Årsmelding 2005    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 30.10.2004 - 22.10.2005
Godkjent på årsmøtet 22.10.2005

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Nils Aarsæther, Tromsø, gjenv.
May-Liss Aarøen, Tromsø, gjenv.
Helga Anette Melhus, Tromsø, gjenv.
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Ole Henriksen Lenvik, ny
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Reidar Solberg gjenv.
Hanne Marie Eriksen, Balsfjord, gjenv.
Merethe Seblom, Tromsø, gjenv.

Vararepr.:
1.Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Lillian Bernes Hay, Balsfjord, gjenv.
3. Viggo Berg, Gibostad, gjenv.
4. Randi Saue Stabursvik, Harstad, gjenv.
5.Ingrid Russøy, Balsfjord,gjenv.
6.Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.

Revisor:
Rolf Ketil Bjørn. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder)
Roald Wikran
Jarl Cato Solseth

Til Landsrådet i Nei til EU:
Eli Berg, med personlige vararepr: 1 Anna Margrete Flåm, 2 Helga Anette Melhus
Tore Ruud, med personlige vararepr 1 Olav Flaate, 2 Nils Aarsæther.

Møter i styret og AU i perioden:
Styremøter:22. januar, 12.mars, 4.juni og 17.september Arbeidsutvalget: 16.desember, 16. februar, 9.mars, 31.mars, 13.april, 27.april, 19.mai, 20.juni, 4.oktober , 18.oktober.

Ved første møte: Konstituering av arbeidsutvalget. Nestleder: Nils Aarsæther
Sekretær: Helga Anette Melhus
Kasserer: May-Liss Aarøen

Årsmøte 2004

Årsmøtet ble avholdt i Nei til EU sine lokaler i Tromsø 30. oktober 2004. Det var i alt 14 representanter til stede, 12 med stemmerett og 2 observatører. Årsmøte behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok to uttalelser : “Ja til selvstendige stemmer” og “2005 – et viktig år for EU-motstanden.”

AKTIVITETER:

1. Organisasjonsutvikling.
Det har vært bra framgang for organsisasjonen det siste året. Troms Nei til EU har nå aktive lokallag i Tromsø, Balsfjord/Storfjord, Sørreisa, Lenvik og Harstad. I Balsfjord/Storfjord ble laget revitalisert i november 2004. Det ble valgt styre med Oddvar Skogli som leder. De har vært aktive, særlig med verving av nye medlemmer, deltatt på messer med stand og vært synlige i lokalpressa.

Harstad Nei til EU hadde årsmøte og valgte nytt styre i januar, med ny leder, Reidulf Solbakken. De har hatt en del standvirksomhet, og hadde et åpent møte i april der det møtte 20. I Harstad er det også et aktivt Ungdom mot EU-miljø.

Lokallaget i Sørreisa arrangerte folkemøte med innleder Dag Seierstad i februar. I juni var det åpent møte i Kåfjord, på kommunehuset i Olderdalen. Der var AU-medlem Janne Sukka innleder. Det møtte 4 fra bygda i tillegg til fylkessekretæren og to fra fylkesstyret. Der var det enighet om å få igang igjen organisert arbeid, og det ble avtalt at vi skulle ha stand i forbindelse med Riddu Riddu.

Det har vært jobba mye fra fylkessekretærens side med å oppdatere kontaktnettet og bedre kontakten med kommunekontakter som vi har hatt lite kontakt med de siste åra.

Nei til EU i Troms si hjemmeside blir fortsatt jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der.

2. Verving.
Landsmøtet i nov. -04 vedtok at organisasjonen skulle prioritere medlemsverving i 2005. Troms NTEU har hatt ei stigning av medlemstallet de siste åra, og i år har den positive tendensen vært enda mere markant. I september passerte vi 1000 medlemmer for første gang siden 1994! Det har vært drevet et aktivt vervearbeid på flere fronter, gjennom lokale stands, på ulike møter, som fylkesårsmøter i nei-partiene og ved at tillitsvalgte og fylkessekretæren har drevet konkret vervearbeid.

Vi har deltatt med stand på Nordkjosmessa og Landbruksmessa på Storsteinnes – ansvar Balsfjord/Storfjord, i Kåfjord i forbindelse med Riddu Riddu – ansvar fylkesstyret sammen med Kåfjord, på Karlsøyfestivalen – ansvar fylkesstyret og på Husøydagan – ansvar Lenvik. I Tromsø var det stand 1.mai og 7.juni, og det ble delt ut verekort på 8.mars. Det må spesielt framheves resultatet på Nordkjosmessa, der det ble verva over 30 nye medlemmer.

Antall betalende medlemmer siste ni åra: 1997: 874 1998: 779 1999: 815 2000: 820 2001: 794 2002: 816 2003: 896 2004 : 942 2005, pr 20.okt.: 1040.

3. Pressemeldinger og leserbrev.
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året:
Frå årsmøtet: 1.nov.: “2005- et viktig år for EU-motstanden”.
23.nov.: "Et kraftig styrket Nei til EU", fra Tromsdelegasjonen på landsmøtet.
23.nov.: "Jubileumsmarkeringer 28.nov. i Troms Nei til EU" 30.mai: “Et radikalt nei i Frankrike!”
5.juni: “Nei til EU feirer 100 år uten union”.
14.aug.: “Sterk 100-årsmarkering i Troms Nei til EU”.

Leserinnlegg som har vært sendt media fra leder (evt leder og nestleder) på vegne av fylkesstyret:
12.nov. -04.: “Medlemskap alternativet til EØS?”
6.mars:”Hundreårsfeiring av kvinners nei til union.”
18.mai: "EØS-avtalen fører til sosial dumping”
22.mai: “EU-solidaritet i revers”
25.aug.: “EU-utspørringa – ei oppklaring”
14.okt.: “Hvordan holde Norge utafor EU?”.

Det må også nevnes at både flere fylkesstyremedlemmer, fylkessekretæren og lokallag har hatt mange innlegg i avisene i fylket.

4. Deltakelse på møter.
På den sentrale kvinnekonferansen 30.oktober deltok to jenter fra Ungdom mot EU. På landsmøtet 2004 deltok: Eli Berg, som landsstyremedlem, Erling Briskemyr som rådsmedlem og delegater var: Tore Ruud, Gerd Kristiansen, Olav Flaate, Helga Anette Melhus, Merete Mikkelsen , Nils Aarsæther og Ole Henriksen

Eli Berg ble gjenvalgt til landsstyret. Erling Briskemyr ble gjenvalgt til rådet. Merete Mikkelsen representerer Ung. mot EU i rådet Nils Aarsæther ble gjenvalgt som leder for kontrollkomiteen - og Jens Olav Løvlid ble også gjenvalgt til kontrollkomiteen.

Tore Ruud, Anna Margrete Flåm, Eli Berg, Nils Aarsæther og Erling Briskemyr deltok på rådsmøtet 5.-6.mars. På Nei til EU's faglige konferanse deltok Styremedlem i Tromsølaget Iris Hemingsen. På rådsmøtet 1. -2. oktober deltok Tore Ruud og Eli Berg

Eli holdt innledning på medlemsmøte i Balsfjord/Storfjord; “EU og Norge – likheter og forskjeller mellom 1994 og 2004”, 25.november, og på medlemsmøte i Harstad 3.april, der tittelen var: “EU et solidarisk prosjekt?”.

Hun har også vært invitert som innleder på ulike ungdomskonferanser: Rød Ungdoms Nord-Norgekonferanse 13.mars, Sosialistisk ungdoms NordNorgekonferanse 9.april og Ungdom mot EU sin Nord-Norgekonferanse 16.april. Eli holdt også innledning om EU og miljø på Nordnorsk landbruksråd sitt EU-skoleringsseminar 19.april.

5. Alliansebygging.
I forbindelse med fylkesstyremøtet i mars inviterte Troms Nei til EU de ulike organisasjonene og partiene på Nei-sida til samrådingsmøte. Dette for å følge opp arbeidet med å samle nei-alliansen i fylket og spesielt for å informere om og mobilisere til den store nei-dugnaden i forbindelse med stortingsvalget.. Det møtte representanter for følgende partier og organisasjoner: Troms Bondelag, Troms SV, Kystpartiet i Troms, Troms Sp og Troms RV.

6.Markering av 10-årsjubileum.
28.november var det 10 år sia siste folkeavstemming og det ble behørig markert: Det var stands i Harstad, Sørreisa, Tromsø og på Storslett med utdeling av jubileumsavis og verving av medlemmer.

I Tromsø arrangerte lokallaget åpnet møte som samla vel 50 deltakere og Balsfjord/Storfjord hadde sitt oppstartmøte med valg av nytt styre den 25.november.

7.Fylkeskonferanse.
EU-grunnloven var hovedtema for konferansen som ble arrangert 30.april i Målselv. Hovedinnleder var nestleder i Nei til EU, Tine Larsen. Vi prøvde også å få enten Europabevegelsen eller Kysten inn i EU til så stille til debatt, men ingen av den kunne (ville?) stille. Det ble sendt ut brev til alle medlemmene våre i Målselv og kommunene omkring. Det møtte vel 20, og det var oppslag i både Troms Folkeblad og Nye Troms etter konferansen. Vi mottok støtte fra UD til å arrangere konferansen.

8. Fylkessekretær og kontor.
I forbindelse med Nei til EU si opptrapping av aktiviteten mot Stortingsvalget 2005, er det satt av midler til fylkessekretær i flere fylker. Fra 4.oktober -04 begynte Gerd Kristiansen i stillingen, og vi tok i bruk eget kontor i Skippergata 41 i samlokalisering med Troms Sp. Dette har gitt oss gode muligheter til å øke aktiviteten både når det gjelder utadretta virksomhet og kommunikasjon innad i organisasjonen. Fylkessekretæren har vært ute av jobben fra slutten av august (permisjon i forbindelse med valget), er nå sykmeldt og vil være i fødselspermisjon fra 30.oktober. Vikariat er nå utlyst i 40% stilling fra 1.januar.

9.Stortingsvalget og valgdugnaden.
Nei til EU har prioritert årets stortingsvalg høyt. Det har vi gjort ved at alle fylkene har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine stortingskandidater, og har produsert egen forside til egen valgavis. Disse avisene har vi distribuert i stort sett alle postkasser i fylket i den største nei-dugnaden siden 1994. Den viste at vi fortsatt har støttespillere og aktivister over hele fylket som stiller opp når det trengs. At vi hadde en fylkessekretretær som sto for gjennomføringa av undersøkelsen og organiseringa av dugnaden var avgjørende for å få det til.

10.100-årsjubileum for unionsoppløsninga.
2005 var jubileumsåret for unionsoppløsninga, noe som Nei til EU også har prioritert. For oss var det viktig å feire at det var 100 år sia vi kom uta av en union – og at den politiske kampen i dag dreier seg om å holde Norge utafor en annen union – den europeiske.

Her i Troms har vi hatt ulike markeringer; Tromsø-laget arrangerte en stor konferanse i april som tok opp viktige tema i tilknytning til 100-årsjubileet, med fokus på demokrati og betydningen av nasjonal råderett over de viktigste naturressursene.

På jubileumsdagen, 7.juni, hadde vi i samarbeid med Tromsø-laget stand der vi delte ut materiell og jubileumskake. Det store jubileumsarrangementet var på 100-årsdagen for folkeavstemminga i 1905, 13.august, og fant sted på Brensholmen samfunnshus. Her er rapporten fra arrangementet som ble sendt ut som pressemelding:

Sterk 100-årsmarkering i Troms Nei til EU

Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger var hovedtaler på 100-årsmarkeringa til Nei til EU på Brensholmen lørdag. De vel 100 frammøtte lot seg inspirere av en tale der Fjellanger først og fremst framheva kvinnenes politiske innsats i 1905: I løpet av noen korte sommeruker greidde norske kvinner - som da var uten stemmerett - å samle inn 280.000 underskrifter til støtte for Stortingets vedtak om å oppløse unionen med Sverige.

Stevnet på Brensholmen samlet unge og eldre, med et program som spente fra lokalt barnegospelkor til konserten "Norsk på irsk" - Ragnar Olsens festspillkonsert - som avslutta stevnet. Ragnar Olsen sitt ensemble bestod av fire irske tradisjonsmusikere pluss Boknakaran, forsterka med yngre krefter.

Forfatteren John Gustavsen hadde skrevet en prolog der han tok et historisk utgangspunkt i sjøsamenes møte med byen - "Det var vi som kom fra fjoran kver gang høsten var på vei..."

Underveis i programmet blei det plass til ein EU-quiz der 15 "lag" deltok med stor glød, og loddsalg med gevinster fra "Bondens marked" slo også godt an.

Med unntak av den politiske høyresida hadde samtlige politiske partier sine stands inne i Brensholmen ungdomshus. De som hadde ventet poltisk debatt ble nok skuffa, for den gode "Nei"-stemninga i lokalet la en demper på partikonkurransen. Eli Berg, leder i Troms Nei til EU var svært fornøyd med arrangementet, og ikkje minst innsatsen til ungdomslagets driftige kvinner som sørga for stadig nye porsjoner vafler med nyplukka blåbærsyltetøy og saftige karbonadesmørbrød.

Sørreisa Nei til EU hadde planlagt et kulturarrangement i slutten av august som måtte avlyses pga forfall. Men nå er arrangementet planlagt til 3.november.

POLITISK VURDERING:

2005 har vært et svært aktivt år for Troms Nei til EU. Vi har økt medlemstallet med.over 100, vi har økt den lokale aktiviteten, har gjennomført den store nei-dugnaden i forbindelse med Stortingvalget og vi har markert 100-årsjubileet for unionsoppløsninga. Samtidig som det har vært et bra år for organisasjonen, har det også sett bra ut på meiningsmålingene, med bra framgang for nei-sida. Kysten inn i EU, som ble lansert med brask og bram i 2004, har økonomiske problemer og har vært svært lite synlige i 2005.

2005 var også det året da EU har hatt betydelige interne problemer. Spesielt viktig var det at det ble nei i folkeavstemmingene om grunnloven i Frankrike og Nederland. Det viste at den folkelige motstanden mot å gjøre EU til en superstat er stor også i EU-landa, og at nei-sida der har sammenfallende synspunkter med oss i spørsmål om demokrati, fremmedgjøring og kamp for velferdsgoder.

Stortingvalget ga et Storting som det er svært lite sannsynlig vil ha nødvendig flertall for en EU-søknad i neste Stortingsperiode, og den nye regjeringa har signalisert at den ikke vil søke medlemskap i perioden 2005-2009.

Likevel er det viktig at Nei til EU holdes oppe som en aktiv organisasjon. Det er vi som er garantien for at Norge holdes utafor Unionen. Vi må fortsette å drive med skolering, debatt, og organisering. Det er også viktig vi øker fokuset på konskevensene av EØS-avtalen og får opp debatten om alternativer til den.

 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2004

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001