Årsmelding 2007    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 21.10.2006 - 03.11.2007
Godkjent på årsmøtet 03.11.2007

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Åshild Fause, Tromsø, ny
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Reidar Solberg, Kåfjord, gjenv.
Arnhild Lindholm, Balsfjord, ny
Merethe Seblom, Tromsø, gjenv.
Randi Saue Stabursvik, Harstad, gjenv.

Vararepr.:
1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Leif Petter Hansen, Tromsø, gjenv
3. Viggo Berg, Gibostad, gjenv.
4. Lillian Bernes Hay, Nordkjosbotn, gjenv.
5. Kjetil Reiersen, Sørkjosen, gjenv.
6. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
7. Ingrid Russøy, Nordkjosbotn, gjenv.

Revisor:
Nils Aarsæther. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder),
Roald Wikran
Jarl Kato Solset

Til Landsrådet i Nei til EU:
Eli Berg, med personlige vararepr.
1. Ny leder av Tromsø-laget (om det blir ei kvinne)
2 Åshild Fause.
Tore Ruud, med personlige vararepr.
1. Olav Flaate
2. Ole Henriksen

Møter i styret og AU i perioden:
Styremøter: 13. januar og 24. mars i Tromsø, 3. juni på Vollan og 18.august på Husøya. Arbeidsutvalget: 22.november, 14.desember, 30. januar, 20. mars, 27. mars, 17. april, 3. mai, 11. mai, 30.mai, 7. juni, 21. mai (dugnad), 14.august, 28. august, 18. september, 2.oktober, 17. oktober.

Konstituering av arbeidsutvalget.
Nestleder: Åshild Fause.
Sekretær: Merethe Seblom.
Kasserer: Eli Berg.

AU har i praksis bestått av Eli Berg og Åshild Fause av de valgte styremedlemmene. I tillegg har fylkessekretæren deltatt på de fleste møtene, og en representant for styret i Tromsø-laget har deltatt noen ganger.

Årsmøte 2006
Årsmøtet ble avholdt på SAS-hotellet i Tromsø 21.oktober 2006. Det var bare 7 rep
resentanter til stede, 6 med stemmerett. Årsmøtet behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok en uttalelse : "Stopp EU's tjenestedirektiv".

Etter at årsmøtet var avvikla, hadde vi et åpent møte med tittel: "Strømkrise og EØS - hvem bestemmer?" med Peter Ørebech som innleder. Han la spesielt vekt på spørsmålet om hjemfallsretten, og slo fast at dersom Norge taper den saken i EFTA-domstolen, må EØS-avtalen sies opp!

AKTIVITETER:

1.Organisasjonsutvikling og aktiviteter
Troms Nei til EU har lokallag med et valgt styre i Tromsø, Balsfjord/Storfjord, Sørreisa, Lenvik og Harstad. Det er ikke blitt danna nye lokallag siste året. Aktiviteten i lokallagene har ikke vært så stor, men noen arrangement har det vært.

Det har vært jobba en del med å oppdatere det øvrige kontaktnettet i fylket, og en del av kommunekontaktene har ytra ønske om at andre skulle ta over. Dette arbeidet er ikke sluttført og må følges opp videre. Det må også jobbes videre med å få på plass et e-post-nettverk, både i forhold til kommunekontaktene og i forhold til flest mulig av medlemmene.

Arbeidet i Ungdom mot EU har stort sett ligget nede siste året i Troms. Det ble arrangert et møte for å prøve å få igang ny aktivitet i Tromsø i januar, men der var det få som møtte opp, og det har vært vanskelig å få noe til.

Kampen mot EU's tjenestedirektiv
Dette var den viktigste saken for Nei til EU etter landsmøtet. I Troms hadde vi hatt et seminar med dette temaet i okt. 2006. Vi hadde fått penger fra UD til en møteserie om EU's tjenestedirektiv i 2006, og ettersom vi fortsatt hadde penger igjen, og bare hadde hatt ett møte ved årets slutt, fikk vi utsettelse på å sende inn rapport og regnskap, slik at vi kunne bruke pengene også i 2007.
Det resulterte i et åpent møte i Harstad, der Heming Olaussen var innleder.

Det ble også jobba en del overfor partier og fagforeninger for å få dem til å gjøre vedtak mot tjenestedirektivet på sine årsmøter. Organisasjoner som vi veit gjorde slike vedtak, enten med krav om konsekvensutredninger eller veto, var Troms SV, Troms Sp, Bygningsarbeiderforeninga i Tromsø (Fellesforbundet), Fagforbundet i Tromsø.

Tromsø Nei til EU hadde åpent møte om Tjenestedirektivet 15.januar i forbindelse med sitt årsmøte. Innleder var Bjørn Willumsen, leder av Fagforbundet i Tromsø. Tromsø Nei til EU var også arrangør av debattmøte i regi av Internasjonalt seminar 15. februar, med tittel: "Tjenestedirektivet - tvinger EU oss til sosial dumping?". Der var nestleder i Nei til EU, Maria Walberg og sentralstyremedlem i Unge Venstre, Jonas Eilertsen innledere.

Det ble skrevet flere leserinnlegg om tjenestedirektivet, kravet om veto mot direktivet var med som paroler både 8.mars og 1.mai i Tromsø, og det ble delt ut materiell om saken på alle standsene vi har hatt. (Se liste lengre ned).

Valgkampen.
Den andre viktigste saken i 2007 var kommune og fylkestingsvalgkampen. Hovedfokuset for Nei til EU sitt engasjement i forbindelse med valgkampen var EØS-avtalen og konsekvenser av den lokalt og for det kommunale sjølstyret.

Et eget nummer av Vett ; "Lokale konsekvenser av EØS", hadde bla med et eksempel fra Troms om flygerutdanninga på Bardufoss, som ESA hadde engasjert seg i forhold til, og som Olav Flaate i fylkesstyret hadde tatt opp i et leserinnlegg om.

En interpellasjon om hvordan EØS-avtalen påvirker det kommunale sjølstyret ble formulert av Nei til EU sentralt, og vi prøvde å få kommunestyrerepresentanter til å ta den opp i sine kommunestyrer. Responsen var ikke stor, men en bearbeida versjon av interpellasjonen ble reist i kommunestyret i Tromsø av repr. for SV og RV. Den ble behandla i september og ordføreren ga følgende svar:

"Spørsmålet som her stilles er høst relevant og problemstillingen omfattende. EØS-avtalen gir som kjent norske bedrifter adgang til EU's indre marked, men setter samtidig klare grenser for nasjonal og regional-lokal politikk som strir mot prinsippene om fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital.

Kommunesektoren berøres av avtalen på områder som før var overlatt til den kommunale sjølråderetten, slik som til eksempel anskaffelser og støtte til næringsutvikling. Kommunene berøres både som myndighetsorganer, markedsaktører og næringsutviklere.

Ordføreren vil også påpeke som et moment at god kjennskap til utforming av disse prinsippene, samt hvordan disse kan anvendes i praksis gir muligheter for å kunne utnytte det handlingsrom disse reglene gir nasjonalt, regionalt og lokalt.

Da en slik gjennomgang som interpellantene anmoder om er omfattende, har ordføreren frem mot dette kommunestyret ikke hatt tilstrekkelig kapasitet til å forberede en slik orientering.

Ordføreren har derimot anmodet rådmannen å forberede en orienteringssak til kommunestyret hvor en nærmere redegjørelse for sentrale bestemmelser i avtalen som direkte og indirekte påvirker "lokaldemokratiet" slik vi tradisjonelt er vant til å oppfatte begrepet."

Det var ikke noe presse på saken, men vi må prøve å få det til når saken kommer på nytt.

Mange kommunelag tok på seg å dele ut valgaviser, og totalt ble det levert 23 000 aviser til fylket, fordelt på 9 ulike kommuner. Utdelinga ble gjennomført ved postkasseutdeling, delvis i samarbeid med nei-partier som også delte ut eget materiell og ved egne Nei til EU-dugnader. Det ble nok en del av avisene som ikke kom ut i postkassene, men totalt sett i lys av at dette var en kommunevalgkamp, der det ikke er lett å få EU-spørsmålet på dagsorden, må vi si oss godt fornøyd med innsatsen.

I forbindelse med valgkampen ble det også gjort en stor jobb for å verve nye medlemmer. (Se under eget punkt om verving)

Seminar om "Nord-europeiske sikkerhetsutfordringer"
Som tidligere år søkte vi også for 2007 om støtte fra UD til å arrangere et seminar om et aktuelt tema. Vi søkte i år om penger til et seminar med tittel: "Norsk sikkerhetspolitikk - i EU- eller nordområdeperspektiv?" Bakgrunnen for søknaden var at nordområdene er i fokus som aldri før, og problemstillingene rundt nordområdesatsingen er mange og påvirker også Norges forhold til EU.

Det viste seg at det sentrale sikkerhetspolitiske utvalget også hadde planer om et lignende seminar, så vi ble enige å arrangere ett seminar sammen i Tromsø. Det ble arrangert lørdag 6. oktober og hadde tlttelen : "Nord-europeiske sikkerhetsutfordringer."

Seminaret hadde følgende program: .Stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen (SV, medlem av forsvarskomiteen): "Norske sikkerhetspolitiske utfordringer i et nordområdeperspektiv." Kate Hansen Bundt, europaforsker og medlem av regjeringens utvalg for sikkerhetspolitikk og samfunnssikkerhet: "Tysklands nordvendte sikkerhetsinteresser og utviklingen av EUs energipolitikk i et sikkerhetspolitisk perspektiv." Peter Ørebech, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø: "Suverenitetsforhold i nordområdene - folkerettslige begrensninger og konflikter." Statsadvokat Lars Fause: "Fiskeriene i Barentshavet - norske myndigheters utfordringer."

Seminaret hadde snaut 30 deltakerer, og det var gode innledninger, bra debatt og lærerikt for deltakerne. Forsøkene på å få media til å dekke semunaret lyktes ikke.

2. Verving/ medlemsutvikling
Landsmøtet i nov. -06 vedtok at organisasjonen skulle opprettholde medlemstallet fra året før. Troms NTEU har hatt ei stigning av medlemstallet de siste åra, og i 2005 var den positive tendensen enda mere markant. I september 2005 passerte vi 1000 medlemmer for første gang siden 1994, og endte opp meed 1073 medlemmer!

Vi har klarte ikke helt å følge opp denne tendensen i 2006. Da ble medlemstallet 995. Målsettinga for 2007 satte årsmøtet til 1000 medlemmer, ei målsetting som det er realistisk å nå. Antall betalende medlemmer siste ti åra: 1998: 779 1999: 815 2000: 820 2001: 794 2002: 816 2003: 896 2004 : 942 2005 : 1073 2006: 995 pr 31.okt. 2007: 994

Vi har deltatt med stand på Nordkjosmessa, 1.-3. juni og Skibotn Marked, 16. -17. juni - ansvar Balsfjord/Storfjord, på Karlsøyfestivalen, 11.august - ansvar Eli og Åshild, på Husøydagan, 18.august,- ansvar Lenvik, alle plasser med bidrag fra fylkesstyret.

I Tromsø var det stand/utdeling av materiell 8.mars, 17.mars, 14.april og 1.mai, og Sørreisa Nei til EU hadde stand på markedsdagen i september. Vi verva noen nye medlemmer på enkelte av disse, men i nokså begrensa grad. Men det er uansett viktig å være til stede, dele ut materiell, være synlig og diskutere med folk.

Det er totalt 1246 navn på medlemslista, så det betyr at ca 22 % ikke har betalt kontingenten for 2007 på tross av at det sendt ut 3 purringer i løpet av året. Vi har verva 95 nye betalende medlemmer så langt i 2007 mens det tilsvarende tallet for 2006 var 30.

I forbindelse med valgkampen gjorde vi et ganske omfattende arbeid ved at vi gikk igjennom alle valglister til nei-partier i alle kommuner og ved fylkestingsvalget. (Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Rød Valgallianse, Kystpartiet, Miljøpartiet de Grønne og Norges Kommunistparti). Listene ble "vasket" mot Nei til EU sine medlemslister, og alle som ikke var medlem fikk brev med oppfordring om å bli medlem.

Sammen med brevet la vi ved ei vervebrosjyre fra Nei til EU med giro. Det ble sendt ut totalt ca 1100 brev! Det var ca 30 som betalte direkte pga brevet, dvs. ca 2,7%. Vi har jobba for å få ringt flest mulig av de som fikk brev, men av ulike grunner er ikke arbeidet sluttført.

Erfaringer så langt viser at vi i enkelte kommuner har oppnådd at 10-15% av de som har fått brev er blitt medlemmer, etter at de er blitt kontakta på telefon.

3. Pressemeldinger og leserbrev
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året: Frå årsmøtet: 22.oktober:"Stopp EU's tjenestedirektiv", og i forbindelse med nordområdekonferansen ble det sendt ut pressemelding med program og invitasjon til media om å delta.
Både flere fylkesstyremedlemmer og lokallag har hatt en del leserinnlegg i avisene i fylket.

Et utvalg av disse kan nevnes: "Behandlinga av EU's tjenestedirektiv", av Eli Berg, (15.jan), "Norge, EU og EØS" av Oddvar Skogli, leder i Balsfjord/Storfjord, (28.jan), "Stopp tjenestedirektivet", av Olav Flaate, fylkesstyremedlem og leder i Sørreisa, (11.febr.), "Helsehopping i EU" av Helga Anette Melhus, leder i Tromsø, (21.mai), "Forsvar norsk vannkraft" av Eli Berg, (29.juni) og "Nei til EU og folkevalgte" av Ole Henriksen, leder i Lenvik (24.august).

4. Deltakelse på møter
På landsmøtet 2005 deltok: Eli Berg, som landsstyremedlem, og delegater var: Tore Ruud, Olav Flaate, Arnhild Lindholm, Anna Margrete Flåm, Kristin Langaas, Paul Pedersen og Reidar Solberg. I tillegg møtte Jens Olav Løvlid som medlem av kontrollkomiteen.

Eli Berg ble gjenvalgt til landsstyret og Helga Anette Melhus ble også valgt inn i landsstyret. Nils Aarsæther ble gjenvalgt som leder for kontrollkomiteen - og Jens Olav Løvlid ble også gjenvalgt til kontrollkomiteen.

Olav Flaate, Reidar Solberg, Helga Anette Melhus, Arnhild Lindholm og Anne Lise Isachsen deltok på landskonferansen i Stavanger 24. - 25. mars. Gunn-Elin Gauthun fra Lenvik deltok på Kvinnekonferanse i Suldal i Rogaland i mars. Eli deltok på fylkeslederkonferanse i Oslo 9.februar, og hun og Tore Ruud deltok på rådsmøtet 10. og 11.februar.

Eli har deltatt på månedlige telefonmøter mellom fylkeslederne og ledelsen sentralt. Helga Anette Melhus deltok på kvinnekonferansen i Oslo 20. og 21. oktober. Tore Ruud og Eli Berg deltok på rådsmøte 27. og 28.oktober.

5. Alliansebygging
I forbindelse med fylkesstyremøtet i mars inviterte Troms Nei til EU de ulike organisasjonene og partiene på nei-sida til samrådingsmøte. Dette for å følge opp arbeidet med å samle nei-alliansen i fylket. Oppmøtet her var dårlig denne gangen.

6. Hjemmesida
Nei til EU i Troms si hjemmeside blir fortsatt jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der, når de blir sendt til Tore.

7. Fylkessekretær og kontor
Kristin Viktoria Langaas har vært ansatt i 40 % stilling som fylkessekretær fra 1. nov 2006. Vi har fortsatt kontor sammen, med Troms Senterparti i Skippergata 41, men kontoret har vært lite brukt siste året, ettersom fylkessekretæren i hovedsak har jobba fra hjemmekontor.

POLITISK VURDERING

2007 har vært et relativt aktivt år i Troms Nei til EU, sjøl om det er mange ting vi skulle ha fulgt opp bedre enn vi har gjort. Spørsmålet om EU-medlemskap står ikke på dagsorden, men det er nok av viktige EU-relaterte saker å ta fatt i, spesielt knytta til EØS-avtalen. Det har også vært lite fokus på EU- spørsmålet i media.

Men sjøl om det har vært noen svingninger i meiningsmålingene, er det fortsatt et klart nei-flertall i befolkningen, og i Troms var den rekordhøye 68 % på siste måling! Det kan være vanskelig å få folk til å engasjere i Nei til EU, i konkurranse med andre viktige saker å engasjere seg i. Men det er klart at det er svært viktig å holde oppe aktiviteten i organisasjonen. Det arbeidet som gjøres av Nei til EU sentralt og lokalt er av avgjørende betydning for at Norge holdes utafor Unionen.

Vi må fortsette å drive med skolering, debatt, og organisering. Det er stadig viktigere at fokuset på konsekvensene av EØS-avtalen tas opp og at vi får opp debatten om alternativer til den. Avlutter med et sitat av leder i Nei til EU Heming Olaussen, som vi også gjorde i fjorårets årsmelding:

"Alle sier EU-saken er død for tiden. En viktig grunn til at den forblir død er den sterke nei-vinden i befolkningen. Og den kommer ikke av seg selv. Jo sterkere Nei til EU, jo sterkere vil denne vinden være. Vi trenger derfor flere medlemmer, både aktive og passive. Det er mange EØS-slag fremover."


 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2006

Årsmelding 2005

Årsmelding 2004

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001