU sitt krav om ei offentlig utredning av avtalen? Er det særegne utfordringer når det gjelder EØS i et nordområdeperspektiv?

Det var ca 30 deltakere på konferansen og deltakerne var godt fornøyde med innholdet. Av de inviterte partiene stilte følgende: SV, Sp, Rødt, Krf, Kystpartiet, Frp og NKP. Alle innledningene som ble holdt på konferansen ble lagt ut på hjemmesida vår.

Stortingsvalgkampen.
Den viktigste kampanjen for Nei til EU i 2009 var stortingsvalgkampen. Det har vi gjort ved at alle fylkene gjennomførte en spørreundersøkelse blant sine stortingskandidater. I Troms ble det stilt 7 ulike spørsmål til 17 kandidater fra 10 ulike partier. 16 av disse svarte. Undersøkelsen ble presentert på baksida av et valgnummer av Standpunkt.

Vi hadde også et egenprodusert oppslag på forsida av denne avisa. Det omhandla Postdirektivet, med intervju med og bilde av postbud og medlem av vårt fylkesstyre, Arnhild Lindholm.

Vår plan for stortingsvalgkampanjen var at vi skulle klare å dele ut avisa til 90% av fylkets husstander. Fylkesstyret fordelte ansvaret med å finne ansvarlige personer for utdelinga i de ulike kommunene. Det viste seg at de fleste som ble spurt var svært positive, og de fleste som tok på seg oppgaven var folk i vårt kommunekontaktnettverk.

Resultatet av kampanjen var at i de fleste kommuner gikk arbeidet med utdeling greit, mens det svikta i noen kommuner. Det betyr at vi klarte å dele ut ca 50 000 aviser og dekte ca 80% av fylkets husstander. Det må vi si oss fornøyde med.

Det var oppslag i Nordlys, Tromsø og Harstad Tidende om valgavisdugnaden.

En slik kampanje viser styrken i organisasjonen, at vi klarer store kampanjer når det trengs. Arbeidet med denne valgavisa var oså viktig, både fordi vi på vår måte fikk EU-saken inn i valgkampen (og de tusen hjem), mens det ellers var vanskelig å få saker relatert til EU og EØS på dagsorden. Det andre er at vi har kartlagt hvor våre stortingsrepresentanter står i disse spørsmålene.

2. Verving/ medlemsutvikling
Troms NTEU har hatt ei stigning av medlemstallet de siste åra. I september 2005 passerte vi 1000 medlemmer for første gang siden 1994, og endte opp med 1073 medlemmer! Vi klarte ikke helt å følge opp den tendensen i 2006, men i 2007 var vi igjen over 1000 medlemmer - dvs 1029, mens sluttallet for 2008 ble omtrent det samme, 1024.

Målsettinga for 2009 satte årsmøtet til å fortsatt ha over 1000 medlemmer, ei målsetting som nok var noe lav i forhold til landsmøtet si målsetting om å nå 30 000 medlemmer på landsbasis i 2009.

Antall betalende medlemmer siste 11 åra:

1998: 779
1999: 815
2000: 820
2001: 794
2002: 816
2003: 896
2004: 942
2005 :1073
2006: 995
2007: 1029
2008: 1024

Medlemstall pr. 12.okt 2009: 1075.

Vi har deltatt med stand på Nordkjosmessa, 6.-8. juni - ansvar Balsfjord/Storfjord, på Husøydagan, 16.august,- ansvar Lenvik, begge plasser med bidrag fra fylkesstyret. I Tromsø var det stand/utdeling av materiell 8.mars og 1.mai, Sørreisa Nei til EU hadde stand 1.mai og på markedsdagen i september og Harstad hadde stand 1.mai.

Vi verva noen nye medlemmer på enkelte av disse, men i nokså begrensa grad. Men det er uansett viktig å være tilstede, dele ut materiell, være synlig og diskutere med folk.

Sekretæren vår, Hallgeir, har jobba en god del med å ringe til de som har fått purregiro.

Det er totalt 1204 navn på medlemslista, så det betyr at 89 % har betalt kontingenten for 2009, mot 83% på samme tid i fjor.

Det er verva 121 nye betalende medlemmer så langt i 2009 . Størst økning har det vært i Harstad, der det ble sendt ut giro med navn til folk som hadde vært medlem i 1994. De fulgte også opp med ringerunde.

I Tromsø har vi nylig satt i gang et liknende tiltak. Så langt er det sendt ut ca 200 giroer, men det vil bli sendt en del flere etter hvert. Sentrale tiltak har gitt oss en god del av de nye medlemmene vi har fått i år. Det gjelder utsending av giroer gjennom ulike medlemsaviser, og til medlemmer i enkelte organisasjoner. Det ble bla. sendt til medlemmer i fiskerimanntallet, noe som nok har gitt uttelling i Troms.

I forbindelse med utdelinga av valgavisa fikk vi laget en giro som vi la inni avisene i enkelte områder. Totalt ble det delt ut ca 4000 giroer. Det ser ikke ut til at det har gitt noe resultat! Men det ser i hvert fall ut til at skal klare å passere 1100 medlemmer før året er omme, og det er bra!

3. Pressemeldinger og leserbrev
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året:

Fra årsmøtet 18. oktober.
"EU er ingen løsning på klimaproblemene" og
"Bruk reservasjonsretten mot EU's tjenestedirektiv".

April:
Pressemelding om EØS-konferanse i Tromsø

August:
Pressemelding om stortingsvalget og spørreundersøkelsen som Nei til EU har foretatt.

Både flere fylkesstyremedlemmer og lokallag har hatt en del leserinnlegg i avisene i fylket. Ett utvalg av disse kan nevnes:
"Schengen truer norsk nordområdepolitikk", av Tore Ruud, okt 2008
"Er Høyre blitt Schengen-motstander?" av Tore Ruud, okt 2008
"Nei til EU og tenestedirektivet", av Olav Flaate, nov 2008
"Den arrogante Jens Stoltenberg" , av Olav Flaate, nov 2008
"Den "fantastiske" EØS - avtalen!" av Olav Flaate, des 2008
"Stortingskandidatene og Grunnloven" , av Tore Ruud, mai 2009.
"EUs postdirektiv - en trussel mot distriktene", Tore Ruud, sept. 2009
"EUs postdirektiv - en trussel mot distriktene", av Arnhild Lindholm og Eli Berg, sept 09

Det har også vært noen leserinnlegg fra Nei til EU sentralt i lokalavisene i perioden.

4. Deltakelse på møter
På landsmøtet 2008 deltok: Eli Berg, Helga Anette Melhus, Tore Ruud, Olav Flaate, Arnhild Lindholm, Ragni Løkholm Ramberg og Sasha Jensen.

Eli Berg ble gjenvalgt som medlem av kontrollkomiteen. Eli holdt innledning om den politiske situasjonen på årsmøtet i Tromsø Nei til EU den 8.jan. Tore Ruud holdt innledning på møte i Andøy Nei til EU, 27.april om "EU,s rolle i Nordområdene" Denne innledninga holdt han også på vårt fylkesstyremøte i januar.

Eli Berg og Tore Ruud deltok på landskonferansen om Folkestyre og solidaritet 14.mars.

Eli Berg og Tore Ruud deltok på rådsmøtet 14 og 15. mars.

Arnhild Lindholm hilste fra Troms Nei til EU på fylkesårsmøtet til Troms Bonde- og småbrukarlag og Eli gjorde det samme på fylkesårsmøtet til Fagforbundet i Troms.

Eli deltok på fylkeslederkonferanse i Oslo 5. juni. Anne Lise Isaksen deltok på Velferdskonferansen i Oslo 10. -11.okt.

Eli har også deltatt på månedlige telefonmøter mellom fylkeslederne og ledelsen sentralt, og på telefonmøter for å diskutere regionsekretæren sitt arbeid. Der har Hallgeir, fylkeslederne i Nordland, Nord-Trøndelag og Troms, samt repr. ledelsen sentralt deltatt.

5. Alliansebygging
Vi har de siste åra pleid å innkalle representanter for de ulike organisasjonene i nei-alliansen til et samrådingsmøte i forbindelse med fylkesstyremøte i mars/april. Oppmøte de par siste har vært ganske dårlig.

I år sendte vi et brev til politiske partier og andre organisasjoner i fylket der vi informerte om våre planer for året, med spesiell vekt på kampanjen i forbindelse med stortingsvalget. Vi søkte også om økonomisk støtte. Brevet ble sendt i februar og vi inviterte oss sjøl til å komme på organisasjonenes fylkesårsmøter. Det resulterte i at vi ble invitert til å holde hilsningstale hos Fagforbundet og Bonde og småbrukarlaget. I tillegg ble det delt ut Nei til EU-materiell på årsmøtene i SV, Sp, Kystpartiet og Rødt.

6. Hjemmesida
Nei til EU i Troms si hjemmeside blir fortsatt jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der, når de blir sendt til Tore.

7. Regionsekretæren
Nei til EU hadde ei grundig evaluering av fylkessekretærordninga i 2008, og resultatet for oss ble at vi fikk ei prøveordning for ett år med en regionsekretær for Nord Trøndelag, Nordland og Troms. Tida for prøveordninga er utvida og evalueringa skal skje til våren. Sekretæren er Hallgeir Opdal som nå har vært regionsekretær i 100% stilling, i vel ett år, med sin arbeidsplass på Nei til EU-kontoret sentralt.

Hans arbeidsoppgaver har vært spesielt knytta til verving og organisasjonsbygging. Han har i løpet av det siste året hatt møter i kommuner vi ikke har hatt aktivitet på mange år. I januar var det møte i Karlsøy, Tranøy og Ibestad. Nå i oktober har han vært på et møte i Målselv og deltatt på årsmøte i Harstad Nei til EU, samt oppstartmøte for Ung mot EU i Harstad.

Ringerunder ved purring på ikke betalt kontingent er det i hovedsak regionsekretæren som har tatt seg av. Det var også han som gjennomførte spørreundersøkelsen av storingskandidatene til valgavisa. Han har også ansvar for å opprettholde og oppdatere kommunekontaktnettverket, og gjennomførte en ringerunde til alle disse i etterkant av valgkampanjen.

Han har bistått fylkeslaget og lokallagene med utsending av brev, mobilisering og annonsering av arrangement. Og han har vært behjelpelig med skriving av leserinnlegg og med layout på lokale løpesedler og konferanseprogram.

POLITISK VURDERING

Det er 15 år sia vi vant siste folkeavstemming i 1994! Spørsmålet om EU-medlemskap står ikke på dagsorden, noe som ble bekrefta i Soria Moria II-erklæringen fra den rødgrønne regjeringen. Jens Stoltenberg har selv sagt at han var med og tapte folkeavstemningen i 1994, og at han ikke er en person som oppsøker nye nederlag. Det betyr at så lenge Nei til EU har høyt medlemstall og fortsetter å være navet i en folkelig opposisjon mot den nesegruse beundringen av EU blant eliten innen politikk, næringsliv og media, vil ikke Norge bli medlem av Unionen. Men dette kommer ikke av seg sjøl. Vi må hele tida være bedre enn Ja-sida når det gjelder både kunnskap og argumentasjon. Det er også slik at stortingsvalget ga et mer EU-positivt Storting, og siste meningsmåling viser framgang for Ja-sida, sjøl om det fortsatt er nei-flertall, noe det nå har vært i over 4 år!

Det er også nok av viktige EU-relaterte saker å ta fatt i, spesielt knytta til EØS-avtalen. Vi tapte kampen om EU's tjenestedirektiv, men det ble gjort svært mye bra politisk arbeid i kampen mot direktivet. Det betydde også et nærmere samarbeid mellom Nei til EU og fagbevegelsen. Nå står viktige direktiv som datalagringsdirektivet, postdirektivet og helsedirektivet for tur.

I 2008 gikk Nei til EU inn for en NOU om EØS-avtalen og alternativene til denne. Dette kravet er seinere blitt støttet av bl.a. LO. Det er gledelig at en gjennomgang av EØS-avtalen er kommet med i Soria Moria II. Det gjenstår å se om det blir en uhildet gjennomgang og om en på en seriøs måte vil behandle alternativene til dagens tilknytningsform til EU.

I EU betyr stemmerett at du får lov til å stemme helt til du stemmer "rett". Derfor ble det ny folkeavstemning i Irland - det eneste landet der folket fikk si sin mening om Lisboa-traktaten. Ettersom folkeflertallet denne gangen sa ja, ser det ut til at EU i stadig større grad nærmer seg en statsdannelse, noe som gjør et norsk medlemskap enda mindre sannsynlig.

På Island er nå EU-motstanden større enn noensinne etter at Storbritannia og Nederland har presset igjennom at de islandske skattebetalerne skal dekke kundenes tap på den islandske nettbanken Icesave som en forutsetning for at Island skal kunne bli medlem i EU. I Brüssel øker nå nervøsiteten for at islendingene skal gjøre slik vi har gjort og stemme nei til medlemskap i Unionen. Uansett hvordan det går med Islands forhold til EU, vil dette neppe ha særlig reell betydning for Norges situasjon. Dersom Island mot formodning skulle bli EU-medlem, skal vi imidlertid ikke se bort fra en viss psykologisk effekt som kan gi seg utslag på meningsmålingene her til lands. Men noe "islandssug" blir det neppe.

Det kan være vanskelig å få folk til å engasjere seg i Nei til EU, i konkurranse med andre viktige saker å engasjere seg i. Men det er klart at det er svært viktig å holde oppe aktiviteten i organisasjonen. Det arbeidet som gjøres av Nei til EU sentralt og lokalt er av avgjørende betydning for at Norge holdes utafor Unionen. Vi må fortsette å drive med skolering, debatt, og organisering.

Avlutter med samme sitat av leder i Nei til EU Heming Olaussen, som vi også gjorde i fjorårets årsmelding:

"Alle sier EU-saken er død for tiden. En viktig grunn til at den forblir død er den sterke nei-vinden i befolkningen. Og den kommer ikke av seg selv. Jo sterkere Nei til EU, jo sterkere vil denne vinden være. Vi trenger derfor flere medlemmer, både aktive og passive. Det er mange EØS-slag fremover."


 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2008

Årsmelding 2007

Årsmelding 2006

Årsmelding 2005

Årsmelding 2004

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001