Årsmelding 2002    
 
Troms Nei til EU
Melding frå styret for perioden 10.11.2001 - 25.10.2002
Godkjent på årsmøtet 26.10.2002


Valg på årsmøtet, 11.nov. 2001:

Fylkesstyret:

Eli Berg, Tromsø (leder), gjenv.
Nils Aarsæther, Tromsø, gjenv.
May-Liss Aarøen, Tromsø, gjenv.
Else Marie Øvrebø, Tromsø, ny.
Olav Flaate, Sørreisa,  gjenv.
Bjørnulf Kristoffersen, Lenvik, gjenv.
Tore Ruud, Harstad, gjenv.
Inger Marie Olsen, Kåfjord, ny.
Hanne Marie Eriksen, Balsfjord, gjenv.

Vararepr.:

1. Willy Ørnebakk, Storfjord, gjenv.
2. Lillian Bernes Hay, Balsfjord, ny.
3. Eivind Ditlevsen, Lenvik, gjenv.
4. Randi Saue Stabursvik, Harstad, gjenv.
5. Ingrid Russøy, Balsfjord, ny.

Revisor:

Knut Heen
vara Rolf Ketil Bjørn

Valgkomite:
Wenche Cumming (leder)
Roald Wikran
Jarl Cato Solseth

Til Landsrådet i Nei til EU:

Eli Berg
med personlege vararepr:
1. Anna Margrete Flåm
2. May-Liss Aarøen,

Tore Ruud
med personlege vararepr.
1. Nils Aarsæther
2. Olav Flaate.

Møter i styret og AU i perioden:

Styremøter: 26. januar, 13. april (i samband med at Tromsø NTEU arrangerte konferanse om demokrati, nasjonalstat og råderett over ressursar), 25. mai og  24. august.

Arbeidsutvalet: 13. desember, 28. februar, 25. april, 19. juni, 18. september.

Ved første møte: Konstituering av arbeidsutval. Nestleiar: Nils Aarsæther. Kasserar: Eli Berg tok på seg kasserarfunksjonen. Sekretær: May-Liss Aarøen.

Årsmøte 2001:

Årsmøtet blei halde på RV-kontoret i Tromsø. 10, november 2001. Det var i alt 11 representantar til stades. Årsmøte behandla vanlege årsmøtesaker og det blei foretatt valg.

Årsmøtet vedtok ei fråsegn om ”Patent på liv”.

Etter årsmøtet blei det arrangert eit ope møte om EØS og ESA: ”Sitter Norges mektigste mann i Brussel?”, med innleiing av Arne Byrkjeflot frå sentralstyret. Ca. 25 møtte fram til det opne møtet.

Aktivitetar:

Nord-Norgekonferanse:
Troms NTEU søkte Utanriksdepartementet om støtte til å gjennomføre ein konferanse om markedsadgang og ressursvern, spesielt i forhold til  Nord-Norges sin situasjon. Vi oppnådde støtte til ein slik konferanse, og styret bestemte å arrangere denne saman med ei markering av 30-årsdagen for den første EF-avstemninga 25. september 1972.

Nord-Norgekonferansen blei arrangert 28. september 2002. Alle medlemmar i Troms og Finnmark fekk direkte invitasjon i posten, og medlemmar i  Nordland var også invitert. I alt 70 deltok på konferansen.

Kristen Nygaard blei invitert til å halde opningsforedraget på konferansen, og hadde takka ja til det. Men som kjent gjekk Kristen Nygaard bort i august. Eli Berg opna konferansen ved å minnest Kristen og hans innsats, også for Nei til EU i Troms. Nils Aarsæther heldt  innleiinga om 30 års kamp for folkestyre 1972 – 2002. Helle Hagenau, Bente Aasjord, Aina Edelmann og Gunhild Johansen var  innleiarar, og frå Ungdom mot EU heldt Monika Carstensen innleiing.

Troms NTEU arrangerte  kulturkveld på Mack-kjelleren som var  besøkt av godt over 100, og der Jack Berntsen, Boknakaran, Balsfjord Bygdekor / Storfjordkoret og Kjettingteateret hadde kulturinnslag.

I etterkant av Nord-Norgekonferansen   blei det  arrangert eit  strategimøte for Nei til EU i Nord-Norge 29. september. Her held Geir Finne, Tromsø, innleiing, og det var alt 16 til stades.  Dette møtet sendte ut ei felles pressemelding frå Nei til EU i Nordland, Troms og Finnmark  om forslaga til omlegging av fiskeripolitikken; ”Forsvar folkets råderett – nei til privatisering av fiskeressursene”.

Konferansen fikk god pressedekning, både i førekant og etterpå.

Organisasjonsutvikling:
NTEU i Troms har fått eiga heimeside på internett. Styremedlem Tore Ruud har lagd ned eit stort arbeid med å opprette denne heimesida, som har adresse www.neitileu.no/troms/. Det er også mogleg å kome fram til heimesida gjennom ein link frå nettstaden www.elgsnes.no/ Heimesida oppdateres ofte med aktuelle nyhende frå heile Nordkalotten. Den gir eit godt oversyn over organisasjonen, og   fråsegner og pressemeldingar frå fylkesstyret blir lagd ut der.

Verving:
Troms NTEU har  organisert eit systematisk verve- og purrearbeid over heile fylket. Sentralt har det blitt sendt ut informative lister over innbetalingar, og dette har sett lokallaga i stand til å purre på kontingenten. I tillegg har fylkesstyret nytta kontaktar i Nei-partia for å verve fleire medlemmar. Det har også vore verva medlemmar på arrangement; fylkeslaget har hatt verveannonser i avisene, og fylkesstyret har utforma eigen tekst på purre-giroar som vi har gått sendt ut. Resultatet er at Troms er det einaste av alle fylkeslaga i Nei til EU som i 2002 har eit stabilt medlemstal.

Pressemeldingar og lesarbrev:
Fylkesstyret har komme med desse pressemeldingene siste året:  Frå årsmøtet: ”Veto mot patent på liv”, 10/11-01,  ”Troms Nei til EU med egen hjemmeside”, 29/04-02, ”God medlemsinngang i Troms Nei til EU”, 10/06-02, ”Forsvar folkets råderett – nei til privatisering av fiskeressursene”, 30/09-02.   Leserinnlegg fra medlemmer i fylkesstyret:  ”EURO – langt mer enn en mynt” av Eli Berg, 09/01-02,  ”EURO – noe for oss?”, av Tore Ruud, 16/01-02,  ”Sponheim og den distiktsfiendtlige regjeringen”, av Olav Flaate. 23/02-02,  ”EU vil endre barnematen – også i Norge”, av Nils Aarsæther og Eli Berg, 27/02-02,  ”Island , Norge og EU”, av Eli Berg, 26/03-02,  ”Nei til EU-grensepoliti”, av Eli Berg, 13/05-02.

På sentrale møter:

På landsmøtet 2001 deltok: Eli Berg, Tore Ruud,  Anna Margrete Flåm, Olav Flaate, Ole Henriksen Landsmøtet valde Eli Berg inn i sentralstyret, og Nils Aarsæther blei attvald i kontrollkomiteen.

Tore Ruud og Anna Margrethe Flåm deltok på rådsmøter 2.-3.mars, og  5.-6. oktober. Eli Berg deltok også der, som landsstyremedlem.

På NTEU sin miljøkonferanse 7.-8. september deltok Torstein Engelskjøn, Tore Ruud, Anna M. Flåm og 2 frå Ungdom mot EU.

På  NTEU sin kvinnekonferanse 19. –20.oktober deltok Sofie Osland,  Anna Margrete Flåm og Eli Berg.

Medlemsutvikling:

1996: 847
1997: 874
1998: 779
1999: 815
2000: 820
2001: 794
2002: 806  (pr. 25.10.)

Dei siste sju åra har Troms NTEU hatt ein svært stabil medlemsmasse. Situasjonen er slik at det blir nyverva mange medlemmar, men like mange ”gamle” medlemmar lar vere å betale kontingent.

Politisk vurdering:

Troms NTEU har hatt eit jamt godt arbeidsår også i 2002. Det har ikkje vore store begivenheter knytt til EU-saka i Norge siste  året. Det blei rett nok ein debatt då det blei offentleggjort ein gallupp som viste JA-fleirtal på Island. Seinare kom det andre meldingar frå Island, og det heile roa seg ned. Men JA-sida er stadig på hogget. Ulike presseoppslag frå JA-sida blir effektivt imøtegått gjennom lesarbrev og reportasjar med Nei-argument. Det er små endringar i folkemeininga, og bildet er som før: Ein klar dominans av menn med høg inntekt, bosatt i Oslo-området, på JA-sida. Nei-sida har størst støtte i Nord- og Midt-Norge, blant kvinner og ungdom, og frå folk med middels eller låge inntekter.

EØS er det verre med. Det synest å vere ei utbreidd misnøye ute blant folk med mange av dei nye direktiva som blir pressa fram. Nei-sida sine argument vinn nokså lett fram på dei områda vi har blinka ut, slik som for eksempel lokalt og nasjonalt eigarskap til naturressursar, redusert arbeidsgivaravgift i distrikta, og strenge miljøkrav til mat og matproduksjon. Likevel er det lite bevegelse når det gjeld å ta opp heile EØS-spørsmålet i  parti og politiske miljø som nok kan vere kritiske på enkeltsaker.

Nei til EU har som organisasjon bidratt til å styrke ei internasjonal orientering i den norske politiske debatten. Alliansebygging også over landegrensene med grupper som går imot EU- og WTO-politikk med frie kapitalrørsler og svekka velferdsordningar synest å vere godt i gang. Her er spesielt ungdommen aktiv med å sette dagsorden, og det lovar godt for framtida.

Troms Nei til EU framstår som synleg, konsolidert og med ein høg beredskap for politisk mobilisering. Ein av grunnane til at JA-sida ligg lågt, ligg i den organisatorske og politiske styrken som Nei til EU representerer. 

 

Fylkeslaget

Fylkesstyret

Årsmelding 2001