Årsmelding 2004    
 
Troms Nei til EU
Melding fra styret for perioden 01.11.2003 - 30.10.2004
Godkjent på årsmøtet 30.10.2004

Valg på årsmøtet:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Nils Aarsæther, Tromsø, gjenv.
May-Liss Aarøen, Tromsø, gjenv.
Helga Anette Melhus, Tromsø, gjenv.
Olav Flaate, Sørreisa, gjenv.
Bjørnulf Kristoffersen, Lenvik, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Reidar Solberg, ny
Hanne Marie Eriksen, Balsfjord, gjenv.
Merethe Seblom, Tromsø, ny

Vararepr.:
1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Lillian Bernes Hay, Balsfjord, gjenv.
3. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
4. Randi Saue Stabursvik, Harstad, gjenv.
5. Viggo Berg, Gibostad, ny
6. Ingrid Russøy, Balsfjord, gjenv.

Revisor:
Rolf Ketil Bjørn. Vara: Knut Heen.

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder)
Roald Wikran
Jarl Cato Solseth

Til Landsrådet i Nei til EU:
Eli Berg, med personlige vararepr: 1 Anna Margrete Flåm, 2 Helga Anette Melhus
Tore Ruud, med personlige vararepr 1 Olav Flaate, 2 Nils Aarsæther.

Møter i styret og AU i perioden:
Styremøter: 31. januar, 13. mars, 12. juni og 28. august. Arbeidsutvalget: 2. desember, 28. januar, 19. februar, 27. april, 12. mai, 29. september.

Ved første møte: Konstituering av arbeidsutvalget. Nestleder: Nils Aarsæther.
Sekretær: Helga Anette Melhus.
Kasserer: May-Liss Aarøen.

Årsmøte 2003

Årsmøtet ble avholdt på SAS-hotellet i Tromsø 1. november 2003. Det var i alt 16 representanter til stede, 14 med stemmerett og 2 observatører. Årsmøte behandla vanlige årsmøtesaker, og det ble foretatt valg. Årsmøtet vedtok en uttalelse: "EØS og den differensierte arbeidsgiveravgiften”.

Etter årsmøtet var det et åpnet møte der førsteamanuensis Stein Østby holdt foredrag om den differensierte arbeidsgiveravgifta og med påfølgende debatt. Her hadde også Ronald Rindestu sagt at han skulle prøve å komme, men han uteble, uten å gi beskjed.

AKTIVITETER:

1. Organisasjonsutvikling.
Troms Nei til EU har aktive lokallag i Sørreisa og Tromsø og lag med et styre og god beredskap i Lenvik og Harstad. I slutten av september ble det arrangert et medlemsmøte i Lenvik Nei til EU, der det møtte 12 medlemmer. Eli deltok der, og det ble valgt et nytt styre på 5 medlemmer. Vi har kontaktpersoner i alle kommuner, men det har vært svært lite kontakt med mange av disse over flere år.

Tromsølaget arrangerte en konferansen "Fiskerinasjonen Norge og EU" 31. januar. Konferansen kom på et svært gunstig tidspunkt i forhold til lanseringa av organisasjonen "Kysten inn i EU". Det var ca. 50 deltakere og god mediedekning. Denne dagskonferansen ble fulgt opp av en stor konferanse "EU og fiskeria i nord" 15. - 17. oktober.

NTEU i Troms si hjemmeside blir jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der.

2. Verving.
Troms NTEU hadde flere medlemmer enn vi har hatt noe år etter 1994 i 2003, og i år har vi videreført denne positive tendensen. Gjennom folkestyrekampanjen er vervekortene blitt aktivt brukt i ulike sammenhenger. De er blitt delt ut på stands og på andre ulike arrangement. En del styremedlemmer har drevet aktivt vervearbeid, og innsatsen til Nei til EU-medlem Emil Sjøtun må framheves. Han tok kontakt med mange og gjorde avtale med 26 som tilsammen tok på seg å ta imot 290 vervekort for videre distribusjon.

Antall betalende medlemmer siste sju år:

1997: 874 1998: 779 1999: 815 2000: 820 2001: 794 2002: 816 2003: 896 2004 : 904 pr 28/9

3. Pressemeldinger og leserbrev.
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året: Frå årsmøtet: "EØS og den differensierte arbeidsgiveravgifta". 14. juni: "Nei til EU i medvind". 30. august: "900 meedlemmer i Troms Nei til EU".

Leserinnlegg som har vært sendt media fra leder (evt. leder og nestleder) på vegne av fylkesstyret: 31. januar: "Kysten og EU", 8. mars: "Gratulerer med kvinnedagen", 22. juni: "Nei-sida sitt alternativ". Ellers må nevnes at fylkesstyremedlemmene Tore Ruud og Olav Flaate har hatt innlegg i EU-debatten og at Nei til EU-medlemmene Svein Johansen, Peter Ørebech og Geir Finne har kommet med viktige innspill i debatten rundt lanseringa av organisasjonen "Kysten inn i EU".

4. Deltakelse på møter.
På landsmøtet 2003 deltok: Eli Berg, Tore Ruud, Anna Margrete Flåm, Olav Flaate, Helga Anette Melhus, Merete Mikkelsen. Eli Berg ble gjenvalgt til landsstyret. Erling Briskemyr ble gjenvalgt til Rådet og Svein Johansen ble valgt til Rådet (han trakk seg seg fra vervet). Nils Aarsæther ble gjenvalgt til kontrollkomiteen - nå som leder, og Jens Olav Løvlid ble også valgt til kontrollkomiteen.

Tore Ruud og Anna Margrete Flåm deltok på rådsmøter 6.-7. mars, og 16. og 17. oktober deltok .............. Eli deltok og holdt innledning om Nei til EU på Nordnorsk landbruksråd sitt EU-skolerings-seminar 20. april. Nils holdt innledning på Ungdom mot EU sin regionkonferanse i april. På Nei til EU sin jubileumskonferanse 1. - 3.november deltok Elizabeth Nygård, Carl Erik Schulz, Anna Margrete Flåm og Eli Berg. På kvinnekonferansen 30. og 31. okt. deltok .....................

5. Alliansebygging.
I forbindelse med fylkesstyremøtet i mars inviterte Troms Nei til EU de ulike organisasjoner og partier på Nei-sida til samrådingsmøte. Dette for å starte et arbeid for samle nei-alliansen i fylke og bygge på de gode erfaringene med slike møter opp mot folkeavstemminga i 1994. Det møtte representanter for følgende partier og organisasjoner: Troms Bondelag, Troms SV, Kystpartiet i Troms, Troms Sp og Troms RV.

6. Fylkeskonferanse.
"Verden trenger selvstendige stemmer" var tittelen på Nei til EU si store folkestyrekampanje i 2004. Fylkesstyret valgte også denne tilttelen på vår fylkeskonferanse i Tromsø 8. mai. Konferansen hadde hovedfokus på to saker; på EU og solidaritet og på folkestyrekampanjen. Innledere var Maria Walberg "EU- solidaritetsprosjekt eller konsernstyrt globalisering", Nils Aarsæther: "Hva skjer i EU i forbindelse med østutvidelsen?", Halvor Langseth: "Østutvidelsen og sosial dumping", MariaWalberg: "Verden trenger selvstendige stemmer - om Nei til EU's folkestyrekampanje".

Vi hadde også invitert ulike organisasjoner til å møte på konferansen for å legge fram sine viktigste argumenter for fortsatt Nei til EU. Troms Fiskarfylking, Fagforbundet i Troms, Kvinnefronten og Mållaget møtte, mens Troms Bonde- og Småbrukarlag ble forhindra i siste liten. Deltakelsen på konferansen var skuffende lav - ca. 15 deltok på hele eller deler. Vi mottok støtte fra UD til å arrangere konferansen.

7. Fylkessekretær og kontor.
I forbindelse med Nei til EU si opptrapping av aktiviteten mot Stortingsvalget 2005, er det satt av midler til fylkessekretær i flere fylker. Vi i Troms fikk midler til 80 % stilling fra våren 2004, men ettersom vi ikke fikk kvalifiserte søkere til stillingen ved de to første utlysningene, kom ikke fylkessekretæren på plass før fra 4. oktober. Da begynte Gerd Kristiansen i stillingen, og vi tok i bruk eget kontor i Skippergata 41 i samlokalisering med Troms Sp. Dette gir oss gode muligheter til å øke aktiviteten i tida framover.

POLITISK VURDERING:

Troms Nei til EU har hatt et nytt bra arbeidsår. Etter et år da meningsmålingene stort sett viste et klart ja-flertall, har målingene i 2004 flere ganger igjen vist nei-flertall. Dette til tross for at utvidelsen av EU østover med 10 nye medlemsland ble gjennomført fra 1. mai og at organisasjonen "Kysten inn i EU" ble lansert her.

At "Kysten inn i EU" kom på banen hadde den effekten at spørsmålet om fiskeripolitikken, og spesielt spørsmålet om kontrollen over fiskerressursene kom opp igjen med full tyngde. Mange deltok i debatten, og særlig i Nord-Norge tror vi at det så langt er nei-sida som har tjent på at denne organisasjonen, som ikke har en eneste fisker som medlem , kom på banen. Arbeidet til Tromsø Nei til EU med å arrangere to viktige konferanser om EU og fiskeripolitikk har vært av svært stor betydning.

Folkestyrekampanjen har vært Nei til EU's prioriterte kampanje i år. Målet har vært å nå ut med vår grunnargumentasjon mot et norsk EU-medlemskap. Det ble laget nytt materiell sentralt; plakater, løpesedler, hefter og vervekort som ble godt mottatt. Vi fulgte opp denne kampanjen med å ta den opp som tema på fylkeskonferansen i mai, og vi har spredd mye av materiellet ved ulike arrangement.

 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2003

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001