Årsmelding 2003    
 
Troms Nei til EU
Melding frå styret for perioden 26.10.2002 - 01.11.2003
Godkjent på årsmøtet 01.11.2003

Valg på årsmøtet, 26. okt. 2002:

Fylkesstyret:
Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Nils Aarsæther, Tromsø, gjenv.
May-Liss Aarøen, Tromsø, gjenv.
Heelga Anette Melhus, Tromsø, ny.
Olav Flaate, Sørreisa,  gjenv.
Bjørnulf Kristoffersen, Lenvik, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Inger Marie Olsen, Kåfjord, gjenv.
Hanne Marie Eriksen, Balsfjord, gjenv.

Vararepr.:
1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Lillian Bernes Hay, Balsfjord, gjenv.
3. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
4. Randi Saue Stabursvik, Harstad, gjenv.
5. Ingrid Russøy, Balsfjord, gjenv.

Revisor:
Knut Heen
vara Rolf Ketil Bjørn

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder)
Roald Wikran
Jarl Cato Solseth

Til Landsrådet i Nei til EU:

Eli Berg
med personlege vararepr:
1. Anna Margrete Flåm
2. May-Liss Aarøen,

Tore Ruud
med personlege vararepr.
1. Nils Aarsæther
2. Olav Flaate.

Møter i styret og AU i perioden:

Styremøter: 25. januar, 14.juni, 24. august og 11.oktober. (Et planlagt møte 15.mars måtte avlyses).

Arbeidsutvalget: 20. februar, 19.mars, 26.mars, 25. september, 15.oktober.

Ved første møte: Konstituering av arbeidsutvalget. Nestleder: Nils Aarsæther. Sekretær: Helga Anette Melhus. Kasserer: May-Liss Aarøen.

Årsmøte 2002:

Årsmøtet ble avholdt på RV-kontoret i Tromsø 26. oktober 2002. Det var i alt 12 representanter til stede. Årsmøtet behandla vanlige årsmøtesaker og det ble foretatt valg.

Årsmøtet vedtok to uttalelser : "Norsk distriktspolitikk skal ikke avgjøres i Brussel - bevar den differensierte arbeidsgiveravgifta" og "Terrorlover truer demokratiet".

Årsmøtet ble avholdt i etterkant av en lokal globaliseringskonferanse i regi av ulike fagforeninger. Tromsø Nei til EU var medarrangør og en av innlederne var leder i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik, som innleda om EØS-avtalen.

Aktiviteter:

1. Organisasjonsutvikling.
Troms Nei til EU har aktive lokallag i Sørreisa og Tromsø og lag med et styre og god beredskap i Lenvik og Harstad. Særlig må det framheves den store aktiviteten til Tromsø-laget, både i forhold til å arrangere konferanser og åpne møter, og ikke minst i forhold til valgkampen.

Da ble det laget ei flott valgkampavis for Tromsø som satte fokus på kommunale, fylkes og regionale forhold, med vekt på EU og EØS-spørsmålets betydning for lokale og regionale interesser. Avisa hadde også stilt spørsmål til toppkandidatene i alle partier både til kommune og fylkestingsvalget om sitt syn på EU og EØS. Avisa ble delt ut til alle husstander i Tromsø kommune. Prosjektet ble støtta praktisk og økonomisk av fylkesstyret.

NTEU i Troms si hjemmeside blir jevnlig oppdatert av styremedlem Tore Ruud. Den oppdateres med aktuelle nyheter fra hele Nordkalotten. Den gir også et godt overblikk over organisasjonen, og leserinnlegg og pressemeldinger frå fylkesstyret og lokallagene blir lagt ut der.

2. Verving.
Troms NTEU hadde allerede pr. august 2003 flere medlemmer enn vi har hatt noe år etter 1994! Gallupene på nyåret med store ja-flertall ble utnytta med annonsering, der folk ble oppfordra til å bli medlem. Det ga god uttelling. Meningsmålinger med høg ja-% har nok også gjort at fornyingsprosenten er høg.

Det har i tillegg vært drevet en del arbeid med nyverving fra enkelte styremedlemmer. Antall betalende medlemmer de siste åra: 1996: 847, 1997: 874, 1998: 779, 1999: 815, 2000: 820, 2001: 794, 2002: 816, 2003: 875 pr. 30.10.2003.

3. Pressemeldinger og leserbrev.
Fylkesstyret har kommet med disse pressemeldingene siste året: Frå årsmøtet: "Norsk distriktspolitikk skal ikke vedtas i Brussel - bevar den differensierte arbeidsgiveravgifta" og "Terrorlover truer demokratiet". 11. desember: "Troms Nei til EU med til København". 25. januar: "Nei-sida er klar for debatten.". 11. september: "Valgvake 14. september" (EURO-valget i Sverige).

Leserinnlegg fra styret eller styremedlemmer: 22. november: "Kan EU lage nye tollmurer?", Eli og Nils. 29. november: "Noreg ut av EØS", Olav. 4. januar: "Ingen fisk å gi?", Tore. 8. januar "På markedsliberalismens grunn", Eli og Nils. 10. januar "Medbestemmelse i EU?", Eli og Nils. 3. mai: "Fra EØS til frihandelsavtale - alternativer til EØS", Eli og Anna Margrete Flåm (leder Tromsø Nei til EU). 23. august: "Ja til lokalt folkestyre - nei til EU-diktat", vedtak styremøte. 3. oktober: "Stoltenberg og EØS-avtalen", Tore. 13. oktober: "Hvor går den Europeiske Union" vedtak styremøte 24. oktober: "Hvem er det som tuller om EU-konventet?", Eli.

4. Deltakelse på møter.
På landsmøtet 2002 deltok: Eli Berg, Tore Ruud, Anna Margrete Flåm, Olav Flaate, Eivind Ditlevsen, Merethe Michelsen og Fanny Arntzen. Eli Berg ble gjenvalgt til landsstyret. I tillegg fra Troms ble Jens Olav Løvlid og Svein Johansen valgt inn i landsstyret. Siri Gerrard og Erling Briskemyr ble valgt til Rådet. Nils Aarsæther ble gjenvalgt i kontrollkomiteen. Tore Ruud og Anna Margrete Flåm deltok på rådsmøter 1.- 2. mars, og 4.- 5. oktober. Eli Berg, Jens Olav løvlid og Svein Johansen deltok også der, som landsstyremedlemmer.

København 2002. I forbindelse med toppmøtet i København i desember 2002, deltok det 4 fra Troms Nei til EU, deriblant Eli og Nils. Troms Nei til EU sitt strikka banner ble båret i demonstrasjonen der. På Nei til EU sin kvinnekonferanse 18. og 19. oktober deltok Helga Anette Melhus.

5. Nord-Norgekonferanse om EØS.
Landsmøtet i 2002 vedtok å prioritere kampen mot EØS og at det skulle arrangeres regionale konferanser om EØS. Troms Nei til EU tok sammen med styret i Tromsø Nei til EU ansvar for å arrangere konferansen for NordNorge.

Den ble arrangert over to dager, 26. og 27. april i Tromsø og var svært vellykket. Innledere var: Arne Pedersen, fylkesvaraordfører i Finnmark, Asle Toje, forsker ved NUPI, Svein Johansen, fisker fra Lenvik, Sven A. Nielsen, journalist i Nordlys, Nils Aarsæther, professor, Tromsø, Thomas Vermes, journalist i Nationen. I tillegg var det en debatt mellom leder i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik og nettopp avgått leder for Europabevegelsen, Wenche Fossen. Der deltok også en representant for Europeisk Ungdom, Eivind Fosse. (representanten for Ungdom mot EU uteble pga. en misforståelse). Det var ca. 60 deltakere på konferansen. Vi fikk økonomisk støtte til konferansen både fra Utenriksdepartementet og fra rådspotten til Nei til EU.

6.Alliansebygging.
Fylkesstyret inviterte ulike partier og interesseorganisasjoner til samrådingsmøte den 26. mars. Dette for å gjenoppta tradisjonen med å samle disse organisasjonene for å diskutere den politiske situasjonen, informere om hverandres planer og kanskje legge noen felles planer. Oppmøtet var av ulike grunne ikke så bra, men vi hadde et hyggelig og informativt møte med to representanter for Troms Fiskarfylking. Arbeidet med dette må følges opp i 2004.

7. Valgvake.
I forbindelse med Sveriges folkeavstemming om tilknytning til ØMU den 14. september, arrangerte vi valgvake på Jernbanestasjonen i Tromsø.

Politisk vurdering:

Troms Nei til EU har hatt et bra arbeidsår. Det ble arrangert en stor EØS- konferanse, medlemstallet stiger og vi har hatt en god del pressemeldinger og leserinnlegg. Mange andre har også vært aktive med innlegg på avisenes debattsider. Det har også vært flere oppslag i pressa i forbindelse med våre arrangement.

Det har vært et år da meningsmålingene stort sett har vist et klart ja-flertall. Utvidelsen av EU østover med 10 nye medlemsland har nok vært en viktig faktor for stemningsskiftet. Mange har erklært at de har gått i "tenkeboksen", og ja-sida har kommet såpass på offensiven at de ser muligheten for en ny EU-søknad etter denne stortingsperioden. Det gir oss nye og større utfordringer.Imidlertid, ei meningsmåling som ble tatt opp i september (før avstemminga i Sverige) viste for første gang i år igjen flertall for nei-sida.

Året har også vært prega av at misnøyen med EØS-avtalen blir stadig større, både blant ja og nei-folk. Ikke minst har det at den differensierte arbeidsgiveravgifta blir fjerna bidratt til dette. Siste året er det også i større grad blitt satt fokus på ar det finnes andre alternativ til EØS enn EU-medlemskap. 14.september sa svenskene nei til at Sverige skulle knyttes til den økonomiske og monetære uninonen (ØMU). Det var en viktig seier som også har betydning for EU-kampen i Norge.

 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2002

Årsmelding 2001