Tromsø Nei til EU  
 

Medlemsskriv 3/2003 Tromsø, 21.10.03

Gode medlem i Tromsø Nei til EU

Her kjem siste medlemsskriv i år 2003.

Sittande styre vil nytte høvet til tre ting:

Først og fremst takke for den enorme innsatsen lagets medlemar gjorde for å dele ut valavisa "Ja til folkestyre" som Tromsø Nei til EU ga ut til kommune- og fylkestingsvalet. Alle avisene blei delt ut. 25.000 eksemplar. Til alle husstandane i kommunen. Dessutan vart den sendt som pressemelding til alle aviser i fylket, og lagt inn på Nei til EUs nettstad, samt delt ut til serskilte andre, slik som styret sentralt og Rådet i Nei til EU, og til politikarar som vitja byen i samband med valet. Avisa vekte stor merksemd, og vart vel mottatt over alt. Styret har rekna ut at me brukte 1 heil veke i 100% stilling for å lage den, i tillegg til innleggsskriving og all innsats våre medlemar gjorde for å få den delt ut. Kostnaden var ca. kr. 27.900.-. Me skal klare å finne ut av korleis det skal dekkast. Stor takk til alle for innsatsen.

Dernest vil me gjere merksam på årsmøtet.
Tid og stad: Tysdag 18. november kl. 19:00, på SV-huset, Nordre Tollbugt. 4

Innleiingar til kort briefing og debatt; Kva er dei mest aktuelle EU-spørsmål p.t.? v/ Geir Finne og Carl Erik Schultz

  1. Konstituering: Val av møteleiar og referent. Val av to til protokollunderskriving 2
  2. Årsmelding. Reknskap. Budsjett. Årsplan.
  3. Val: Av styre. Av valkomitè. Av revisor.

Sist og ikkje minst vil me minne om følgande arrangement:
30.10.-02.11.: Tredje Globaliseringskonferanse i Oslo: Globalis er kampen. Globaliser håpet.
01.11.: Årsmøte i Troms Nei til EU
22.11.: Landsmøte i Nei til EU

Styret vil takke for seg!

Helsing for styret i Tromsø Nei til EU

Anna Margrete Flåm

Styret i Tromsø Nei til EU:
Anna Margrete Flåm (leiar) ,Torstein Engelskjøn (sekr.), Margrete Sæther, Merethe Michelsen (nestleiar), Sofie Osland, Loyd Villmo, Paul Pedersen (kasserar).

Hugs NETTAVISA/HEIMESIDE I TROMS: www.neitileu.no/troms OG NEI TIL EU's heimeside www.neitileu.no

Til våre medlemar saksar me dette innlegget som er skrive av ein av lagets medlemar, og nyleg sendt til aviser rundt omkring.

SI OPP EØS - GJENOPPRETT HANDELSAVTALEN
Av R. M. Jørgensen

Både blant tilhengere og motstandere av norsk medlemskap i EU fremmes det nå krav om at EØS avtalen må avvikles. Avtalen er til skade for utviklingen av norsk næringsliv, for den distriktspolitikk vi ønsker å føre, men aller mest er EØS til skade for bevaring og utvikling av vårt demokratiske styresett.

Men mens Ja-folk ser medlemskap som eneste alternativ til EØS, hevder Nei-sida at det ville være å gå fra galt til verre, fordi vi da måtte underordne oss EU på alle resterende beslutningsområder (utenrikspolitikk, pengepolitikk, fiskeriforvaltning, miljøpolitikk, osv.) som ville komme i tillegg til det vi helt unødvendig har underkastet oss gjennom EØS. Vår formelle påvirkningsmulighet gjennom et EU- medlemskap vil være illusorisk, idet vår lille nasjon i høyden kan oppnå et par prosent stemmevekt i EU's beslutningsorganer. For en norsk kommissær, (kommisjonsmedlem) - la oss tenke oss at det kunne bli Torbjørn Jagland eller Jan Petersen - ville det under dette systemet være forbudt å engasjere seg i saker ut fra norsk interesse!

Det tredje alternativ

er å gå tilbake til handelsavtalen med EU (den er ikke sagt opp), som ville frigjøre oss fra den uverdige husmannskontrakten som Gro Harlem Brundtland lot oss føre inn i, for å tvinge fram norsk medlemskap i Unionen. I Tromsø Nei til EU's avis som før valget ble bragt ut, er det vist til at vi kan vinne tilbake tapt selvstendighet ved å kvitte oss med EØS avtalen, uten å miste noe av den markedsadgang vi har i dag. En handelsavtale etter sveitsisk modell ønsker for øvrig EU å tilby Russland.

Er sveitserne dumme, eller?

Bladet Nasjonen har (trolig) som eneste norske avis, gått grundig inn på realitetene i den handelsavtale Sveits har med EU. I et spesialmagasin av bladet, belyses ulike sider av avtalen, sammenlignet med vår EØS-avtale, herunder intervjuer med norske Ja til EU-politikere og representant for Kr. , som alle påstår at Sveits har en helt elendig avtale med EU. Et stortingsflertall fra samme gruppering stemte og i mot forslag fra SP og SV om å få vurdert Sveits-modellen som alternativ. Dette flertallet er tilfreds med "de løpende vurderinger fra Utenriksdepartementet" - som (naturlig nok) ingenting godt har å si - om den handelsavtale sveitserne sjøl er godt tilfreds med. Diskusjon om en slik avtaleform for Norge sees nok fra Ja-folks side som en farlig affære.

Sveitserne vet hvor de står

Sveitsiske politikere og ledende representanter for nærings- og arbeidsliv, reagerer med forbauselse og kjenner seg slett ikke igjen i den norske beskrivelse av landets handelsavtale med EU, som de selv hevder å ha et uanstrengt forhold til.

Vi forhandler med EU og finner fram til harmonisering på områder der vi ser det nyttig også for oss, sier sveitserne. Vi har ingenting med EU kommisjonen eller domssystemet å gjøre. Alle spørsmål eller uoverensstemmelser som oppstår, tar en felleskomite av EU og Sveits seg av. Vi har til enhver tid kontroll med situasjonen.

Sveits kunne i dag aldri tenke seg å gå inn på en avtaleform (EØS) hvor man skulle forplikte seg til å godta "bestemmelser som måtte komme" fra den annen part, slik Norge har gjort. Det omfattende folkeavstemmingsinstituttet i Sveits, sees i denne sammenheng av stor betydning. EU ser det hensiktsløst å presse på Sveits ting som man vet vil bli forkastet i folkeavstemminger. - Det har for oss vært en fordel å forhandle med bundet mandat, sier sveitserne.

Har vi politisk vilje til å vurdere situasjonen på nytt?

Bl.a. i lys av den senere tids erfaringer hvor vi opplever ren utpressing fra EU's side (bl.a.arbeidsgiveravgiften), må vi våge å tenke nytt. Det er på tide at det norske samfunn løfter et tredje alternativ og at norske politikere opptrer med større redelighet enn hva vi hittil har vært vitne til i vårt forhold til EU.


OBS: Har du hugsa på å fornye medlemskapet? Vil du verve ein ven? Kva med julegåve? Adr. NtEU, Arbeidersamfunnets plass 1,0180 Oslo, kto. 7874 42 00031