Årsmelding 2008    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 03.11.2007 - 18.10.2008
Godkjent på årsmøtet 18.10.2008

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Åshild Fause, Tromsø, gjenv.
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Reidar Solberg, Kåfjord, gjenv.
Arnhild Lindholm, Balsfjord, gjenv.

Vararepr.:
1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Leif Petter Hansen, Tromsø, gjenv
3. Viggo Berg, Gibostad, gjenv.
4. Lillian Bernes Hay, Nordkjosbotn, gjenv.
5. Kjetil Reiersen, Sørkjosen, gjenv.
6. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
7. Ingrid Russøy, Balsfjord, gjenv.

Fylkesstyret skulle helst ha to representanter til, og fylkesstyret fikk i mandat å supplere seg, fortrinnsvis med to yngre personer. Ragni Løkholm Ramberg ble valgt inn i styret på møte 19.januar.

Revisor:
Nils Aarsæther. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder),
Kjell-Sverre Myrvoll
Jarl Kato Solset

Til Landsrådet i Nei til EU:
Eli Berg, med personlige vararepr.
1. Åshild Fause
2. Arnhild Lindholm
Tore Ruud, med personlige vararepr.
1. Olav Flaate
2. Ole Henriksen

Møter i styret og AU i perioden:
Styremøter: 19. januar og 26. april i Tromsø, 8. juni på Vollan og 16.august på Husøya. Arbeidsutvalget: 12.november, 7. januar, 12.februar, 11. mars, 3. april, 17.april, 7.mai, 20. mai, 6.august, 15. september, 26. september.

Konstituering av arbeidsutvalget.
Nestleder og sekretær: Åshild Fause.
Kasserer: Eli Berg.

AU har bestått av Eli Berg, Åshild Fause og Ragni Løkholm Ramberg. En representant for styret i Tromsø-laget har deltatt på møtene en del ganger. Repr. fra fylkesstyret har også deltatt på de fleste styremøtene i Tromsø Nei til EU.

Årsmøte 2006
Årsmøtet ble avholdt i Tromsø 3. november 2007. Det var 10 representanter til stede, 9 med stemmerett. I tillegg deltok Heming Olaussen på møtet. Årsmøtet behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok to uttalelser: " EUs udemokratiske dilemma" og "EU stopper klimatiltak" I forkant av årsmøtet arrangerte vi et åpent møte med tema: "Hvorfor fortsatt EU-kamp?", der leder av Nei til EU, Heming Olaussen var innleder.

AKTIVITETER:

1.Organisasjonsutvikling og aktiviteter
Troms Nei til EU har lokallag med et valgt styre i Tromsø, Balsfjord/Storfjord, Sørreisa, Lenvik og Harstad. Det er ikke blitt danna nye lokallag siste året. Aktiviteten i lokallagene har ikke samlet sett vært så stor, men en del arrangement har det vært. Det har vært jobba en del med å oppdatere det øvrige kontaktnettet i fylket, og en del av kommunekontaktene har ytra ønske om at andre skulle ta over. Den nye regionsekretæren jobber med å sluttføre dette arbeidet. Det jobbes også med å få på plass et e-post-nettverk, både i forhold til kommunekontaktene og i forhold til flest mulig av medlemmene. At det er registret mobilnummer til de fleste medlemmene, gjør også at meldinger om arrangement kan sendes på SMS.

Arbeidet i Ungdom mot EU har stort sett ligget nede siste året i Troms.

Sentral satsing på å få i gang Studenter mot EU, har resultert i at det 9. september ble stifta et lag i Tromsø. 8 - 9 personer møtte på stiftelsesmøte der Nils Aarsæther og Eli Berg holdt innledninger og der Stian Nikolajsen, generalsekretær i Ungdom mot EU, også deltok. 3. september ble det også arrangert klimadebatt mellom Ja og Nei-sida på studenthuset Driv, som en del av denne studentkampanjen. Her var det 40 - 50 tilhørere. Nei til EU stilte med Martin Henriksen og Torun Husvik. 16. oktober var det også stiftelsesmøte for Ungdom mot EU i Tromsø.

Kampen om Grunnlovens §93. Stortingsrepresentantene Inge Lønning og Julie Christiansen fra Høyre fremmet i forrige stortingsperiode et forslag om å endre § 93 i Grunnloven. Denne paragrafen sier at det trengs ¾ flertall for suverenitetsavståelse, mens forslaget gikk ut på at dette skulle reduseres til 2/3 flertall. Saken kom opp ganske brått og skulle behandles i Stortinget 10. januar. Det ble fra Nei til EU gjort en stor jobb i en kort og hektisk kampanje med avisinnlegg og direkte kontakt og kontakt via andre til egne stortingsrepresentanter. På denne måten ble forsøket på å svekke suverenitetsvernet slått tilbake.

I et innlegg i avisene etter at saken var avgjort skreiv vi bl.a.:

Troms Nei til EU vil gratulere alle som bidro, både i og utafor egne rekker, til den overlegne seieren i striden om Grunnlovens § 93.

Spesielt vil vi gi stor honnør til Arbeiderpartiets Bendiks Harald Arnesen fra Troms, som sto i spissen for å hindre at Arbeiderpartiet skulle bruke partipisken for å få igjennom endringa av Grunnloven. Resultatet ble at mange stortingsrepresentanter ikke ble tvunget til å stemme mot sin overbevisning, og i strid med det de hadde lovt velgerne før valget i 2005.

Av stortingsrepresentantene fra Troms, stemte alle tre fra Ap imot endringa, d.v.s. i tillegg til Arnesen, stemte Tove Karoline Knutsen og Anne Marit Bjørnflaten nei. Det samme gjorde Lena Jensen fra SV. Av FrPs to stemte Per-Willy Amundsen i mot, slik han lovte før valget, mens Øyvind Korsberg, som ikke svarte på spørsmålet før valget, nå måtte tone flagg, og stemte for. Elisabeth Aspaker fra Høyre stemte som hun hadde svart, for endringa.

Kampen mot EUs tjenestedirektiv.
Dette har vært en viktig sak også dette året, ettersom det fortsatt ikke er avklart om regjeringa vil legge ned veto eller ikke. De er på mange måter blitt drevet fra skanse til skanse, og saken har nå vært ute på ny høring. Motstanden i fagbevegelsen er svært stor, og bl.a. så har landsstyret i Fagforbundet i juni gjort vedtak der de også krever veto.

Vi inviterte representanter fra ulike fagforeninger til et møte med fylkesstyret i april for å diskutere situasjonen i kampen mot tjenestedirektivet, men vi fikk bare tilbakemelding fra Fagforbundet, og de hadde ikke anledning å komme den dagen. Vi hadde leserinnlegg i avisene i forbindelse med kvinnedagen: "Kvinner sier nei til EUs tjenestedirektiv".

Tromsølaget hadde møte om Helsedirektivet i forbindelse med sitt årsmøte i januar, der Torun Husvik var innleder. De arrangerte også et åpnet møte i samarbeid med Fagforbundet om Tjenestedirektivet i september, der Boye Ullmann var innleder.

Det ble også delt ut temanummer av Standpunkt i forbindelse med 1. mai i Tromsø, Harstad, Balsfjord og Sørreisa (som delte ut i alle postkasser!). Paroler mot tjenestedirektivet og helsedirektivet var med i 8. mars og 1. mai-togene i Tromsø, og Helga Anette Melhus var appellant om helsedirektivet 8. mars.

Klimakampanjen.
Landsmøtet i 2007 vedtok at en prioritert oppgave i 2008 skulle være å sette fokus på EU og miljø. Europabevegelsen har hatt en offensiv der de hevder at "EU er miljøets beste kompis" og at miljøpolitikk er et viktig argument for norsk EU-medlemskap. Det har derfor vært viktig å imøtegå dette og skolere organisasjonen.

Tromsø Nei til EU arrangerte medlemsmøte i mai, der innledere var Heming Olaussen, Ola Skaalvik Elvevold, nestleder i Natur og Ungdom og Odd Handegård, nestleder i Tromsø Nei til EU. Harstad Nei til EU arrangerte også møte i mai. Der var leder for Ungdom mot EU, Tore Syvert Haga, innleder.

Klimakonferansen som Troms og Tromsø Nei til EU arrangerer 18. oktober, samme dag som årsmøte, er en konferanse vi har søkt om og fått midler fra Utenriksdepartementet til å gjennomføre. De aktive lokallagene har også delt ut en god del av Standpunktnummeret om klima, totalt ca. 2000 aviser.

Lisboatraktaten.
EU led et nytt nederlag på veien mot en EU-grunnlov da Irland, som det eneste landet i EU hadde folkeavstemming om Lisboatraktaten i mai. Tromsø Nei til EU hadde ansvar for et møte av Intenasjonalt seminar i april, der Lisboatraktaten var tema. Der var det debatt mellom Morten Harper fra Nei til EU og Magnus Mæland fra Europabevegelsen. Balsfjord/Storfjord Nei til EU hadde også møte i april med Lisboatraktaten som tema. Der var Peter Ørebech innleder.

2. Verving/ medlemsutvikling
Troms NTEU har hatt ei stigning av medlemstallet de siste åra. I september 2005 passerte vi 1000 medlemmer for første gang siden 1994, og endte opp med 1073 medlemmer! Vi klarte ikke helt å følge opp den tendensen i 2006, men i 2007 var vi igjen over 1000 medlemmer - dvs 1029. Nei til EU hadde ei stor medlemsøking i 2007, særlig pga ei sentral kampanje overfor Bondelaget, men Troms var ikke av de fylkene som fikk så mange nye medlemmer av den kampanja.

Vi gjorde en ganske stor jobb i forbindelse med valgkampen 2007 med å sende ut vervebrev til listekandidater. Oppfølginga av dette tiltaket ble ikke slik vi hadde planlagt, særlig på grunn av at fylkessekretæren var sykemeldt i en lang periode, men en del nye medlemmer (ca. 50) ble det av tiltaket. I år har den nye sekretæren vår, Hallgeir, jobba en god del med å ringe til de som har fått purregiro.

Målsettinga for 2008 satte årsmøtet til 1000 medlemmer, ei målsetting som det er realistisk å nå. Antall betalende medlemmer siste ti åra:

1998: 779
1999: 815
2000: 820
2001: 794
2002: 816
2003: 896
2004: 942
2005: 1073
2006: 995
2007: 1029
2008: 993 (pr. 15. oktober)

Vi har deltatt med stand på Nordkjosmessa, 6.- 8. juni - ansvar Balsfjord/Storfjord, på Husøydagan, 16. august, - ansvar Lenvik, begge plasser med bidrag fra fylkesstyret. I Tromsø var det stand/utdeling av materiell 8. mars og 1. mai, Sørreisa Nei til EU hadde stand på markedsdagen i september og Harstad hadde stand 8. mars og 1. mai. Vi verva noen nye medlemmer på enkelte av disse, men i nokså begrensa grad. Men det er uansett viktig å være til stede, dele ut materiell, være synlig og diskutere med folk.

Det er totalt 1195 navn på medlemslista, så det betyr at ca 17 % ikke har betalt kontingenten for 2008 på tross av at det sendt ut 3 purringer i løpet av året og mange er blitt ringt til og også har fått SMS. Vi har verva -- nye betalende medlemmer så langt i 2008 mens det tilsvarende tallet for 2007 var 138. Det er nok mest på grunn av sentrale tiltak vi har fått nye medlemmer i år. Det gjelder utsending av giroer gjennom ulike medlemsaviser.

3. Pressemeldinger og leserbrev
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året: Fra årsmøtet: 3. nov:
"EUs udemokratiske dilemma" og "EU stopper klimatiltak", og i forbindelse med klimakonferansen ble det sendt ut pressemelding med program og invitasjon til media om å delta.

Både flere fylkesstyremedlemmer og lokallag har hatt en del leserinnlegg i avisene i fylket. Ett utvalg av disse kan nevnes:

  • "EU - den mest konkurransedyktige økonomien i verda !" av Olav Flaate, 2. november 2007.
  • "Trenger Norge medlemskapet i EØS?" av Odd Handegård, 6. november 2007.
  • "Gledeleg auke i medlemstalet i Nei til EU", av Olav Flaate, 27. november 2007.
  • "Nei til svekket suverenitetsvern!", av Tore Ruud, 03. januar 2008.
  • "Stortingspolitikarar mot folkeopinionen!" av Olav Flaate, 5. januar 2008.
  • "Takk til Bendiks Harald Arnesen", av Eli Berg, 13. januar 2008
  • "Stopp datalagringsdirektivet - nei til EUs overvåkingssamfunn", av Eli Berg, 03. februar 2008.
  • "Skal EU overta styringen av norsk kraftsektor?", av Odd Handegård, 13. februar 2008.
  • "Kvinner mot EUs tjenestedirektiv!", av Eli Berg, 06.03.2008.
  • "Undergraver regjeringen hjemfallsordningen?", av Odd Handegård, 08. april 2008.
  • "EUs tjenestedirektiv et tilbakeskritt", av Odd Handegård, 7.oktober 2008.

Det har også vært enkelte leserinnlegg fra Nei til EU sentralt i lokalavisene i perioden.

4. Deltakelse på møter
På landsmøtet 2007 deltok: Eli Berg og Helga Anette Melhus som landsstyremedlemmer, og delegater var: Tore Ruud, Olav Flaate, Arnhild Lindholm, Elin Jørgensen, Paul Pedersen og Reidar Solberg. I tillegg møtte Jens Olav Løvlid som medlem av kontrollkomiteen.

Eli Berg og Helga Anette Melhus hadde begge frasagt seg gjenvalg til landsstyret. Eli Berg ble valgt som medlem av kontrollkomiteen. Arnhild Lindholm, Tore Ruud og Odd Handegård deltok på landskonferansen om klima i Oslo 4. - 5. april.

Arnhild Lindholm og Tore Ruud deltok på rådsmøtet 6. april. Eli Berg var innleder på møte i Tromsø AUF 30. november, der Ja-sida var representert ved Eduardo da Silva. Eli Berg holdt innledning for Rød Ungdom om EU på møte 6. mai.

Eli deltok på samordningsmøte mellom Nei til EU og Fagforbundet i Oslo 28. mai og på fylkeslederkonferanse i Oslo 6. og 7. juni. Eli har også deltatt på månedlige telefonmøter mellom fylkeslederne og ledelsen sentralt.

5. Alliansebygging
Vi har de siste åra pleid å innkalle representanter for de ulike organisasjonene i nei-alliansen til et samrådingsmøte i forbindelse med fylkesstyremøte i mars/april. Oppmøtet de par siste åra har vært ganske dårlig.

I år bestemte vi oss for å prøve å innkalle organisasjoner i nei-alliansen etter tema som skulle opp, og inviterte ulike fagforeninger til å komme på møte for å diskutere situasjonen i kampen mot tjenestedirektivet. Vi fikk lite tilbakemeldinger og oppmøtet der var også dårlig på dette møtet.

Men vi har god kontakt med Fagforbundet og også forbindelser til mange andre organisasjoner, så sjøl om de ikke har prioritert å møte på møter med Nei til EU i det siste, er ikke det noen grunn til stor bekymring.

6. Hjemmesida
Nei til EU i Troms si hjemmeside blir fortsatt jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der, når de blir sendt til Tore.

7. Fylkessekretær og kontor
Kristin Viktoria Langaas var ansatt i 40 % stilling som fylkessekretær fra 1. nov 2006. Hun var sykemeldt fra tidlig i november 2007 til begynnelsen av april 2008, da hun var tilbake i jobben en kort periode før hun sa opp stillinga. Vi har fortsatt kontor sammen med Troms Senterparti i Skippergata 41, men kontoret har vært lite brukt de siste par åra, ettersom fylkessekretæren enten har vært sykemeldt eller i hovedsak har jobba fra hjemmekontor.

Nei til EU har hatt ei grundig evaluering av fylkessekretærordninga siste året, der vi har svart på spørreskjema og deltatt i diskusjoner på telefonmøter og fylkeslederkonferansen. Resultatet for oss er at vi nå er med på ei prøveordning for ett år, der vi har en regionsekretær for Nord Trøndelag, Nordland og Troms.

Sekretæren er Hallgeir Opdal, som tidligere har vært i 40 % stilling i Nord-Trøndelag og i tillegg hatt noe engasjement sentralt. Han er nå regionsekretær i 100 % stilling, med sin arbeidsplass på Nei til EU-kontoret sentralt. Han var her og deltok på fylkesstyremøtet på Husøya i august, og mens han var her da, hadde han møter med styrene i Tromsø, Balsfjord og Harstad. Han har også bistått lokallagene i Tromsø og Harstad med utsending av brev, mobilisering og annonsering av arrangement.

POLITISK VURDERING

2008 har vært et relativt aktivt år i Troms Nei til EU, sjøl om det er mange ting vi skulle ha fulgt opp bedre enn vi har gjort. At vi store deler av året har vært uten fylkessekretær, har også satt sine begrensninger på hva som har vært mulig å få gjort.Spørsmålet om EU-medlemskap står ikke på dagsorden, men det er nok av viktige EU-relaterte saker å ta fatt i, spesielt knytta til EØS-avtalen. Det har også vært lite fokus på EU-spørsmålet i media.

Men sjøl om det har vært noen svingninger i meiningsmålingene, er det fortsatt et klart nei-flertall i befolkningen, noe det nå har vært kontinuerlig i 3 år! Det kan være vanskelig å få folk til å engasjere i Nei til EU, i konkurranse med andre viktige saker å engasjere seg i. Men det er klart at det er svært viktig å holde oppe aktiviteten i organisasjonen. Det arbeidet som gjøres av Nei til EU sentralt og lokalt er av avgjørende betydning for at Norge holdes utafor Unionen. Vi må fortsette å drive med skolering, debatt, og organisering. Det er stadig viktigere at fokuset på konsekvensene av EØS-avtalen tas opp og at vi får opp debatten om alternativer til den.

Arbeidet som har vært gjort mot EU's tjenestedirektiv, er et godt eksempel på at det arbeidet vi gjør i samarbeid med andre organisasjoner er med på å gjøre en forskjell. Det har så langt ikke vært politisk mulig for regjeringen å avslutte og å godta tjenestedirektivet. Avlutter med et sitat av leder i Nei til EU Heming Olaussen, som vi også gjorde i fjorårets årsmelding:

"Alle sier EU-saken er død for tiden. En viktig grunn til at den forblir død er den sterke nei-vinden i befolkningen. Og den kommer ikke av seg selv. Jo sterkere Nei til EU, jo sterkere vil denne vinden være. Vi trenger derfor flere medlemmer, både aktive og passive. Det er mange EØS-slag fremover."


 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2007

Årsmelding 2006

Årsmelding 2005

Årsmelding 2004

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001