Årsmelding 2001    
 
Troms Nei til EU
Melding frå styret for perioden 4.11.2000 – 10.11.2001

Styret valgt på årsmøtet:

Eli Berg, Tromsø (leder)
Nils Aarsæther, Tromsø
May-Liss Aarøen, Tromsø
Eirik Kristiansen, Tromsø
Olav Flaate, Sørreisa
Bjørnulf Kristoffersen, Lenvik
Tore Ruud, Harstad
Mary Mikalsen, Kåfjord
Hanne Marie Eriksen, Balsfjord
I tillegg har Ungdom mot EU ein repr. i styret.

Vararepr.:

Karl Ragnar Engstad
Eivind Ditlevsen
Randi Saue Stabursvik
Willy Ørnebakk

Revisor:

Knut Heen, vara Rolf Ketil Bjørn

Valgkomite:

Wenche Cumming (leder)
Mai-Liss Aarøen
Torstein Engelschøn

Repr. til Rådet i Nei til EU:

Eli Berg, med personlege vararepr.:
1 Anna Margrete Flåm
2 May-Liss Aarøen

Tore Ruud, med personlege vararepr.:
1 Nils Aarsæther
2 Olav Flaate.

Styret og AU har hatt følgande møter:

Styremøter:

27. januar 2001, Tema: Nice-traktaten, Eli Berg innl.

10. mars - i samband med Tromsø NTEU sin demokratikonferanse

28. april i samband med vår mediekonferanse

18. august.

AU-møter:

10. januar, 13. februar, 4. april, 12. juni, 8. august, 23. august, 2. oktober, 24. oktober.

Ved første møte: Konstituering av arbeidsutval. Nestleiar: Nils Aarsæther
Kasserar: Eli Berg tok på seg kasserarfunksjonen Sekretær: May-Liss Årøen
AU-medlem: Eirik Kristiansen

Årsmøtet blei halde på studenthuset Driv i Tromsø 4.11.2000, med behandling av vanlege årsmøtesaker og valg. Det møtte 12 utsendingar og styremedlemmer med stemmerett. Protokoll frå årsmøtet er underteikna av Tore Ruud og Anna Margrethe Flåm.

Årsmøtet vedtok ei fråsegn "Til Arbeiderpartiets delegater fra Troms", som blei trykt i fleire avsier i fylket.

I samband med årsmøtet blei det arrangert eit ope møte der Nils Aarsæther innleidde om "Praha 2000. EU-motstand og kampen mot den globale kapitalismen".

Årsmøtet blei omtala i Nordlys.

Konferanse:

Troms NTEU søkte i samarbeid med Troms Fiskarfylking til Utanriksdepartementet om støtte til å gjennomføre ein konferanse om medias rolle i samfunnsdebatten. Søknaden blei avslått, men arrangementet blei likevel gjennomført lørdag 28. april på Folkets Hus i Tromsø. Innleiarar var Sigurd Allern, medieforsker, Oslo, og Bente Åsjord, Naturvernforbundet, Steigen. Om lag 30 personar var med på konferansen.

Stortingsvalget 2001:

Også i forkant av dette Stortingsvalget gjennomførte Troms NTEU ei kartlegging av Troms-toppkandidatane sine syn på EU-medlemskap, EØS, vetobruk mot patent på liv og tilsettingar i barnemat, haldning til Grunnlovsendring og til skattlegging av valutatransaksjonar. 19 kandidatar frå i alt 13 parti svarte, og resultata blei kunngjort både i Standpunkt og i ein eigen løpeseddel. Av sentrale kandidatar var det berre Åge Konradsen (H) som ikkje svarte.

Til valgkampen blei det tinga 35.000 ekstra eks. av Standpunkt til utdeling i fylket, og i alt 34.000 aviser blei delt ut. 20.000 i Tromsø, 6.000 i Lenvik/Senja, 2300 i Balsfjord, 3.000 i Harstad, 500 i Målselv, 500 i Storfjord/Kåfjord, 1.000 i Nordreisa, 150 i Dyrøy, 500 i Sørreisa og 250 i Salangen. Innhaldet i avisa (kandidatane sine synspunkt) og sjølve utdelinga sitt store omfang blei brukt i eit medieutspel, og både Eli Berg og leiar av Tromsø NTEU blei intevjua i hhv. NRK og TV Tromsø om EU som valgkampsak.

Troms NTEU fekk ei ekstraløyving på 25.000 kr. frå Nei til EU sentralt for å styrke innsatsen i valgkampen, denne blei nytta på bestilling og distribusjon av aviser.

Tradisjonen med EU-utspørringar av Stortingskandidatar på torgmøte i Tromsø starta NTEU i 1989, og den blei vidareført i lørdag 1. september 2001, med leige av scene og lyd, og med Geir Finne som utspørrar. Høgre, AP og Frp sine kandidatar uteblei frå møtet, mens dei øvrige partia stort sett stilte med sine toppkandidatar. Arrangementet fekk god omtale i Bladet Tromsø og eit lite oppslag i Nordlys.

Finnfjord Smelteverk:

Troms NTEU v/Eli Berg tok i vår opp korleis Finnfjord Smelteverk ville kunne bli ramma av EU si forordning om miljøavgifter, med bl.a. fleire lesarbrev i Troms Folkeblad.

Organisasjonen:

NTEU har fått nye kontaktpersonar i Tranøy, Berg, Torsken, Fjordgård, Husøy og Karlsøy. Vi er utan kontaktpersonar/lag i Skjervøy, Ibestad og Lavangen. Kampanje med verving av medlemmer på Nei-partia sine fylkesmøter i februar-mars. Det blei også utforma eige purreskriv til ikkje-betalande medlemmer i haust.

Deltaking i andre arrangement:

Gøteborg-demonstrasjonane 15 - 17. juni: Frå styret deltok Eli Berg og Nils Aarsæther, og fleire andre frå Troms stilte under Troms Nei til EU sin fane i dei fredelege demonstrasjonane.

Troms Senterkvinner sitt seminar på Lyngskroa 23. mars: Eli Berg hadde innleiing.

Troms Kristeleg Folkeparti sitt seminar i Kattfjorden 12. mai: Nils Aarsæther hadde innleiing.

Ungdom mot EU sitt Nord-Norge-seminar i Tromsø 29. sept: Nils Aarsæther hadde innleiing.

Som utsendingar til landsmøtet i NTEU november 1999 i Oslo møtte: Eli Berg, Tore Ruud, Anna Margrete Flåm, Olav Flaate, May-Liss Aarøen, Bjørnulf Kristoffersen og ungdomsrepresentant Harald Hansen.På landsmøtet blei Nils Aarsæther attvald i kontrollkomiteen. Eli Berg og Tore Ruud deltok på rådsmøtet 3.- 4. mars, og Eli Berg på rådsmøtet 6.- 7. oktober.

Antal betalande medlemmer siste fire år:

1996: 847 1997: 874 1998: 779

1999: 815 2000: 820 2001: 7xx

Troms NTEU har hatt eit jamt godt arbeidsår også i 2001. Det har ikkje vore store begivenheter knytt til EU-saka i Norge siste året, og Stortingsvalget var den anledninga vi hadde til å reise debatt om EU og EØS. Dette lukkast vi ikkje med, ettersom det var svært liten interesse for EU/EØS-saker i media og blant alle dei store partia. Mange store EØS-saker er avgjort eller blei utsett til etter valget, og det har ikkje vore store begivenheter ute i EU-systemet som kunne tvinge fram ein debatt i Norge. Folkemeininga har i 2001 vore prega av eit klart Nei-fleirtal, og det må vi sjølvsagt seie oss nøgde med.

 

Fylkeslaget

Fylkesstyret