Arkiv 2005  
 

2005-12-23 Kilde: Rana Blad
Endelig et positivt EU-vedtak

Norge kan gjeninnføre den differensierte arbeidsgiveravgiften fra neste årsskifte. Det er en direkte følge av vedtaket i EU–kommisjonen onsdag. Dermed kan et av de mest effektive og minst byråkratiske virkemidlene i distriktspolitikken tas i bruk igjen. Det er nye retningslinjer for EUs distriktspolitikk som åpner for å gjeninnføre den differensierte arbeidsgiveravgiften for tynt befolkede områder. Det nye settet med virkemidler skal gjelde fra 2007 til 2013, altså i samme periode som det langtidsbudsjettet EU–toppmøtet vedtok før helgen.


2005-12-22 Kilde: Bergens Tidende
To tredeler av Nordsjøen bør stenges for alt fiske

To tredeler av Nordsjøen bør stenges for alt fiske for å få bestandene opp på et akseptabelt nivå igjen. Det sier forskningsleder Reidar Toresen ved Havforskningsinstituttet til NTB etter at EUs fiskeriministere nå er blitt enige om en kompromiss om fordelingen av neste års kvoter. Enigheten vil ikke bidra til å forbedre en begredelig situasjon for flere fiskeslag i dette havområdet, ifølge Toresen. Fiskeriministrene er ikke villige til å akseptere et nullfiske i Nordsjøen, og EU-kommisjonen ble også tvunget til å godta at reduksjonen av kvotene ble mindre enn de selv hadde foreslått. Det er særlig Frankrike og Spania som har presset på for å få maksimale kvoter ut av havområder som er overfisket.


2005-12-15 Kilde: LOtidningen
Alkoholen dödade 358 fler i Finland under första året med lägre alkoholskatt

358 fler döda på grund av alkohol, kraftigt ökade trafikbrott och fler mord och våldsbrott där alkohol är inblandat. Det är facit över första året med sänkt spritskatt i Finland. De yngre förekommer oftare i statistiken över rattfylleribrott, som även de har ökat kraftigt. Antalet våldsbrott i samband med alkohol har också ökat betydligt. Mord och dråp där alkohol varit inblandat ökade under 2004 med 40 procent och antalet ingripanden vid våld i hemmet ökade kraftigt.


2005-12-13 Kilde: Dagsavisen
Nordområdene i startgropa

Om utsiktene til et EU-medlemskap var dårlig i Soria Moria-erklæringen fra de rødgrønne, er de helt ute av syne etter oppstyret om Svalbard-sonen, skriver Ivan Kristoffersen. Nordområdepolitikken har fått en pangstart. Spanske rovfiskere er tatt i Fiskevernsonen ved Svalbard, dømt for ulovlig fiske og sendt hjem med millionbøter til tross både for spanske protester og advarsler fra EUs fiskeriministere. Nordområdene ligger i startgropa for en ny orientering i norsk utenrikspolitikk. Samtidig har regjeringens nordpolitikk reist nye spørsmål om Norges forhold til EU.


2005-12-08 Kilde: ATL
Låglöneländer hot mot svenskt kött

Svenska köttbönder förlorar på EU:s utvidgning. Köttindustrin flyttar allt mer styckning från Sverige till låglöneländer som Polen och Baltikum. Det finns risk för att delar av svensk köttproduktion upphör. På sikt kan utflyttningen leda till att vi får färre betande djur i Sverige, säger Håkan Loxbo, chef för Jordbruksverkets internationella enhet. Det har snart gått ett år och åtta månader sedan EU fick tio nya medlemmar. I Jordbruksverkets rapport om utvidgningens effekter är det tydligt att svensk köttindustri drar nytta av lönekostnader i de nya medlemsländerna.


2005-12-07 Kilde: Nationen
De store får mest penger

22,5 prosent av EUs bønder får 84,5 prosent av den direkte landbruksstøtten. 640 bruk fikk over 4 millioner kroner hver - utenom prisstøtten. De 1880 største brukene i EU, bruk med støtte på over 300.000 euro hver, eller 2,4 millioner kroner, fikk da røft regnet like mye penger utbetalt som 2,8 millioner små bruk med støtte under 1250 euro, 9900 kroner hver. Beløpene er henholdsvis 978 millioner til de få store, og 1.133 millioner til de mange små.


2005-12-01 Kilde: Nationen
Finland dropper EU-grunnlov nå

Den finske regjeringen er en av de mest entusiastiske til EU-grunnlov, men ber Riksdagen utsette vedtak om den. Den Senterparti-ledede Vanhanen-regjeringen i Finland går tilbake på planene om at Finland som det fjortende landet i EU skal ratifisere utkastet til EU-grunnlov før jul. Samtidig krever den at store EU-medlemsland «sanerer» sine offentlige utgifter for å etterkomme kravene i EUs økonomiske union.


2005-11-30 Kilde: Finnmark Dagblad
EU dårligere på fisk enn Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er slett ikke sikker på at det fiskeripolitisk ville vært en fordel for Norge å være medlem av EU. Dette avslørte han i Stortingets spørretime onsdag. Høyres Finn Martin Vallersnes ville vite om det er en fordel for Norges posisjon i nordområdene at Norge står utenfor EU. Vallersnes hevdet at Norge ville stått sterkere i fiskerivernsonen rundt Svalbvard hvis Norge hadde vært EU-medlem.


2005-11-29 Av: Hanne-Marie Eriksen
Årsmøte i Balsfjord og Storfjord Nei til EU

Balsfjord og Storfjord Nei til EU avholdt sitt årsmøte 17. november. 2005 har vært et godt arbeidsår. Nei til EU er tverrpolitisk og utgjør en nei-bevegelse som favner både vidt og bredt. Verving av nye medlemmer står sentralt, og her har vi et stort potensiale å ta av. Et år etter at der ble blåst liv i et sovende lokallag, er medlemsøkningen på cirka 60 prosent.


2005-11-26 Kilde: Nationen
Norge må stå imot EU

Norge kan ikke gi etter for EUs fiskeripolitikk, som jeg ser som lite gjennomtenkt, sier Thorbjørn Jagland. Ikke hverdagstoner fra den ivrige EU-tilhengeren Thorbjørn Jagland (Ap), i den pågående striden om spansk tyvfiske i Svalbardsonen: Vi kan ikke gi etter for EUs fiskeripolitikk, som jeg ser som lite gjennomtenkt. Norge må absolutt holde fast ved sin suverenitet i forvaltningen av fiskeressursene i Svalbardsonen. Det sier stortingspresident Thorbjørn Jagland til Nationen.


2005-11-08 Kilde: forskning.no
Ungdom sier NEI til EU

Ungdom er svært skeptiske til den Europeiske Union. Blant dem som har gjort seg opp en mening, er det 72 prosent som sier nei til EU og bare 28 prosent som sier ja. Det viser ferske tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD). Jentene er langt mer skeptiske enn guttene. 76 prosent av jentene sier nei, mens det er 68 prosent av guttene som er negative til unionen, skriver NSD i en pressemelding. Et representativt utvalg på 4000 ungdommer i alderen 15-18 år har i høst svart på spørsmålet: Synes du at Norge bør bli medlem av EU?


2005-10-29 Kilde: NRK Østfold
EU vil ha 1 000 ulver i Finland

EU-politikerne vil at Finland skal ha en ulvebestand på minst 1 000 dyr innen jakt får settes i gang. Svenske jegere frykter samme krav. EU stiller harde krav til Finland, og vil ha en femdobling av dagens ulvebestand på rundt 200–300 ulver. Diskusjonen rundt ulven og jakt på ulver som gjør skade, er minst like sterk i Finland som i Sverige og periodevis i Norge. EU-politikerne er irriterte over finnenes jakt på skadedyr, som spiser hund og dyr på beite. De vil ha en mindre liberal beskyttelsesjakt i Finland. EU-politikerne vil ha en femdobling av antallet ulv i Finland. For at det i det hele tatt skal være snakk om organisert jakt på ulven må det være en ulvestamme i Finland på 1 000 dyr, melder EU.


2005-10-23 Av: Tore Ruud
Hjemfallsretten må bevares!

.
Etter årsmøtet i Troms Nei til EU ble det holdt et åpent møte der Kjell Rønningsbakk, redaktør for KraftNytt.no, holdt et engasjert foredrag over emnet: "Hvordan vi sikret våre naturressurser etter unionsoppløsningen i 1905 og hvordan vi må sikre dem mot EU." Han la vekt på hvor viktig hjemfallsretten, det vil si at
samfunnet vederlagsfritt kan ta tilbake en naturressurs etter et visst antall år, har vært for å bevare vannkraften som et fellesgode i det norske samfunnet. Nå er dette instrumentet truet av ESA som hevder at det er i strid med EU-retten. Rønningsbakk mente norske myndigheter nå måtte si klart fra til ESA og EU om at konsesjonsbetingelsene og dermed hjemfallsretten ligger fast. Hans hovedbegrunnelse var at dette er betingelser som er satt lenge før EØS-avtalen ble inngått, og siden lover ikke kan ha tilbakevirkende kraft, vil EU-retten uansett ikke komme til anvendelse.

2005-10-23 Av: Tore Ruud
Nils Aarsæther
går av etter 17 år i styret
.
Nils Aarsæther har vært medlem av styret i Troms Nei til EU siden oppstarten i 1989. Han var leder i perioden 1991 - 97 og dermed frontfiguren under folkeavstemningen i 1994. Før og etter leder-perioden har han vært nestleder i laget. I perioden
1994 - 95 var han medlem av sentralstyret i organisasjonen. Etter den tid har han sittet i kontrollkomitéen, de siste årene som leder. Når han nå ikke har tatt gjenvalg til fylkesstyret, er det full forståelse for at han ønsker å prioritere andre oppgaver, selv om hans politiske analyser vil bli savnet i styret. På bildet overrekker fylkesleder Eli Berg blomster til Nils Aarsæther.

2005-10-23 Av: Tore Ruud
Troms Nei til EU har hatt årsmøte

.
I går holdt Troms Nei til EU årsmøte i Tromsø. I alt møtte 19 stemmeberettigede fra hele fylket. Troms Nei til EU er i vekst, med høyere medlemstall enn noensinne siden 1994. Det er kommet til ett aktivt lokallag siste år, og
systemet med kommunekontakter er revitalisert. Den største jobben som er gjort siste året er å dele ut valgkampaviser fra Nei til EU til så og si alle husstandene i fylket. Ellers er det holdt flere møter og arrangementer i meldingsåret. Største arrangement i regi av fylkeslaget var 100-årsjubiléet for unionsoppløsningen i 1905. Høy aktivitet i laget, gode meningsmålinger og en regjering som ikke vil søke om medlemskap i EU, skapte veldig god stemning på årsmøtet.

2005-10-04 Kilde: russland.ru
Avtale mellom Russland og EU om visalettelser?

En medarbeider av President Vladimir Putin sa tirsdag at en avtale mellom Russland og EU om lettelser i visareglene og tilbakeføring av uønskede personer kan signeres i slutten av året. Sergej Yastrzhembsky sa at ekspertene i praksis har avsluttet arbeidet med denne avtalen. Jeg mener at dokumentene kan signeres i år, sa medarbeideren.


2005-10-03 Kilde: NRK
Klar ledelse til nei-siden

Over halvparten av de norske velgerne sier nå nei til EU. Nei-siden leder med 13 prosentpoeng på ja-siden. 50,3 prosent av norske velgere sier nei til norsk EU-medlemskap. 37,1 prosent sier ja, mens 12,7 prosent av oss tilhører vet ikke-gruppen, ifølge en måling Sentio-Norstat har gjort for avisene Nationen, Klassekampen og Dagen. Det er nei-flertall blant både kvinner og menn. Stillingen er 53-31 blant kvinnene og 48-44 blant mennene. Andelen SV-ere som sier ja til EU er nede i 18 prosent, mens 66 prosent av Høyre-velgerne sier ja til EU. I Ap er det dødt løp, 43 prosent sier ja til EU, 43 prosent sier nei.


2005-09-28 Kilde: EU Related News From Iceland
Ingen endring i politikken, sier statsminister Ásgrímsson

Davíð Oddsson, tidligere statsminister på Island og nå tidligere utenriksminister, forlot i går formelt islandsk politikk. Halldór Ásgrímsson, den nåværende statsministeren, sa ved den anledningen at det ikke vil bli endringer i regjeringens politikk etter at Oddson har gått av. Dette gjelder også politikken om at medlemskap i EU ikke er på dagsordenen.


2005-09-19 Av: Tore Ruud
Troms Nei til EU har passert 1000 medlemmer
!
.
Troms Nei til EU er i vekst og har nå 1006 medlemmer som har betalt kontingent for 2005. Dette er vi godt fornøyde med sier fylkesleder Eli Berg. Hun opplyser at Troms Nei til EU nå har det desidert høyeste medlemstallet siden 1994. Men ambisjonene er at tallet skal bli en god del høyere ved årets slutt. Vi har nesten 300 navn på våre lister som ennå ikke har betalt
kontingenten for i år, og vi skal ha en vervekampanje i oktober med målsetting å verve 100 nye medlemmer. Vervekampanjens motto er: “Du er den beste nei-garantien”. Det er klart at den sikreste måten å holde Norge utenfor Den europeiske union, er at Nei til EU opprettholdes som en stor og aktiv organisasjon. Derfor er det også så viktig og gledelig at vi har et høyt medlemstall, avslutter fylkeslederen.

2005-09-08 Kilde: Norges Fiskarlag
Spanske synder til overflata

Forskar Nils Roar Hareide har vore med irske forskarar for å søkje etter eigarlause garn i EU sona. Garn som er tapte i det ukontrollerte og meiningslause spanske garnfisket. Dei fann nærare 400 kilometer med garn i løpet av berre fire dagar. På dei garna står det 100 tonn med fisk som rotnar, seier han. Norske fiskarar slo alarm først på 90 talet om det spansk-britiske garnfisket i EU sona, med bruk av store mengder garn som ofte blei tapt. Garna blei sette i lange setningar langs med eggakanten og spanjolane røkta dei sjelden, og tapte masse garn som blei ståande og fiske. Nils Roar Hareide seier dei har arbeidd i eit område søraust for Rock All der dei har fått opplysningar om at det skal stå 22 lange lenker på botnen. Han kan fortelje at dei fekk opp nesten to lenker som var 7-9 nautiske mil lange, i dei var det 2 tonn med breiflabb, der 60% var utkast.


2005-09-05 Kilde: Nordlys
Jobber for ni kroner timen i Tromsø

Dette er en grov utnyttelse av mennesker. Jeg er rystet, sier leder i Tromsø bygningsarbeiderforening, Roger Wangsbro. Nordlys har kopi av arbeidskontrakten. Den er inngått mellom bemanningsselskapet Global Support, som formidler polsk arbeidskraft til Norge, og en av de polske arbeiderne som er engasjert for å bygge offentlige bygg i Tromsø. Ved å oversette kontrakten til norsk viser det seg at den polske rørleggeren i mars 2005 ble ansatt hos det norske firmaet Global Support, med en avtalt grunnlønn på 4,50 zloty per time for arbeid som «utføres i Norge». Det tilsvarer 9 – ni – norske kroner i timelønn. I kontrakten må også arbeidstakeren forplikte seg til å «hemmeligholde alle forretningsinformasjoner angående både arbeidsgiver og hans samarbeidspartner, taushetsplikt gjelder spesielt all informasjon om lønns- og arbeidsvilkår.» Nordlys er kjent med at polakkene ble truet med hjemreise dersom de røpet sin egen lønn overfor utenforstående. Nå skjønner jeg hvorfor de er livredde for å snakke med oss. Dette er en grov utnyttelse av mennesker. Jeg er rystet, sier leder i Tromsø bygningsarbeiderforening, Roger Wangsbro.


2005-08-28 Av: Tore Ruud
Stand på torget i Harstad
.
Nei til EU hadde stand på torget i Harstad lørdag. Til og begynne med var været ufyselig, men etter hvert klarnet det opp, og folk kom ut på torget. Et vanlig tema i de diskusjoner man kommer opp i på Nei til EU-stand, er at folk er frustrerte og føler seg overstyrt. "Vi har ikke noe vi skulle ha sagt",
er et utsagn som går igjen. På bildet deler Anne Ursin ut materiell for Nei til EU.

2005-08-26 Kilde: Nordlys
Litauere jobber for 45 kroner timen

Valerijus drømmer om en Mazda 323. Ramunas ønsker seg en Audi 80. Inga håper å tjene så mye på fiskebruket at hun kan kjøpe seg en bedre jobb. Da rekker ikke 45 kroner timen så langt. Valerijus Grigonis og de åtte andre litauerne som jobber på tørkeriet til fiskeindustribedriften GPG Norge AS på Vannøya, vet at de norske på bruket har en minstelønn på 115 kroner, og tillegg for overtid. Men de er ansatt i et litauisk firma og leid ut som en tjeneste. Da er det firmaet hjemme i Litauen som bestemmer lønna.


2005-08-22 Kilde: Helgelands Blad
De unge sier nei

Flertallet av de spurte under tretti år i Nordland er mot norsk medlemskap i EU - hele 77 prosent. Av de som har gjort seg opp en mening om EU i Nordland ville hele 71 prosent stemt nei, mens 29 prosent hadde stemt ja dersom det var valg i dag. Tar vi med en måling der de som ikke har bestemt seg inngår, blir tallene 58 prosent nei og 24 prosent ja. 18 prosent av de 600 spurte i Nordland oppgir at de ikke har bestemt seg. Av de som har bestemt seg er det størst EU-motstand blant kvinner. Hele 77 prosent av de spurte kvinnene sier nei, men det er 65 prosent av mennene som ikke vil ha EU-medlemskap. Blant innbyggerne i Nordland som har bestemt seg, finner vi høyest EU-motstand i gruppen under 30 år. Hele 77 prosent sier nei. Aldersgruppen 45-59 har på sin side den høyeste andelen med tilhengere av EU-medlemskap med 37 prosent.


2005-08-17 Kilde: Vesterålen Online
Russemarkedet og Kysten inn i EU?

Mens Kysten inn i EU bygger organisasjon for å få Norge inn i EU, eksploderer etterspørselen etter norsk laks i Russland. Det er bare et tidsspørsmål før de stadig mer kjøpesterke russerne blir vårt viktigste marked for fisk. Russere er glad i fisk og de vil ha fisk. De som særlig kan glede seg over utviklingen, er norske lakseoppdrettere. Folk med markedskunnskap om det russiske markedet gir stadig uttrykk for at nå må norske produsenter være til stede i Russland. De trenges der av hensyn til norsk fiskeeksport. Men dit vil ikke Kysten inn i EU. Det er i denne situasjonen vi opplever at nettverket Kysten inn i EU er havnet i en tvangstrøye. De vil ha hjemlandet inn i det proteksjonistiske lakse-EU. De vil mure norske lakseprodusenter inn i EU's tollunion som igjen vil gi norske eksportører av laks høye tollsatser til land utenfor EU. Russland vil være et sånt land dersom vi blir medlem av EU. Det burde være kjent for Kysten inn i EU at selv om vi skulle bli medlem av EU, vil ikke EU tillate at andelen av norsk laks kan vokse seg særlig større. EU har regler som hindrer at enkeltprodusenter skal ha en for dominerende rolle i EU. Det er dette som er hovedårsaken til at EU-markedet er så problematisk. I de nye markedene som f eks Russland, kan norske lakseeksportører se bort i fra dette. Det blir derfor direkte bakstreversk av Kysten inn i EU å ikke være opptatt av markedsmulighetene for fisk i Russland. Det er trist at penger fra NHO, Oljeindustriens Landsforening og UD indirekte brukes til å underminere den positive utviklingen i det russiske markedet som norske eksportører av fisk nå opplever.


2005-08-17 Kilde: russland.ru
Kreml-kilde: Økonomiske sanksjoner mot Latvia et ekstremt, men mulig tiltak

En høytstående kilde i Kreml sa onsdag til journalister at Russland kunne bruke økonomiske sanksjoner mot Latvia for å forsvare rettighetene til sine landsmenn i dette landet. Han sa at et slikt tiltak ville være ekstremt, men han tilføyde at det kunne være aktuelt dersom det ikke blir mulig å finne en politisk eller diplomatisk løsning på at rettighetene til etniske russere blir krenket. “Vi må forsvare interessene til vår landsmenn overalt i verden”, sa kilden.


2005-08-16 Kilde: Troms Folkeblad
Skal feire demokratiet

27. august feires demokratiet og sjølråderetten med brask og bram i Sørreisa - med Sørreisa Nei til EU som verter. Da inviterer Sørreisa Nei til EU både sine sympatisører og motstandere til en hyggelig aften med sang og musikk og anna underholdning. Det å være et suverent land med demokrati kan ikke vurderes for høyt. I Norge har vi vært så heldige å ha sjølråderett i 100 år, mens man andre steder i Europa og verden fremdeles kjemper for å få det til. Demokratiet må vi ta vare på og verne, og ikke glemme å sette pris på, sier Olav Flaate i Sørreisa Nei til EU. Både unge og litt eldre er invitert til kulturhuset for å underholde på jubileumsfeiringa.


2005-08-16 Kilde: russland.ru
Russland trekker seg fra grenseavtalene med Estland

13. august startet Russland prosedyren med å trekke seg formelt fra grenseavtalene med Estland. Russland og Estland hadde undertegnet avtaler om sjø- og landegrensene i Moskva 18. mai i år. 27. juni informerte Russland Estland om at man ville trekke tilbake signaturene etter at parlamentet i Estland hadde ratifisert dokumentene med politiske forbehold. Utenriksdepartementet opplyste at en part i en internasjonal avtale vanligvis trekker tilbake sin signatur hvis den har signert et dokument uten å koordinere alle aspekter fullstendig og har som konsekvens av det vedtatt å trekke seg fra forpliktelsene som en slik avtale innebærer. Russland begynte de relevante prosedyrene i kjølvannet av erklæringer som ble avgitt av Estland i forbindelse med ratifiseringen av dokumentene.


2005-08-15 Kilde: Nordlys
Styrket EU-nei i nord

Nei-overtaket i spørsmålet om norsk medlemskap i EU er fortsatt sterkt i nord viser en ny EU-måling. Og ja-siden erkjenner resignert at det ikke er stort de for tiden kan utrette. I Finnmark oppnår ja-siden bare 33 prosent blant dem som har tatt stilling til medlemskaps-spørsmålet, i Troms og Nordland får «ja» 35 prosent tilslutning. Dette er en nedgang for «ja» fra målingen i november 2004, på seks prosentpoeng i landsdelen som helhet, fra 41 til 35 prosent. Nei-siden har altså styrket seg markant i Nord-Norge de siste to og et halvt år. I januar 2003 viste målingen at ja og nei sto omtrent likt, med 52 prosent «nei» og 48 prosent «ja». Siden den gang har de som arbeider for norsk medlemskap i EU måttet se i øynene at de åpenbart ikke lykkes i nord.


2005-08-14 Av: Nils Aarsæther
Troms Nei til EU med 100-årsmarkering på Brensholmen
.
Lørdag arrangerte Troms Nei til EU festmøte på Brensholmen i forbindelse med at det 13. august var akkurat 100 år sida unionsoppløsninga blei stadfesta gjennom ei
folkeavstemning. Stevnet på Brensholmen samla vel hundre unge og eldre, med et program som spente fra lokalt barnegospelkor til konserten "Norsk på irsk" - Ragnar Olsens festspillkonsert - som avslutta stevnet. Ragnar Olsens ensemble var totalt på 10 musiker, deriblant fire irske tradisjonsmusikere.

2005-08-14 Av: Nils Aarsæther
EU-quiz på Brensholmen
Underveis i programmet blei det plass til en EU-quiz der 15 "lag" deltok med stor glød, og loddsalg med gevinster fra "Bondens marked" slo også godt an.

2005-08-14 Av: Nils Aarsæther
Guro Fjellanger hovedtaler under jubileumsarrangementet
.

Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger var hovedtaler på 100-årsmarkeringa til Nei til EU på Brensholmen lørdag. De vel 100 frammøtte lot seg inspirere av en tale der Fjellanger først og fremst framheva kvinnenes politiske innsats i 1905: I løpet av noen korte sommeruker greidde norske kvinner - som da var uten stemmerett - å
samle inn 280.000 underskrifter til støtte for Stortingets vedtak om å oppløse unionen med Sverige. Les talen her.

2005-08-14 Av: Nils Aarsæther
John Gustavsen med prolog til Nei til EUs jubileumsmarkering
Forfatteren John Gustavsen hadde skrevet en prolog der han tok et historisk utgangspunkt i sjøsamenes møte med byen: "Det var vi som kom fra fjordan kver gang høsten var på vei..." Prologen kan du lese her.

2005-08-10 Kilde: Fiskeribladet
Storkrise for Kysten inn i EU

Nettverket Kysten inn i EU, som gikk høyt opp på banen etter etableringen, står nå svekket tilbake uten generalsekretær, stor inntektssvikt og har nylig mottatt sin første utmelding. Og de som har meldt seg ut er Norske Sjømatbedrifters landsforening (NSL), ingen hvem som helst blant organisasjonene i næringa. Da Svenn A. Nilsen tok over som generalsekretær etter Geir Ove Ystmark i fjor, var håpet å bedre økonomien og ansette flere. Men 30. juni trakk Nilsen seg, og dermed var krisen et faktum. De økonomiske bidragene, som i hovedsak NHO, Oljeindustriens Landsforening og UD står for, er så langt i år om lag 600.000 kroner. I fjor hadde organisasjonen nesten 1,5 millioner kroner til disposisjon. Nei til EU har karakterisert Kysten inn i EU som et kunstig produkt i regi av NHO og Europabevegelsen.


2005-08-10 Kilde: ATL
Monsanto-majs godkänd av EU

Monsantos genmodifierade majs Mon863 har fått grönt ljus av EU-kommissionen. Godkännandet gäller användning i foder. Mon863 har orsakat kontroverser sedan ansökan om godkännande lämnades in 2003. Greenpeace hävdar att Monsantos egna foderförsök har visat att majsen kan vara skadlig vid konsumtion och den första omröstningen om godkännande fick skjutas upp sedan nya beslutsunderlag presenterats i sista minuten. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet har förklarat majsen säker, men det övertygade inte tillräckligt många länder för att den kvalificerade majoritet som krävs för godkännande skulle nås. Då hamnar ärendet på EU-kommissionens bord och de godkände som väntat majsen.


2005-08-05 Kilde: Fiskaren
EU-fiskere kan få "bunkers-støtte"

Fiskeriforeningene i Europa har lenge prøvd å få med EU på tiltak mot stigende oljepriser. Nå ser det ut som EU-kommisjonen er villig til å bruke av fondet for omstilling av fiskeriene. Resultatet kan rett og slett bli at EU gir flåten støtte for å la være å fiske! Foreningene skriver i et felles brev at «den europeiske fiskerisektoren mister pusten og føler seg fullstendig forlatt av Europa». Nå kan en mulig løsning være at fartøy kan legges ved kai i inntil tre måneder med støtte fra EU, ifølge fiskerikommissær Joe Borg.


2005-08-04 Kilde: russland.ru
Ukraina: Visumsplikten for EU-borgere opphevet

Ukrainas president Viktor Yushchenko har signert en forordning som opphever visumskravet for statsborgere av EU, Sveits og Lichtenstein. Ukraina har tidligere i år innført en midlertidig opphevelse av visumsbestemmelsene. Overgangsordningen med visumsfrie reiser gjelder til 31. august. Fra og med 1. september blir visumsplikten opphevet permanent for reiser til Ukraina med maksimalt 90 dagers opphold. Den nye ordningen med visumsfrie reiser gjelder kun for borgere av EU, Sveits og Lichtenstein, men ikke for norske statsborgere.


2005-08-03 Kilde: Nationen
Kysten inn i EU legger til kai

Nettverket Kysten inn i EU står uten generalsekretær, og opplever inntektssvikt og sin første utmelding. Hva skjer med Kysten inn i EU, organisasjonen som ble stiftet i NHOs kontorer i Oslo, men utad profilerte seg som Kyst-Norges klare stemme for EU-medlemskap, med Sp-politiker Ronald Rindestu som leder og LO-pensjonist Yngve Hågensen blant mange kyst-navn? I november i fjor overtok den kjente Nord-Norges-profilen Svenn A. Nielsen som generalsekretær. Siden da har lite skjedd. Et blikk på hjemmesiden viser at siste melding der ble lagt ut 8. januar. Da vi ringte Nielsen for kommentar, kunne han fortelle at han trakk seg fra jobben 30. juni.


2006-08-03 Kilde: NRK Nordland
Differensiert arbeidsgiveravgift tilbake

Den differensierte arbeidsgiveravgiften blir trolig gjeninnført. EU-kommisjonen åpner nå for at ordningen kan brukes i Nord-Norge. Finansminister Per Kristian Foss er fornøyd med at de norske argumentene har fått gjennomslag i EU-kommisjonen. Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift ble avviklet for ett og et halvt år siden etter påtrykk fra EU. Hvorfor EU-komminsjonen nå har snudd, vet ikke Foss, men han tror de har hørt på argumenter om hvor enkel ordningen er.


2005-07-16 Kilde: Hufvudstadsbladet
EU-länder oense om sockerreform

Den omtvistade sockerreformen kommer på måndag för första gången till jordbruksministrarnas behandling. Lantbruksrådet Matti Hannula vid jord- och skogsbruksministeriet uppskattar att ungefär hälften av EU-länderna uppfattar förslaget som åtminstone i någon mån problematiskt. Stora reformer har tidigare godkänts nästan enhälligt. Det bör man även nu sträva efter, sade Hannula. Finland accepterar dock inte EU-kommissionens förslag i dess nuvarande form. Enligt Finland är den föreslagna 39-procentiga prissänkningen alltför stor och den 60-procentiga kompensationen till jordbrukarna alltför liten. I Finland befaras ändringen ta kål på sockerproduktionen.


2005-07-06 Kilde: gårdsplassen.no
EU-motstanden øker i Finland

EU-motstanden vokser i Finland, og 46 prosent av finnene ville i dag stemt nei til medlemskap i Unionen, mens 43 prosent ville stemt ja, ifølge en ny meningsmåling. Støtten til EU har gått tilbake med ni prosent siden forrige meningsmåling i mars. Om lag 1.000 personer er intervjuet i meningsmålingen for juni.


2005-07-04 Kilde: Harstad Tidende
Troms sier nei til EU

Tre av fire tromsværinger, som har tatt et standpunkt, sier nei til medlemskap i EU. Det går fram av en undersøkelse utført av Norfakta Markedsanalyse for avisene Harstad Tidende, Bladet Tromsø og Troms Folkeblad for juni måned. 802 personer fikk dette spørsmålet: Hvis det var folkeavstemning om norsk medlemskap i EU i morgen, ville du da stemt ja eller nei, eller har du ikke gjort deg opp noen mening om dette? Resultatet ble som følger når vet ikke-gruppen er fjernet:
74,2 prosent av de som har bestemt seg sier nei
25,8 prosent sier ja
70,7 prosent av mennene sier nei
29,3 prosent sier ja
77,9 prosent av kvinnene sier nei
22,8 prosent sier ja


2005-06-29 Kilde: Harstad Tidende
Ap-flertall sier nei til EU

Juni-målingen om EU-medlemskap viser sjokktall. Ja-siden noterer bunnrekord med 36 prosents oppslutning mens nei-siden har støtte blant 51,5 prosent av befolkningen. Den europeiske motstanden mot EU-grunnloven er hovedårsaken til den voldsomme nedgangen blant EU-tilhengerne blant Ap-velgerne, melder avisen Nationen. Fra mai har ja-siden i Ap gått ned med så mye som 17 prosent, og bare 36 prosent ville nå stemt ja. Bare i Nord-Norge og i Oslo og Akershus har ja flukten ikke skjedd. Trond Giske er glad over meningsmålingen.


2005-06-02 Kilde: Framtid i Nord
Nei til EU reorganiseres

Nei til EU skal reorganiseres i Kåfjord. Det skjer i morgen på samme sted som Nei til EEC ble stiftet i 1972. Den siste lederen av Nei til EU i Kåfjord, Richard Edvardsen, håper folk fortsatt vil slutte seg opp om Nei til EU. Nei til EU har ligget nede som organisasjon i Kåfjord etter folkeavstemningen i 1994. Da var Kåfjord sterkeste Nei-kommune i Troms og den 6. sterkeste Nei-kommune i hele landet med nærmere 89 prosent nei-stemmer, sier Edvardsen. Fredag skal altså organisasjonen vekkes til liv igjen på møtet der leder av Nei til EU i Troms, Eli Berg, vil delta. Det er varslet ny søknad fra flere hold og EU-motstanderne vet at de må mobilisere. I 1994 var det over 100 medlemmer av Nei til EU i Kåfjord og vi håper på samme oppslutning nå, sier han.


2005-05-29 Kilde: EU Related News From Iceland
EU membership no priority for Icelandic social democrats

Today, a week after the Social Democratic Alliance (Samfylkingin), held its biannual general meeting, nothing has been reported in the Icelandic media concerning what was decided during the meeting on matters concerning Iceland's relationship with the European Union. Not one word! Furthermore it has proved very hard to find any documents concerning that on the internet. This all points to what actually comes as no surprise that EU membership is no priority for Icelandic social democrats, at least not at the moment. And more than that it hasn't been since before the Icelandic general elections in the spring of 2003.


2005-05-27 Kilde: Fiskeribladet
600 permittert i Danmark

Eksporten av fersk laks til Danmark går kraftig ned. Årsaka er at flere danske filetanlegg har stoppet produksjonen. Mellom 500 og 600 ansatte i industrien er permittert. Effekten av EUs straffetoll på mellom 6,8 og 24,5 prosent slår nå ut for fullt i den danske lakseindustrien som er helt avhengige av norsk råstoff. Laksen blir for dyr, produksjonen går ned og eksporten til Danmark har gått kraftig ned de siste ukene. Det er snakk om bortimot en halvvering av normalt nivå.


2005-05-27 Kilde: Landsbygdens Folk
Bråk om EU-budget hotar landsbygdsstöd

Dragkampen om EU:s långtidsbudget fortsätter. En snabb uppgörelse förefaller inte att vara i sikte. För jordbrukets del hotar nedskärningar på två fronter. Kostnaderna för Bulgariens och Rumäniens anslutning till EU kan bli dyra för jordbruket. Dessutom är det knappast möjligt att undvika strykningar i anslagen för landsbygdens utveckling. Under utrikesministermötet i söndags framgick att jordbruket sannolikt inte undgår nedskärningar. Trots protester från Polen och andra östeuropeiska länder tyder samtalen på att inbesparingar inom jordbruket inte är tabu. Anslagen till landsbygden kommer att ligga tydligt under det som kommissionen har föreslagit. Några exakta siffror har emellertid inte nämnts. Kompromissförslaget tar däremot inte ställning till den svåra frågan om finansieringen av Bulgariens och Rumäniens jordbruk. De nettobetalande länderna och nettomottagarna har inte enats om principerna för finansieringen.


200-05-27 Kilde: Warsaw Business Journal
EU budget - not the best offer for Poland, but it could be worse

The chances to close the discussion on the EU budget for the next seven years in mid June are shrinking due to increasing political pressures in Great Britain, France and Germany. The budget plan, that will be voted on during the next EU summit in June, is known as the Luxemburg compromise, and is based on premise that Great Britain will resign from the UK rebate discount in the EU budget contribution. Among the changes regarding Poland are: the introduction of a 4% GDP threshold as a maximum level of support from the Cohesion Fund, changes in the way of calculating this support and cuts in the funds for the development of the rural areas. Rzeczpospolita argues that if this budget plan is not accepted, Poland is unlikely to negotiate a better one.


2005-05-25 Kilde: Piteå-Tidningen
"Fryst EU-avgift inget hot mot norr"

Norrbottens chanser till regionalt stöd snarare ökar än minskar om Sveriges krav på fryst EU-avgift går igenom. Det menar Bosse Ringholm, regeringens EU-samordnare. Han förstår inte kritiken från norrbottniska politiker. Färre miljarder till EU ger fler miljarder till egen regionalpolitik. Upp till 14-15 miljarder kronor i ökade avgifter per år står på spel. Förhandling pågår om EU:s nya långtidsbudget för perioden 2007 - 2013. Budgeten ska klubbas vid toppmötet 16 - 17 juni, men medlemsländerna är starkt oeniga. EU-kommissionen vill öka medlemsländernas avgift från knappt en procent till 1,24 procent av respektive lands BNI (bruttonationalinkomst). I pengar motsvarar det en budget för hela perioden på 1 025 miljarder euro eller 9 410 miljarder kronor omräknat efter gällande dagskurs. Förslaget stöds av Medelhavsländerna och de nya medlemsländerna i öst. Protester Sverige, som är näst största nettobetalare till EU per person, protesterar. Genomförs förslaget skulle det öka på Sveriges avgift med 14-15 miljarder kronor årligen, varav ungefär en tredjedel kommer tillbaka i olika stöd.


2005-05-25 Klide: russland.ru
Diskriminering av russiske minoriteter i Estland og Latvia

Russlands viseutenriksminister Jurij Fedotov har talt i Praha på et møte i OSSEs økonomiske komite og skarpt kritisert situasjonen til den russisktalende befolkning i Estland og Latvia. Russland gjør oppmerksom på at i Sluttdokumentet til OSSE er det en spesiell del som inneholder krav til medlemsstatane i OSSE. De skal medvirke til de etniske minoritetenes integrering i sitt lands kultur. I Estland og Latvia har det russiske språket ingen status i det hele tatt – heller ikke i de områder hvor russisktalende utgjør hele 50 % av befolkningen. Nesten 500.000 russisktalende innbyggere i Latvia (i Estland er det 150.000) er fratatt statsborgerskap og er følgelig fratatt både sosiale og politiske rettigheter. Den russiske representanten i OSSE har erklært dette offisielt. Vil EU, Europarådet og OSSE greie å få myndighetene i Estland og Latvia til å følge europeiske og internasjonale normer? Dette er på mange måter avhengig av de ovennevnte europeiske organisasjonenes autoritet.


2005-05-24 Kilde: Fiskeribladet
Silkehansker mot EU

Den politiske ledelsen i Fiskeridepartementet vil ikke angripe EU for den svake landingskontrollen som er blitt avdekket gjennom aksjonen i Nederland. Mens EU selv bruker knallharde virkemidler mot Norge, tar Bondevik-regjeringa på seg silkehansker, og nøyer seg med å håpe at EU selv ser problemet og løser det. Fiskeri-Norge har det siste tiåret opplevd straffetoll på russetorsk, bråk om opprinnelsessertifikater og krav om ombygginger av fiskeribedrifter for hundrevis av millioner kroner, for å tilfredsstille EU-systemet. Samtidig har norske aktører hevdet at EU på langt nær er like streng mot seg selv. En stor del av kravene er kommet fra ESA, kontrollorganet som overvåker EØS-avtalen og som blant annet har stoppet den lave arbeidsgiveravgiften i Nord-Norge og Tromsø universitets utlysning av egne kvinneprofessorat, for å nevne noe. Men når norske kontroller avslører omfattende svikt i EUs landingskontroller, er ikke dette noen sak for ESA, mener politisk rådgiver i Fiskeri- og Kystdepartementet, Jorhill Andreassen.


2005-05-24 Kilde: Bergens Tidende
Rådyr norsk laks - og danskene blør

Prisen på fersk laks fortsetter å stige kraftig etter at EU innførte straffetoll for en måned siden. Den siste uka ble gjennomsnittlig eksportpris 27,96 kroner. Det er en oppgang på 1,67 kroner fra uka før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Daglig leder Lars Liabø i Kontali tror ikke den sterke prisoppgangen vil vare lenge. Han sier at danskene nå betaler en stor del av regningen for straffetollen. Siden straffetollen ble innført har lakseprisen steget mer enn 3 kroner eller 11 prosent per kilo. Den gjennomsnittlige straffetollen som er pålagt norske havbruksselskap er 16 prosent. Det betyr at norske oppdrettere har hentet inn to tredeler av straffetollen gjennom prisoppgangen. Prisen på fersk laks har ikke vært så høy på nesten fem år. Eksportert volum gikk den siste uka ned med vel 1000 tonn til 5913 tonn. I forhold til eksporten tidligere i år, er dette noe lavere enn normalt. Lars Liabø i Kontali sier at prisen på laks hos grossister og i butikkhyllene i Frankrike og i Spania er noenlunde uendret.


2005-05-24 Kilde: Fri Fagbevegelse
Svenskene taper innflytelse over arbeidsretten

Ti år etter at Sverige ble medlemmer i EU, er makten over arbeidsretten i realiteten i ferd med å flyttes til EU-domstolen i Luxemburg og Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Det sier professor i arbeidsrett Niklas Bruun ved det svenske Arbetslivsinstitutet til Arbeidsliv i Norden. Han hevder at de nasjonale partene er i ferd med å tape innflytelse over arbeidsretten. Domstolene i EU-systemet legger ofte premissene for rettspraksis. Det siste og avgjørende ord om hva som er tillatt innenfor arbeidsretten i Sverige og Finland sies stadig oftere i internasjonale domstoler. Et eksempel er det latviske byggfirmaet som ville bygge en skole i Sverige. Firmaet hadde en kollektivavtale i Latvia, men fagforbundet Byggnad mente at i Sverige skal svenske avtaler og vilkår gjelde, i henhold til EUs utstasjoneringsdirektiv. Byggnad krevde svensk kollektivavtale og blokkerte arbeidet til den bedriften. Det latviske selskapet gikk med på å betale minimumslønn etter EUs regler. Men i Sverige finnes ingen minstelønnssatser. Byggnad krevde derfor at arbeiderne skulle lønnes etter gjennomsnittslønn for Stockholms-området. Firmaet trakk seg ut i protest. De har reist saken for arbeidsdomstolen. Den latviske regjeringen har også protestert og vendt seg til EU-kommisjonen.


2005-05-20 Kilde: kyst.no
Ber oss om å vere fleksibel

Så langt er det Norge som vinn og EU som taper på straffetollen. No vil Peter Bamberg som er styreleiar i organisasjonen for dansk fiskeindustri byte ut straffetollen med minstepris, og håpar Norge kan vere med på det sidan ei slik ordning også vil gi minstepris på laks fra Chile. Dansk lakseindustri går for kvart maskin etter at EU innførte straffetoll på norsk laks, og 2000 arbeidarar er råka. På same tid oppnår norske lakseoppdrettarar den høgaste lakseprisen på fem år. Det er ein katastrofe. Alle saman har enorme problem og prisen er tårnhøg, seier Bamberger. For norsk oppdrettsnæring gjev prisauken oppdrettarane større forteneste på same tid som problema med straffetollen råkar EU og ikkje i Norge. Bamberger reknar med at til saman 10.000 av EU sine eigne borgarar i industrien no er direkte råka av straffetollen, i tillegg til at forbrukarane må betale meir for laksen. Og no ber han Norge om å fire og viser til at fiskeindustrien i EU har vore norske oppdrettarar sin beste allierte i tollsaka.


2005-05-17 Kilde: Adresseavisen
Sukker fra Afrika - ikke fra Danmark

Et spørsmål om rettferdighet på verdenbasis: Hvorfor kjøper Norge sukker fra Danmark, et land som klimatisk slett ikke egner seg for sukkerproduksjon, mens sukker fra fattige Mosambik ikke har tilgang til norske markeder? Svar: Verdens fattige bønder stenges ute fra Norge på grunn av oversubsidiert produksjon i EU. Danske sukkerprodusenter trenger 60 prosent produksjonsstøtte fra EU for å overleve, og prisene på sukker i EU er kunstig høye for å sikre en stabil produksjon. Overskuddet av denne produksjonen dumpes til spottpris på det internasjonale markedet - deriblant i Norge - fordi danskene knapt trenger å tjene penger på overproduksjonen. Mosambik klarer ikke å konkurrere med så store subsidier og praksisen med dumping av overproduksjon. På toppen av dette kommer det at Norge ikke har noe som helst toll på sukker overfor noe land. Dermed gjenstår lite av den spesialbehandlingen de fattige landene er lovet av norske myndigheter.


2005-05-10 Kilde: Trønder-Avisa
Russland og EU enige om samarbeid

Russland og EU inngikk tirsdag en rammeavtale om samarbeid på fire viktige politiske områder. Avtalen skulle etter planen godkjennes på et toppmøte i Kreml senere samme dag. I en erklæring tirsdag formiddag het det at partene er enige om «et veikart for de felles rom». Disse «rommene» er økonomisk politikk, frihet, sikkerhet og rettferdighet for den enkelte, nasjonal sikkerhet samt forskning, undervisning og kultur. Erklæringen ble sendt ut rett før Russlands president Vladimir Putin tok imot EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso og Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker. Luxembourg har for tiden formannskapet i EU.


2005-05-05 Kilde: RIA Novosti
Russia does not hope to sign a visa simplification agreement with EU

The signing of an agreement on the simplification of a visa regime with the EU at the May 10 summit is improbable, said deputy foreign minister of Russia. We should not expect to sign the agreement at the summit, Vladimir Chizhov said. And we did not set this goal. Moscow has individual visa simplification agreements with its closest EU partners - Germany, France and Italy. But they cover only a narrow group of persons - politicians, scientists, athletes and students.


2005-05-03 Kilde: Fiskeribladet
Ta fisken tilbake

Svein Ludvigsen har gjort staten til et redskap for pengefolkets forsøk på å overta vår felles rikdom: fisken i havet. Det hevdet Svein Johansen da han holdt hovedtalen under årets 1. mai-arrangement i Tromsø. Fagbevegelsen i Tromsø har spilt en viktig rolle i arbeidet med å finansiere den rettsaka som ”Åpen Fiskerialmenning” har anlagt mot Staten, og som starter i Oslo om ei uke. Takket være et lokalt initiativ fra Bjørn Willumsen, hovedtillitsvalgt i Tromsø kommune, har Fagforbundet lokalt og sentralt gitt 500.000 til rettsaka som Svein Johansen og co. er inntilt på å kjøre like til menneskerettsdomstolen i Strasbourg – om pengene varer.


2005-05-03 Kilde: russland.ru
Litauen vil innføre strengere visumregler for statsborgere fra Russland

Litauen har planer om å innføre strengere innreisebestemmelser for russere og statsborgere fra øvrige SIS-land. Det skal bli vanskeligere å få visum til den tidligere Sovjet-republikken. Litauens utenriksdepartement påstår at de planlagte tiltak er i samsvar med strenge EU-regler. De store EU-landene Tyskland, Frankrike og Italia forhandler med Russland om å gjøre det enklere å få innreisetillatelse. På toppmøtet mellom Russland og EU står temaet ”visumsfrie reiser” på agendaen.


2005-04-30 Kilde: Harstad Tidende
Saksøker Seaworks

Med LO i ryggen, går fem tidligere ansatte på Mathiassen Mek. til søksmål mot Seaworks. LOs juridiske avdeling hevder Seaworks brøt den såkalte fortrinnsretten i arbeidsmiljøloven da de hentet inn polsk arbeidskraft i vinter, like etter at konkursen på Mathiassen Mek. var et faktum. De tidligere ansatte på Mathiassen Mek. hadde fortrinnsrett på det arbeidet som det polske firmaet ble satt til å gjøre, hevder advokat Elisabeth Grannes i LO. Advokat Oddmund Enoksen, som representerer og uttaler seg på vegne av Seaworks og Geir-Tore Hokland i denne saken, hevder de ikke har brutt fortrinnsretten.


2005-04-29 Kilde: Landsbygdens folk
EU-kommissionen omprövar LFA-kriterier

De flesta EU-länder är missnöjda med kriterierna för LFA-områden i den nya förordningen om landsbygdsutveckling. Det framgick av den diskussion som EU:s jordbruksministrar förde på tisdagen. EU-kommissionen vill nu ompröva förslaget till kriterier. Den europeiska revisionsrätten klandrar sedan länge kriterierna för hur stöden till de så kallade mindre gynnade områdena fördelas i EU. Revisionsrätten konstaterar att kriterierna härstammar från 1970-talet och är föråldrade. Dessutom definieras mottagarområdena på olika sätt av de enskilda medlemsstaterna. Det förslag till nya kriterier för LFA-områden som kommissionen har utarbetat faller emellertid inte medlemsländerna i smaken. Alltför många områden som nu är berättigade till stöden, skulle förlora det. Generellt anses det inte acceptabelt att länder med sämre klimat ska falla ur systemet med den planerade översynen.


2005-04-29 Kilde: Adresseavisen
Flertall mot EU på ny måling

Et flertall på 44,5 prosent sier at de ville ha stemt nei til norsk medlemskap i EU dersom det hadde vært valg i dag. 42,5 prosent ville stemt ja, mens 12,9 prosent ikke vet hva de ville ha stemt. Det viser en EU-måling som Sentio har laget for Klassekampen, Dagen og Nationen. Målingen viser flertall mot EU i samtlige landsdeler med unntak av Oslo og Akershus. I Nord-Norge sier 38 prosent ja og 46 prosent nei, mens 38 prosent sier ja og 54 prosent nei i Midt-Norge. På Vestlandet sier 40 prosent ja til EU og 45 prosent nei. 33 prosent av de spurte på Sørlandet sier ja, mens 51 prosent sier nei til EU. 42 prosent av østlendingene sier ja til EU og 43 prosent nei. I Oslo og Akershus sier 55 prosent ja til EU, mens 37 prosent sier nei. Ifølge målingen er kvinner mer skeptisk til norsk EU-medlemskap enn menn. 45 prosent av kvinnene er EU-motstandere, mens 44 prosent av mennene er det. Et flertall på 51 prosent blant de spurte under 30 år sier nei til EU, mens 38 prosent sier ja. Aprilmålingen er den andre på rad som gir flertall mot norsk EU-medlemskap.


2005-04-29 Kilde: Fiskaren
Glem EU og sats heller på Øst-Asia

Nuddelkongen Mr. Lee oppfordrer lakseoppdretterne til å glemme EU. Innen to timers flyradius fra Seoul i Sør-Korea lever to tredeler av verdens befolkning. De elsker sjømat. Og markedet er betalingsdyktig. Slutt å mase om EU. De vil ikke ha norsk laks. Glem EU. Det er en kamp mot vindmøller. Norge har sagt nei til medlemskap i Unionen to ganger. Hvorfor da slite med å forsøke å lure seg inn bakdøra? Dere virker nesten tvangsmessig opptatt av EU. Dere bruker millioner av kroner og massevis av energi. Jeg anbefaler dere i stedet å bruke 10 prosent av denne energien på Øst-Asia. Det vil dere få mye mer igjen for, sier Chul Ho Lee. Han har forsøkt å fortelle norsk fiskerinæring dette i fem år. Men han føler at ingen vil lytte på det øret. Nordmennene ignorerer Østen og de virkelige mulighetene.


2005-04-27 Kilde: Nationen
EU vil forby salg av tjære

EU-kommisjonen jobber med et direktiv som i praksis vil forby tretjære. Eksperter frykter at uerstattelige kulturminner som stavkirker og båter vil gå tapt. Den gamle teknikken med å behandle treverk med tjære brukes fortsatt for å ta vare på trebåter, stavkirker og andre fredede bygninger. Men etter september 2006 kan omsetning av tjære bli omfattet av EUs nye biociddirektiv. Det innebærer at det kan bli vanskelig å få tak i tjære fordi helse- og miljøeffektene ved stoffet må dokumenteres i detalj. Det kommende direktivet forbyr ikke produksjon, men kommersiell omsetning, sier Terje Nypan, seniorrådgiver hos Riksantikvaren. Ifølge prosjektleder Christian Dons ved Statens Forurensingstilsyn har foreløpig ingen produsenter av tretjære søkt om godkjenning. Flere eksperter mener det er en håpløs oppgave å lage en søknad på tretjære fordi den kjemiske sammensetningen varerier fra brenning til brenning.


2005-04-26 Kilde: Harstad Tidende
Avspist med mat utgått på dato

Polakkene på Seaworks måtte bruke gardiner som laken og fikk mat utgått på dato. Nå må de kanskje reise hjem uten lønn. Klokken 13 mandag sa nemlig det polske selskapet Southern Marine Poland opp kontrakten med Seaworks i Harstad. I løpet av kort tid pakker de omlag 30 polske arbeiderne verktøyskrinene og reiser hjem. Polakkene, opptil 60, har jobbet om bord i et landgangsfartøy som tilhører Seaworks. Jeg har gitt Geir-Tore Hokland skriftlig beskjed om at kontrakten er kansellert og at arbeiderne reiser hjem straks, sier managing director i Southern Marine, Zbigniew Stefan Toporowicz i Polen. Direktøren vil også informere politiet i Harstad om en oppskakende episode med styreleder Geir-Tore Hokland. Dette er årsakene til at forholdet mellom Seaworks og polakkene har skåret seg fullstendig. (Se også nyhet 10. januar i år.)


2005-04-25 Kilde: gårdsplassen.no
Mindre gunstige områder ut av EUs landbrukspolitikk?

I følge et internt dokument som sirkulerer i EU-kommisjonen, er det nå fremmet forslag om at støtten til mindre gunstike områder (LFA-støtte) skal fjernes. Til tross for at EU har felles landbrukspolitikk, har det vært gitt flere åpninger å differensiere støttenivået mellom områder innenfor EU. Mest kjent i Norge er de såkalte ”minst gunstige områdene” (Less favoured areas (LFA)) som var et hett tema i forrige medlemskapsdiskusjon. Finnene har utnyttet dette i stor grad og ordningen har vært – og er – en viktig forutsetning for å sikre tilleggsstøtte til dagens finsk landbruk. I følge et såkalt ”non paper” som sirkulerer i EU kommisjonen, er det nå fremmet forslag om å fjerne LFA-ordningen i EUs landbrukspolitikk. Dette vil i så fall medføre en ekstra utfordring ved en eventuell framtidig norsk EU søknad med tanke på å sikre norsk råvareproduksjon for kjøttindustrien.


2005-04-21 Kilde: russland.ru
EU-Kommisjonspresidenten møter Putin

Russlands President Vladimir Putin møter i dag Jose Manuel Barroso, presidenten av den Europeiske Kommisjonen som oppholder seg i Moskva for en dag. Dette er Barrosos første reise til Russland som Kommisjonspresident. Ifølge EU-Kommisjonens pressetjeneste skal Barroso diskutere forberedelsene til toppmøte mellom Russland og EU som skal gjennomføres i Moskva den 10. mai. Dessuten skal skissen for veikartet for de fire felles områdene mellom EU og Russland behandles – økonomi, frihet, sikkerhet og rettferdighet; ekstern sikkerhet; forskning og kultur.


2005-04-20 Kilde: Troms Folkeblad
Nei til EU på Buktamoen

Nei til EU er på barrikadene igjen. Lørdag 30. april inviterer man til diskusjon om EUs nye grunnlov. Tema for dagen er EUs nye grunnlov. I midtfylket finnes det to oppegående foreninger. Det er Lenvik Nei til EU, ledet av Ole Henriksen. Videre Sørreisa Nei til EU, med Olav Flaate i front. Totalt har organisasjonen drøyt 400 medlemmer i midtfylket. Det håpes på et solid oppmøte, og EU-tilhengere er også velkomne: Vi inviterte så vel Europabevegelsen som Kysten inn i EU, men ingen ville stille opp, opplyser fylkessekretær i Nei til EU, Gerd H. Kristiansen.


2005-04-13 Kilde: Fiskeribladet
Savner nordnorsk Russland-strategi

Straffetoll på norsk laks til EU trenger ikke bli en like stor belastning for nordnorske oppdrettere som for resten av landet. Men det betinger en landsdelsstrategi på hvordan en best kan utnytte de store mulighetene som ligger i nærheten til de enorme markedene i Russland, Kina og Japan. Det er administrerende direktør Svein Ruud i Troika Seafood i Kirkenes som sier dette. Han kjenner det sterkt økende russiske fiskemarkedet bedre enn de fleste – et marked som bør gi nordnorske aktører store fortrinn dersom en trykker på de rette knappene. Og uansett hvordan en snur og vender på kartet kommer en ikke bort fra at Nord-Norge også ligger nærmest store markeder som Kina og Japan – markeder med enorme muligheter. To-tre timers kortere flytid fra enten Evenes eller Lakselv til Østen burde være meget interessant i ei tid hvor drivstoffutgiftene er høyere enn på meget lenge og betyr mye kostnadsmessig.


2005-04-13 Kilde: Fiskeribladet
Garanti for nei til EU

Jeg kan aldri si ja til EU så lenge de fortsetter å kaste død fisk på havet. Det var stemningen på fylkesårsmøtet i Sogn og Fjordane før helga. Fiskerne i sør sitter i et håpløst skjebnefellesskap med ei fiskeriforvaltning som de mener er fullstendig handlingslammet. De ulike landene i EU har ulike interesser, og resultatet er at ingenting blir gjort. Nå har hele systemet spilt fallitt. Det er rett og slett så skremmende det havforskerne nå legger fram, at norske myndigheter snart må vurdere å innføre ei møllposeordning for de norske båtene som er avhengig av disse fiskeriene, mener Nils Myklebust i Sogn og Fjordane Fiskarlag.


2005-04-12 Av: Tore Ruud
Medlemsmøte i Harstad Nei til EU
.
Mandag kveld holdt Harstad Nei til EU medlemsmøte på Grand. Vel 20 medlemmer av Nei til EU og Ungdom mot EU hadde møtt fram. Fylkesleder Eli Berg innledet om EU som solidaritetsprosjekt. Etter
innledningen ble det spørsmålsrunde med en lang rekke spørsmål og kommentarer. Et godt og informativt møte!

2005-04-12 Kilde: Brønnøysunds Avis
Åpner kontor i Brüssel

Fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark har etablert et felles europakontor for Nord-Norge i Brüssel. Europakontoret skal være et serviceorgan for Nord-Norge og bidra til at nordnorske kompetanse- og forskningsmiljø og næringsliv bedre skal kunne utnytte mulighetene som EU og EØS-avtalen gir. Kontoret skal fremme regionens markedsmessige fortrinn, styrke regionens nettverk i Brussel og sammen med fylkeskommunene i nord utvikle samarbeidet mellom regionens ulike aktører, heter det i en pressemelding. I forbindelse med åpningen vil europakontoret arrangere to seminarer som tar for seg noen av de politiske og økonomiske utfordringene og mulighetene i Nord-Norge, og hvordan et felles Nord-Norgekontor i Brussel kan bidra til utvikling av regionen hjemme.


2005-04-11 Kilde: Nordlys
Kraftig EU-advarsel

Marit Arnstad mener Norge må gå i en tettere dialog med Russland i olje- og gasspolitikken i nordområdene. Hun sammenligner EU med en raner. Å alliere seg med EU i utformingen av olje- og gasspolitikken i nordområdene, er som om jeg skulle be en raner om å passe på Munch-maleriene mine. I denne saken har Norge mye mer felles interesser med Russland enn med EU, sa tidligere olje- og energiministeren Marit Arnstad på Tromsø Nei til EUs 100-års konferanse i Tromsø lørdag. EUs holdning er: La oss få naturressursene deres billigst mulig. Helst gratis. Og så fort som mulig, sa stortingsrepresentant Marit Arnstad.


2005-04-10 Av: Tore Ruud
Vellykket Nei til EU-konferanse i Tromsø
.
Fedag kveld og lørdag arrangerte Tromsø Nei til EU en viktig konferanse som tok for seg betydningen av nasjonal råderett over naturressursene for demokrati, økonomisk utvikling og fordeling av rikdom. Konferansen inngikk i Nei til EUs
feiring av 100 år uten union. Konferansen var vellykket med god presseomtale i etterkant, se neste sak.

2005-03-29 Av: Tore Ruud
Sukkerstrid Estland - EU

Estland risikerer inntil 50 millioner euro i bøter fordi de ikke klarte å kvitte seg med 90 000 tonn sukker før tiltredelsen i mai 2004. Dette ”sukker-fjellet” mener EU er et resultat av spekulasjoner som Estland burde ha forhindret. Det estiske markedet ble oversvømt av sukker i tiden før Estland ble EU-medlem, og sukkerforhandlere håpet på å nyte godt av høye EU-priser på sukker. Prisen på sukker var lav i Estland før landet ble medlem av EU. Estland mener at mengden av ”spekulasjons-sukker” ikke er mer enn på ca 28.000 tonn. Resten (ca 60 000 tonn) ble kjøpt opp av husholdningene i Estland. Sukkeret brukes til å lage syltetøy, noe som omtales som en av estlendernes favoritthobbyer. Dersom bøtene skulle bli så høye som antydet overfor, vil det utgjøre tilsvarende 2% av brutto nasjonalprodukt i Estland.


2005-03-23 Kilde: Fiskeribladet
Sildeavtalen blokkert

Avtalen mellom Norge og EU om fiske av nvg-sild blir fortsatt blokkert i Brussel. Danmark og Storbritannia klarer ikke å få overtalt irer, svensker og nederlendere om den nye avtalen tross alt er det beste for Unionen. Møtene i EU-kommisjonen i forrige uke peker mot at avtalen ikke vil bli godkjent. Vi hadde håpet på en positiv avklaring på torsdag eller fredag. Nå må vi innse at det kan ta lengre tid før EU kommer på gli, og det skjer neppe noe før til høsten, sier Petter Meier i Fiskeridepartementet; medlem i den norske delegasjonen som for 14 dager siden forhandlet frem en bilateral avtale mellom Norge og EU om fisket av nvg-sild.


2005-03-23 Kilde: Fiskaren
Vil ha mer norsk fisk til Asia

Norske myndigheter er nærmest fraværende i sterkt voksende markeder i Sørøst-Asia. Hongkong og Pearl River-deltaet i sørlige Kina er større enn EU, men det offisielle Norge er ikke tilstede, sier fiskeriutsending Arne Hjeltnes. Men UD lover ingen bedring. Sørøst-Asia handler om et marked med stort potensial for norsk sjømat, men i stedet for å øke tilstedeværelsen, går Norge i motsatt retning. Generalkonsultatet i Hongkong ble lagt ned i 2003, noe Arne Hjeltnes mener var en gedigen feilvurdering. Han jobber selv i det statlige Eksportutvalget for fisk og gjør alene en betydelig innsats for å fremme norsk laks og annen norsk sjømat i øst.


2005-03-18 Kilde: EU Related News From Iceland
Gallup poll: All quiet on the Icelandic front

According to a new poll in Iceland by Gallup there is still a "status quo" in the attitute of Icelanders towards the idea of joining the European Union. Some 45% are in favour of membership of the Union while 34% are against. 21% are uncertain. This is like it has been since 2003, a kind of a 50/50 situation with each side either in majority or minority by few percents. However, before 2003 those in favour of EU membership were usually in majority and even in some cases with 2/3 of the people.


2005-03-04 Kilde: Hufvudstadsbladet
EU hotar ta över små ambassader

EU-länderna förbereder en gemensam utrikestjänst. I förlängningen kan det innebära att unionen tar över en del av de nationella ambassadernas uppgifter ute i världen. Tjänsten är tänkt som ett stöd för den nya utrikesministern, EU:s nuvarande utrikespolitiske representant Javier Solana. Men först efter att den nya europeiska grundlagen har trätt i kraft. Arbetet inleddes redan i höstas och nu tar det ytterligare ett steg framåt. Solana har tillsammans med kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso skrivit ett papper som ligger som grund för den fortsatta diskussionen.


2005-03-04 Kilde: Fiskeribladet
LEDER: Riktig bruk av sjølråderetten

Takket være at Norge fortsatt har full rådighet over fiskeressursene i egne farvann, kunne norske myndigheter søndag komme med et nytt, viktig og riktig utspill i striden om nvg-silda. Da ble den norske andelen av kvoten på sild økt fra 57 til 65 prosent. Det gir Norge en kvote på 578.000 tonn i år og en verdiøkning på rundt 500 millioner kroner. Det er likevel ikke det viktigste. Hovedformålet med dette er å få Norges andel av kvoten opp på et nivå som i større grad samsvarer med det internasjonalt anerkjente prinsippet som sonetilhørighet. Her er 65 prosent fortsatt et svært forsiktig norsk anslag over hva vi sjøl bør ha.


2005-03-02 Kilde: Fiskeribladet
Holder øye med EU

EU-utvalget til Fiskarlaget og salgslagene møtes på nytt i mars. Og Reidar Nilsen avviser at arbeidet går på tomgang. Det er naturligvis betryggende at alle tenkelige regjeringskonstellasjoner har et manifest om ikke å røre EU-saken. Men det betyr ikke at vi ikke forbereder oss. Meningsmålingene viser at folkeoppfatningen endrer seg, og da kan det fort bli forhandlinger uansett hva fiskerne måtte mene. Derfor arbeider vi jevnt og trutt med å få fram hva vi mener bør vektlegges i en eventuell framtidig forhandlingssituasjon, forteller Fiskarlags-formannen.


2005-03-02 Kilde: russland.ru
Enklere visumregler mellom Russland og EU-landene Tyskland, Frankrike og Italia

Russland utenriksminister Sergej Lavrov mener at avtalen mellom Russland og Tyskland, Frankrike og Italia om forenklinger i forbindelse med visumsutstedelser kan ligge til grunn for en avtale mellom Russland og hele EU. Dette understrekte utriksministeren på en pressekonferanse i Luxemburg. Ministeren bemerket at inngåelsen av slike avtaler kan være en første skritt i prosessen til å innføre visumsfrie reiser mellom Russland og EU-landene.


2005-03-02 Kilde: NRK Møre og Romsdal
Vil stoppe garnfiske

Fiskeriminister Svein Ludvigsen er rystet over det han mener er et ukontrollert og uforsvarlig fiske med garn som spanske fiskere driver i Nord-Atlanteren. Det kom fram i Stortingets spørretime i dag hvor Ludvigsen svarte på spørsmål fra stortingsrepresentant Modulf Aukan. Ludvigsen sier Norge nå har inngått et samarbeid med EU for å få stoppet denne praksisen.


2005-02-25 Kilde: Nordlys
KOMMENTAR: Godt nytt

Den gode ordningen med ulik arbeidsgiveravgift kan bli innført igjen fra 1. januar 2007. Det melder kommunalminister Erna Solberg (H) etter samtaler med EU-kommissær Neelie Kroes denne uken. Dette er en uvanlig hyggelig nyhet, men vi velger å vente med champagnen til det foreligger en endelig avklaring. EU er i ferd med å gjennomgå egne regler for statlig stimulans av regionene. Fra og med 2007 skal et nytt regelverk være på plass. I den forbindelse har Norge reklamert for differensiert arbeidsgiveravgift som et godt virkemiddel. Vi er naturligvis hjertens enig; vi snakker faktisk om verdens suverens beste ordning.


2005-02-24 Kilde: Bergens Tidende
Fiskeutkastet i Nordsjøen er milliardsløsing sett i system.

Fiskebåtredernes Forbund rekna for få år sidan ut at det vert kasta fisk for tre milliardar kroner rett på havet i på grunn av EU sitt utkastpåbod. Kvar tredje torsk og to av tre hyser som vert dregen om bord vert kasta ut igjen, fordi fisken er for liten eller fordi fiskarane ikkje har kvote. EU krev at all fisk under tillatne minstemål skal kastast på sjøen. Det same skal skje dersom eit fiskefarty fangar fisk det ikkje har kvote på. Dette er stikk motsett av dei norske reglane, som forbyr utkast. Fisken som vert kasta ut har små sjansar til å overleve. Men den utkasta fisken vert likevel ikkje rekna med i den samla fiskekvoten styresmaktene har tillate. Det verkelege uttaket av fisk i Nordsjøen vert difor langt større enn dei offisielle kvotane.


2005-02-24 Kilde: Bergens Tidende
Fiskeriverstingen EU

EU er verstingen i fiskerinæringa i verda, med ein fiskeflåte som først tømde eigne farvatn før den no er på plyndringstokt på alle verdas hav. I boka «The end of the line» som kom ut i fjor kjem miljøjournalist Charles Glover i britisk Daily Telegraph med eit beiskt åtak på heile fiskeripolitikken i EU. Den verste fiskeripolitikken i verda, meiner Glover og summere kritikken opp i åtte punkt:
- Piratfiske. To tredjedelar av dei viktigaste fiskeartane i EU-farvatn er fiska ned under sikre biologiske grenser, det vil seie at bestanden er så låg at den kan ha vanskar med å bygge seg opp igjen. Torskestammen i Nordsjøen kan allereie vere øydelagd.
- Ulovleg fiske. For einskilde fiskesortar utgjer det ulovlege fisket over halvparten av fangstane. Kontrollen med fisket er for dårleg.
- Når reglane for korleis og kor mykje det skal fiskast vert brotne er straffereaksjonane for milde.
- EU har påbod om at fisk under minstemål skal kastast ut. Det same gjeld om fiskarane får fisk som dei ikkje har love å fiske. Fisken som vert kasta ut har små sjansar til å klare seg.
- Kommersielt fiske går ut over fritidsfiske, verdifullt naturmiljø på havbotnen som for eksempel korallrev, og sjøfugl.
- Jakta på arbeid og inntekt til ein overdimensjonert fiskeflåte gjer at EU-fiskarar mellom anna driv uforsvarleg fiske etter truga artar som tunfisk i Atlanteren og det Indiske hav.
- EU subsidierer fiskeflåten, mellom anna ved å kjøpe EU-fiskarane rett til å fiske i fjerne farvatn.
- Fleirtalet av fiskeflåten som driv såkalla piratfiske - uregulert eller ulovleg fiske - høyrer heime i EU, men er registret under såkalla bekvemmelighetsflagg.


2005-02-15 Kilde: NRK Nordland
EU er ikke løsningen

Laksenæringen i Norge kan møte problemer overfor nye markeder dersom Norge blir medlem av EU. Det mener lederen i Nordland nei til EU, Inga Kvalbukt. Hun reagerer på at enkelte i laksenæringen mener problemene ville vært unngått hvis Norge var medlem av EU. Eksporten til Russland ville blitt hindret av høye tollbarrierer, og det er et viktig marked, selv om vi eksporterer mye mer til EU i dag, sier hun. Det er en veldig stor eksport til EU-markedet. Kanskje er eksporten til EU stor nok - det er viktigere nå å se oss om etter nye markeder. Det interessante med Russland, er jo at det mindre konkurranse, og at vi kan oppnå en bedre pris, sier hun.


2005-02-11 Kilde: russland.ru
Russisk-norsk finansministermøte i Moskva

På et møte i Moskva drøftet finansministrene Aleksej Kudrin og Per-Christian Foss spørsmål angående økonomi, samhandel og Russlands WTO-medlemskap, opplyser det russiske departementet i en pressemelding. Dette er det første besøket av en norsk finansminister i Moskva i russisk-sovjetisk historie. Pressemeldingen informerer om at Foss var mest interessert i konstruksjonen og bruken av det russiske stabilitetsfondet, skatteforvaltningen og forbedringer av investeringsklimaet.


2005-02-11 Kilde: Hegnar Online
Pan Fish får god lønnsomhet

Pan Fish-sjefen mener EU-tiltak sikrer god lønnsomhet. Konsernsjef Atle Eide i Pan Fish sier at EU-tiltakene mot norsk laks gjør at selskapet blir lønnsomt. De høye garanterte minsteprisene til EU-markedet gjør at vi nå får lønnsomhet i Pan Fish. Jeg synes den avtalen vi nå har fått med EU er god, og langt bedre enn straffetoll. Den er god fordi den rammer alle aktørene utenfor EU likt, mens straffetoll bare vil ramme Norge. Avtalen har styrket vår konkurransekraft, sier Eide. Pan-aksjen stiger 7,7 prosent til 1,83 kroner.


2005-02-11 Kilde: Dagens Næringsliv
EU-tiltak gir milliardfortjeneste

Laksenæringen vil trolig mer enn doble sin fortjeneste på salget til EU etter at unionen iverksatte beskyttelsestiltak mot norsk laks. Den høye minsteprisen på laks til EU gjør at den norske laksenæringen trolig vil mer enn doble sin fotjeneste på salget til EU, fra 700 millioner kroner ifjor til over 1,5 milliarder kroner i år. Det viser beregninger fra landets fremste lakseanalytiker, Lars Liabø i Kontali. Lavere salg til EU på grunn av beskyttelsestiltakene vil mer enn oppveies av langt høyere priser, mener han. På kort sikt er det rent økonomisk en fordel for næringen med en høy minstepris, i alle fall når dette kombineres med importrestriksjoner for alle land utenfor EU, sier Liabø.


2005-02-05 Kilde: Adresseavisen
Chile protesterer mot EUs laksetiltak

Også Chile protesterer mot EU-kommisjonens beskyttelsestiltak mot import av oppdrettslaks, og truer med å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon, WTO. Beskyttelsestiltakene som EU-kommisjonen vedtok fredag rammer importen fra Norge, Færøyene og Chile. Det chilenske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at de sterkt beklager EU-kommisjonens vedtak. De nye restriksjonene er i strid med WTOs regler for fri verdenshandel, heter det. Chile er en av verdens ledende produsenter av oppdrettslaks, og eksporterer hvert år laks for 1,3 milliarder dollar, over 8 milliarder kroner. Det meste går til det nordamerikanske markedet. EU har tidligere begrenset lakseimporten fra Chile til 3 prosent av det totale EU-markedet.


2005-02-04 Kilde: kyst.no
EU vedtar safeguards

EU-kommisjonene har besluttet å innføre minstepris på import av fersk laks fra Norge. Ordningen skal gjelde fra førstkommende mandag. Tiltakene skal ifølge EU sikre like konkurransevilkår for oppdrettere i Europa. Minsteprisen blir på 2,70 euro (22,30 kroner) per kilo i startfasen. Senere er det meningen at prisen skal heves til 2,85 euro (23,50 kroner) fra 15. april. I tillegg innføres det en importkvote. Mye tyder på at ett, trolig Danmark, eller flere av EUs medlemsland vil anke vedtaket i EU-kommisjonen inn for EUs ministerråd. Norge håper at en behandling av saken i rådet vil gi et annet utfall enn i kommisjonen. Hvis ikke det skjer, truer Norge med å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).


2005-02-03 Kilde: barentsobserver.com
Northern counties present report on Norwegian North policies

The three northernmost counties of Nordland, Troms and Finnmark this morning presented the report "For Nord!" (Towards the North!), elaborated in order to show regional perspectives in Norwegian north policies. The county report comes just weeks before the Norwegian Foreign Ministry presents its new north policy document to parliament, and must be seen as an effort to raise proposals and regional priorities. The purpose of the document is to show the possibilities in the North and the need for new strategies towards the region, says Geir Knutson, head of Nordland County. "For Nord!" comes up with a number of concrete proposals on how to freshen up Norwegian north policies. The report deals with the Barents Cooperation, defence policy, oil and gas, seafood, resource management and indigenous peoples.


2005-02-03 Kilde: NRK Nordland
Laksekonflikten tilspisses

Norge skjerper tonen overfor EU i den vanskelige laksesaken. Vi er i vår fulle rett til å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Han ga klar beskjed til EUs formannskap torsdag om at Norge mener de beskyttelsestiltakene som EU-kommisjonen ventes å vedta mot import av norsk laks fredag, er i strid med WTOs regelverk. Norge og EU har generelt et så godt og vennskapelig samarbeid at vi burde prøve å løse konflikter direkte uten å bringe inn WTO, men hvis ikke det går så har vi tross alt WTO for å kunne ta opp slike spørsmål, sa Bondevik til norsk presse etter møtet med statsminister Jean-Claude Juncker i Luxembourg som har formannskapet i EU dette halvåret.


2005-02-03 Kilde: Bergens Tidende
Straffetiltak kan bli gåvepakke

EUs straffetiltak mot norsk oppdrettsnæring kan bli ein gåvepakke for norsk filetindustri. Etter det Bergens Tidende har grunn til å tru er det fleirtal i EU-kommisjonen for å innføre minstepris på norsk laks frå 6. februar, for å verne oppdrettarane i Skottland og Irland mot konkurranse. EUs fiskeindustri - som sysselset tusenvis av menneske med å foredle norsk laks - er i harnisk. Minsteprisordninga er laga slik at heile EU-industrien kan bli utkonkurrert, mellom anna av filetindustrien i Noreg. Det ein straffar er europeisk foredlingsindustri og så forgyller ein norsk foredlingsindustri. Den kan jo gå syngjande opp til banken med denne her avtalen, seier styreleiar Peter Bamberger i Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening.


2005-02-02 Kilde: NRK Nordland
EU-skepsis i nordnorsk næringsliv

Næringslivet i Nordland tror ikke at EU vil gi bedre rammevilkår enn det Stortinget gjør. Det viser en undersøkelse kunnskapshuset Deloitte & Touch har gjennomført. Kun 37 prosent av de spurte i Nordland er positive til at EU skal fastsette rammene for næringslivet. Det er i de fylkene der primærnæringene er størst, at skepsisen til EU er størst.


2005-02-02 Kilde: Bergensavisen
Efta-domstolen tar finnmarkstillegget

Eftas overvåkingsorgan, Esa, mener norske myndigheter bryter sosialtjenestebestemmelsene EØS-avtalen ved ikke å gi tillegget til utlendinger fra andre EU-land som jobber i tiltakssonen og har barna i hjemlandet. Etter flere års ordveksling, bestemte Esa seg onsdag for å ta saken inn for Efta-domstolen. Saken startet i 1999 da en finsk kvinne som jobbet Finnmark og hadde barna sine i hjemlandet klagde på at hun ikke fikk utbetalt det samme tillegget som sine norske kollegaer. Esa påla Norge å utbale finnmarkstillegget til henne og alle andre EU-innbyggere som jobber i tiltakssonen og har ungene sine i hjemlandet. Det har barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) avvist på det sterkeste. Hvis vi skulle bli nødt til å utbetale denne støtten til personer som bor utenfor tiltakssonen, vil det i seg selv undergrave hele ordningen slik den er tenkt fra vår side, har Dåvøy sagt til NRK tidligere.


2005-02-02 Kilde: Nordlys
JAn Henry blir EU-ambassadør

Jan Henry T. Olsen blir ambassadør for Nord-Norge i Brüssel. I slutten av april flytter han inn i Nord-Norges nye felles kontor i den belgiske hovedstaden. De tre nordnorske fylkene åpner i slutten av april et felles kontor, og utvider dermed Nordland fylkeskommunes eksisterende kontor i EU-hovedstaden. Europakontor Nord-Norge i Brussel blir en tomannsoperasjon. Anne Berg er allerede på plass for Nordland. Nå er tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen ansatt som den andre ambassadøren for landsdelen. Det er 11 år siden Jan Henry T. Olsen som fiskeriminister hadde en nøkkelrolle i de norske forhandlingene i Brüssel. Nå vender han tilbake.


2005-02-01 Kilde: Sunnmørsposten
Dokumenterer sjokkerande garnfiske

Ein forskingsrapport dokumenterer eit ukontrollert garnfiske med sterkt kritikkverdige metodar i Nord-Atlanteren. Det norske fiskeridirektoratet og norske forskarar er rysta over funna. Fisket som har vore i fokus vert drive av spanske fiskarar, og det meste av fisken vert landa i Spania. Men fartøya er som regel registrerte i andre EU land, slik som Tyskland og Storbritannia. Fisket foregår med garn i både internasjonalt område og i EU-sona frå Tampen og sørover langs kanten på kontinentalsokkelen. Rapporten fortel om sviktande regelverk og sviktande kontroll , men og om ei ressursøydande utøving av fisket. Båtane har opptil 250 kilometer med garn kvar. Garnlenkene står på djupner ned til 1.200 meter i 5-10 døgn. Det kan gå enno lenger før garna vert røkta. Dermed rotnar fisken. Vi reknar med at minst 60 prosent av fisken som vert dradd ut av desse garna er ueigna som mat, og vert hivd på sjøen att.


2005-01-31 Kilde: Fiskeribladet
Vil ha døgnåpen grense

FHL og eksportselskapet Troika Seafood ønsker utvidede åpningstider ved den nordligste grenseovergangen til Russland. At grensepersonalet stenger klokka 21 er ifølge Svein Ruud og Christen Mordahl blitt et problem for stadig økende fiskeeksport via Storskog. Politiet på norsk side har imidlertid ingen umiddelbare planer om å utvide åpningstidene. Aller helst skulle det vært døgnåpen grense, men utvider man fra klokken 21 til midnatt så vil det også være til god hjelp, sier Svein Ruud i Troika. Han legger til at ingenting slår Storskog og tolldeklarering i Murmansk i forhold til å bringe fersk laks inn på Russland. Det er raskest ganske enkelt, og svært interessant for å kunne betjene toppen av fersksegmentet i Moskva og St.Petersburg, sier den tidligere handelsråden ved Norges ambassade i Moskva.


2005-01-31 Kilde: Fiskeribladet
Russetorsken tilbake?

Importen av fisk til Norge økte med nesten 500 millioner til 4,6 milliarder i fjor. Importveksten er større enn eksporten. Nedgangen i import av råstoff fra Russland flatet ut i fjor, og økte faktisk mot slutten av året. Dette har fortsatt i år. På tre uker har kvantumet økt fra 1.300 tonn i fjor til 5.200 tonn i år. Verdien har økt fra 21 til 55 millioner. Økningen i de russiske landingene ble i høst forklart med økte drivstoffpriser som gjør det mer lønnsomt å levere fangsten i Norge. Drivstoffprisene er fortsatt høye, og noen bedre forklaringer er så langt ikke gitt.


2005-01-30 Kilde: Dagbladet
Veien mot nord

Nordområdene er et svart hull i norsk politikk. Norge mangler en strategi for ressurser og rettigheter som er de viktigste vi har. Historien har vært raus med Norge. Knapt noe annet land har et så gunstig forhold mellom folketall, råvarer og ressurser. Vi har råderett over noen av verdens beste fiskefelt. Vi har olje, og ikke minst gass. Det handler om nesten ufattelige rikdommer som er lagt i hendene på knapt fem millioner mennesker. Den unge kongen Christian IV var langt mer framsynt enn han kunne ane, da han i en dramatisk og oppsiktsvekkende ekspedisjon i 1599 sikret dansk-norsk suverenitet i rikets aller nordligste del. Dessverre er ikke dagens politikere like framsynte. Under den kalde krigen ble norsk politikk i nordområdene styrt med autopilot. Etter Murens fall synes det som om alle regjeringer har vært uten kompass. Det er oppsiktsvekkende, underlig og beint fram hodeløst når man ser på Norges strategiske posisjon. Den preges av naboskapet til Russland og de ressursrike nærområdene i nord. Analyser som behandler landets sikkerhet, økonomiske ressurser, miljø- og klimautvikling peker alle i en retning: Nordover. Her er de største utfordringene og de største mulighetene.


2005-01-27 Kilde: barentsobserver.com
Norway commits itself to cooperation
in the Barents Region

The newspaper Pravda last week published a comprehensive article about Norwegian Foreign Minister Jan Petersen's visit to Arkhangelsk. Pravda considers the visit of major importance, emphazising that the foreign minister has never been in the Russian part of the Barents Region. Commenting especially on Petersen's speech held at the Pomor University, Pravda gives a positive assessment of today's Russian-Norwegian cooperation. In his speech, Jan Petersen stressed the potential in Russian-Norwegian cooperation in the North. He touched upon a number of topics ranging from coopertion within nuclear waste clean-up projects, health, business to student exchange. Jan Petersen's speach is available here (in Norwegian)


2005-01-27 Kilde: NRK Troms
Stormaktsinteresse for Barentshavet

Interessen fra Stormaktene for leting etter olje og gass i Barentshavet har økt sterkt den siste tiden. Grunnen er at Barentshavet i motsetning til Midt-Østen er uten store konflikter. I tillegg skjuler seg trolig enorme mengder olje og gass som USA og EU har brukt for i fremtiden. Olje og energiminister Thorild Widvey bekrefter undersøkelser som er gjort om at stormaktene vil til Barentshavet. Det er stipulert at en fjerdedel av de gjenværende ressursene i verden er lokalisert til de arktiske nordområdene, sier hun.


2005-01-26 Kilde: NRK
Fisk for forurenset for EU

Fisk fra deler av Østersjøen er så forurenset at den er for giftig til å kunne bli solgt innen EU, ifølge naturvernorganisasjonen Verdens villmarksfond, WWF. Baltiske arter er tvers gjennom forurenset med kjemikalier. Dette er ikke bare et problem fra fortiden, men et stort problem nå, sier WWFs seniorrådgiver Ninja Reineke. Ifølge en rapport fra WWF ble rundt 31 kilo av den farlige miljøgiften PCB dumpet i Østersjøen på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Giften ble så tatt opp av fisk, særlig fet fisk, der det siden har hopet seg opp og deretter forenset resten av næringskjeden i Østersjøen.


2005-01-22 Kilde: Troms Folkeblad
Nei til EU-topp på Sørreisa-besøk

Sørreisa Nei til EU får besøk av Dag Seierstad når de inviterer til stormøte i neste måned. Seierstad er en av guruene innenfor Nei til EU-bevegelsen og innehar stor kunnskap om Norges forhold til unionen og hvordan unionen fungerer. Temaene for møtet i Sørreisa tirsdag 1. februar er "Sosial dumping" og "Er EU et solidaritetsprosjekt?". Både tilhengere og motstandere av EU fra Sørreisa og alle dens nabokommuner er invitert. Jeg håper det kommer mange ja-folk, blant annet fra Utviklingssenteret, og at mange ungdommer stiller opp. Det handler om informasjon, sier leder av Sørreisa Nei til EU, Olav Flaate. Han sier at 2005 er et veldig viktig år for nei-bevegelsen — et år der vi markerer 100 år med frihet etter unionsoppløsningen.


2005-01-21 Kilde: kyst.no
Umulig å bli medlem av EU

EUs fiskeripolitikk er basert på prinsipp som gjør det umulig for en fiskerinasjon som Norge å bli medlem. Subsidier og ødeleggende politiske planer florerer. Det mener leder i Fiskebåtredernes Forbund Sigurd Teige, som tidligere var EU-tilhenger. Den harde kritikken av EU kom fra Teige under åpningen havfiskeflåtens representantskapsmøte denne uken.


2005-01-20 Kilde: NRK Møre og Romsdal
Teige sier nei til EU

Lederen i Fiskebåtredernes Forbund, Sigurd Teige, karakteriserte EU sin fiskeripolitikk som en stor fiasko da han åpnet representantskapsmøtet i dag. Sigurd Teige fra Herøy har snudd i EU-spørsmålet. For et par år siden ville han ha de store fiskebåtrederne med seg inn i unionen, men nå er han tydelig mere negativ. Teige mener subsidier og ødeleggende politiske planer florerer. Han krevde at EUs fiskeriforvaltning må basere seg på kyststatenes interesser. Til NTB sier Senterpartiets Lars Peder Brekk at det er sjelden å høre så krass kritikk av EUs fiskeripolitikk.


2005-01-16 Kilde: Fiskeribladet
Russland - vårt viktigste marked for fisk?

Russland kan bli Norges viktigste enkeltmarked for eksport av fisk allerede i 2005. Markedssjef Ingelill Jacobsen mener at en eksportverdi på tre milliarder kroner i år er et mål som er fullt mulig å oppnå. Som sjømatmarked har Russland hatt ei utrolig utvikling siden midten av 1990-tallet. Da jeg kom til Eksportutvalget for fisk i 1997, satt vi med eventyrlige tall før rubelkrakket kom. Vi fikk et tilbakeslag, men i dag er vi tilbake på et nivå som er like eventyrlig, sier Jacobsen. I 2004 var det bare Danmark og Japan som kjøpte mer fisk fra Norge enn Russland. Den russiske eksporten økte med 34 prosent – til 2,6 milliarder.


2005-01-14 Av: Tore Ruud
Ny leder i Harstad Nei til EU
.
Reidulf Solbakken (52) ble valgt som ny leder på årsmøtet i Harstad Nei til EU. Han har sin politiske erfaring fra Senterpartiet, men er utad best kjent for sin store innsats innenfor ungdomsarbeidet i Harstad, bl.a. som leder av ungdomsradioen. Han sier at han som leder vil satse på å samle medlemmene både for sosialt samvær
og for å gi dem kunnskapspåfyll gjennom interessante foredrag. Det nye styret i Harstad Nei til EU finner du her.

2005-01-14 Av: Tore Ruud
Årsmøte i Harstad Nei til EU

Harstad Nei til EU hadde årsmøte 13. januar. Aktiviteten i laget har ikke vært stor de senere årene. Likevel var det 146 medlemmer i Harstad og Bjarkøy ved utgangen av 2004. Det legges nå opp til økt aktivitet med markering av 100-årsjubiléet for unionsoppløsningen, postkasseaksjoner i forbindelse med stortingsvalget, informasjonsmøter, stand på torget med mere. Årsmøtet vedtok en uttalelse om sosial dumping som du kan lese her.


2005-01-10 Kilde: siste.no
Arbeidere sagt opp – polakker tok over

Kort tid etter at Mathiassen Mek. Verft i Harstad ble slått konkurs og 18 ansatte mistet jobben, kom polske arbeidere for å fortsette arbeidet. Takket være EØS-avtalen kunne skipsreder Tor Hokland hyre et polsk firma til å fullføre jobben de 18 oppsagte arbeiderne gikk fra. Harstad-arbeiderne kaller det sosial dumping, men rederen selv understreker at han ikke gjør noe ulovlig: Før utvidelsen av EU og EØS måtte polakker i Norge lønnes etter norsk lønnsnivå, men nå er det fritt frem for å betale etter hjemlandets standarder, skriver Nationen. Vi reiser verden rundt og får samme lønn av vår arbeidsgiver, også her i Norge, forteller Witold og Artur fra den polske byen Gdynia til avisen.


2005-01-10 Kilde: boarding.no
Estland: EU-medlemskap førte vodka-salget til værs

Estlands inntreden i EU har ihvertfall gitt et målbart resultat: Vodkasalget økte med nærmere 30 prosent. De nye reglene som gir EU-borgerne større tollfrie kvoter enn tidligere, har gitt spritprodusenten Liviko en markant salgsøkning, ikke minst til nabolandet Finland. EUs nye tollregler har gitt gode tider for spritprodusentene i Estland. Siden landets inntreden i EU 1. mai 2004, har den nasjonale spritprodusenten Liviko hatt en salgsøkning på mellom 25 og 30 prosent, skriver Eesti Paevaleht. Selskapet produserer flere av de mest kjente vodkamerkene i Estland.


2005-01-03 Kilde: Troms Folkeblad
Leserbrev: Melkebønder vil tape i EU

En gjennomsnitts melkebonde i Troms vil ved et norsk EU-medlemskap tape 120.000 kroner i inntekt bare på forskjellen mellom norsk melkepris og EUs melkepris. I Norge er melkeprisen 3,50 kroner til melkebonden, og det er en pris TINE blant annet håper kan være nokså stabil i årene framover. En gjennomsnittlig melkebonde med 15 kyr i Troms produserer om lag 100.000 liter melk. Det blir 350.000 kroner i brutto inntekt. I EU vil et tilsvarende produksjonsvolum for en melkebonde gi 230.000 kroner. Med andre ord vil bruttoinntekten fra 100.000 liter melk være 120.000 kroner mindre i EU enn i Norge.



 

Arkiv 2004

Arkiv 2003

Arkiv 2002

Arkiv 2000 - 2001