Arkiv 2006  
 

2006-12-28 Kilde: Fiskeribladet
EØS tvinger Norge til å vedta selforbud

Salg av selskinn, selkjøtt og all mat som er tilsatt selolje vil bli forbudt - også i Norge - om et nytt lovforslag fra EU blir vedtatt. Forslaget fra EU-parlamentet er nå til behandling i EU-kommisjonen. Forslaget går inn for å forby all handel med selprodukter fordi fangsten påstås å være uetisk. Forslaget hevder helt konkret at en stor del av selene som fanges flås levende. Konsekvensen av en ny EU-lov, om den blir vedtatt, blir langt mer alvorlig enn det gamle forbudet mot import av selungeskinn fra 1970-tallet. På grunn av EØS-avtalen kan selprodukter heller ikke markedsføres eller selges innenlands.


2006-12-21 Kilde: Fiskeribladet
EU krever milliarder for markedsadgang

EU krever 1,5 milliarder kroner av Norge for å gi uhindret markedsadgang for fisk til to nye medlemmer; Romania og Bulgaria. De to kjøper samlet norsk sjømat for under 100 millioner årlig. Fra 1. januar 2007 utvides EU med to nye land, i og med at Romania og Bulgaria blir medlemmer. Det betyr også at EØS utvides, og EØS-avtalen mellom EU og EFTA skal tilpasses et litt større, indre marked. Det betyr blant annet at Norge skal ha kompensasjon for at mister tidligere frihandel, og heretter må betale EU-toll på eksport av fisk til Romania og Bulgaria. Men forhandlingene om justeringer i EØS-avtalen har låst seg fast, og det er allerede klart at EU og EFTA må sette seg til bordet igjen etter nyttår for å bli enige. Tidligere handlet uenighet mellom Norge og EU om bytte av kvoter mot markedsadgang. Nå handler det om penger mot markedsadgang. EU krever hele 71 millioner euro årlig fra Norge for å kompensere tapt markedsadgang. Det betyr 560-570 millioner årlig i to og et halvt år framover. Dette kommer i tillegg til de 1,8 milliardene som Norge gikk med på å betale til EUs ulike regional- og solidaritetsfond da EU ble utvidet med ti land i 2004.


2006-12-19 Kilde: NRK Nordland
Ikke rett til å straffe i følge EU-kommisær

Norge har ikke lov til å straffe utenlandske fartøy så langt utenfor Svalbard som Norge gjør i dag. Det sier EUs fiskerikommissær, Joe Borge til de internasjonale fiskerisidene fish information and services. Det ferske utspillet overrasker ikke førstestatsadvokat Lars Fause i Troms Og Finnmark. Nå har det i mange år vært kjent at både EU og ikke minst Russland har bestridt Norges adgang til å etablere en fiskevernsone rundt Svalbard. Fause prøvde dette spørsmålet i Høyesterett senest i oktober, og der slo de fast at Norge har full rett til å håndheve fiskevernsonen 200 nautiske mil utenfor Svalbard, på lik linje med resten av Norges kyst. Slik har det vært siden 70-tallet. Så EUs uttalelse har ikke noe å si for Norge, sier Fause. Vi forholder oss til lovgivende myndighet i Norge, nemlig Stortinget og norsk regjering og ikke minst hva høyesterett til enhver tid sier. Hva utenlandske myndigheter måtte mene om norske, interne spørsmål, det legger ikke vi oss borti. Det har ikke de noe med slik jeg ser det, sier Fause.


2006-12-19 Kilde: Fiskaren
Raseri og skepsis til dyphavsfiske i EU

EU-kommisjonen revurderer for tiden sitt tekniske regelverk for fiskeriene. I den forbindelse ligger det også framme et forslag om å gjenåpne et omstridt dyphavs garnfiske. I en ICES-rapport hvor havforskeren Nils Roar Hareide var hovedforfatter, kom det fram at uregulert dyphavsfiske var i ferd med å utrydde haien i Nordsjøen. Opptil 15 båter drev fiske samtidig på dyp mellom 800 og 1200 meter, og tok opp opptil 40 tonn hai i uka. Siden 1992 falt populasjonene med 80 prosent. Dette fisket ble i hovedsak gjort av spanskeide fiskebåter registrert i Storbritannia. Det kunne gå mange dager mellom hver gang garnene ble tømt, da med mye av fangsten allerede råtnet. Miljøvernere raser nå mot EUs forslag om gjenåpning av dette fisket.


2006-12-17 Kilde: lokalnyheder.nu
Dyster udsigt for fiskersamfundene

EU-Kommissionens oplæg til næste års fiskeripolitik er et hårdt anslag mod Danmarks kystfiskersamfund. Mørke skyer ligger tungt over de årlige forhandlinger om næste års fiskekvoter, der finder sted i Bruxelles i den kommende uge. Kvoterne på torsk er historisk lave, og alligevel forlanger Kommissionen nu al torskefiskeri i Nordsøen. Kattegat og Skagerrak reduceret til rent bifangstfiskeri. Forslaget vil rent ud sagt betyde døden for Danmarks mindre fiskersamfund. Kystfiskerne og de små garnbåde, der driver et skånsomt, men målrettet fiskeri efter torsk, vil ikke kunne overleve. Jeg begriber ikke Kommissionen i denne sag, og jeg og mine folk arbejder hårdt på at undgå en beslutning om torsk udelukkende som bifangst, siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt.


2006-12-14 Kilde: Nordlys
Send konsulat-ansatte på smilekurs

I et notat til ledelsen i Utenriksdepartementet kommer Barentssekretariatet med flengende kritikk av det norske generalkonsulatet i Murmansk. Vi har lagt fram det vi ser på som konstruktive tiltak for å framstå som et land som inviterer til økt samhandel med Russland. Listen er poengtert, men sikkert ikke utfyllende, sier Thomas Nilsen i Barentssekretariatet. Den mest ramsalte kritikken kommer mot generalkonsulatet i Murmansk, men heller ikke grensestasjonen på Storskog slipper unna. Barentssekretariatets leder, Rune Rafaelsen, råder Jonas Gahr Støre til å sende sine medarbeidere, som skal sørge for at russere får visum til Norge, på gjentatte smilekurs.


2006-12-12 Kilde: Rana Blad
SV ombestemmer seg om industrikraft

SV har kommet på andre tanker i forhold til industrikraft. Nå vil de vente på EU. Partiet slutter seg dermed til Høyre, som mener Norge ikke bør gi kraftkrevende industri en ordning med billigere kraft nå. I stedet skal man vente og se hva EU finner på, noe som betyr tilnærmet en snuoperasjon i forhold til tidligere signaler fra SV. Rana Blad har tidligere skrevet at den rødgrønne regjeringen ikke vil komme med tiltak før jul for å sikre kraftintensiv industri i Norge nye kraftkontrakter, som kan hindre utflagging og nedlegging på ensidige industristeder.


2006-12-09 Kilde: Fiskeribladet
Ny eksportrekord mot 37 milliarder

Den nye eksportrekorden for norsk sjømat blir mellom 36 og 37 milliarder kroner. Det er klart etter et salg på 4 milliarder i november. Aldri før er det solgt så mye fisk på en måned. Hittil i år er det eksportert fisk og annen sjømat for 32,3 millioner som er over den gamle årsrekorden fra 2005. Siden desember alltid er den beste av årets måneder, er det klart for en ny eksportrekord. Hovedårsaka til at eksporten har økt så sterkt er kraftig vekst i lakseprisene fra i vår. Oppdretterne med sin eksport av laks og ørret står for mer enn halvparten av den totale eksportverdien. Så langt er det eksportert laks for 15,4 milliarder og ørret for nesten 1,2 milliarder. Bare for laks alene utgjør dette en verdiøkning på 3,5 milliarder sammenlignet med fjoråret.


2006-12-09 Kilde: Nationen
Kritisk for EØS-forhandlinger

To uker før jul er EU og Norge ennå ikke enige om en avtale om å innlemme Bulgaria og Romania i EØS-avtalen når de blir medlemmer av EU ved nyttår. En uløst strid om hvor mye penger Norge skal betale og hvor mye fisk og reker EU må åpne for når EU utvides 1. januar, gjør at det kan oppstå en krisesituasjon for EØS-avtalen etter nyttår. Avtalen innebærer at alle EU-landene er nødt til å være del av EØS. Formelt sett opphører EØS-avtalen hvis ikke alle medlemslandene i EU er tilsluttet. EU har som kjent ett grenseløst marked og kan ikke skille ut to av medlemslandenes handel med Norge.


2006-12-08 Kilde: udi.no
Ingen regelendringer for Romania og Bulgaria

Fra 1. januar 2007 blir Romania og Bulgaria medlem av EU. Det foreligger foreløpig ingen avtale med EU om at borgerne av disse to land samtidig kommer inn under de særlige regler for utlendinger som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen når det gjelder søknad om opphold i Norge. Det betyr at borgere fra Romania og Bulgaria fremdeles må følge prosedyrene som gjelder for landene utenfor EU-/EØS-området.


2006-12-08 Kilde: Aftenposten
Norge betaler for å gi EU-land penger

EU-kommisjonen krever milliarder av Norge for EØS-avtalen, men har ikke kapasitet til å kontrollere bruken av pengene. Nå er flaskehalsen i Kommisjonen løst ved at Norge har sendt en såkalt nasjonal ekspert til EU-kommisjonen. Det betyr at en norsk embetsmann jobber i Kommisjonen. Vedkommendes lønn betales av EØS-kontingenten. Det vil si til 95 prosent fra Norge, resten deles på minifyrstedømmet Liechtenstein og Island.


2006-11-29 Kilde: EU-nytt
Folkeavstemning i Sveits om bidrag til nye EU-land

Sveits godkjente nylig i en folkeavstemning landets økonomiske bidrag til de nye medlemslandene fra 2004. Landet har forhandlet seg fram til en avtale med EU om å bidra med 65 millioner euro per år i en tiårsperiode. Beløpet skal utbetales direkte gjennom bilaterale avtaler.


2006-11-27 Kilde: Fiskaren
EU stemmer for pirater og profitt

EU stemmer for pirater og profitti istedet for å beskytte den kollapsende bestanden av blåfinnet tunfisk i Middelhavet, mener Greenpeace. Greenpeace mener EU ga etter for press fra medlemslandene Frankrike og Italia. Greenpeace mener fiskerne i Middelhavet ikke bryr seg om at deres egen fremtid ødelegges ved å desimere tunfiskbestanden, som er den mest verdifulle fisken i Middelhavet. Forskernes råd lyder på et maksimalt uttak på 15.000 tonn i året, mens kvotene nå ligger på det dobbelte hvert år fram til 2010. Greenpeace kaller dette en dødsdom over den den blåfinnede tunfisken i Middelhavet.


2006-11-21 Kilde: nesteklikk.no
EU kritiserer Norges grensekontroll mot Russland

Norsk grensekontroll er for dårlig, slås det fast i fem detaljerte Schengen-rapporter. Etter inspeksjoner rettes det omfattende kritikk mot både politiet, enkeltdistrikt og flere grenseoverganger. Et eget punkt konsentrerer seg om Grensekommisæren på den norsk-russiske grensen i Finnmark. En rekke EU-land er svært kritiske til at Norge lar ferske militære rekrutter utøve grense- og personkontroll overfor vår store nabo i øst.


2006-11-20 Av: Tore Ruud
Nei til EU vil beskytte norske industristeder
.
I en uttalelse fra landsmøtet i Nei til EU pekes det på faren for rasering av et tjuetalls industristeder fra Finnsnes i nord til Lista i sør. Landsmøtet ber regjeringen gjøre alt som står i dens makt for å videreføre dagens industrikraftregime. Hvis ikke kan prisen på kraft til
Finnfjord smelteverk
industrien bli opp til fem ganger høyere, med en umiddelbar nedleggelse av de kraftkrevende bedriftene som resultat. Hvis det ikke er mulig å sikre at kraftkrevende nøkkelbedrifter har ei framtid i et land med Europas rikeste vannressurser, må dette utløse en grunnleggende debatt om alternativer til EØS-avtalen, heter det til slutt i uttalelsen.

2006-11-20 Av: Tore Ruud
Nytt styremedlem i Nei til EU fra Troms
.
På årsmøtet i Nei til EU i går ble Helga Anette Melhus valg inn som nytt medlem i styret. Hun er opprinnelig fra Bardu, men bor nå i Tromsø der hun arbeider som fagkonsulent ved Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep. Hun er utdannet sosialantropolog og har hatt en rekke
tillitsverv sentralt i Senterungdommen. Hun har også vært medlem av arbeidsutvalget i Troms Nei til EU.

2006-11-20 Av: Tore Ruud
Eli Berg gjenvalgt til styret i Nei til EU
.
Nei til EU hadde landsmøte i helga på Sørmarka kurs- og konferansesenter utenfor Oslo. Tromsdelegasjonen bestod av fra venstre i bildet: Arnhild Lindholm, Anna Margrete Flåm, Jens O. Løvlid, Kristin Langaas, Reidar Solberg, Olav Flaate, Paul H. Pedersen, Tore Ruud og
Eli Berg. Sistnevnte er fylkesleder og medlem av styret på landsplan. I valgkomitéens første innstilling var hun foreslått byttet ut, men etter en rekke reaksjoner ble innstillingen endret slik at styrevalgene foregikk helt uten dramatikk.

2006-11-08 Kilde: dagen.se
EU-flottan för stor i förhållande till fiskbeståndet

EU-länderna ligger trea i världen i fiskekapacitet efter Kina och Peru. Men EU:s flotta är för stor i förhållande till fiskbeståndet. Särskilt Spaniens, som tidigare fiskat runt de gamla kolonierna. Där har man nu problem med avtal och flera hundra spanska fiskebåtar ligger vid kaj. Trots överkapaciteten kan yrkesfiskare få EU-bidrag för nyetableringar. Två nya stora fiskebåtar, modernast i världen, har nyligen levererats till västkusten. Man kan också få bidrag för förbättring av arbetsmiljön, säkrare båtar, modernare båtar. Respektive medlemsstat bestämmer hur bidragen ska fördelas.


2006-11-07 Kilde: NRK Troms og Finnmark
Regjeringa vurderer en egen økonomisk sone mellom Murmansk og Finnmark

Bakgrunnen er at regjeringa vil styrke næringslivssatsingen i nord. Statsminister Jens Stoltenberg sier en slik "Pomorsone" kan få stor betydning. Vi ser nå på hva en slik sone kan bety konkret, hvordan den kan utformes og hvilke muligheter det gir, sier statsministeren. Dette er et av tiltakene i Stoltenberg-regjeringas nordområdestrategi som blir presentert i Tromsø om tre uker. Framtidig utnyttelse av marine ressurser, vil også være sentralt i meldingen som regjeringa legger fram i Tromsø, ifølge statsministeren.


2006-11-07 Kilde: Odin
Fortsatt full arbeidsgiveravgift i verftssektoren

Deler av verftssektoren, samt produksjon av visse stålprodukter, vil ikke få redusert arbeidsgiveravgift. For skipbygging foreligger det et særskilt EØS-sektorregelverk som går foran de generelle retningslinjene for statsstøtte. Dette sektorregelverket tillater ikke ordninger som den differensierte arbeidsgiveravgiften. Etter Regjeringens forslag til avgiftsvedtak kan følgende foretak i verftssektoren ikke benytte seg av generelt reduserte satser for differensiert arbeidsgiveravgift:
Foretak som bygger eller reparerer selvdrevet, sjøgående kommersielt fartøy på minst
- 100 BRT for transport av passasjerer eller gods
- 100 BRT til særlige formål
- 365 kW når det gjelder slepebåter.
Flytende og flyttbart uferdig skrog av ovennevnt fartøy er også unntatt fra ordningen. Unntatt er også foretak som foretar vesentlig ombygging av fartøy som nevnt ovenfor, dersom fartøyet er over 1000 BRT.


2006-11-07 Kilde: Fiskaren
Krever makrell fra EU til kystflåten

I tre år har vi forsøkt å endre skjeve bytteforhold mellom Norge og EU. Det sier Ian Kinsey, som representerer Norges Kystfiskarlag under ukens fiskeriforhandlinger med EU. Han er lei av at EU får fiske torsk, sei og hyse i nord, totalt 25.000 tonn i år, mot at havfiskeflåten får fiskekvoter fra EU. Det fisket EU bedriver etter hovedsaklig nordøstarktisk torsk, går etter Kinseys mening rett ut av driftsgrunnlaget for den norske kystflåten, mens altså den norske havfiskeflåten får igjen for dette i sør.


2006-11-06 Kilde: ks.no
Norge har gitt tilsvar til ESA om hjemfall

Norge ved Regjeringsadvokaten sendte 27. oktober 2006 sitt tilsvar til ESAs stevning av Norge for EFTA-domstolen. I tilsvaret fastholder Norge som sitt primære standpunkt at dagens hjemfallsordning faller utenfor EØS-avtalen. Subsidiært at selv om saken skulle falle innenfor EØS-avtalen, så er den ulike behandlingen av offentlige norske eiere og private/utenlandske eiere nødvendig og lovlig fordi det omhandler nasjonal forvaltning av en livsviktig naturressurs.


2006-11-03 Kilde: Landsbygdens Folk
Massivt EU-stöd betalades för fantasikor

En stor del av EU-stöden för jordbruket används fel. Orsaken är bristande kontroller, påtalar den europeiska revisionsrätten i sin årsrapport. Rättens inspektörer har bland annat upptäckt att hälften av alla kor som beviljats EU-stöd i Slovenien inte alls existerade. Och inte nog med det - en fjärdedel av alla får och getter var också spårlöst försvunna. I sin årsrapport påtalat revisionsrätten svåra brister i kontrollen över användningen av EU-transaktioner. Enligt revisionsrättens ordförande Hubert Weber är betalningarna inom den gemensamma jordbrukspolitiken fortfarande behäftade med svåra fel.


2006-11-02 Kilde: Aftonbladet
Alkohol - främsta dödsorsaken i Finland

Enligt ny offentlig statistik för 2005 som på onsdagen presenterades i Finland är alkohol nu den primära dödsorsaken i landet. Statistiken visar att alkohol står för 17,7 procent av dödsorsakerna hos finländska män och 10,6 procent hos kvinnorna. Finländska forskare förklarar statistiken med ökad konsumtion - till följd av sänkt alkoholskatt och höjda införselkvoter - och lägger ansvaret på EU.


2006-11-01 Kilde: NRK Troms og Finnmark
Russerne vil fjerne grensevakter

Vi har veldig gode kontakter om grensesamarbeidet. Vi bør snart bli ferdig med grensevakter på land, sa den russiske forsvarsministeren og visestatsministeren Sergej Ivanov på en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag. Det er viktig å styrke forbindelsene mellom våre land, sa Ivanov, og fremholdt at det ikke finnes forsvarspolitiske problemer i forholdet mellom Norge og Russland. Men Schengen-landet Norge har ingen planer om å bygge ned vaktholdet mot grensen til Russland, fastslo Strøm-Erichsen på pressekonferansen. Vi har et svært godt samarbeid med russerne om grensevakten, og et godt militært samarbeid i nord. Men Norge har også en Schengen-grense i nord, og vil opprettholde grensevakten slik som før, sa Strøm-Erichsen.


2006-10-31 Kilde: axisglobe.com
Romanias kandidat til EU-kommisjonen trekker seg

Etter å ha trukket tilbake sitt kandidatur som EU-kommissær fra Romania, spurte Varujan Vosganian president Traian Basescu om grunnen for mediastormen mot han. Han forklarte at nasjonale manipuleringer setter Romania i en delikat situasjon, og gjentok flere ganger at han verken hadde hatt noe å gjøre med det politiske politiet fra Ceausescus kommuniststyre eller med Romanias hemmelige tjenester.


2006-10-25 Kilde: hegnar.no
Dødsdom fra EU?

EU-landene er blitt enige om nye kvoter for fisket i Østersjøen. Avtalen kom på plass tirsdag kveld, nesten to måneder før jul, etter at forhandlingene tidligere år har vart fram til en hektisk avslutning ved juletider. EU dømmer Østersjø-torsken til døden, for å oppnå kortsiktige økonomiske fordeler. Når vi husker hvilke harde økonomiske følger sammenbruddet i torskebestanden i Nordsjøen fikk, er dette svært korttenkt, sier WWFs fiskeripolitiske talskvinne Carol Phua. EUs fiskeriministere har justert ned torskekvoten i Østersjøen med rundt 10 prosent den østlige delen av Østersjøen og rundt 6 prosent i den vestlige. EUs fiskerikommissær Joe Borg hadde bedt om en reduksjon på 15 prosent i begge soner.


2006-10-25 Kilde: euobserver.com
Sverige kan bli pålagt å innføre euro

Hvis ikke Sverige frivillig bytter ut sin krone med euroen, kan landet bli stevnet inn for EF-domstolen og pålagt å skifte valuta. Dette sa EUs kommissær for økonomiske og pengepolitiske saker, Joaquin Almunia, som svar på et spørsmål i EU-parlamentet. Han la imidlertid til at et slikt tiltak for tiden verken er nødvendig eller ønskelig.


2006-10-23 Kilde: Fiskaren
Kommissær Borg hevder at EU har god kontroll over fiskeriene

Fiskerikommissær Joe Borg er overbevist om at fiskeri- kontrollen i EU er effektiv: Jeg er veldig fornøyd med det jeg har sett i forhold til kontroll. Slik jeg ser det, er det gjort hva som skulle gjøres i forhold til å få god kontroll over situasjonen. Jeg er fornøyd med de resultater som kan vises til, sier Joe Borg. Nylig la forskerne fram høge mørketall som er tatt med i beregningen av beskatningen av makrellbestanden. For Joe Borg er dette ukjente problemstillinger: Jeg har ikke informasjon om dette. Jeg må se fakta før jeg kan kommentere dette, sier Joe Borg om opplysningene som ble lagt fram av havforskerne i ICES nylig.


2006-10-22 Av: Eli Berg
Ny fylkessekretær i Troms Nei til EU
Kristin Langaas (20) er ansatt som fylkessekretær i Troms Nei til EU. Hun har politisk og organisatorisk erfaring bl.a. fra Elevorganisajonen og som styremedlem i Narvik Venstre. 40 % stilling i Nei til EU kombineres med studier ved Universitetet i Tromsø.

2006-10-22 Av: Tore Ruud
Er EØS-avtalen ulovlig?
.
I forbindelse med årsmøtet i Troms Nei til EU ble det holdt et åpent møte der amanuensis Peter Ørebech innledet om temaet "Strømkrise og EØS - hvem bestemmer". Han var tydelig på at EØS-avtalen ikke på noen måte berører våre regler for eiendomsrett, jfr. EØS-avtalens artikkel 125. Hvis Norge taper hjemfallsretten for kraftverk fordi dette regimet er i strid
med EU-retten, betyr det at EØS-avtalen ikke er en folkerettslig avtale, men overstatlig og dermed grunnlovsstridig. Konsekvensen av dette vil være at EØS-avtalen må sies opp.

2006-10-22 Av: Tore Ruud
Valg i Troms Nei til EU
.
Under gårsdagens årsmøte i Troms Nei til EU ble Eli Berg gjenvalgt som leder. Det gjaldt også de fleste andre tillitsvalgte. Åshild Fause fra Tromsø, som tidligere har vært med i styret, kom nå inn igjen. Helt nytt styremedlem er Arnhild Lindholm (bildet) fra Balsfjord. Hun driver gård ved
Takvatnet, og har mye organisasjonserfaring fra bondelaget og landbrukssamvirket. Styret i Troms Nei til EU finner du her.

2006-10-20 Kilde: Nettavisen
Dom åpner for alkoholreklame

Tidsskriftet Vinforum har fått rettens medhold i at de kan trykke annonser blant annet for øl. Dommen i Oslo tingrett kan sette døra på gløtt for visse former for alkoholreklame i Norge. Dommen er veldig klar på at totalforbudet er i strid med EØS-reglene, og at et blad som vårt bør kunne ta inn denne type annonser, sier redaktør i Vinforum, Arne Ronold.


2006-10-13 Kilde: Fiskaren
Kraftig vekst på torsk til EU

Eksportverdien på norsk hvitfisk til EU øker kraftig. EU har aldri importert mer torsk, verken i volum eller verdi. Første halvår i år importerte EU nærmere 203.000 tonn til en verdi av nesten én milliard euro. Norge er den suverent største leverandøren, tett fulgt av Island. Kiloprisen øker på så å si alle produktkategorier på fersk og fryst vare. I gjennomsnitt lå prisen på atlanterhavstorsk på EU-markedet på 4,58 euro per kilo første halvår. Torsken fra Norge oppnådde en snittpris på hele 5,56 euro.


2006-10-13 Kilde: epostavisen.no
Bopliktsak for EF-domstolen

EF-domstolen behandler for tiden en sak (sak C-370/05 Festersen) som gjelder spørsmålet om de danske bopliktsreglene i landbruket er i strid med bestemmelsene om de fri kapitalbevegelsene i EU. EØS-avtalen inneholder tilsvarende bestemmelser. Avgjørelsen vil derfor kunne få betydning for de norske reglene om boplikt på landbrukseiendommer. Domstolen ventes å ta stilling til saken i løpet av et halvt år.


2006-10-13 Kilde: Nationen
Fra null til full arbeidsgiveravgift

Mens mange norske bedrifter får nedsatt eller slipper arbeidsgiveravgift fra årsskiftet, får nordnorske verft full avgift. Fordi skipsverftene er et konkurransemessig sensitivt område innenfor EØS-avtalen, må disse betale full arbeidsgiveravgift selv om de ligger i et område med redusert eller ingen slik avgift. Dette truer 300 arbeidsplasser.


2006-10-09 Kilde: NRK Troms og Finnmark
Galskap å legge ned flyskolen

Piloter bør utdannes under krevende norske forhold. Å legge ned flyskolen på Bardufoss kan bety dårligere flysikkerhet, sier nestleder i Norsk Flygerforbund, Rolf Liland. Mandag møttes et samlet luftfartsmiljø i Bodø for å stille seg bak den nedleggingstruede flyskolen på Bardufoss, Norwegian Aviation College. De fleste elevene er nå sendt hjem, og på et styremøte 20. oktober blir skolen lagt ned dersom det ikke kommer statlige penger. Regjeringa ga i fjor 4,5 millioner kroner, men årets bevilgning er frosset fordi EU mener pengestøtten er konkurransevridende.


2006-10-08 Kilde: N24
Utlendinger kjøper opp Romania

I forrige uke ga EU-kommisjonen grønt lys for at Romania blir medlem av unionen fra 1. januar 2007 sammen med Bulgaria. I forkant av EU-medlemskapet har det foregått et storstilt salg av statlig bedrifter. Nøkkelselskaper i energisektoren er allerede solgt til utenlandske interesser. Og flere bedrifter står for tur til å bli solgt. Vi har privatisert våre største bedrifter. Majoriteten er nå på utenlandske hender. Alt dette er jo naturlig, fordi vi jo som EU-medlem er en del av det indre markedet. Der er jo hele vitsen at det skal være fri flyt av blant annet kapital, sier statssekretær i Departementet for europeisk integrasjon, Leonard Orban.


2006-10-05 Kilde: NRK
Politisk uro i øst

Det er uro i alle de sentraleuropeiske land som er med i EU og NATO. Det kaster skygger over EUs ytterligere utvidelse med Bulgaria og Romania. I Ungarn er det fortsatt en opphisset stemning etter at regjeringspartiene led et sviende nederlag i lokalvalgene nylig. I Tsjekkia ba statsminister Mirek Topolanek parlamentet forgjeves om tillitsvotum. I avstemningen tirsdag fikk Topolanek bare 96 av 195 stemmer. I Polen kjører tvillingene Kazimierz og Jaroslaw Kaczynski - den ene president, den andre statsminister – sitt farseaktige løp slik at denne stolte og begavede nasjon gjøres til latter i hele Europa. Regjeringen hadde flertall i nasjonalforsamlingen inn til det venstrepopulistiske småbrukerpartiet Samobrana (Selvforsvar) gikk ut. Kaczynski-tvillingenes Lov- og Rettferdighet-parti sitter nå tilbake med det høyreklerikale LRP (Ligaen for Polske familier) og har dermed ikke lenger noe flertall.


2006-10-04 Kilde: Fiskaren
Norge og EU undertegner avtale mot tyvfiske

EU og Norge undertegner i dag en avtale om bedre overvåkning og kontroll av fiske. Det kan være et politisk gjennombrudd for fiskeriminister Helga Pedersen. Rammeavtalen gir klare retningslinjer for hvordan Norge og EUs medlemsland skal samarbeide om felles fiskeriressurser, og avtalen vil forsterke begge parters kamp mot ulovlig, urapportert og uregistrert fiske, heter det i en melding fra Fiskeridepartementet.


2006-10-02 Kilde: gardsplassen.no
Ja-siden faller i ny EU-måling

Antall EU-tilhengere har sunket fra 43 til 39 prosent på to måneder. Nei-siden er stabil. 39 prosent sier ja til norsk EU-medlemskap i en septembermålingen Sentio har utført for Nationen, Dagen og Klassekampen. For to måneder siden sa 43 prosent ja. I august var 41,5 prosent EU-tilhengere. Nei-siden har en oppslutning på 49,4 prosent i september. Det er ned et halvt prosentpoeng fra forrige måned.Størst økning i EU-motstanden er det blant Fremskrittspartiets velgere. EU-motstanden i Frp øker fra 51 prosent i forrige måned til 54 prosent i september.


2006-10-02 Kilde: Nationen
LEDER: Nytt EU-press på bøndene

Norske bønder vant en viktig seier da Norge ble stående utenfor EU i 1994. Nå kan verdien av utenforskapet bli enda større. EUs system for melkekvoter ligger nemlig an til å forvinne i 2015. Konsekvensen - og også formålet - ligger klart i dagen: Produksjonen vil forandres drastisk i mange land. Det går mot stordrift, sentralisering og økt priskonkurranse både innenfor enkelte EU-land og landene imellom. Dersom dette hadde blitt presset på «EU-medlemmet Norge», ville det ført til dramatiske tilbakeskritt for distrikts-landbruket i Norge. Vesentlige deler av melkeproduksjon hadde blitt sentralisert nasjonalt, og kanskje også flyttet til nærområder som Skåne.


2006-09-30 Kilde: Dagsavisen
Øst-Europa tømmes for håndverkere

EU-utvidelsen gjør at Øst-Europa er i ferd med å gå tomt for håndverkere. Nesten annethvert polske byggefirma mangler arbeidskraft. Hundretusener av faglærte arbeidere, hovedsakelig håndverkere, har strømmet til Vest-Europa fra de nye EU-landene i øst siden 2004. Det har ikke fått store negative konsekvenser for landene som mottar arbeiderne, men merkes godt i landene de forsvinner fra. Massiv utstrømning av arbeidere kan føre til mangel på arbeidskraft, og tegn på dette er allerede tydelig i de baltiske statene og i Polen, heter det i Verdensbankens kvartalsrapport for de åtte nye EU-landene i øst.


2006-09-29 Kilde: Nationen
EU kutter melkekvotene i 2015

EUs system med melkekvoter for hvert land ligger an til å forsvinne i 2015. Det er det stor enighet om i den europeiske organisasjonen av meierier, EDA. Konkurransedyktige melkebønder må få anledning til å øke produksjonen og være uavhengig av kvotebegrensningene. Derfor har vi det klare mål å avskaffe melkekvotene i EU, sa den danske matvareministeren, Hans Christian Schmidt, på kongressen til EDA.


2006-09-27 Kilde: Landbrugsavisen
Frygt for fejl giver flere konsulenter

Antallet af rådgivere stiger støt og roligt med to procent om året, mens antallet af landmænd falder med fire procent om året. Mange landmænd tør ikke længere selv udfylde gødningsregnskab, ansøgning om enkeltbetaling og lignende. Derfor får de konsulenter til det. De frygter konsekvensen af eventuelle fejl og føler, at myndighederne er blevet mindre lydhøre over for deres forklaringer.


2006-09-27 Kilde: sydsvenskan.se
Dämpat jubel hos nya medlemmar i EU

Bulgarien och Rumänien blir EU-medlemmar nästa år. Men jublet i Sofia och Bukarest är dämpat. Varken bulgarer eller rumäner får fulla rättigheter i Europa. Sverige kan bli det enda landet som öppnar gränserna för arbetskraft.


2006-08-20 Kilde: eunews.blogspot.com
Island: EU-medlemskap ikke på agendaen

Framstegspartiet valgte Jon Sigurdsson som ny leder denne helgen. Han sa etter valget at spørsmålet om islandsk EU-medlemskap ikke var på agendaen i de kommende år. Dette er en kursendring fra politikken til den forrige lederen, som gjentatte ganger ba om en nasjonal debatt om EU-spørsmålet.


2006-07-15 Kilde: Fiskeribladet
Kall Spania og EU inn på teppet

Utenfor havnebyen Luderitz i Namibia lå det tidlig på 90-tallet over ti spanske trålere i arrest. Båtene ble holdt der av namibiske myndigheter. Den nye kyststaten hadde i flere år observert herjingene til de spanske trålerne uten muligheter til å gjøre noe. Men aksjonen kom da Namibia hadde på plass et lovverk og hadde fått bygget opp kystvaktressurser slik at de kunne gripe inn. Arrestasjonen ble et sjokk for Spania og de spanske rederiene. Men fra resten av verdenssamfunnet fikk Namibia full støtte. At Norge var aktivt med og støttet oppbygginga av namibisk kystvakt i disse kritiske årene, er det ingen grunn til å skamme seg over. Situasjonen fra Namibia minner litt om den torskekrigen som utkjempes mellom Norge og Spania i sommer. I Vadsø ligger en statsløs tråler som har linker til Spania. I Tromsø ligger "Arosa Ouince" som har fått inndragning og forelegg på 15 millioner - historiens strengeste straff mot ulovlig fiske. Nå er to nye trålere tatt i arrest og er på vei inn til Tromsø. Ingen må bli overrasket om det blir flere. Denne saka kan ikke bare gjøres opp med strenge straffer mot skippere og rederier. Den må også få et etterspill i forhold til EU.


2006-07-15 Kilde: Fiskeribladet
Spanjolene har stjålet flere titalls tusen tonn torsk

Jeg er ikke det spor overrasket over at spanske trålere topper lista over bøter og inndragning etter sine torskeplyndringstokt i Vernesonen og Barentshavet. De synes ikke å ha tatt lærdom av tidligere synder, og kommer garantert til å prøve seg igjen. Det sier pensjonert kystvaktoffiser og tidligere sjef for Kystvaktskvadron Nord på Sortland, Torstein Myhre. Han var sjef fra 1990 til 1995, og i hans sjefsperiode var det flere harde tak mellom norsk kystvakt og en stor spansk trålerflåten som langt på vei tok seg til rette i Vernesonen.


2006-07-14 Kilde: Forsvarsnett
To spanske trålere oppbrakt

Torsdag ble de spanske trålerne Arosa Doce og Arosa Nueve observert mens de fisket ved Hopendjupet i fiskerivernsonen rundt Svalbard. Fartøyene vil nå bli brakt til Tromsø. Under påfølgende rutineinspeksjon ble det avdekket at fartøyene hadde overtrådt reglene som gjelder for utenlandske fartøyer som fisker i fiskevernsonen. Det ble oppdaget at trålerne hadde fisket betydelig mye mer torsk enn det de hadde kvoter for, opplyser sjef for Kystvakt Nord, Steve Olsen. Han utdyper videre at fartøyene er mistenkt for underrapportering av betydelige mengder torsk. Fartøyene ble gjenstand for en omfattende fangstkontroll etter at Kystvakten under inspeksjonen fattet mistanke til at fangst i lasterom ikke stemte overens med innrapportert kvantum, kommenterer Olsen. Fartøyene er søsterskip til Arosa Quince som ble oppbrakt til Tromsø 8. juli. Kystvakten ser svært alvorlig på overtredelsen. Alle tre fartøyene tilhører samme rederi, og det er ikke til å underslå at det dette rederiet holder på med er alvorlig miljøkriminalitet, kommenterer Olsen.


2006-07-14 Kilde: Fiskaren
Enkelte EU-land er ikke opptatt av kontroll i det hele tatt

Spanjolene er en av de desidert mest uansvarlige fiskerinasjoanene i EU. Landet blir år etter år tatt for manglende kontroll og rapportering, overfiske av kvoter og manglende oversikt over antall fiskefartøyer i landet. Kanskje er det fordi de ikke frykter kontroll i Spania, at de spanske fartøyene tør å ta sjansen på å drive ulovlig fiske i Barentshavet? Spania blir også kritisert av EU-kommisjonen for manglende rapportering av fiske i andre lands soner, noe norske og andre lands myndigheter bør være svært bekymret for.


2006-07-14 Kilde: Landbrugsavisen
Stigende svindel med EU-midler

Antallet af svindelsager med EU-midler steg voldsomt i 2005. Rapporter fra EU's antisvindelkontor viser, at antallet af sager om svindel er steget med 55 procent fra 2004 til 2005. I 2005 var der således 4.982 sager med svindel eller uregelmæssig brug af EU-midler på over 75.000 kr., og det er det højeste antal nogensinde. Landbruget står for langt den største andel af sagerne med 3.193. Alligevel er svindlen ikke noget stort problem, fordi det beløb, der svindles for, kun udgør 0,21 procent af det samlede landbrugsbudget, mener EU’s antisvindelkommissær, Siim Kallas.


2006-07-13 Kilde: Nordlys
Rekordbot for pirattråler

Den spanske tråleren "Arosa Quince" får trolig en bot på nesten 15 millioner. Det er Fiskeribladet som melder dette i dag. Etter det Fiskeribladet vet blir dette dermed den største boten som har blitt gitt for ulovlig fiske i vernesonen ved Svalbard. Verken politiet eller advokaten til tråleren vil overfor Nordlys bekrefte eller avkrefte opplysningene i Fiskeribladet. Den gamle rekorden ble satt da spanjolen "Monte Meixueiro" tilsammen fikk 13 millioner i bøter og inndragning for ulovlig fiske av blåkveite og dumping av fisk. "Arosa Quince", som er registrert i La-Couruna i Spania, ankom Tromsø ved 11-tida lørdag formiddag under eskorte av KV "Svalbard".


2006-07-12 Kilde: Stavanger Aftenblad
Auka eksport av laks

Ny statistikk frå Eksportutvalget for fisk viser ikkje berre høge lakseprisar, men også ei auke i eksportmengda. Tala viser at ein i veke 27 i fjor hadde ein laksepris på 28 kroner kiloen, medan ein same veka i år har notert ein markert høgare pris på heile 38 kroner kiloen. Dette viser at etterspørselen på laks og anna sjømat aukar. Dette er årstida for grilling, og me veit at sjømat er populær grillmat. Det er tydeleg at sjømaten også har ei sterk stilling på den internasjonale marknaden, seier styremedlem i Eksportutvalget for fisk, Jan Skjærvø.


2006-07-11 Kilde: euobserver.dk
Eks-kommissær skyldig i embedsmisbrug - straffes ikke

EF-Domstolen fandt tirsdag den tidligere franske EU-kommissær, Edith Cresson, skyldig i at have brudt sine embedsforpligtelser, men domstolen mener dog ikke, at hun også skal straffes ved f.eks. at få frataget sin pension. Domstolen mener, at selve konstateringen af, at hun har overtrådt reglerne er straf nok. EF-Domstolens mildhed kommer på trods af, at domstolens generaladvokat, Leendert Geelhoed, i februar anbefalede, at hun burde fratages halvdelen af pensionen. Andre jurister mener ikke, hun burde have så meget som en penny mere af EU-borgernes skattepenge. Cresson ansatte sin gode ven og tandlæge, Rene Berthelot, som rådgiver for Kommissionens HIV/AIDS politik, selvom han ingen kompetancer havde på dette felt.


2006-07-03 Kilde: Nærings- og handelsdepartementet
Handelsavtale med sørafrikanske land

EFTA og Den sørafrikanske tollunionen (SACU) har inngått en handelsavtale. Avtalen gir grunnlag for økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom partene. Avtalen er viktig for norske eksportbedrifter og for den økonomiske utviklingen i SACU- landene: Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Lesotho og Swaziland. EU og Sør-Afrika inngikk en handelsavtale i 1999. Handelsavtalen som nå er inngått mellom EFTA og SACU sikrer norsk eksport minst like gode vilkår i dette markedet som eksport av varer fra EU.


2006-06-30 Kilde: NRK Troms og Finnmark
Lever av ulovlig fiske

Et portugisisk selskap sier de eier tråleren Joana. Greenpeace mener selskapet lever av ulovlig fiske i internasjonale farvann. Vårt inntrykk er at de er en del av den portugisiske fiskerimafiaen, de kontrollerer flere fartøy som har drevet ulovlig overfiske i Barentshavet tidligere. Det sier Truls Gulovsen, kampanjeleder i Greenpeace. Det virker som om fiske uten kvote i internasjonale farvann er en del av foretningsideen for Silva Vieira.


2006-06-16 Av: Eli Berg
Nei til EU med stand på Nordkjosmessa

.
For andre år på rad har Balsfjord og Storfjord Nei til EU hatt stand på Nordkjosmessa. Det ble delt ut materiell og verva medlemmer - og det ble servert kaffe og vafler. På bildet er både styre-medlemmer i Balsfjord
og medlemmer av fylkesstyret i Nei til EU. Til helga blir det også stand på Skibotn-markedet.

2006-06-03 Kilde: Landbrugsavisen
Rekordlavt kornareal i Sverige

Sidste år faldt kornarealet i Sverige med hele ni procent, og udviklingen ser ud til at fortsætte i år. Jordbruksverket skønner, at kornarealet i år vil være tre procent mindre end sidste år, og dermed vil kornarealet være faldet med 12 procent på to år. Sidste år var det første år med EU-reformen, og Jordbruksverket kæder direkte det faldende kornareal sammen med EU-reformen. Korndyrkningen mindskes især i det nordlige Sverige i områder med vanskelige dyrkningsforhold og lave udbytter, mens nedgangen er marginal i områder, der er bedre egnet til korndyrkning. Kornarealet er nu nede på under en million hektar, hvilket er det mindste nogensinde, og ifølge Jordbruksverket vil tendensen fortsætte i de kommende år.


2006-05-29 Kilde: Fiskeribladet
Flere gjerder i havnene

Det blir nye gjerder rundt norske havner neste sommer. Et nytt EU-direktiv krever at også trailerterminaler og jernbanespor på havna skal sikres. Dermed må havnene igjennom en ny sårbarhetsunder-søkelse, bare tre år etter forrige runde. Terrorangrepene i 2001 førte til helt nye sikkerhetsbestemmelser for internasjonale havner. Reglene ble i stor grad utformet for europeiske giganthavner, men måtte også gjelde i små nordnorske havner. De fredelige områdene hvor man tidligere la søndagsturen for å snuse båtlukt eller hvor ungene fikk en smak av den store verden, ble inngjerdet og forbudt for uvedkommende.


2006-05-26 Kilde: Stavanger Aftenblad
Fisker Nordsjøen tom

Mens EUs fiskeriministere krangler om reformer, fiskes Nordsjøen bestander av torsk, rødspette og andre delikatesser ned mot et bunnivå. Danske fiskere og dansk matkultur rammes hardt. Fangstene av torsk, sjøtunge og rødspette blir stadig mindre. Det er en katastrofe, og det er konsekvensen av EUs felles fiskeripolitikk. Bomtrål er en uakseptabel måte å fiske på, som aldri ville blitt tillatt i dag. Alle som har vært fiskeriminister i Danmark har et medansvar for at EUs fiskeripolitikk ligger i ruiner, sier tidligere fiskeriminister og nåværende EU-parlamentariker Henrik Dam Kristensen.


2006-05-24 Kilde: Hallands Nyheter
EU och Marocko stjäl våra naturtillgångar

Att EU slutligen skrev under fiskeavtalet med Marocko upprör befolkningen i det ockuperade Västsahara. De anser att fisket utanför deras kust är ren stöld av områdets naturresurser. Att de själva skulle dra nytta av kommersen är det ingen som tror. Avtalet gynnar inte oss. Bara två procent av alla som arbetar inom fisket är västsaharier. Alla andra är marockanska bosättare, säger den västsahariske butiksägaren Muhammad. Marocko håller på att råna oss på våra naturtillgångar, och nu EU hjälper till. Det är en skandal, säger en man som vill vara anonym.


2006-05-11 Kilde: Bergens Tidende
EU truer med bistandskutt

EU kan komme til å holde tilbake bistand til Bulgaria og Romania selv om landene blir EU-medlemmer neste år ettersom de ikke har gjennomført viktige reformer. Det kommer fram av et utkast som har sirkulert blant EU-kommisjonens medlemmer torsdag. Utkastet, som nyhetsbyrået Reuters har fått tak i, sier ikke noe om de to landene bør få anledning til å bli medlemmer i 2007 eller i 2008. Bulgaria og Romania har ifølge utkastet ikke klart å gjennomføre de økonomiske reformene EU krever.


2006-05-09 Kilde: Nationen
LEDER: Ja-siden tok feil. Igjen

De sa at fisken ikke kunne foredles i Norge. Nå skjer det likevel. Om 6-10 år skal det ikke sendes en eneste hel fisk ut av Norge. Fisken skal videreforedles her til lands. Slik taler sjefen i det nye gigantkonsernet Pan Fish, Atle Eide, til bladet Fiskaren. Med disse ordene sprer han glede i Kyst-Norge. Likevel- er det ikke noe som skurrer her? Jo, da. For det var slett ikke slik det skulle gå med norsk fiskerinæring etter at Norge ble stående utenfor EU i 1994! Det var ikke rekordoverskudd og stor satsing på videreforedling det skulle bli. Nei, det norske utenforskapet skulle bety kroken på døra for eksport av bearbeidet norsk fisk. Norge ville ende opp som råvareleverandør, mens foredlingsbedriftene i EU stakk av med profitten. Slik lød ja-folkets klagesang den gangen, og slik har den fortsatt siden, blant annet fra Kysten inn i EU og bransjeorganisasjonen FHL. Nå får de altså urett. Igjen.


2006-05-09 Kilde: Fiskeribladet
Fikk bevis på manglende åpenhet

Fiskeridirektoratet bekrefter at å sende norske og russiske inspektører for å banke på døra til fryselageret Sealane i Eemshafen i forrige uke var en norsk provokasjon for å få til en bedre kontrollavtale med EU-landene. Den daglige lederen ved Sealane avviste kontant de fire norske og russiske inspektørene da de sto på døra sist onsdag i Eemshafen og ville sjekke torskepakkene som man hadde mistanke om var feilmerket av selskaper som driver ulovlig virksomhet i Barentshavet.


2006-05-05 Kilde: Finnmark Dagblad
Fiskeeksporten rett til værs

Norsk fisk selger som aldri før i utlandet. Importforbud av norsk laks i Russland greide ikke å forhindre rekordstor eksportvekst. Veksten så langt i år er på drøyt en milliard kroner. Men nesten 11 milliarder kroner i totaleksport på fire måneder tilsier det en økning på 10 prosent i forhold til samme periode i fjor. Veksten skyldes flere forhold, blant annet svært stor økning i etterspørselen etter norsk laks, samt stor interesse for fiskeslag som torsk, sei og hyse, sier direktør Jan Trollvik i Eksportutvalget for fisk. Det har aldri vært registrert høyere eksportverdi av sjømat for de fire første månedene av året. Ifølge Trollvik er også prisen på laks og andre fiskeslag nå høyere enn på lenge. I tillegg har andre land i Europa nedgang i produksjonen av sjømat. Det har norsk sjømatnæring profittert på, sier han.


2006-04-28 Kilde: Nordlys
Mer russisk fisk til Norge

Russerne leverer mer fisk i norske havner. En av årsakene er den strenge kontrollen i EU-landene. Det sterke søkelyset på russisk overfiske kan ha gitt positive utslag: I år er det levert 15 prosent mer russisk fisk i norske havner, enn på samme tid i fjor. En av årsakene kan være at havnekontrollen i EU nå er så streng at russiske båter velger å selge fisken sin i Norge. Tidligere har ikke kontrollen i EU-havner vært like god som nå. Etter at fokuset for alvor er satt på ulovlig fiske, kan russerne like godt gå til norske havner som til utenlandske, sier Einar Eliassen ved Fiskeridirektoratet. Han leder kontrollseksjonen som jobber spesielt mot svartfisket, og mener at bekjempelsen nå ser ut til å gi noen resultater.


2006-03-27 Kilde: NRK
Klart flertall mot EU

Det er klart flertall mot norsk medlemskap i EU. Av dem som har bestemt seg sier 57,5 nei til EU, mens 42,5 sier ja. Det viser en meningsmåling Norstat har gjort for NRK.


2006-03-09 Kilde: NRK
Islandsk EU-søknad uaktuell i overskuelig framtid

Island kommer neppe til å sende søknad om medlemskap i EU i den neste alltingsperioden heller, opplyser utenriksminister Geir Haarde til NRK. Utenriksminister Geir Haarde bekrefter at det er en stilltiende avtale mellom de to regjeringspartiene at regjeringen ikke skal ta opp EU-saken i inneværende alltingsperiode, det vil si fram til neste alltingsvalg som finner sted i 2007. Geir Haarde sier at han ikke tror det blir aktuelt med noen søknad om EU-medlemskap i neste alltingsperiode heller. Han har ingen frykt for at Fremskrittspartiet skal gå sammen med Sosialdemokratene, som har programfestet islandsk EU-medlemskap, foran neste valg for å prøve å sikre flertall for en slik holdning. Geir Haarde sier at en EU-søknad er uaktuell politikk i overskuelig framtid.


2006-03-06 Kilde: Dagen
Stabilt nei til EU-flertall
.
Nordmenn sier fortsatt nei til norsk EU-medlemskap selv om nei-flertallet er skrumpet inn i februar sammenlignet med januar. Blant Frps velgere sier flere nå nei til EU enn i januar. Dette er helt uproblematisk, sier Frps utenrikspolitiske talsmann i
Stortinget, Morten Høglund. I januar var overvekten av EU-motstandere i underkant av 17 prosent sammenlignet med ja-siden. Da sa 53,1 prosent nei og 36,4 prosent ja til EU. På Sentios EU-måling for februar erklærer 38 prosent seg som tilhengere av norsk EU-medlemskap mens 49,8 prosent sier nei. Nei-sidens forsprang er dermed skrumpet inn til i underkant av 12 prosent. 12,2 prosent har ikke gjort seg opp noen mening om medlemskapsspørsmålet. Frps velgere går motsatt vei. Blant disse velgerne sier 49 prosent i februar nei til EU mens 39 prosent sier ja. I januar var det 42 prosent av Frps velgere som sa ja til EU mens 46 prosent sa nei.

2006-03-03 Kilde: NRK Hordaland
Laksen vinner på kyllingfrykt

Lakseoppdretterne har et sterkt marked i EU. Nå øker frykten for fugleinfluensa både eksporten og prisen ytterligere. Lakseeksporten lå godt an allerede før fugleinfluensaen, og ifølge analytiker Lars Liabø i lakseanalyseselskapet Kontali Analyse, har eksporten hittil i år økt med 10 prosent. Signalene fra markedet er steikende OK, sier lakseeksportør Sverre Søraa i Coast Seafood Måløy. Han har tro på over 30 kroner kiloet i neste uke, mens konsernsjef Atle Eide i Pan Fish ikke ser bort fra priser på 2000-nivå opp mot 37 kroner per kilo. Når produksjonskostnadene samtidig er blitt presset ned de siste årene, ligger 2006 an til å bli et godt år for hele laksenæringen.


2006-03-01 Kilde: Stavanger Aftenblad
Norske EØS-kroner mot virus

Norge skal betale 10 milliarder kroner de neste fem årene til de fattigste EU-landene, først og fremst medlemmene fra den tidligere østblokken. Pengene skal fordeles på ulike prosjekter, og i går minnet landbruksminister Terje Riis-Johansen byråkratene i Brussel om at tiltak for å bedre matvaresikkerheten ligger innenfor rammene for hva som kan støttes. Jeg luftet ideen om å koble mulighetene i EØS-fondet med behovet for forebyggende tiltak mot fugleinfluensa. Forslaget ble tatt veldig godt imot, sa Riis-Johansen etter å ha møtt EUs kommissær for helse og forbrukerbeskyttelse, Markos Kyprianou.


2006-03-01 Kilde: kyst.no
Hyse mot minstepris ikke ønskelig

Ved at skotsk fiskeindurtri får 6000 tonn av norsk hysekvote, vil de støtte et forslag om å fjerne handelshindringene mot norsk laks i EU. Men i Fiskeridepartementet møtes ikke ideen med entusiasme. Vi kan ikke gå til Brussel og gjøre en byttehandel om større kvoter på fisk mot fri markedsadgang. Det er flere grunner til det. For det første er det EU som fordeler kvoter internt i EU etter prinsippet om relativ stabilitet. EU har en felles fiskeripolitikk og Norge kan ikke drive byttehandel med ett av medlemslandene, sier Nerheim.


2006-02-24 Kilde: Nordlys
LEDER: Gledelig avtale

Nettet snøres stadig tettere om tyvfiskere i Barentshavet. Den ferske avtalen mellom Portugal og Norge er gledelig, men den er langt fra en endelig seier. At Portugal signerte en avtale mens Helge Pedersen likevel var i landet, overrasket alle. At Spania fortsatt nekter, overrasker ikke. Spania kopler en avtale om økt havnekontroll med en «løsning» av striden om norsk jurisdiksjon ved Svalbard. Fra ulike hold i Spania blir det hevdet at Svalbardsonen er internasjonalt hav. Av det følger at Norge ikke har rett til å straffe dem som fisker der. Dette er på alle måter et håpløst uansvarlig standpunkt. All erfaring sier at fritt hav raskt utløser et reelt rovfiske og svart hav. Det er ingen tjent med.


2006-02-22 Kilde: kyst.no
EU-kommisjonen er forbausa

Medan oppdrettsnæringa er godt fornøgd med at laksesaka no vert tatt til WTO, er EU-kommisjonen forundra over at Noreg ikkje ville gå på ei ny vurderingsrunde. Avgjerda om å ta EU sitt antidumpingvedtak til WTO vart tatt av regjeringa alt for ein månad sidan. Og sjølv om det også er forhandla etter dette, kritiserar kommisjonen Noreg for å ikkje ta imot eit tilbod frå EU sin handelskommissær Peter Mandelson. I dette tilbodet opnar EU-kommisjonen for ei revurdering av antidumpingtiltaka dersom Noreg kunne legge fram nye bevis innan ni månadar. Vi er blitt hundsa med lenge nok av EU, og no er vi lei. Det er prisverdig at regjeringa bringe laksesaka inn for WTO, seier konsernsjef Helge Midttun i Fjord Seafood. Då NTB ba om å få EU sin kommentar på den norske avgjerda skrifteleg, sende kommisjonen to ulike svar. Det første svaret inneheldt kritikk fordi Noreg ikkje hadde tatt imot tilbodet frå Mandelson og det vart hevda at årsaka til dette måtte vere at bevisa for at norsk laks ikkje er dumpa i EU er for dårlege. Ein time seinare vart denne påstanden trekt attende og EU kommisjonen framheva no at det er opp til Noreg å motbevise dumpinganklagane.


2006-02-22 Kilde: Troms Folkeblad
EU-båter leverer fisk i Norge

EU-båtene er igjen tilbake i norske havner, etter halvannet år med landingsforbud. I går leverte en dansk båt fisk i Senjahopen. I 2004 og 2005 ble flåten fra EU og andre land nektet av norske myndigheter å fiske i norsk sone og omsette fisk i Norge. Bakgrunnen var en åpen konflikt om fastsetting av kvoter. I desember i fjor ble denne uenigheta ryddet av veien, og for 2006 kan de internasjonale forretningene gå som normalt. Tida med landingsforbud betydde blant annet at danske fiskere måtte gå tre-fire døgn helt til Danmark i stedet for å levere fangsten dit det var kortest: Norge.


2006-02-21 Kilde: NRK Troms
Uenighet om spanske trålere

Fiskeriministrene i Norge og Spania er uenige om hvor spanske trålere, som har fisket ulovlig i Svalbardsonen, bør straffeforfølges. Likevel er fiskeriministrene i de to store fiskerinasjonene enige om å samarbeide om tiltak mot fiskekriminaliteten som pågår i Barentshavet. Det sier fiskeriminister Helga Pedersen etter at hun tirsdag møtte den spanske fiskeriministeren, Elena Espinosa Mangana, i Madrid. Hovedtemaet under møtet var det ulovlige, uregulerte fisket som pågår i Barentshavet. Jeg ser det som viktig å få til et godt samarbeid med EU, som er det viktigste markedet for den ulovlige fisken, sier Pedersen.


2006-02-17 Kilde: siste.no
Samarbeid mot ulovlig fiske

Sverige og Norge vil samarbeide for å få slutt på det ulovlige fisket i nordområdene. Det ble klart etter et møte mellom Sveriges fiskeriminister Ann-Christin Nykvist og hennes norske kollega Helga Pedersen i Stockholm fredag. Som EU-land støtter også Sverige arbeidet i den felles arbeidsgruppen som skal konkretisere de ulike tiltakene mot det ulovlig fisket. Det er positivt at Sverige vil arbeide sammen med Norge for å få slutt på det ulovlige fisket. Det er viktig at vi får med oss EU-landene i denne kampen. Sverige er i så måte en viktig samarbeidspartner for Norge i dette arbeidet, sier Helga Pedersen.


2006-02-08 Kilde: bygg.no
ESA godtar økt transportstøtte

EFTAs overvåkingsorgan ESA godkjenner regjeringens ønske om endringer i ordningen med statlig transportstøtte. Beløpene vil med dette bli betydelig større enn i dag. Regjeringen forslo tre endringer til det gjeldende regelverket i desember i fjor og januar i år. ESA er nå kommet til at endringene er i samsvar med retningslinjene for regionalstøtte og dermed ikke konkurransevridende. Formålet med nasjonal statlig støtte er å kompensere for ulemper som skyldes at bedrifter ligger i utkantstrøk med tynt befolkningsgrunnlag og store avstander til markedene.


2006-02-08 Kilde: siste.no
Haga møter tøffe krav i Brüssel

Gleden var stor før jul da EU åpnet for at Norge kan gi distriktene lavere arbeidsgiveravgift. Men det gjenstår fortsatt tøffe forhandlinger før en endelig avtale er på plass. Under møtene i Brüssel vil Haga støte på en rekke tøffe krav fra ESA. Før en avtale kan komme på plass, må partene blant annet bli enige om hvilke geografiske områder som skal bli tatt med i ordningen. Det er ventet at Norge vil få problemer med å få lavere arbeidsgiveravgift andre steder enn i Nord-Norge.


2006-02-07 Kilde: euobserver.com
Åland truer med å forlate EU

Hvis EF-domstolen forbyr Ålands taxfree-salg av snus, vil den selvstyrte, hallveis finske øya melde seg ut av EU. Snus er forbudt i EU, bare Sverige har et unntak fra forbudet. Derfor tjener Åland godt på salg av snus til finnene, som ikke lenger finner denne varen i butikkhyllene hjemme. Åland har en særstatus med egen innenrikspolitikk, men med med utenrikspolitikken styrt av Finland.


2006-02-06 Kilde: tv4.se
Åland hotar lämna EU

Åland kan knappast bli kvar i EU om Åland inte får föra sin egen talan i EU:s domstol. Det sade ledamoten Britt Lundberg (c) i Ålands landskapsregering när hon i helgen träffade EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström i Bryssel. Britt Lundberg har hand om bland annat EU-frågor i landskapsregeringen.


2006-01-23 Kilde: Nationen
Island legger EU på is

Den islandske utenriksministeren Geir H. Haarde møtte sin britiske kollega Jack Straw forrige onsdag, og fikk det Haarde karakteriserer som interessante synspunkter fram i spørsmål om islandsk EU-medlemskap. Til den islandske avisa Morgunbladid forteller Haarde at de to diskuterte forholdet mellom Island og Storbritannia og EU. Haarde syntes det var spesielt interessant å høre Straw si seg enig i at Island ikke har spesielle interesser av å gå inn i EU. Ifølge Haarde sa Straw også at Island ser ut til å klare seg fint utenfor EU og ikke har behov for å slutte seg til Unionen. Dette er selvsagt ikke nytt for oss, men det er alltid hyggelig å høre en EU-topp si noe sånt, kommenterer Hjörtur J. Gudmundsson i nei-organisasjonen Heimssyn til Nationen.


2006-01-17 Kilde: Fiskeribladet
Skyld ikke på EU

Ikke legg skylda på manglende EU-medlemskap når handelshindringene blir plagsomme, mener Cermaq-direktør Geir Isaksen. Som kjent har oppdrettsnæringa ved en rekke anledninger opp gjennom årene påpekt at EU-medlemskap var det eneste som sikre markedsadgangen til vårt viktigste marked. Det er påstander som Cermaq-direktør Isaksen tilbakeviste. Chile har bedre markedsadgang til EU enn hva vi i Norge har. Chile er ikke, og kommer heller aldri til å bli EU-medlem. Med unntak av lakseprodusenten Nordlaks i Vesterålen er hele næringa underlagt EUs antdumpingsregime - noe som ikke er tilfelle med Chile. Forskjellen ligger åpenbart ikke i EU-medlemskap, sa Isaksen til den EU-vennlige forsamlinga. Isaksen trakk også fram at i motsetning til Norge har Chile frihandelsavtaler med både USA og Russland. Det må være et tankekors for næringa at en stoler på staten og organisasjonene når det gjelder handelspolitikk og markedsadgang. Vi ser hva det har ført til. Nå er det kanskje på tide at bedriftene i større grad tar ansvar for egen situasjon, sa Isaksen.


2006-01-10 Kilde: Fiskeribladet
Russland hovedmarked

Norge som fiskerinasjon har fått en unik mulighet: Vårt største enkeltmarked for sjømat; Russland er også vår nærmeste nabo. Det har aldri skjedd før i næringas historie sjøl om den felles grensa akkurat nå er stengt for fersk fisk. Eksporten av norsk fisk til Russland økte fra 2,5 til 3,7 milliarder i 2005. Det er en økning på knappe 48 prosent. Det siste året er Russland blitt det suverent største enkeltmarkedet for fisk fra Norge – nesten 700 millioner større enn både Danmark og Frankrike som begge ligger like over tre milliarder. Vi var imponert over veksten i 2004, men det vi har sett i 2005 overgår alt. Og fortsatt har det russiske markedet store muligheter for vekst, sier markedssjef for Russland Ingelill Jacobsen i Eksportutvalget for fisk. Inntil nylig var sjømat fra Norge stort sett bare tilgjengelig i de to største byene: Moskva og St. Petersburg. Men i dag er det mulig å få fersk laks fra Norge for eksempel i Samara – en millionby nesten 1100 kilometer øst for Moskva. Det som skjer i dag er et kappløp om å bygge ut supermarked i alle de større byene der Russland har 11 millionbyer i tillegg til de to største, forteller Jacobsen.


2006-01-09 Kilde: Harstad Tidende
Økende EU-motstand

Hele 62,7 prosent av folk i Troms sier nei til EU-medlemsskap ifølge en ny måling. Flest kvinner sier nei. 26,5 av folk i Troms sier ja til EU, mens 10,8 prosent oppgir i målinga at de ikke vet. Undersøkelsen er gjort av Sentio og baserer seg på et sammendrag av de månedlige EU-barometrene for avisene Klassekampen, Avisa Dagen og Nationen. 1.000 representative personer har blitt intervjuet hver måned. Denne rapporten baserer seg på 3000 intervju siste kvartal i 2005. Blant menn er nei-prosenten i Troms på 57,1, mens 67,9 prosent av kvinnene har oppgitt at de er mot et medlemsskap i EU. I gruppen av personer over 50 år er motstanden størst, her sier 66 prosent klart nei. Og det er blant RV og Kystpartiets velgere at motstanden er størst - hele 100 prosent sier nei. Deretter er det flest nei-folk i Troms blant Sp- og SV-belgerne. Her sier 71,4 prosent at de ville ha stemt nei til EU om det hadde vært EU-valg nå



 

Arkiv 2005

Arkiv 2004

Arkiv 2003

Arkiv 2002

Arkiv 2000 - 2001