Arkiv 2007  
 

2007-12-26 Kilde: Nordlys
EU-motstanden øker

EU-motstanden øker kraftig, og nei-sidens forsprang er nå større enn noensinne. 50 prosent av de spurte sier nei til norsk EU-medlemskap, mens 30 prosent sier ja, viser en meningsmåling Synovate har utført. Nei-sidens forsprang er dermed større enn noensinne. Nå kan vi spise juleribbe og skåle i norsk akevitt for det norske folk, sier leder i Nei til EU, Heming Olaussen. Førstelektor i statsvitenskap Elisabeth Pettersen ved Høgskolen i Bodø tror den økte motstanden i stor grad skyldes EØS-avtalen. De fleste er fornøyde med EØS-avtalen, og ser ikke nødvendigheten av å være med i EU. Vi har velferdsøkning, høye oljepriser og lønnsøkningen er god. Med andre ord, vi klarer oss godt utenfor, sier Pettersen. Heming Olaussen tror mange er misfornøyde med EUs innblanding i norsk politikk. Til tross for at Norge har sagt nei til EU, presser EU seg på med innblanding i norsk politikk. EU legger kjepper i hjulene for norske løsninger på viktige områder, og det tror jeg irriterer folk, sier Olaussen.


2007-12-17 Kilde: Fiskeribladet
Storaksjon mot EU-fiskeriene

200 Greenpeace-aktivister blokkerte inngangene til EU-lokalene hvor fiskeriministrene møttes for å diskutere neste års kvoter. Greenpeace frykter at det heller ikke denne gangen vil komme tiltak mot nedfisking av bestandene. De mener at hele beslutningssystemet i EU trenger fullstendig revisjon, og at dette er det alvorligste hinderet for å få på plass en bærekraftig fiskeripolitikk i EU. Fiskerikomiteen har vært en absolutt katastrofe for fiskeriene sier Saskia Richartz som er marin rådgiver for Greenpeace. Hun vil nå ha avgjørelsesmyndighet over fra fiskerkomiteen til miljøkomiteen i EU. Greenpeace mener EU-systemet konsekvent har oversett forskernes tilrådninger og rådene fra EU-kommisjonen, og at dette nå truer med å ødelegge hele artsmangfoldet i EU-farvann. En ny rapport fra EUs eget fiskeridirektoratet konkluderer med at fiskeriaktiviteten i EU er blant verdens minst lønnsomme og minst bærekraftige. Hadde EUs fiskerikomite vært en privat virksomhet, ville direktørene vært sparket for lenge siden, hevder en Greenpeace-talsmann.


2007-12-05 Kilde: Fiskeribladet
Fiskeeksporten setter nye rekorder

Eksporten av sjømat var på 4,2 milliarder kroner i november. Det er første gang det er eksportert sjømat fra Norge for over 4 milliarder kroner for en måned. Det viser tall fra Eksportutvalget for fisk (EFF). Eksporten var 280 millioner kroner høyere enn samme måned i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 33,6 milliarder kroner som er en økning på 1,4 milliarder kroner sammenlignet med 2006. Russland var vårt største eksportmarked i november med en verdi på 606 millioner kroner. Det er en økning på hele 230 millioner kroner eller 61 % målt mot november i fjor. Frankrike er nest størst i november med en verdi på 380 millioner kroner som er på samme nivå som i fjor. Japan kommer på tredjeplass med en verdi på 370 millioner kroner. Det er en økning på 87 millioner kroner.


2007-12-04 Kilde: regjeringen.no
EFTA og Russland enige om forstudie

EFTA-landene og Russland er enige om å gjennomføre en forstudie som skal legge til rette for en styrking av handels- og investeringsrelasjonene mellom partene. Et tettere samarbeid med Russland om handel og investeringer er viktig for norsk eksportnæring. Dette arbeidet kan være et første skritt mot en fremtidig handelsavtale mellom EFTA og Russland, etter at Russland er blitt medlem av WTO. Ambisjonen er å ferdigstille forstudien i løpet av 2008, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. På bakgrunn av at Russland er en viktig handelspartner for Norge, har tettere samarbeid mellom EFTA og Russland vært en av Norges hovedprioriteringer under det norske formannskap for EFTA denne høsten. De siste fire årene har det vært vekst i den norsk-russiske samhandelen, som nå er høyere enn noen gang tidligere. I 2006 importerte Norge varer og produkter fra Russland for 9,9 milliarder kroner, og norsk eksport til Russland var på 5,1 milliarder kroner. Fisk og sjømat er den desidert største norske eksportvaren til Russland.


2007-12-04 Kilde: avis2.no
Fisken er fritt vilt i EU

EU har ingen anelse om hvor mye fisk som blir fanget i løpet av et år. Det er konklusjonen i en undersøkelse fra EUs revisjonsrett som ble publisert tirsdag. Fangsttallene er mangelfulle og upålitelige, og den virkelige fangsten er derfor ukjent, heter det i rapporten. De siste årene har flere fiskebestander krympet betydelig på grunn av stort overfiske i EU. Revisjonsretten gir nå strykkarakter til EUs fiskeripolitikk. Vi vet at det ikke er lett, men hvis vi ikke tar forholdsregler, vil situasjonen bare bli verre, sier revisjonsrettens leder Kikis Kazamias. Ifølge revisjonsretten er pålitelige fangsttall - sammen med omfattende kontroller og effektive avskrekkingsmidler - helt avgjørende for at EUs fiskeripolitikk skal fungere. I dag er kontrollene for dårlige, og det er for vanskelig og tidkrevende å idømme straff for overfiske og andre overtredelser, mener revisjonsretten. Samtidig er bestandene truet av en betydelig overkapasitet i EUs fiskeflåte.


2007-11-30 Kilde: NRK Sami radio
Reinbeitekonvensjonen i EUs hender

Den svenske regjeringen skal spørre EU om lov å skrive under en ny reinbeitekonvensjon med Norge, som ikke er med i EU. Samernas Riksförbund (SSR) er kritisk og mener at Sverige ikke trenger å be om lov av EU. Regjeringens innstilling uthuler de samiske rettighetene, sier SSRs forbundsjurist Malin Brännström. Den kommende reinbeitekonvensjonen skal bli en overenskomst mellom Sverige og Norge som gjelder den grenseoverskridende reindrifta. Konvensjonen inneholder unntak fra toll- og momsplikt for reindriftssamene, som bedriver sin næring over grensen mellom Sverige og Norge. Ettersom toller og skatter reguleres i EU-loven, så mener den svenske regjeringen at man må spørre EU før man skriver under reinbeitekonvensjonen med Norge.


2007-11-29 Kilde: Landsbygdens Folk
Att leva med orättvisan

EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel försäkrar i sin blogg att EU-kommissionen försöker hitta en "ömsesidigt acceptabel lösning" på 141-frågan (det nationella stödet till södra Finland). Hon påpekar också att det handlar om att leta fram en "rättvis kompromiss" som tillåter en ordnad utfasning av 141-stödet som hon fortfarande anser är ett temporärt stöd. Hur som helst så tvingas vi antagligen se i ögonen att nivåerna på det nationella stödet till södra Finland kommer att sjunka också framöver. Det gäller med andra ord under den period som vi nu går in i – hur lång den blir är än så länge oklart – att bereda oss på framtiden med tanke på att nivåerna då är lägre än nu. Vi accepterar inte orättvisan, för orättvisa är nog vad det är fråga om, fastän lantbrukskommissionären talar om rättvisa lösningar. Men att förbereda sig för att tvingas leva med en orättvisa är inte heller samma sak som att godkänna den.


2007-11-29 Kilde: epn.dk
EUs fiskerinæring er ikke bærekraftig

Det er fortsatt lang vei hvis man skal nå det felles fiskeripolitiske mål, nemlig å skape et fiskeri, som er økonomisk, sosialt og biologisk bærekraftig på lang sikt, mener EU-kommisjonen. Som en konsekvens av dette foreslår kommisjonen at kvotene for 2008 skjæres ytterligere ned for en rekke fiskeslag. Den siste anbefalingen fra Det internasjonale havforskningsrådet ICES bekrefter at de fleste bestandene overfiskes, selv om det er en positiv utvikling i enkelte fiskerier. Innsatsen må økes hvis det skal være en realistisk mulighet for å skape en bærekraftig fiskerinæring. Hvis vi ikke gør det, kommer vi til å oppleve en rask tilbagegang i de overfiskede bestandene til varig skade for de flåtene som er avhengige av disse bestandene, mener fiskerikommissær Joe Borg.


2007-11-28 Kilde: landbrugsavisen.dk
EF-Domstolen begynder sag om særregler

I dag indledes sagen om de danske særregler for dyretransporter med et krydsforhør ved EF-Domstolen. Sagens kerne er, at Danmark på en række områder har strammet op på de regler for transport af levende dyr, der gælder i EU. Fælles for alle de danske regler er, at de medfører bedre plads til grisene, men dermed også øgede omkostninger til vognmændene, hvilket svineproducenterne mener er konkurrenceforvridende. Det er nu EF-Domstolens opgave at afgøre, om reglerne er lovlige.


2007-11-26 Kilde: Fiskeribladet
Kvoteavtale med EU i havn

Norge og EU er enige om en bilateral fiskeriavtale for 2008. Partene er også enige om en avtale om fisket i Skagerrak for neste år. I påvente av råd fra ICES har partene videreført forvaltningsplanene for sei og nordsjøsild. Vi har nå forvaltningsplaner for sild, sei, hyse og torsk i Nordsjøen. Slike forvaltningsplaner skal ivareta både hensynet til en forsvarlig forvaltning og bidra til stabile rammebetingelser for næringen, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i en pressemelding. Basert på det sterke fokus som har vært på kampen mot UUU-fiske, har kontroll også vært et sentralt tema i årets forhandlinger. Norge og EU er enige om at man har oppnådd mye, men at man skal videreføre det gode samarbeidet om kontroll.


2007-11-23 Kilde: Norrbottens-Kuriren
Valturismen kan stoppas

De för svenskar och norrbottningar populära valsafariturerna på Vesterålen i Norge hotas av nedläggning. Anledning är de nya säkerhetskrav som ställs på fartygen. Många svenska - och inte minst norrbottningar med förhållandevis kort väg till norska kusten - åker varje år på valsafariturer. Turernas anfader, Hvalsafari AS i Andenes på Vesterålen, har investerat tiotals miljoner i verksamheten sedan starten 1989. Valturerna har blivit ett paradnummer för turismen i området. 15.000-20.000 besökare tittar årligen på valar från båtarna. Nu kan det bli stopp. Norska Sjöfartsdirektoratet fastslog tidigare att de nya EU-direktiven får till följd att båtarna måste byggas om för att klara säkerheten. Ärendet överklagades av valsafarirederierna till näringsdepartementet som dock ger kalla handen. Ombyggnationerna beräknas kosta flera miljoner kronor. Det känns nattsvart. Hoppet är ute. Vi har ingen möjlighet till detta. Vi har en kort sommarsäsong och bara några få månader på oss att köra in de pengar som vi måste ha till underhåll av båtarna, säger Geir Maan i Hvalsafari AS till radiostationen. Vi minskar inte den säkerhet som vi har i dag, men klarar inte att stå upp mot den säkerhet som nu krävs. Vi anser dessutom att de kraven är onödiga.


2007-11-21 Kilde: barentsobserver.com
Norge forenkler grensepasseringen mot Russland

Etter et møte med Barentssekretariatet i Kirkenes sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen til pressen at de norske reise- og arbeidsbestemmelsene vil bli mindre byråkratiske og dermed stimulere kontakten over den norsk-russiske grensen. Han opplyste også at Norge vil gjøre det enklere for norske bedrifter å ansette russiske arbeidere, og arbedstillatelsene vil bli behandlet mye raskere enn nå.


2007-11-20 Kilde: Utenriksdepartementet
Utenriksminister Gahr Støre besøker Moskva

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møter sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva i morgen. Møtet er en del av den bilaterale dialogen som finner sted mellom Russland og Norge. Russland og Norge har en god og konstruktiv dialog, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Dette besøket gir oss anledning til å utdype ulike spørsmål og saker som berører våre to land. I dag har utenriksministeren møte med Dumaens presidentskap. Utenriksministeren besøker også Sakharov-senteret hvor han vil møte representanter for det russiske sivile samfunn. På programmet står vilkårene for ytringsfrihet i Russland.


2007-11-19 Av Tore Ruud
Arne Pedersen vant kampvotering på landsmøtet i Nei til EU
.


Arne Pedersen fra Finnmark, gjenvalgt styremedlem i
Nei til EU
-----------------------

Arne Pedersen fra Finnmark var i den utsendte valgkomitéinnstillingen foreslått gjenvalgt til styret i Nei til EU. Som følge av at en kvinnelig kandidat trakk seg og ble byttet ut med en mann, ble det behov for å bytte ut en mann med en kvinne for å oppfylle kravet til kjønnsbalanse i styret. Årsmøtets valgkomité foreslo da å flytte Arne Pedersen ned til varamannsplass. Dette førte til debatt i lansmøtet. Det ble pekt på at Arne Pedersen er fisker, at han er leder i Nei til EUs fiskeriutvalg, at han har politisk erfaring og kontaktnett, kunnskap om nordområdene og
forholdet til Russland og at han er den eneste i styret fra Nord-Norge. Arne Byrkjeflot, en av veteranene i Nei til EU, bemerket at det ikke er første gangen det er prøvd å fjerne Nord-Norge fra styret i Nei til EU, men at dette har mislyktes hver gang. Arne Pedersen ble da også gjenvalgt med god margin.

2007-11-19 Av Tore Ruud
Lena Jensen valgt som første vara til styret i Nei til EU
.


Lena Jensen fra
Troms ble første
vara til styret i Nei
til EU

Lena Jensen (34) ble valgt som første vara til styret i Nei til EU under landsmøtet i helga. Hun er fra Lakselvbukt, er inne i sin andre periode på Stortinget som representant for SV i Troms og er medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Sin politiske karriere startet hun som ungdomssekretær i Troms Nei til EU i 1994 og styremedlem i Troms Ungdom mot EU 1994 - 1995.

2007-11-19 Av: Tore Ruud
Arnhild Lindholm med forslag om kvinnekonferanse i Nei til EU
.
Under landsmøtet i Nei til EU i helga fremmet Arnhild Lindholm fra Troms forslag om at Nei til EUs kvinnekonferanse videreføres med et aktuelt tema. Hun var selv på årets kvinnekonferanse og så på dette som et veldig positivt tiltak. Landsmøtet var enig med henne, og forslaget ble tatt med som en del av Nei til EUs arbeidsplan for kommende år.

2007-11-18 Kilde: jeger.no
Svenske jegere vil jakte i Norge

Svenske jegere vil jakte småvilt på statsgrunn i Norge, og ber EFTAs overvåkingsorgan ESA ta affære. Etter alt bråket knyttet til småviltjakten på den andre siden av Kjølen sier svenske jegere takk for sist. Syv svenske jegere har klaget på at de ikke får jakte småvilt på statsgrunn i Norge. Svenskene hevder fjellstyrene i Norge driver ulovlig diskriminering ved bare å slippe til jegere bosatt i Norge. ESA har reist sak overfor norske myndigheter. Dersom svenskene når frem med sin klage, kan fjellstyrene bli tvunget til å slippe til alle som bor i hele EØS-området. Jan Borgnes, daglig leder i Norges Fjellstyresamband, er overbevist om at en dom i ESA også vil få virkning for fiske og storviltjakt. Når en knapphetsressurs som jaktlisenser skal fordeles, er Fjellovens system at jakta kan forbeholdes dem som bor lokalt. Skulle jakt bli en lik rett for alle som bor i hele EØS-området, ville det oppleves som veldig dramatisk, sier Borgnes. Avdelingsdirektør Kjersti Gram Andersen opplyser at Miljøverndepartementet har skrevet brev til ESA. Det er vår oppfatning at dagens lovgivning ikke er i strid med EØS-avtalen, sier Andersen.


2007-11-16 Kilde: Fiskeribladet
Enorm lakseseier for Norge

Fredag var det offisielt at WTO har gitt Norge medhold i laksesaken. I rapporten fra WTO-panelet som har vurdert saken, blir det konkludert med at EUs anti-dumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks er i strid med WTOs regelverk på 22 punkt. WTO har aldri tidligere konstatert så mange brudd på regelverket mot antidumping i noen tilsvarende sak. Norge vant blant annet fram med sin påpeking av at EU aldri har undersøkt i hvilken grad EU-bedrifter har lidt skade på grunn av norsk lakseeksport. Kommisjonen begrenset sine undersøkelser til noen få skotske oppdrettere som hadde klaget, mens de skulle ha vurdert situasjonen for hele EU-industrien. EU iverksatte dermed sine undersøkelser uten tilstrekkelig støtte i egen industri. Panelet finner også en rekke feil ved EUs beregning av kostnadene til norske bedrifter, og det er avgjørende for spørsmålet om dumping har forekommet. Også ei beregning av minsteprisene for laks underkjennes.


2007-11-15 Kilde: barentsobserver.com
Nytt internasjonalt barentssekretariat

Ledere for utenriksdepartementene i Finland, Russland, Norge og Sverige signerte i dag en avtale om å etablere et internasjonalt sekretariat for barentssamarbeidet. Utenriksminister Ilkka Kanerva sa i sin velkomsttale at det nye internasjonale barentssekretariatet vil lette samarbeidet og effektiviteten i Barentsregionen. Sekretariatet blir lokalisert i Kirkenes sammen med det nåværende norske Barentssekretariatet. Det nye sekretariatet skal ledes av den russiske ambassadøren Aleksandr Ignatev. Norge bærer over 60 prosent av kostnadene, mens resten fordeles på de øvrige tre partene med 12,5 % på hver. Sekretariatet vil være operativt fra januar 2008.


2007-11-14 Kilde: Sermitisiak
Nordatlantisk gruppe indgår valgforbund med venstrefløjen

Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget, som består af de to grønlandske folketingsmedlemmer samt ét af de to færøske medlemmer, samarbejder om besættelsen af udvalgsposter med Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne samt De Radikale. Mens valget på Grønland endte med den ventede sejr til veteranen fra det socialdemokratiske Siumut, Lars Emil Johansen, og den unge Juliane Henningsen fra venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), så blev Høgni Hoydal fra de færøske Republikanere valgt på Færøerne. De tre udgør Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget, mens Edmund Joensen fra det færøske Sambandsparti har valgt at indtræde i Venstres gruppe i Folketinget.


2007-11-14 Kilde: aftenbladet.no
Erklærer seier i laksestriden

Verdens handelsorganisasjon (WTO) offentliggjør sin dom i striden om minsteprisen for norsk laks førstkommende fredag. Men partene, EU-kommisjonen og Norge, er allerede orientert om utfallet. Og da Jonas Gahr Støre var i Brussel tirsdag, sa han seg «godt fornøyd» med WTOs avgjørelse. Ifølge Støre er den på linje med den midlertidige rapporten som WTO la fram for partene i august. Den gangen hevdet Støre at Norge hadde vunnet frem på de vesentlige punktene. Både han og statsminister Jens Stoltenberg framstilte WTOs midlertidige konklusjoner som en klar seier for Norge og regjeringen. Jeg er like godt fornøyd nå; innholdet er det samme, sa Støre i Brussel om avgjørelsen som nå ligger på bordet. Han viste til at den endelige framleggelsen, som var planlagt i september, bare ble utsatt på grunn av forsinkelser i oversettelsen av teksten.


2007-11-13 Kilde: euobserver.com
EU splittet i Russlands-strategi

Innenfor EU er det minst fem leirer når det gjelder forholdet til Russland i følge en ny rapport med analyse av blokkenes ulike tilnærmingsmåte til deres store nabo i øst. Rapporten påpeker at det er en økende politisk kløft mellom EU og Russland. Den mest russlandsvennlige blokken kalles Russlands "trojanske hest" innenfor EU, og består av Hellas og Kypros som bekjemper ethvert tiltak som kan irritere russerne. Tyskland, Frankrike, Italia og Spania er Russlands "strategiske partnere". De har bygget bilaterale forbindelser med Russland som til dels underminerer felles EU-politikk f.eks. på energiområdet. Ti land, de såkalte "vennlige pragmatikere" - Østerrike, Belgia, Bulgaria, Finland, Ungarn, Luxembourg, Malta, Slovakia, Slovenia og Portugal - setter hensynet til forretningsmessige interesser først. Den Tsjekkiske Republikk, Danmark, Estland, Irland, Latvia, Nederland, Sverige, Romania og Storbritannia kalles de "kalde pragmatikerne". De er kritiske til Russland, men likevel beredt til å handle med landet. De landene som er mest uvennlige er Litauen og Polen - "de nye kalde krigerne", som har et fientlig forhold til Russland.


2007-11-09 Kilde: eksportaktuelt.no
Norge bruker 1,1 milliard på utvikling i Romania og Bulgaria

Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge lanserte 7. november to samarbeidsprogram for sosial og økonomisk utvikling i Romania og Bulgaria. Over to år bidrar Norge med 540 millioner kroner til å redusere utslippene av drivhusgasser, fremme bærekraftig produksjon og skape renere energi i de to landene. Omtrent like mye går gjennom en EØS-ordning til miljø, helse og kulturarv.


2007-11-06 Av: Tore Ruud
Østerrikes GMO-frie sone for fall?

Miljøvernministrene i EU klarte 30.oktober ikke å få kvalifisert flertall verken for eller imot Kommisjonens forslag om å tvinge Østerrike til å fjerne sitt forbud mot salg av GMO-produkter. Dermed går saken tilbake til Kommisjonen, som kan velge å fjerne forbudet. Det er tredje gangen denne saken er oppe i Rådet. Tidligere har ministrene neket Kommisjonen å gå til sak mot Østerrike. Men nå var det ikke kvalifisert flertall verken for eller imot Kommisjonens forslag. Forslaget denne gangen dreide seg bare om Østerrikes import og foredling av GMO, altså ikke planting av GMO. Fire medlemsstater støttet Kommisjonen: Storbritannia, Nederland, Sverige og Estland, 14 ministrer stemte imot forslaget (inkludert Frankrike, Italia, Polen og Tyskland), og 9 ministrer lot være å stemme (Belgia, Romania, Slovenia, Bulgaria, Tsjekkia, Finland, Portugal, Latvia og Spania). Østerrike har lovet å legg fram mer vitenskaplig bevis for sitt forbud innen neste møte i miljørådet 20.desember.


2007-11-05 Kilde: ATL
Strid om gmo-majs inom EU

Miljökommissionären Stavros Dimas är emot att två majssorter godkänns för odling i EU. Syngentas Bt11 och Pioneers 1507 är båda genmodifierade för att vara både herbicidtoleranta och insektsresistenta. De är redan godkända för användning i livsmedel och foder. Kommissionärerna för jordbruk och handel lär bjuda miljökommissionären starkt motstånd. I Frankrike har president Nicolas Sarkozy infört ett tillfälligt stopp av odling av insektsresistenta genmodifierade grödor, i väntan på att en ännu inte inrättad myndighet ska utreda riskerna med växterna. 2006 odlades Monsantos majs Mon810 på 5 000 hektar i Frankrike. Om utredningen kommer att vara klar innan det är dags att så 2008 års majs är oklart.


2007-11-01 Kilde: Nationen
EØS truer gamle kulturplanter

Bevaringen av gamle norske sorter kan stå i fare når norske myndigheter nå er blitt bevisst på en regel som ble innført i EØS-regelverket allerede i 2003. Det er forbudt for alle andre enn godkjente såvareforretninger å omsette frø, og det er strengt forbudt å omsette frø som ikke er offentlig sertifisert. Forbudet mot omsetning omfatter forbud mot å gi bort eller bytte frø selv i små mengder, og rammer alt fra små hobby-hagebrukere til Nordisk genbank. Det er en følge av et EØS-direktiv som Norge innførte i den norske såkornforskriften allerede i 2004.


2007-10-17 Kilde: Sveriges Radio
Sverige vill stoppa EU-stöd till finska bönder

En konflikt har brutit ut mellan Sverige och Finland på jordbruksområdet. Det gäller det jordbruksstöd som finländarna fick behålla efter EU-inträdet. Men Sverige vill att EU tvingar Finland att stoppa hjälpen till bönderna. När Sverige och Finland gick in i EU 1995 lyckades Sverige övertala EU att få behålla sitt snus och Finland fick lov att ge ekonomiskt stöd till sina bönder. I år handlar det om omkring 94 miljoner euro, alltså mer än 900 miljoner kronor. Men medan snustillståndet gäller tills vidare anser EU att det finländska lantbruksstödet bara är tillfälligt och nu kräver bland annat Sverige att det skall bort.


2007-10-10 Kilde: gardsplassen.no
ESA imot norsk distriktsstøtte

Flere hundre millioner kroner til distriktene kan være i strid med EØS-avtalen. Det mener i hvert fall overvåkingsorganet ESA som har satt spørsmålstegn ved de norske tilskuddene til bygdeutvikling, de såkalte BU-midlene. Ifølge avisen deler Norge ut 550 millioner kroner i slik støtte hvert år. ESAs markedsdirektør Amund Utne vil gjerne vite hvordan regelverket for denne støtteordningen er utformet. Hvis det er slik at også bedrifter og varer som omfattes av EØS-avtalen kan få støtte, må ordningen i det minste godkjennes av overvåkingsorganet. Utne sier midler som er utbetalt etter 1994 kan bli krevd tilbakebetalt dersom de viser seg å være i strid med EØS-avtalen. I EØS er det et generelt unntak for landbruk og landbruksvarer fordi de ikke omfattes av avtalen. Derimot kan produksjon som har karakter av industriproduksjon komme inn under de strenge EU-vilkårene for statsstøtte. Det er i alt fem støtteordninger ESA vil se nærmere på. Det er BU-midlene, verdiskapingsprogrammene for matproduksjon, for reindrift, for tre og for bioenergi.


2007-10-10 Kilde: landbrugsavisen.dk
Pres på danske regler for dyretransport

Danmarks regel om maksimalt at transportere dyr i otte timer er under pres. EU skal nemlig snart forhandle nye, fælles og strammere regler for dyretransporter, og hvis Danmark holder fast på otte timers reglen som et ufravigeligt krav, så vil mange af de andre lande stå af, mener EU-Kommissionen. "Går vi til kommende forhandlinger uden et mere fleksibelt mandat, vil andre knap så dyrevenlige lande bare forsøge at afvise vores krav som ren galimatias. Vi ønsker jo et loft over den maksimale transporttid, da det vil sikre bedre dyrevelfærd. Men kommer vi igen med et krav om otte timer, kan vi ifølge kommissæren hurtigt blive isoleret," siger justitsminister Lene Espersen. I de nuværende fælles EU-regler er der ingen øvre grænse for dyretransporters varighed. Der står bare, at dyrene skal hvile i 24 timer, hver gang de har været transporteret i 24 timer. De nye, strammere regler skal være færdige og træde i kraft i 2009.


2007-09-24 Kilde: Nationen
Hele Norge sier nei

Alle landsdeler, alle aldersgrupper, alle inntektsgrupper og begge kjønn sier nei til EU. Hele 16,9 prosent skiller nå ja- og nei-sida. Målingen viser at velgergrupper som tidligere har hatt klart ja-flertall nå har fått en overvekt av velgere som ville ha stemt nei til norsk EU-medlemskap hvis det var folkeavstemning i morgen. Blant menn er det nå 48 prosent som sier nei, mens 43 prosent sier ja. Oslo har vært ja-bastion, men nå svarer 44 prosent av innbyggerne at de ville stemt nei i en ny EU-avstemning, mens 42 prosent ville ha stemt ja. Også blant partienes velgere er det massive forskyvninger over til nei-sida. Med unntak av Høyre er det nå flere nei-folk i samtlige partier, fra Frp til RV. I Ap er det normalt en klar overvekt av ja-folk, mens både Frp og Venstre pleier å ha ja-flertall blant velgerne. RV, SV, Sp og KrF er derimot klare nei-partier, også blant velgerne. Hele 91 prosent av RV-velgerne sier nå nei til EU, mens 86 prosent av Sp-velgerne gjør det samme.


2007-09-24 Kilde: Euro Info Centre
1,1 millarder til Romania og Bulgaria

Norge skal bidra med nye 1,1 milliarder kroner til sosioøkonomisk utvikling i Romania og Bulgaria de neste to årene. Midlene skal kanaliseres både gjennom de eksisterende EØS-fondene, og gjennom en egen, ny bilateral ordning. De nye finansieringsordningene lanseres etter planen i november 2007. Norske bedrifter og organisasjoner kan samarbeide med rumenerne og bulgarerne om å utarbeide prosjekter og søke om midler. De eksisterende EØS-midlene ble utarbeidet i forbindelse med utvidelsen av EU og EØS i 2004. Mottakerlandene har frem til nå vært de 10 landene som kom med i EU i 2004, samt Hellas, Spania og Portugal. Romania og Bulgaria skal også fremover motta midler herfra. Romania mottar 50,5 millioner euro fra Norge, Island og Liechtenstein frem til slutten av 2009. Bulgarias andel er 21,5 millioner euro.


2007-09-21 Kilde: Ukeavisen Ledelse
Korrupsjon i anbuds-EU

Vanvittige åtte av ti offentlige oppdrag i EU-land går ikke på anbud. Tallet er sjokkerende høyt. Det dreier seg om vanvittige summer. Det handler om makt og penger, og åpner også store muligheter for misligheter og korrupsjon, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes. Så mye som 16 prosent av EUs økonomiske aktivitet er knyttet til offentlige oppdrag. Og det er særlig små og mellomstore bedrifter som får reduserte muligheter til å konkurrere på større markeder, når offentlige oppdrag ikke utlyses.


2007-09-21 Kilde: EU
Økt satsing på atomkraft i EU

I en pressemelding hevder EU at energiforbruket sannsynligvis vil fordobles fram til 2050. Man mener i den forbindelse at kjernekraft vil ha en nøkkelrolle i framtidens energisystem. Det pekes på at Europa har den største atomindustrien i verden og at en tredel av elektrisiteten kommer fra atomkraftverk. Som en forberedelse til framtiden, og for å opprettholde det europeiske lederskapet i atomsektoren, ble "Teknologisk plattform for bærekraftig atomenergi" lansert i Brüssel i dag. Lanseringen kommer i rett tid, ettersom Kommisjonen forbereder en strategisk energiteknologisk plan for EU, heter det i pressemeldingen.


2007-09-20 Kilde: Västerbottens-Kuriren
Polen trotsar EU:s torskfiskestopp

Polen tänker inte bötfälla fiskare som trålar efter torsk i Östersjön, trots EU:s nyligen införda stopp. EU-kommissionen gjorde redan i juli klart att polska fiskare inte skulle få tråla mer efter torsk under resten av året i det östra beståndet i Östersjön. Kommissionen hävdar att Polen redan då hade fiskat mer torsk än vad kvoten tillät för hela året samt att man hade underrapporterat fångsterna. Ministeriet försöker inte intala fiskarna att bryta mot reglerna, men vi tänker inte heller straffa dem, sade Krzysztof Gogol, talesman för det ministerium som har ansvar för fiskerinäringen. Enligt uppgifter i polska medier fiskade polska båtar torsk tidigare i veckan i Östersjön, trots stoppet. Fiskarna hävdar att EU berövar dem deras utkomst. Polska myndigheter hävdar att de fångster som tagits upp är korrekt rapporterade och att kommissionens beräkningar leder fel. Kommissionens motdrag kan bli att de polska kvoterna för 2008 blir mindre. Om en månad ska EU-ländernas fiskeansvariga ministrar förhandla om nästa års torskkvoter i Östersjön.


2007-09-14 Kilde: SFT
Forskriften om klimakvoter EU-tilpasses

Den norske forskriften om klimakvoter er endret som ledd i tilpasningene til EUs kvotedirektiv. De nye reglene innebærer at bedrifter må søke om tildeling av kvoter innen 10. oktober i år. Miljøverndepartementet har endret forskrift om kvoteplikt og handel med kvoter for utslipp av klimagasser for å tilpasse Norge til EUs kvotedirektiv i perioden 2008-2012. Endringen innebærer at virksomheter som er omfattet av kvoteplikten, innen 10. oktober må søke SFT om tillatelse til kvotepliktige utslipp etter forurensningsloven.


2007-09-13 Kilde: ENDS Europe Daily
GMO-forbud ulovlig

EF-domstolen avslo denne uka Østerrikes forsøk på å ta opp igjen saken om å forby dyrking av GMO i øvre Østerrike. Dermed blir dommen som nekter den øvre regionen i Østerrike å forby dyrking av GMO stående. Domstolen mener bevisene som blir lagt fram fra Østerrike ikke er overbevisende nok til å endre den tidligere dommen. Dermed har Østerrike brukt opp alle sine forsøk, og må nå fjerne sitt forbud mot å dyrke GMO-planter i øvre deler av landet.


2007-08-24 Kilde: Nordlys
Polakker tjener mer på trygd

Frps modell for barnetrygd kan bli en gullgruve for utlendinger i Norge. Frp vil samle all offentlig støtte til barnefamiliene, som kontantstøtte og barnehagesubsidier, i en stor barnetrygd. Beregninger gjort av Finansdepartementet viser at det blir minst 7.500 kroner per barn i måneden. Ifølge EØS-reglene må pengene utbetales til folk fra EØS-land som arbeider i Norge, selv om familien bor i andre land. Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen sier at partiet er motstander av å gi pengene til folk som bor i andre land. Fremskrittspartiet ønsker på prinsipielt grunnlag ikke at norske velferdsordninger skal eksporteres til utlandet, sier Amundsen. Men å komme utenom EØS-reglene er imidlertid enklere sagt enn gjort. Det er mulig å søke kommisjonen om å få unntatt spesielle ytelser, men kommisjonen fører en veldig streng praksis og de avslo for eksempel å gi unntak for kontantstøtten for noen år siden, sier jusprofessor Hans Petter Graver.


2007-08-17 Kilde: NRK
Norge vinner fram i laksestriden

WTO konkluderer med at EUs anti-dumping-tiltak mot norsk laks er i strid med regelverket. For det første mener WTO at selve grunnlaget som EU hadde for å sette i gang undersøkelser om det hadde foregått dumping var galt. For at en skal kunne innføre antidumpingtiltak, krever WTO-regelverket at EU må påvise både at det har foregått dumping av norsk laks, og at denne dumpingen har skadet produsentene i EU. Utenriksministeren sier til NRK at det var veldig viktig for Norge å få tatt opp saken. Vi mente det var grunn til å ta opp den saken i WTO fordi det ikke var berettiget med de anklagene som kom mot norsk laksenæring, sier han. Men hvorfor valgte regjeringen å klage EU sin minstepris på laks inn for WTO? Vi har hatt en diskusjon rundt dette i mange år med EU, for vi fant anklagene om at vi produserte til underpris for urimelige. Og til slutt kom vi til det at det var viktig å stå opp for den norske laksenæringen og ta opp den saken der den hører hjemme - nemlig i WTO. EU på sin side skal ha basert sine tiltak kun på en analyse av økonomien til de fem skotske oppdretterene som hadde klaget inn saken til EU. Dessuten mener WTO-panelet at EU har gjort feil både når de skulle beregne dumpingmarginene til de norske oppdretterene og foredlingsindustrien, og når de skulle fastsette nivå for minstepris.


2007.08.08 Kilde: UDI
EØS- utvidelsesavtalen med Bulgaria og Romania har trådt i kraft

EØS-utvidelsesavtalen for Bulgaria og Romania mellom Det europeiske felleskap og Norge, Island og Liechtenstein er ferdig forhandlet. Avtalen trådte i kraft 1. august 2007. Dette medfører at borgere av Bulgaria og Romania fra og med 01.08.2007 kan søke etter EØS-regelverket. Det kan leveres søknad til politiet i Norge eller hos norsk utenriksstasjon. Det betales ikke gebyr for dette. Dersom de velger å søke etter det ordinære regelverket, må det fremdeles betales gebyr. Det legges opp til at arbeidstakere fra Romania og Bulgaria vil være underlagt overgangsreglene på lik linje med de tidligere ”nye EU-landene”; Polen, Tsjekkia, Ungarn, Estland, Latvia, Litauen, Slovakia og Slovenia.


2007-07-26 Kilde: landbrugsavisen.dk
Estiske landmænd bekymret for landbrugsstøtte

Estiske landmænd frygter et fald i landbrugsstøtten. Det sker efter, det er kommet frem, at det estiske landbrugsministerium støtter EU's planer om at øge udviklingsstøtten, og skære ned i den direkte støtte. Som det ser ud i dag i Estland, bliver størstedelen af landbrugsstøtten beregnet efter hvor meget jord, landmanden ejer. De estiske landmænd frygter, at deres penge vil forsvinde ud af deres lommer, da man med udbetalingen af en udviklingsstøtte, frem for en direkte støtte, vil støtte såkaldte "turist"-landbrug, frem for de landbrug der driver en decideret produktion. Noget som der slet ikke er noget marked for i Estland, mener Kalev Kreegipuu, der er leder af den estiske landbrugsorganisation "Trenden i at erstatte landbrugsproduktion med andre virksomhedstiltag er ikke forkert, men man er nød til at tage med i beregningen at mulighederne for dette i Estland, er langt mindre end i andre tætbefolkede lande," siger Kalev Kreegipuu ifølge Baltic Times. Efter hans mening vil det kun være rimeligt at omlægge støtten, hvis den estiske stat kompenserer for det, som landmænd kommer til at miste efter en omlægning af EU's støtteordning.


2007-07-25 Kilde: landbrugsavisen.dk
Tyskland og EU angriber danske særregler

Der er ikke megen hjælp at hente i hverken Tyskland eller EU for de danske myndigheder i kampen mod de lange dyretransporter. De danske særregler bliver nemlig opfattet af såvel de tyske myndigheder og EU-kommissionen som ugyldige. "Vi må erkende, at vi står ret isoleret. Vi er i høj grad afhængige af samarbejde med de tyske myndigheder, og de reagerer hverken hurtigt eller præcist på vore henvendelser. Det er også tvivlsomt, om EU-Kommissionen er indstillet på at hjælpe," siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Preben Willeberg. I svaret til et tysk handelsselskab, der har klaget over de danske særregler, understreger EU-kommissionen, at Danmark ikke må indføre skærpede regler for transporter, der krydser grænsen til et andet EU-land. Et svar der vækker opsigt, da EU-kommissionen ellers har nægtet at udtale sig i sagen, der skal afgøres ved EF-domstolen i foråret 2008. De danske politikeres kamp mod de lange dyretransporter er i høj grad afhængig af tyske myndigheders hjælp, da det typisk først er på tysk grund, at de danske vognmænd overtræder reglerne. Men det er langt fra sikkert, at Danmark får ubetinget medhold ved EF-domstolen, vurderer Preben Willeberg. "Isoleret set har vi formentlig en vindersag med vores synspunkt om, at der skal stå korrekt bestemmelsessted på transportpapirerne. Men tyskerne og EU-Kommissionen vil muligvis blande alle de andre stridspunkter ind i sagen, og så er det ikke indlysende klart, at vi vil få medhold," siger Preben Willeberg.


2007-07-11 Kilde: landbrugsavisen.dk
Postdirektiv kan ramme landdistrikter

Europa-Parlamentet støttede i dag en liberalisering af posttjenester, som kan give ringere service på landet. Et stort flertal i EU-parlamentet støttede i dag til formiddag EU-kommissionens forslag om at liberalisere markedet for posttjenester. Det beklager ét af de danske medlemmer af parlamentet, Margrete Auken, SF. Hun frygter, at liberaliseringen vil føre til et ringere serviceniveau for folk, der bor på landet. Hun peger i den forbindelse på, at nok kan en liberalisering give fordele i form af lavere forbrugerpriser og flere ydelser at vælge imellem. Men erfaringer fra bl.a. England og Sverige viser, at en totalliberalisering også kan føre til forringelser for borgerne og til fyringer af postpersonale. "Jeg er ærgerlig over, at der ikke var opbakning til at sikre et højt serviceniveau for folk, der bor på landet, og ordentlige arbejdsvilkår for postarbejderne," skriver Margrete Auken i en pressemeddelelse. Margrethe Auken opfordrer den danske regering til at tilslutte sig de lande i EU's ministerråd, som ikke mener, forslaget giver tilstrækkelig sikkerhed for, at befordringspligten fortsat kan tilbydes til overkommelige takster i tyndtbefolkede områder.


2007-06-14 Kilde: Agra-Europe
Handelskommissær advarer mot GMO-nekt

EUs handelskommissær, Peter Mandelson, advarer nå medlemsland som nekter å importere GMO-produkter. Disse medlemslandene skader EU-institusjonene, legger EU åpen for nye angrep fra WTO og hindrer økonomisk vekst, sa Mandelson i en tale denne uken. Han mente medlemslandene måtte respektere de faglige vurderingene fra EFSA (EUs mattilsyn). EFSA vurderer nye GMO. Hvis EFSA godkjenner produktet, kan bare et kvalifisert flertall i Rådet avvise produktet. Dette skjer svært sjelden. Enkelte land har likevel nektet å ta inn produktene. EUs miljøvernministre avviste nylig å gå til sak mot Østerrike og Ungarn fordi de nektet å ta inn maistypen MON810 fra Monsanto.


2007-06-12 Kilde: Harstad Tidende
Pengene rett i dass

Det blir resultatet dersom EUs kloakkdirektiv må innføres i Harstad. Kommunens drifts- og utbyggingssjef, Svein-Arne Johansen, sier følgende til Harstad Tidende: - Blir vi pålagt å bruke 25 millioner ekstra på å oppgradere moderne renseanlegg, er det rett og slett sløsing med penger. Hans viktigste poeng er at man lokalt ikke oppnår noen merkbar miljøgevinst dersom man blir tvunget til å følge EU-direktivet. Dette mener ikke bare kommunens egne fagfolk, men også fylkesmannens miljøvernavdeling og anerkjente eksterne eksperter.


2007-06-11 Kilde: Fiskeribladet
Nok en spanjol oppbrakt av kystvakta

Den spanske partråleren "Gjipuzcoa" på 55 meter ble lørdag tatt for underrapportering i Vernesonen. Etter den medfarten spanjolene fikk i fjor, er vi overrasket over at dette gjentar seg, sier operasjonssjef i Kystvakten, Lars Kjøren. Det var lørdag at inspektører fra KV "Svalbard" var om bord på rutinekontroll øst av Bjørnøya. Av fangsten på 190 tonn var et volum tilsvarende 73 tonn torsk rund vekt ikke ført i fangstdagboka. Fartøyet ble oppbrakt, ankom Tromsø i morgentimene i går og ble overleert til politiet. Ved kystvaktbasen på Sortland er man overrasket. Som kjent gikk fjoråret hen med en serie alvorlige saker mot spanske trålere, og Arosa-navnet ble et begrep i norsk fiskerinæring. Tre fartøy fra samme rederi ble oppbrakt, og ble liggende ved kai i Tromsø svært lenge. Rederiet på sin side svarte med å anmelde Kystvakten for grov uforstand i tjenesten, en sak Spesialenheten for politisaker ennå ikke er ferdig med. Denne gangen gjelder det et mindre kjent rederi, Velaspex i San Sebastian innerst i Biscaya-bukta.


2007-06-08 Kilde: russland.ru
Lettere med visa til Russland

Avtaler med Russland om lettelser i utstedelsen av visa og om tilbaketaking ble undertegnet i Moskva i dag. Avtalene vil forenkle prosedyrer for visumsøknader for enkelte grupper av søkere og forbedre rutinene knyttet til retur av personer uten gyldig opphold. Disse avtalene tilsvarer avtaler som Russland har inngått med EU, og sikrer et felles avtaleverk med Russland i viktige spørsmål i Schengen-sammenheng. Utenriksdepartementet har ledet den norske forhandlingsdelegasjonen, hvor også Arbeids- og Inkluderingsdepartementet, Justisdepartementet og Politidirektoratet har vært representert.


2007-06-06 Kilde: Fiskeribladet
Krever selfangstsvar

FrPs næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg ber fiskeriministeren engasjere seg i EUs arbeid om å forby selfangst. Aftenposten skrev i går at EU-kommisjonen er under sterkt press for å forby kommersiell selfangst. I løpet av vinteren kan det komme et forslag som setter en effektiv stopper for norsk selfangst. Frp frykter konsekvensene av et eventuelt forbud mot kommersiell selfangst. Dette vil få dramatiske konsekvenser for Norge. Et slikt forbud vil gjøre det umulig for Norge å sikre en fornuftig og bærekraftig forvaltning av fiskeriressursene. Sel utgjør i dag en stor trussel for fiskerinæringen, sier partiets næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg i en pressemelding. Jeg krever at fiskeriministeren kommer på banen, utviser handlekraft og tar tak i dette europeiske forbudsarbeidet. Det er et klart flertall i Stortinget for en øket selfangst. Bestanden av sel er for stor. Norge må ha handlingsrom til å kunne forvalte sine ressurser på en bærekraftig måte. FrP mener et forbud, på sikt, vil skape dramatiske konsekvenser for norsk fiskerinæring.


2007-06-06 Kilde: kyst.no
Sjømateksporten når nye høyder

Eksportverdien av norsk sjømat var ved utgangen av mai på 15,2 milliarder kroner. Det er en økning på 1,8 milliarder kroner eller 13 prosent sammenlignet med samme periode i 2006 viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå og Eksportutvalget for fisk. I mai var eksporten på 2,7 milliarder kroner som er en økning på 152 millioner kroner. Det er eksportrekord for perioden januar til og med mai og det er ny rekord for mai måned. Russland er vårt største eksportmarked utenfor EU med verdi på 1,4 milliarder kroner som er en økning på 350 millioner kroner sammenlignet med 2006. Vi ser av tallene at eksportverdien til Russland har passert rekordåret 2005 med 5 millioner kroner for samme periode. Det er økt eksport av laks, sild og ørret som er årsaken til veksten.


2007-05-25 Kilde: kyst.no
EU i WTO-skvis

EUs overraskende review i laksesaken er motivert ut fra en strategi om å komme seg unna en eventuell knusende WTO-dom med æren i behold. En gruppe på seks land, anført av Italia, gikk for et par måneder siden til det overraskende skrittet å kreve en ny review i straffesaken som EU har kjørt mot norsk laksenæring. Spekulasjonene har gått høyt om motivene bak dette utspillet. Årsaken skal være at EU forventer en knusende dom fra WTO-panelet som har vurdert Norges klage mot EU. EU-kommisjonen forsøker nå å skaffe seg ryggdekning ved å initiere en review. Motivet skal være at dersom de får WTO-panelet mot seg, som de med stor sannsynlighet får, kan de svare med at prosesser allerede er satt i verk for å revurdere saken. WTO-panelet vil være klar til å overlevere sitt tilsvar på Norge sine klager i slutten av juli. Fiskeriminister Helga Pedersen har tidligere uttrykt at hun er rimelig sikker på at Norge kommer til å vinne saken. Hun er ikke alene. Også i EU-byråkratiet skal det være en oppfatning om at Norge har en god sak.


2007-05-25 Kilde: Harstad Tidende
Fra blågrønn til blårød

Island fikk ny regjering i går. Den blågrønne erstattes med en blårød. Men landet kom ikke nærmere EU-medlemskap av den grunn. Det nye regjeringspartiet, Samfylkingen, landets sosialdemokratiske parti, har programfestet og gikk til valg på medlemskap i EU. Partileder og EU-tilhenger Ingibjørg Solrun Gisladottir er ny utenriksminister. Den andre og største regjeringspartneren, Selvstendighetspartiet, er Islands konservative parti. I motsetning til sitt norske søsterparti er Islands Høyre klart mot EU-medlemskap. I valgkampen garanterte partiets leder og statsminister Geir H. Haarde at det ikke ville bli snakk om å reise spørsmålet om islandsk EU-medlemskap om hans parti fortsatte i regjering. Konklusjonen etter regjertingsforhandlingene er at islandsk EU-medlemskap er lagt død for de neste fire år.


2007-05-23 Kilde: NRK
Island legger EU på is

I morgen tiltrer den nye islandske topartiregjeringen, og da legges spørsmålet om EU-medlemskap på is.Det blir to partier også i den nye regjeringen til statsminister Geir Haarde, nemlig det konservative Selvstendighetspartiet og Sosialdemokratene. Forrige gang disse to partiene delte regjeringsansvaret var i perioden 1991 til 1995 under statsminister David Oddsson. De to regjeringspartiene har fått seks plasser hver i regjeringen. Mens Geir Haarde fortsetter som statsminister, blir lederen for Sosialdemokratene, Ingibjørg Solrun Gisladottir, Islands nye utenriksminister. De to partiene har 43 av de 63 representantene i Allthinget bak seg, altså et solid flertall. Den nye regjeringen kommer til å legge EU-saken til side i den forstand at det ikke er aktuelt for Island å søke EU-medlemskap i den kommende fireårs-perioden. Statsministerens parti, Selvstendighetspartiet, er mot medlemskap mens utenriksministerens parti er for.


2007-05-22 Kilde: Sermitisiak
EU-Parlamentet godkender partneraftale med Grønland

EU-parlamentet har formelt godkendt unionens samarbejdsaftale med Grønland, oplyser parlamentets informationstjeneste tirsdag. Aftalen gælder fra 2007 og fem år frem og repræsenterer en årlig værdi på cirka 300 millioner kroner. Dermed er aftalen på niveau med tidligere aftaler. Tidligere EU-aftaler har udelukkende handlet om fiskerettigheder, men med den nye aftale omhandler aftalen også emner som uddannelse, råstoffer, energi, forskning, turisme og fødevaresikkerhed. Aftalen blev oprindeligt underskrevet i juni 2006 og er efterfølgende blevet godkendt af EU-landenes udenrigsministre.


2007-05-21 Kilde: Nationen
Fryktar jeger-invasjon frå EU

Endringar i Finnmarksloven opnar for at det blir fritt fram for alle EU-borgarar å fiske, plukke bær og jakte i Finnmark. Det liker derimot lokalpolitikarar i Tana dårleg. Nestleiaren i dispensasjonsutvalet i Tana, Hartvik Hansen, fryktar at utmarka i Finnmark blir ein offentleg leike-plass for alle. Han vil ha vidda for seg sjølv. Vi skal ha våre eigne fordelar, seier Hansen til NRK Sameradio. Hansen meiner tilgangen til finnmarksnaturen er litt av årsaka til at folk bur i landsdelen, og nå fryktar han at lokalbefolkinga blir pressa bort av tilreisande. Styreleiar ved Finnmarkseiendommen, Erling Fløtten, meiner derimot at det ikkje er grunn til å frykte lo-vendringa. Finnmark har nok av ressursar, for å seie det sånn, seier Fløtten til NRK.


2007-05-14 Kilde: NRK Troms og Finnmark
Politifolk fra Finnmark kan bli EU-politi

Politifolk i Øst-Finnmark kan være høyaktuelle i en ny EU-politistyrke, som skal hjelpe Spania med grensekontroll mot Afrika. Denne sommeren kan norske politifolk bli sendt til Kanariøyene for å hjelpe Spania i kampen mot ulovlig innvadring fra Afrika. Over 31.000 innvanderer uten godkjente ID-papirer og innreisetillatelse kom til Kanariøyene fra Afrika i fjor. Mange andre døde underveis, enten av utmattelse og sult, eller fordi deres skrøpelige farkoster sank. EU har derfor opprettet en egen beredskapsstyrke på 450 tjenestemenn for bekjempe problemet. Til denne styrken skal Norge bidra med fem til ti polititjenestemenn. Og blant disse kan det komme tjenestemenn med erfaringen mot grensekontrollen mot Russland.


2007-05-13 Kilde: NRK
Island er ikke nærmere EU-medlemskap

Det er ikke er noe i den politiske situasjonen på Island etter valget som tilsier at Island kommer til å nærme seg noe EU-medlemskap. Det sier lederen for Nei-til-EU, Heming Olaussen, til NRK. Statsminister Geir Haarde sa til NRK før valget at dersom han fikk fortsatte som statsminister på Island, ville det ikke bli snakk om å reise spørsmålet om islandsk EU-medlemskap i neste fire-års-periode. Han sa at dersom Selvstendighetspartiet skulle komme i regjering sammen med Sosialdemokratene, som har programfestet EU-medlemskap, regnet han med at saken ville måtte bli lagt til side. Selvstendighetspartiet er mot medlemskap, slik Geir Haaarde og partiet hans vurderer Islands situasjon i dag.


2007-05-04 Kilde: Finansdepartementet
ESA: Merverdiavgiftskompensasjonen i kommunesektoren er ulovlig

EFTAs overvåkningsorgan ESA har 3. mai 2007 truffet vedtak om at den generelle merverdiavgiftskompensasjonsordningen for kommunesektoren må anses å være i strid med statsstøtteregelverket i EØS-avtalen. Norge er gitt en frist på to måneder til å informere ESA om hvilke tiltak som må iverksettes for å rette seg etter vedtaket. Departementet vil i samabeid blant annet med Regjeringsadvokaten foreta en grundig vurdering av saken. Departementet vil i denne forbindelse gjennomgå på nytt de argumentene som under ESAs undersøkelse av saken er blitt anført fra norsk side. ESA vil innen den fastsatte frist bli orientert om hvordan Norge vil følge opp saken.


2007-05-02 Kilde: bygg.no
Forbud for polske og ungarske transportører forlenges

Forbudet for transportører fra Polen og Ungarn mot å utføre godstransport mellom steder i Norge, såkalt kabotasje, forlenges med to år. Ordningen ble innført ved utvidelsen av EØS-avtalen i 2004. Forbudet vil gjelde frem til 1. mai 2009. Bakgrunnen for vedtaket er å beskytte norske transportører mot konkurranse på innenriksmarkedet. Ulikhetene i prisnivået mellom transportører fra Norge, Polen og Ungarn er fortsatt så store at det er grunn til å beskytte det norske innenriksmarkedet i to år til, og dermed utnytte beskyttelsestiltakene i EØS-avtalen fullt ut. Fra før gjelder forbud mot å utføre kabotasje i Norge også for Estland, Latvia, Litauen, Tsjekkia og Slovakia frem til tidligst 1. mai 2008. For Bulgaria og Romania vil tilsvarende forbud mot kabotasje innføres når den utvidede EØS-avtalen trer i kraft.


2007-04-27 Kilde: bedin.no
Ny transportstøtteordning

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, godkjente i går ettermiddag en ordning med regional transportstøtte. Norge har fått tilslutning både til det geografiske virkeområdet og utformingen av ordningen for øvrig. I tillegg til de tre nordligste fylkeskommunene inkluderer ordningen kommuner i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Buskerud. Den øvrige utformingen av ordningen har mange likhetstrekk med den nasjonale transportstøtteordningen, som ble innført som kompensasjon for bortfallet av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Med gjeninnføringen av den differensierte arbeidsgiveravgiften fra 1.1.2007, er det ikke lenger grunnlag for en egen nasjonal ordning. Regjeringen har imidlertid utvidet den regionale transportstøtteordningen.


2007-04-13 Av: Tore Ruud
Norske styrker til EU-hæren er brudd på Grunnloven

.

Under medlemsmøtet i Harstad Nei til EU i går framholdt leder i Nei til EU, Heming Olaussen, at norske styrker til EU-hæren er grunnlovsstridig. Han viste til at det i følge grunnloven ikke er anledning til å la norske militære tropper tjenestegjøre under kommando av en fremmed makt. Bestemmelsen han viser til finnes i Grunnlovens § 25, tredje setning,
hvor det heter: "Den (Rigets Land- og Sømagt, red.anm.) maa ikke overlades i fremmede Magters Tjeneste".

2007-04-13 Av: Tore Ruud
Massivt krav om konsekvensanalyse av tjenestedirektivet
.
På et medlemsmøte i Harstad Nei til EU i går kveld redegjorde leder i Nei til EU, Heming Olaussen, for tjenestedirektivet som han mente er det mest omfattende direktivet i EUs historie. Konsekvensene for
Norge dersom direktivet blir implementert i norsk lovgivning, er ikke utredet. Olaussen fant det uforståelig at ikke statsråd Dag Terje Andersen har imøtekommet de mange kravene om en konsekvensanalyse og ny høringsrunde før man fatter endelig beslutning i saken.

2007-04-04 Kilde: landbrugsavisen.dk
Grønt lys for GMO-majs på fire marker

Miljøministeren har sagt god for udsætning af gensplejsede majsplanter fire steder i Danmark. Majsplanterne af typen NK603 er gensplejset, så de er tolerante overfor ukrudtsmidlet glyfosat (Roundup). Formålet med forsøgsudsætningerne er at sammenligne strategier for ukrudtsbekæmpelse ved at sammenligne konventionel dyrkning af majs med dyrkning af den Rounduptolerante majs. Monsanto vil desuden undersøge, hvordan den gensplejsede majs reagerer på glyfosat under danske forhold. NK603 har siden 2004 været godkendt til både foder- og fødevarebrug i EU og har allerede været forsøgsudsat i flere EU-lande - blandt andet Frankrig, Spanien, Polen og Slovakiet.


2007-03-30 Kilde: europower.com
ESA krever Enova-støtte tilbakebetalt

Opptil 15 millioner støttekroner kan bli trukket tilbake etter at Enova etter pålegg fra ESA har gjennomgått sine tildelinger i perioden januar 2002 til mai 2006. Enova har i dette tidsrommet tildelt omkring 2 milliarder kroner til energitiltak i norske bedrifter og offentlige virksomheter. Opp til 15 millioner kroner kan nå bli trukket tilbake som følge av ESAs krav. Dette omfatter prosjekter i 16 bedrifter. Enova kartlegger samtidig muligheten for å bruke regelverket for bagatellmessig støtte for at disse bedriftene likevel skal ha mulighet til å beholde mesteparten av sin tildelte støtte. For enkelte bedrifter vil imidlertid konsekvensen bli at støtten blir trukket tilbake eller avkortet.


2007-03-30 Kilde: UDI
Arbeidsinnvandring fra Romania og Bulgaria

Borgere fra Romania og Bulgaria kan fortsatt ikke søke etter overgangsreglene. Det vil trolig ta flere måneder før overgangsreglene ikraftsettes. 29. mars ble det inngått en foreløpig avtale om utvidelse av EØS-avtalen til også å omfatte de nye EU-landene Romania og Bulgaria. Avtalen vil imidlertid ikke tre i kraft før de formelle vedtakene er gjort i relevante EU-organ. Deretter må Stortinget godkjenne EØS-utvidelsen, og først når dette skjer vet vi fra hvilken dato overgangsreglene ikraftsettes. Det vil derfor kunne ta flere måneder før borgere fra Romania og Bulgaria vil kunne søke etter overgangsreglene, og de må fremdeles følge prosedyrene som gjelder for landene utenfor EU-/EØS-området.


2007-03-30 Kilde: regjeringen.no
Enighet om EØS-utvidelse

Det er oppnådd enighet med EU om EØS-utvidelsesavtale for Bulgaria og Romania. Avtalen trer i kraft når partene har fullført sine interne prosedyrer. For Norge betyr det at avtalen må godkjennes av Stortinget før den kan tre i kraft. Det vil si at dagens regelverk for personer utenfor EØS-området fortsatt vil gjelde blant annet for arbeidssøkere fra Bulgaria og Romania fram til Stortinget har godkjent avtalen.


2007-03-29 Kilde: gardsplassen.no
Russland vil ha kompromiss om EU-kjøtt

Russland vil ikke forby import av kjøtt fra EU fra 1. april, men ønsker i stedet et kompromiss når det gjelder hygiene- og kvalitetskontroll på kjøttet. En talsmann for det russiske mattilsynet fremholdt torsdag at det ikke er aktuelt med et importforbud. Men vi må bli overbevist om sikkerheten på maten vi importerer og virkningen av EUs matsikkerhetsgarantier, sier Aleksej Aleksejenko. Russland krever å få vite hvordan EUs medlemsland planlegger å avsløre farlige og forbudte stoffer i dyreprodukter. Landet ønsker også data fra fjoråret. Fristen er satt til 31. mars.


2007-03-29 Kilde: Fiskeribladet
Vil stoppe EU-utkast

Fiskerikommissær Joe Borge startet i går en ny runde i EU med sikte på å få plass et forbud mot å kaste undermålsfisk og uønsket bifangst på havet. I dag er EU-fiskerne lovpålagt å kaste ut slik fisk. Borge vil ha et forbud etter norsk og islandsk mønster slik at all fangst kommer på land. Det er naturligvis fiskerikrisen i omtrent samtlige EU-farvann som nå setter fart i fiskerimyndighetene sentralt i EU. Nylig lanserte Borge tiltak mot svartfisket, og om kort tid er det ventet en tilsvarende prosess for å få på plass et system med omsettelige fiskerettigheter. Men i går var det altså utkastet, selve kjernen av problemet i EUs egne farvann, Borge satte på agendaen under en konferanse i København.


2007-03-26 Kilde: Nationen
Sjåfører risikerer å bryte dyrevernloven

Nye utgifter til bøndene, dyr som må vente lenge på båsen, akutt sjåførmangel og brudd på dyrevernloven. Det kan bli konsekvensen av en ny forskrift, frykter kjøttbransjen. For at dyr ikke skal lide unødig, er slakteribilene fritatt fra kjøre- og hviletids-bestemmelsene. Dyrene må kjøres til slakteriet så raskt som mulig når de er lastet om bord. Tenk en bil full av griser en varm sommerdag - hvis sjåføren må stoppe bilen og ta en hvil i solsteiken, er det regelrett dyreplageri, sier trygg mat-sjef i Kjøttbransjens Landsforbund, Rolf A. Aass. Nå kan ubeleilige hvilepauser for slakterisjåførene bli en realitet. En forskrift som nylig ble lagt ut på høring krever at også disse sjåførene følger de strenge kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Forskriften kommer fra et EU-direktiv, og er allerede gjort gjeldende i Sverige.


2007-03-21 Kilde: Svenska Dagbladet
Jägare och samer enas mot generösa jaktlagar

Jägarna och samerna går nu samman för att försöka stoppa regeringens förslag att öppna upp den svenska fjällvärlden för europeiska jägare. Om utländska jägare ges samma rättigheter hotas småviltsjakten uppger jägarförbundet. I slutet av 2006 ställde EU-kommissionen frågan till Sveriges regering om regelverket runt småviltjakten i det svenska fjällområdet eventuellt stred emot EG-rätten. Enligt EU diskrimineras utländska jägare om de inte erbjöds samma förutsättningar som svenska jägare. Regeringen beordrade därför en utredning från Jordbruksverket om framtida villkor för jakt i fjällvärlden. Jordbruksministern Eskil Erlandsson hänvisar till att Sverige uppfattas som att inte följa gällande konventioner och därför behövs ett nytt regelverk.


2007-03-20 Kilde: retten.no
Frykter EU-jegere

I Sverige er det nå bekymring for at landet kan bli innklaget for EF-domstolen dersom jegere fra EU ikke slipper inn I Sverige. Vi står overfor helt nye utfordringer for oss. Problemstillingen kan fort bli aktuell i Norge også, sier fylkessekretær i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund, Hans Ole Solberg, til NRK Hedmark og Oppland. Sammen med jaktkolleger følger han utviklingen med bekymring. Selv om vi står utenfor EU, så har vi et EØS-medlemskap som vi forholde oss til. Der er det nye utfordringer som vi ikke har sett klart for oss enda, sier Solberg. I Sverige er utfordringen enda mer påtrengende. Der frykter man et voldsom trykk på den svenske naturen og de lokale innbyggerne vil bli presset vekk av pengesterke jegere fra EU. Særlig bruk av firehjulinger og helikopter er noe som ikke er bra. Dette kan bli så effektivt at lokale jegere ikke kommer seg med i jakten, sier styremedlem Torsten Johansson i Jägareförbundet i Norrbottens län. Naturvernere her hjemme frykter for at naturen må lide om man nå tillater mer jakt, særlig ved bruk av motorisert ferdsel i naturen. Dette kommer tett på oss, og vi må sørge for at dette ikke fører til økt press på naturen, sier leder av Naturvernforbundet i Oppland, Kjell Fredrik Løvold. EU har mer enn sju millioner aktive jegere.


2007-03-16 Kilde: Nordlys
Privatiseringen av fisket og EØS

Hydro Seafood (som var kontrollert av den norske stat) kjøpte opp over 100 norske oppdrettskonsesjoner. Deretter solgte de seg ut til nederlandske NUTRECO. På samme måte som Røkke nå selger Aker Yards, vil han selge Aker Seafood, når han bare har skaffet seg alle fiskerettighetene til evig tid. Privatiseres fiskerettighetene slik Stortinget gjorde det i oppdrett, er det ingen vei tilbake. EØS-avtalen forlanger fri flyt i hele EFTA og EU. Privatiseringen medfører at området faller utenfor norsk eksklusiv lovgivningsmakt, jf. EØS-avtalen artikkel 125: «Denne avtale skal ikke på noen måte berøre avtalepartenes regler om eiendomsretten». Denne begrensning gjelder kun såfremt og så langt fisket eies av fellesskapet. Privatiseres kvotene, gjelder markedslovene og fri flyt av kapital og ubegrenset rett til etableringer, jf. EØS-avtalen artikkel 31 og 40. Intet kan da stoppe salg av kvoterettigheter ut av landet. Nå gjelder det å bruke forstanden.


2007-03-16 Kilde: gardsplassen.no
EU-presser antibiotika inn i norsk kylling

Mattilsynet godkjenner bruk av antibiotikatilsatt kyllingfôr helt fram til ett døgn før slakt. Til nå har grensen vært fem døgn. Helse- og veterinærmyndighetene vil ha et lavest mulig forbruk av antibiotika av hensyn til faren for utvikling av resistente sykdomsbakterier. For et par år siden ga EU-kommisjonen grønt lys til at kyllingfôr med narasin kunne brukes fram til ett døgn før slakt. Norge har så langt praktisert en karenstid på fem døgn. Men nå har Mattilsynet harmonisert denne delen av de norske fôrforskriftene med reglene i EU, og dermed øker bruken av narasin ytterligere.


2007-03-15 Kilde: Fiskeribladet
Åpner nordområdesenter

Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltar under åpningen av Nordområdesenteret for næringslivet ved Høgskolen i Bodø. Høgskolen bygger på sin kompetanse som den fremste i landet på utdanningssamarbeid med Russland. Senteret skal bistå bedrifter som vil ta del i den økte aktiviteten i nordområdene. Også Innovasjon Norge, Norsk Hydro, Statoil, det russiske oljeselskapet Rosneft og MGIMO-universitetet i Moskva vil være til stede ved åpningen, samt fylkesrådsleder Odd Eriksen og representanter for regionalt næringsliv, heter det i en pressemelding fra Bodø. Nordområdesenterets oppgave er å bistå bedrifter som ønsker å ta del i den økte aktiviteten i nordområdene, innenfor olje- og gassindustrien, handel, fiskeri, turisme og reiseliv. Senteret vil benytte den kompetansen som høgskolen allerede har opparbeidet seg, og samarbeide med Innovasjon Norge og aktører i senteret for å bistå norske bedrifter i forhold til de mulighetene som har åpnet seg i forhold til nordområdene.


2007-03-10 Kilde: Avisa Nordland
EU-kritikk av norske grensevakter

EU mener det er feil at Norge bruker vernepliktige som grensevakter mot Russland. Schengen-grensen må voktes av profesjonelle, mener EU. Den norske ordningen innebærer at vernepliktige tar seg av grensebevoktningen mot Russland. Men EU mener ordningen er mangelfull, og at vaktholdet er for dårlig. EU mener at Schengens yttergrenser skal overlates til profesjonelle, fordi de vil gjøre en bedre jobb enn vernepliktige. Men forsvarssjef Sverre Diesen er uenig. Så langt vi bruker militære, så er jeg helt trygg på at våre vernepliktige mannskaper er gode nok til den jobben, sier Diesen. Han mener dette tvert imot er blant områdene hvor bruk av vernepliktige har gitt et svært godt resultat. Men Diesen mener likevel at ting kan bli bedre. Han foreslår å utvide patruljeringstiden, slik at man får bedret kompetansen.


2007-03-05 Kild: Fremover
LEDER: Regjeringen bryter sitt Nordområde-løfte om NEW

Det var sjokkstemning før helga - og i helga - blant alle dem som trodde den rødgrønne regjeringen ville gjøre ord til handling i Nordområde-politikken, i forbindelse med den nye jernbane-korridoren fra Narvik til Kina, NEW. For fredag sa Regjeringen Stoltenberg nei til en søknad om å garantere for et beløp for inntil 34 millioner kroner til et halvt års prøvetransport med bane og båt fra 1. oktober i år. NEW står for Northern East-West Freight Corridor og er det mest konkret tiltaket i regjeringens Nordområde-melding. Så langt har alle signaler vært positive. Likevel kom avslaget, uten begrunnelse. Det eneste kryptiske som blir sagt om dette, er Fiskeridepartementets statssekretær Vidar Ulriksens ord om at det er prosjektsøknaden som har fått nei. Det er ikke ideen med jernbane fra Kina til USA via Narvik som ikke har fått støtte. Forstå det, den som kan. Det er trist at den rødgrønne regjeringen sier nei til denne type infrastruktursatsing, og det er dobbelt trist når det dobbeltkommuniseres og ikke gis noen begrunnelse.


2007-03-05 Kilde: Dagen
Beste Nei-måling siden april 2006

EU-motstanderne kan notere seg den beste meningsmålingen siden april i fjor. Denne beskjeden kommer fra daglig leder Arve Østgaard i instituttet Sentio. På instituttets februar-måling er motstanderne av EU i flertall med 51 prosent. EU-tilhengerne på sin side kan bare mønstre 37,6 prosent. 11,4 prosent har ikke bestemt seg. Mens EU-motstanderne nå i februar leder med 13,4 prosent over EU-tilhengerne, var styrkeforholdet i Nei-sidens favør i april 2006 14, 6 prosent. Da fikk Nei-siden en oppslutning på 51,4 prosent og Ja-siden 36,8 prosent. Vet ikke-andelen var 11,8 prosent.


2007-02-28 Kilde: Nettavisen
Står på boplikten

EU kan ikke hindre Norge i å beholde boplikten, hevder kommunal- og regionalminister Åslaug Haga. EØS-avtalen omfatter verken distrikts- eller landbrukspolitikken, og EU skal derfor ikke overstyre norske myndigheter i spørsmålet om boplikt. Hun peker på at EF-domstolen har bestemt at Danmark må fjerne boplikten, fordi den er i strid med EUs mål om fri flyt av kapital over grensene. Det er viktig å påpeke at den danske boplikten er annerledes utformet enn den norske. Den store forskjellen er at Danmark er EU-medlem, noe Norge ikke er. Haga påpeker at avvikling av boplikten vil føre til at pengesterke investorer kjøper opp eiendommer i distriktene, og bygdesamfunn vil bli lagt øde store deler av året. I et land med spredt bosetting og store avstander må vi ha vilje til å føre en offensiv politikk hvor vi tar politiske grep utover å la markedet råde, sier Haga.


2007-02-14 Kilde: Nationen
Sterkest utenfor EU

Fra en kronikk av Ragnar Arnalds som er leder for den islandske nei-organisasjonen Heimssýn og tidligere finansminister på Island:

Kjernen i EUs sentraliserings- og integrasjonsutvikling er at økonomisk politikk av samme slag er like bra for alle. Men dette er ikke riktig. Europeiske staters næringsliv er svært variert. For eksempel utgjør eksport av fisk omkring 60 prosent av Islands eksportinntekter. Næringslivets omstendigheter er derfor av et helt annet slag på Island enn i andre europeiske land, og det er årsaken til at islendinger aldri vil kunne forsone seg med hovedprinsippene i EUs fiskeripolitikk. EU-statenes handelsforbindelser er også svært varierende; noen stater i Mellom-Europa handler mest innbyrdes med hverandre. Stater i utkanten av kontinentet har ofte en helt annen handelsstruktur som retter seg i større grad mot markeder utenfor euroområdet.


2007-02-13 Kilde: Fremover
Uten landbruk – ingen nordområdesatsing

De tradisjonelle næringene har lagt grunnlaget for stabilitet og tilstedeværelse i nordområdene. Næringer som landbruk, fiske og reindrift vil fortsatt være ryggraden i bærekraftig utvikling i nordområdene, fastslår Espen Haugland, forskningssjef ved Bioforsk Nord. Sammen med nær 150 andre var han deltaker på konferansen «Landbruk i et nordområde-perspektiv», som startet i går. Politikere, forskere, byråkrater og bønder var samlet for å plassere landbruket på nordområdekartet. For landbruket har inntil nå fått ufortjent lite oppmerksomhet i dette perspektivet, mener Bjørn Mathisen, fylkesleder i Troms Bondelag, og leder av styringsgruppen for Nordnorsk Landbruksråd. Landbruket er knapt nevnt i nordområdesatsingen, til tross for at næringen i landsdelen årlig står for en verdiskaping på nesten 10 milliarder kroner, sier Mathisen.


2007-02-08 Kilde: Harstad Tidende
EU-land gjør piratfiske enkelt

Tusenvis av tonn illegalt fisket torsk fra Barentshavet ble landet i hollandske havner i fjor. Det hevder miljøorganisasjonen Greenpeace sin nederlandske avdeling i en rapport. Mangel på lokal lovgivning gjør det enkelt å bli kvitt illegal eller ikke meldte torskefangster. Greenpeace mener overfiske, uregulert fiske og underraportering av fangster er de verste truslene mot anstrengelser for å beskytte verdens gjenværende torskestammer. Torsken er i sin helhet forsvunnet langs kysten av Canada, og er på grensen av kollaps i Nordsjøen og Østersjøen. Akkurat nå pågår det et alvorlig overfiske i Barentshavet, melder organisasjonen. Estimater fra Det internasjonale rådet for utnyttelse av havet var 25 prosent av all torsk fanget i Barentshavet i 2005, ulovlig. Greenpeace hevder store deler av denne fangsten endte i EU-havner i Nederland, Spania, Portugal og Storbritannia. Derfra blir den solgt i EU-markedet, enten direkte eller eller via produksjon i Kina. Organisert fiskekriminalitet får blomstre fordi EU-regjeringer ikke evner å ta rask affære, sier Farah Obaidullah i Greenpeace Netherlands.


2007-02-08 Kilde: Nationen
ESA starter ferje-sak mot Finnmark

Eftas overvåkingsorgan ESA griper inn mot Finnmarks ønske om å gi Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap (FFR) en kontrakt på 1,2 milliarder - uten konkurranse. En gang var Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap (FFR) nettopp det - fylkets eget kollektivtrafikkselskap. Men i 2004 solgte fylkespolitikerne FFR ut til det multinasjonale konsernet Connex. Og nå som FFRs kontrakt utløper 31. desember, mener fylket at de kan gi kontrakten på offentlig finansiert ferje-, hurtigbåt- og busstransport i Finnmark for de sju neste åra til det privatiserte FFR - uten konkurranse. Det blir en sak for vaktbikkjene ESA i Brussel. I et brev til Norge gjør ESA det klart at de starter undersøkelser om kontrakten Finnmark fylkeskommune har forhandlet med FFR om. ESA ber Norge gjennomføre nødvendige tiltak for å forhindre at mulige andre leverandørers interesser skades. Ifølge ESAs opplysninger har fylkeskommunen startet forhandlinger med én leverandør om en avtale på 1,2 milliarder kroner uten å ha igangsatt konkurranse etter reglene om offentlige anskaffelser. Men Finnmark fylkeskommune mener de handler lovlig. Tirsdag sendte fylkesrådmann Tom Mikalsen en redegjørelse til Fornyings- og administrasjonsdepartementet om fylkeskommunens syn i saken.


2007-02-07 Kilde: Finnmarken
Andre WTO-runde om laksen Geneve

Andre WTO-runde om Norges laksekonflikt med EU er i gang og avsluttes onsdag. I følge utenriksminister Jonas Gahr Støre vil rapporten fra de to høringene - eller panelene som det formelt heter - foreligge først i mai. Det er beskyldningene om at Norge har dumpet prisen på laks og EUs straff i form av varige antidumpingtiltak som ligger til grunn for konflikten. Norge brakte hele problemet inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO), etter å ha mislyktes i et forsøk på tvisteløsning med EU. Det er det amerikanske advokatfirmaet Sidley som prosederer Norges interesser. Under den første høringen i Geneve bestred Norge hele grunnlaget for minsteprisordningen. Den rådende oppfatningen i Norge er at EU har innført minsteprisordningen for å beskytte den skotske laksenæringen. Minste importpris på laks er satt til 2,80 euro per kilo. Om lag 70 prosent av all norsk lakseeksport går til EU-land.


2007-02-06 Kilde: landbrugsavisen.dk
Polen vil støtte svineprisen ulovligt

Lave svinepriser får den polske regering til at trodse EU. De polske myndigheder vil i morgen onsdag opkøbe 10.000 ton svinekød for at støtte svineprisen i Polen. Oplysningerne stammer fra en indberetning fra den danske ambassade i Polen. Et nationalt opkøb af svinekød er direkte imod gældende EU-regler, hvilket EU-Kommissionen allerede har pointeret overfor Polen. Men i Polen er stemningen spændt i landbruget. I sidste uge blev landbrugsminister A. Lepper mødt med kritiske tilråb og protestaktioner fra 800 landmænd. De polske svinekødsproducenter kræver, at regeringen opkøber 80.000-100.000 ton svinekød for at stabilisere prisen.


2007-02-05 Kilde: Avisa Nordland
Russland vil forhandle med EU

Forhandlingene mellom EU og Russland om en ny partnerskapsavtale lar vente på seg. Russlands utenriksminister mener utsettelsen er «kunstig». Vi håper at forhandlingene om en ny partnerskapsavtale vil begynne snart, men vi lager ikke noe drama ut av det. Det er åpenbart kunstig, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i forbindelse med et møte med EU i Moskva mandag. EU og Russland skulle etter planen ha innledet forhandlinger om en ny partnerskapsavtale i høst, men det er blitt utsatt på grunn av en handelsstrid mellom Polen og Russland. Polen blokkerer nemlig for slike forhandlinger så lenge Russland opprettholder et forbud mot import av polsk kjøtt og noen andre matvarer. EU har betegnet det russiske forbudet som en «overreaksjon». Tyskland har formannskapet i EU dette halvåret, og landets utenriksminister Frank-Walter Steinmeier uttrykte i Moskva tro på en snarlig løsning på de problemene som står i veien for forhandlingene mellom EU og Russland.


2007-02-01 Kilde: Nettavisen
EU presser Norge

EU vil fredag gi beskjed til Norge om at EØS-avtalen fryses for fremtiden. I sommer startet reforhandlingene av EØS-avtalen fordi Romania og Bulgaria skulle bli medlemmer av EU. Da de to tidligere østblokklandene ble medlem av EU ved nyttår av var Norge og EU fortsatt ikke i mål med forhandlingene. Kravet fra EU er på 70 millioner euro, i underkant av en halv milliard norske kroner ekstra i året. Norges EU-ambassadør Oda Sletnes understreker at handelen mellom Norge og EU-land vil fortsette, men at fremtidig lovverk fra EU ikke vil overføres til norsk lov. Blir fastfrysingen langvarig kan det blant annet få konsekvenser for norsk deltagelse i en rekke av EUs finansieringsprogrammer, blant annet om forskning. EU-kommisjonen bestemte seg for å fryse EØS-avtalen allerede 16.januar, uten at dette har lekket ut. Kilder i EU-miljøet i Brussel sier at det er betydelig irritasjon mot Norge fordi de norske forhandlerne står hardt på at prisen for EØS-avtalen er for høy. Fastfrysingen er et forsøk på å presse Norge til å gi etter.


2007-01-27 Kilde: Nationen
EF-dom kan ryste norsk boplikt

Det danske nederlaget i EF-domstolen om boplikt på landbrukseiendommer, kan rokke den norske boplikten, mener norsk odelslovekspert. På grunn av Norges medlemskap i EØS-avtalen kan dommen i EF-domstolen onsdag skape rystelser også for boplikten som en viktig del av norsk landbrukspolitikk. I dommen forbys Danmark å kreve at en tysker som kjøpte en landbrukseiendom i Danmark, skal ha boplikt. Det EF-domstolen kommer fram til, blir til EU-rett, som igjen blir en del av EØS-avtalens regler for det frie markedet. Dermed kan boplikten i Norge, som landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen er opptatt av å håndheve, stå foran en usikker framtid.


2007-01-22 Kilde: Nationen
Vi handler stadig mer mat i EU

Norge importerte i fjor landbruksvarer for 25 milliarder kroner. På ett år steg verdien av landbruksimporten med hele 2,6 milliarder kroner, 12 prosent opp fra 2005. På seks år er utenlandske innkjøp av alt fra råvarer til fôr og bearbeidet mat økt med 51 prosent, fra 16,6 milliarder kroner i 2000. I 2006 kom 69 prosent av landbruksimporten vår fra EU. Bare 19 prosent stammet fra u-land. I 2000 sto EU for 65 prosent av importen. Dette skjer trass i at alle varer fra de 50 av verdens minst utviklede land (MUL) slipper tollfritt inn til Norge. Manglende u-landsimport skjer også trass i at u-land flest får såkalte tollpreferanser, det vil si tollettelser i forhold til de maksimale tollsatsene Norge ellers har bundet seg til i Verdens handelsorganisasjon. Tollvernet gjelder imidlertid bare de varene som produseres her til lands. Andre landbruksvarer importeres tollfritt. Og rike land er åpenbart vinnerne i konkurransen om det norske markedet. Der tollen er null, kan ikke u-land gis noe forsprang i form av lavere toll enn sine mer velutviklede konkurrenter på verdensmarkedet.


2007-01-17 Kilde: norden.org
Nödvändig reform av Nordliga dimensionen

Reformen av den Nordliga dimensionen var absolut nödvändig. Den gamla politiken saknade legitimitet. Det budskapet framförde Tysklands ambassadör i Finland, Ralf Schumacher, på Nordliga dimensionen-konferensen på onsdagen. Nordliga dimensionen var en EU-politik gentemot EU:s grannar, men det var inte en politik man kommit överens om med grannarna, poängterade han. Nordliga dimensionen har från och med början av året varit en gemensam, jämbördig politik för EU, Ryssland, Norge och Island. Målet med Nordliga dimensionen är att främja utvecklingen i Europas norra delar, i synnerhet nordvästra Ryssland.


2007-01-10 Kilde: Harstad Tidende
Kysten inn i EU på sotteseng

Kysten inn i EU er rammet av total mangel på interesse. Organisasjonen, frontet av fylkesordfører Ronald Rindestu og tidligere ordfører i Bjarkøy, Geir Ove Ystmark, har i realiteten forlist. Utenom de store organisasjonene ligger ja-sidens prosjekter Kysten inn i EU og Radikalt Europa på sotteseng. Ikke engang Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening bruker penger på Kysten inn i EU i år. Vi har roa ned til minimumsaktivitet, og bruker av egenkapitalen, forteller styremedlem Geir Ove Ystmark. Begrunnelsen er at medlemskapsspørsmålet er så uaktuelt.


2007-01-10 Kilde: Bergens Tidende
Ikke fri flyt av nye EU-borgere

Romania og Bulgaria ble ved nyttår fullverdige EU-medlemmer, men landene er foreløpig ikke innlemmet i EØS-området. Årsaken er at forhandlingene om å utvide EØS ennå ikke er avsluttet. For åtte av de ti landene som ble EU-medlemmer i mai 2004, ble det innført såkalte overgangsregler. Borgere fra disse landene kan oppholde seg i Norge i inntil seks måneder som arbeidssøker. Men de kan ikke begynne å jobbe før de har fått oppholdstillatelse, og det stilles blant annet krav om at stillingen må være fulltid og følge norske tariff- og arbeidsvilkår. Stortinget vedtok før nyttår å innføre tilsvarende overgangsregler for arbeidskraft fra Romania og Bulgaria, dersom EØS-forhandlingene kommer i havn. Avtalen om overgangsregler for Romania og Bulgaria ligger klar. Den vil tre i kraft så snart EØS-avtalen er ferdigstilt, sier ekspedisjonssjef Rune Solberg i Arbeidsmarkedsavdelingen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.


2007-01-08 Kilde: Finnmarken
Fjerner de sotete glassene

Politimesteren i Sør-Varanger skal fjerne de sotede vinduene som møter russere som skal inn til Norge, og nå tar man tak for å rydde opp i vanskelige visumforhold. Nok en gang forsøker man fra det offisielle Norge å rydde opp i det som har vært av beskyldninger om norske myndigheter som er vanskelige overfor russere som søker visum, møter besøkende bak sotede glass og stiller forskjellige krav alt etter hvor man kommer inn til Norge. Vi ser nå konkret på hvordan vi kan bygge om den norsk grensestasjonen slik at vi både kan overholde behovet for å behandle de som kommer etter reglene om personvern, men på samme tid vise et vennlig ansikt når noen kommer og skal inn til Norge, sier politimester Håkon Skulstad i Sør-Varanger.


2007-01-08 Kilde: Nordlys
Vil drøfte pomorsone med russerne

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ønsker å innlede et nytt kapittel med grenseoverskridende samarbeid i nord. De første skrittene tas til våren med innspill om en norsk-russisk samarbeidssone. Det var i fjor høst tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen lanserte tanken om en pomorsone mellom Norge og Russland. Johnsen la fram en utredning på oppdrag fra Utenriksdepartementet. Både Støre og statsminister Jens Stoltenberg har fått positive tilbakemeldinger fra den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og president Vladimir Putin. Nå er Støre rede for å gå videre. Norske myndigheter skal i løpet av noen uker overlevere til russerne noen tanker om hvordan vi kan ta dette samarbeidet videre. Jeg vil i dag ikke binde meg til at vi skal kalle dette en pomorsone, eller et område med to soner på begge sider, eller en sammenhengende sone, sier Støre.


2007-01-04 Kilde: Harstad Tidende
Katastrofale fiskekvoter

EUs fiskeripolitikk fører til en framtidsverden med tomme hav, mener sjefen for det rådgivende organet for unionens fiskeriministre. EUs fiskeriministre opererer med kvoter og politikk som fører lukst i fordervelsen, mener forskerorganisasjonen Oceana Europe. Politikerne, som før jul fastslo det organisasjonen mener er katastrofekvoter, gir blaffen i råd fra vitenskapsmenn, og viser liten interesse for langsiktighet i fiskebestandene. Utrolig og uforståelig, sier Ricardo Aguilar, forskningssjef i Oceana Europe. Han fortviler over en politikk som han frykter kan føre til global kollaps i fiskebestandene. Vil de virkelig være ansvarlige for at framtidige generasjoner må leve i en verden med tomme hav?


2007-01-04 Kilde: Dagsavisen
Rumenerne står klare

Rumenske verftsarbeidere står klare til å reise nordover når EØS-avtalen utvides til også å gjelde de nye EU-landene Romania og Bulgaria. Fellesforbundet er forberedt på storinnrykk. Bulgaria og Romania er ennå ikke en del av EØS-avtalen, hvilket betyr at arbeidssøkende fra Romania og Bulgaria ennå regnes som tredjelands-borgere, og må søke arbeid i Norge på samme måte som russere og andre nasjonaliteter utenfor EU. Avtalen med de to landene skulle egentlig vært ferdigstilt i god tid før jul, men ifølge Utenriksdepartementet har forhandlingene har vært kompliserte. Det er særlig spørsmålet om hvor mye EØS-landene skal betale til de to nye statene, som har vært vanskelig. UD regner med at avtalen skal være på plass i løpet av de første månedene i år.


2007-01-03 Kilde: lantbruk.com
Tredjedel av lantbruksjobben borta 2014

Antalet arbetstillfällen inom lantbrukssektorn kommer att minska med en tredjedel fram till 2014 visar en undersökning från EU-kommissionen. Det kan totalt röra sig om 6 miljoner heltidsjobb, skriver den nederländska lantbrukstidningen Agrarisch Dagblad. Bara inom de 15 "gamla" EU-staterna räknar man med att cirka 4 miljoner jobb försvinner. Hälften av dessa är egna företagare inom lantbruk och trädgård. I de tio stater som blev EU-medlemmar 2004 räknar man med att mellan en och två miljoner arbetstillfällen försvinner under perioden. Samma siffra gäller för Bulgarien och Rumänien som blev EU-medlemmar vid årsskiftet.


2007-01-03 Kilde: Länstidningen
LEDARE: Norge är den goda förebilden

Glesbygdsverkets årsbok för 2006 är ingen munter läsning. Sker ingen drastisk förändring kommer stora delar av den svenska landsbygden att fortsätta att förlora befolkning - och särskilt allvarligt ser det ut för inlandet i norr. Norge för sedan länge en framgångsrik distriktspolitik under parollen "ta hela landet i bruk". Det räcker med att korsa gränsen mellan Jämtland och Tröndelag för att se vad detta innebär. Redan 1975 införde Norge geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter. De glesbefolkade fylkena i norr fick lägre arbetsgivaravgifter för att likvärdigt kunna konkurrera med de mer befolkningsrika regionerna. Systemet visade sig vara ett enkelt, effektivt och träffsäkert sätt att stärka glesbefolkade bygder. EES-landet Norge tvingades emellertid av EU för några år sedan att avveckla differentieringen. Inför nästa programperiod har emellertid EU-kommissionen öppnat för en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna i regioner med färre än 8 invånare per kvadratkilometer. Den norska regeringen tog fasta på detta och från årsskiftet återinförs systemet fullt ut. I praktiken innebär det att arbetsgivaravgifterna i Lierne i Nord-Tröndelag nästa år är 5,1 procent, medan de är 32,28 procent i grannkommunen Krokom i Jämtland.


2007-01-02 Kilde: Nationen
EU svekker fiske-tiltak

EU-ministrene svekket rett før jul forslaget til strammere fiskekvoter i Nordsjøen. EU-kommisjonen gikk inn for å redusere kvotene med 25 prosent i et forsøk på å berge stadig mer utsatte fiskeressurser. Men ministerrådet reduserte kuttet på torskekvotene til 14 prosent i 2007. Miljøorganisasjoner kritiserer EU for å overse vitenskapelige advarsler og behovet for full fangststopp på torsk.


2007-01-01 Kilde: politiken.dk
Færøerne kæmper for nye relationer til udlandet

Færøernes forhold til andre lande prioriteres stærkt i disse år af Færøernes landsstyre med den socialdemokratiske lagmand, Joannes Eidesgaard, i spidsen. I sin nytårstale pointerede Joannes Eidesgaard de mange kræfter, landsstyret bruger på at blive synligere i internationalt samarbejde. Bl.a. nævnte lagmanden, at det færøske konsulat i London nu er blevet udvidet til også at omfatte Irland, og dertil agter landsstyret i det nye år at åbne et konsulat i Islands hovedstad, Reykjavik. Vi arbejder endvidere på, at Færøerne bliver medlem af Den Europæiske Frihandelssammenslutning, EFTA, ligesom vi ønsker tættere samarbejde med EU. I det nye år begynder vi bl.a. et samarbejde med EU om forskning og uddannelse, sagde Joannes Eidesgaard.


 

Arkiv 2006

Arkiv 2005

Arkiv 2004

Arkiv 2003

Arkiv 2002

Arkiv 2000 - 2001