Årsmelding 2006    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 22.10.2005 - 21.10.2006
Godkjent på årsmøtet 21.10.2006

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Gunhild Johansen, Tromsø, ny
Merethe Michelsen, Tromsø, ny
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Ole Henriksen Lenvik, ny
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Reidar Solberg gjenv.
Hanne Marie Eriksen, Balsfjord, gjenv.
Merethe Seblom, Tromsø, gjenv.
Randi Saue Stabursvik, Harstad, ny

Vararepr.:
1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Leif Petter Hansen, Tromsø, ny
3. Viggo Berg, Gibostad, gjenv.
4. Lillian Bernes Hay, Balsfjord, gjenv.
5. Kjetil Reiersen, Sørkjosen, ny
6. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.

7. Ingrid Russøy, Balsfjord, gjenv.

Revisor:
Nils Aarsæther. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder)
Roald Wikran
Jarl Cato Solseth

Til Landsrådet i Nei til EU:
Eli Berg, med personlige vararepr: 1 Anna Margrete Flåm, 2 Gunhild Johansen.
Tore Ruud, med personlige vararepr: 1 Olav Flaate, 2 Ole Henriksen.

Møter i styret og AU i perioden:
Styremøter: 14. januar og 11.mars i Tromsø, 11.juni på Vollan og 19.august på Husøya. Arbeidsutvalget: 22.november, 26.januar, 16. februar, 1.mars, 18.april, 7.september og 20.september.

Ved første møte: Konstituering av arbeidsutvalget. Nestleder: Gunhild Johansen.
Sekretær: Merethe Seblom.
Kasserer: Eli Berg.

På flere av møtene har det vært få som har møtt. På to av fylkesstyremøtene var vi egentlig ikke vedtaksføre, og det har også vært vanskelig å finne tidspunkter som ha passa til å samle hele AU.

Årsmøte 2005
Årsmøtet ble avholdt på SAS-hotellet i Tromsø 22.oktober 2005. Det var i alt 19 representanter til stede, alle med stemmerett. Årsmøte behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok to uttalelser : "Nei-vind i nord" og " EU påtvinger Norge genmodifisert mat".

AKTIVITETER:

1. Organisasjonsutvikling og aktiviteter.
2006 har vært et mindre aktivt år enn 2005, som var både Stortingsvalgår og jubileumsår for unionsoppløsninga.

Troms Nei til EU har lokallag med et valgt styre i Tromsø, Balsfjord/Storfjord, Sørreisa, Lenvik og Harstad. Aktiviteten i lokallagene har ikke vært så stor, men en del arrangement har det vært. Sørreisa Nei til EU hadde jubileumsfeiring "Eit fritt Norge 100 år" i Sørreisa kulturhus 3. november. Det var tale ved leder Heming Olaussen og kultur.

Balsfjord/Storfjord Nei til EU hadde årsmøte 17. november. Der var fylkesleder Eli Berg til stede. De arrangerte et åpent møte om EUs tjenestedirektiv i februar, der Gunhild Johansen var innleder. De hadde også ansvaret for stand på Nordkjosmessa 9. - 11. juni og på Skibotn marked 17. - 18. juni.

Tromsø Nei til EU hadde årsmøte 5. desember og der var leder Heming Olaussen innleder. De har også vært arrangør av to møter i samarbeid med Internasjonalt seminar. 9. mars var tema: "Fører EU til solidaritet i verden og her heime?" og innleder var Maria Walberg, leder for internasjonalt utvalg i Nei til EU.

6. oktober var tema: "Urfolk, nasjon, naturressurser og identitet. Hva betyr det å ha nasjonale styringsredskaper over naturressursene? Erfaringer fra to land med rike ressurser: Bolivia og Norge". Innledninger ved: Carlos Romero, leder for Centre for Social and Juridical Studies (CEJIS), Bolivia, Lars Thue, professor i moderne historie ved BI i Oslo og Paul Jensen, leder av Norges kystfiskarlag.

Lenvik Nei til EU hadde ansvar for at vi hadde stand på Husøydagen og Harstad hadde en stand under festspillene.

Fylkesstyret har hatt ansvar for to åpne møter/seminar: 22. oktober - i forbindelse med årsmøtet hadde vi et åpent møte med tittelen: "Hvordan vi sikret vår naturressurser etter unionsoppløsninga i 1905 og hvordan vi må sikre dem mot EU" med innleder Kjell Rønningsbakk. Hovedsaken her var kampen om hjemfallsretten.

Vi søkte også i år om penger fra UD om støtte til informasjon om europeisk samarbeid. Vi søkte om penger til en møteserie om EUs tjenestedirektiv, og fikk kr. 35.000,-. Planen har vært å ha informasjonsmøter om tjenestedirektivet i ulike deler av fylket. Så langt har vi arrangert et lørdagsseminar i Tromsø den 30. september. Innledere der var Stein Stugu fra DeFacto, Britt Aas fra Fagforbundet og Jens Ingvald Olsen fra Fellesforbundet. Det var godt faglig innhold og gode diskusjoner, men oppmøtet var bare på snaut 20 deltakere.

2. Verving.
Landsmøtet i november 2005 vedtok at organisasjonen skulle opprettholde medlemstallet fra året før. Troms NTEU har hatt ei stigning av medlemstallet de siste åra, og i 2005 var den positive tendensen enda mere markant. I september 2005 passerte vi 1000 medlemmer for første gang siden 1994! Vi har ikke helt klart å følge dette opp i 2006.

Vi har deltatt med stand på Nordkjosmessa og Skibotn Marked - ansvar Balsfjord/Storfjord - og på Husøydagan - ansvar Lenvik, alle plasser med bidrag fra fylkesstyret. I Tromsø var det stand 18. februar, 1. mai og 7. juni. Vi verva noen nye medlemmer på disse, men klarte ikke å oppnå så gode resultater som vi gjorde spesielt i fjor på Nordkjosmessa. Men det er uansett viktig å være ti stede, dele ut materiell, være synlig og diskutere med folk.

Antall betalende medlemmer siste ti åra: 1997: 874 1998: 779 1999: 815 2000: 820 2001: 794 2002: 816 2003: 896 2004 : 942 2005 : 1073 Pr 13.okt 2006: 966

Det er totalt 1219 navn på medlemslista, så det betyr at ca. 20 % ikke har betalt kontingenten for 2006 på tross av at det sendt ut 3 purringer i løpet av året. Vi har verva 41 nye medlemmer så langt i 2006 og av disse er det 24 som har betalt.

Et samarbeid med Troms SV og Troms Senterparti om å sende ut oppfordring om å melde seg inn til deres medlemmer som ikke er medlem av Nei til EU jobbes det med.

3. Pressemeldinger og leserbrev.
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året: Fra årsmøtet 22. oktober 2005: "Nei-vind i nord!" og "EU vil påtvinge Norge genmodifisert mat!" 20. september: "Troms Nei til EU med viktig seminar om EUs tjenestedirektiv." Det må også nevnes at både flere fylkesstyremedlemmer og lokallag har hatt en del leserinnlegg i avisene i fylket.

4. Deltakelse på møter.
På landsmøtet 2005 deltok: Eli Berg, som landsstyremedlem, og delegater var: Tore Ruud, Olav Flaate, Helga Anette Melhus, Merethe Seblom, Oddvar Skogli og Reidar Solberg. Merethe Michelsen møtte som delegat for Ungdom mot EU

Eli Berg ble gjenvalgt til landsstyret. Nils Aarsæther ble gjenvalgt som leder for kontrollkomiteen - og Jens Olav Løvlid ble også gjenvalgt til kontrollkomiteen.

Olav Flaate, Anna Margrete Flåm, Merethe Michelsen og Tore Ruud deltok på landskonferansen i Oslo 24. - 25. mars

Tore Ruud og Anna Margrete Flåm deltok på rådsmøtet 26. mars. Eli deltok på Nei til EU sin studietur til Brüssel i september. Eli har deltatt på månedlige telefonmøter mellom fylkeslederne og ledelsen sentralt. Hun holdt innledning på regionkonferanse for AUF 19. november. (Geir Ove Ystmark fra Kysten inn i EU var også invitert, men han kom ikke!)

5. Alliansebygging.
I forbindelse med fylkesstyremøtet i mars inviterte Troms Nei til EU de ulike organisasjonene og partiene på Nei-sida til samrådingsmøte. Dette for å følge opp arbeidet med å samle nei-alliansen i fylket. Oppmøtet her var dårlig denne gangen.

6.Hjemmesida.
Nei til EU i Troms si hjemmeside blir fortsatt jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der, når de blir sendt til Tore.

Det har det siste året vært en del problemer med hjemmesida pga omlegginger og problemer sentralt. Det har betydd at det ikke har vært mulig å komme inn på vår side via den sentrale. Det er nå endelig i orden.

7. Fylkessekretær og kontor.
I forbindelse med Nei til EU si opptrapping av aktiviteten mot Stortingsvalget 2005, ble det satt av midler til fylkessekretær i flere fylker. Fra 4. oktober 2004 begynte Gerd Kristiansen i 80 % stilling, og vi tok i bruk eget kontor i Skippergata 41 i samlokalisering med Troms Sp. Dette ga oss gode muligheter til å øke aktiviteten både når det gjaldt utadretta virksomhet og kommunikasjon innad i organisasjonen.

Gerd var ute av jobben fra slutten av august 2005 pga. permisjon i forbindelse med valget, senere sykmelding og fødselspermisjon fra 30. oktober. Vikariat ble utlyst i 30 % stilling fra 1. januar. Alf Fagerheim hadde jobben fram til 30. juni. Gerd har sagt opp stillinga. Stillinga som fylkessekretær på nytt lyst ut - nå som 40 % stilling, og vi regner med å ha en ny sekretær ansatt fra ca. 1. november.

POLITISK VURDERING:

2005 var et svært aktivt år for Troms Nei til EU. Vi økte medlemstallet med over 100 og hadde økt lokal aktivitet bl.a. gjennom den store nei-dugnaden i forbindelse med Stortingsvalget. 2006 har vært et år med betydelig mindre aktivitet, og vi har så langt ikke klart å opprettholde økningen i medlemstallet fra 2005.

Stortingsvalget i 2005 ga et Storting som det er svært lite sannsynlig vil ha nødvendig flertall for en EU-søknad i neste Stortingsperiode, og den nye regjeringa signaliserte at den ikke vil søke medlemskap i perioden 2005 - 2009. Det har også vært lite fokus på EU- spørsmålet i media.

Men sjøl om det har vært noen svingninger i meiningsmålingene, er det fortsatt et klart neiflertall i befolkningen, og i Nord-Norge er den så høy som 67 % på siste måling!

De viktigste sakene dette året og også framover, er saker knytta til EØS-avtalen, spesielt hjemfallsretten og tjenestedirektivet. Det er også de sakene vi har prioritert ved å ta dem opp på åpne møter og seminar.

Oppmøtet på seminaret om EUs tjenestedirektiv i Tromsø 30.september bare var ca. 20, og det var etter god annonsering både via e-postnettverk, brev, medlemsbladet og i avisa. Det er nok et tegn på at det fortsatt er lav forståelse i organisasjonen for hvor viktig denne saken er.

Likevel er det viktig at Nei til EU holdes oppe som en aktiv organisasjon. Det er vi som er garantien for at Norge holdes utafor Unionen. Vi må fortsette å drive med skolering, debatt og organisering.

Det er stadig viktigere at fokuset på konsekvensene av EØS-avtalen tas opp og at vi får opp debatten om alternativer til den.

Avlutter med et sitat fra et ferskt intervju med Heming Olaussen:

"Alle sier EU-saken er død for tiden. En viktig grunn til at den forblir død er den sterke nei-vinden i befolkningen. Og den kommer ikke av seg selv. Jo sterkere Nei til EU, jo sterkere vil denne vinden være. Vi trenger derfor flere medlemmer, både aktive og passive. Det er mange EØS-slag fremover."

 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2005

Årsmelding 2004

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001