Arkiv 2003  
 

2003-12-31 Kilde: NRK Nordland
Godtar ikke arbeidsgiveravgiften

350 store bedrifter med til sammen 4.000 ansatte i Nord-Norge, krever nå at regjeringen lar dem beholde den lave arbeidsgiveravgiften. Bedriftene mener at EØS-avtalen ikke tvinger regjeringen til å øke avgiften, så lenge disse bedriftene ikke konkurrerer på EU-markedet. Fra i morgen av øker avgiften og i løpet av tre år skal den være 14,1 prosent, det samme som i resten av landet. Da går det fra vondt til mye verre for store deler av næringslivet her nord. Vi driver marginalt, og mange konkurser vil komme, sier Morten Willumsen til avisa. Han representerer bygg- og anleggsbransjen. En undersøkelse fra Møteforsking viser at avgiften utgjør en merkostnad på 1,9 milliarder kroner for de 350 bedriftene.


En god jul og et godt nytt Nei-år
ønskes fra Troms Nei til EU!


2003-2-24 Kilde: Östran/Nyheterna
LEDARE: Strid om makt väntar inom EU

EU är i dubbel kris och en tredje kan vara på väg. Den första är att valutaunionen EMU har fallit samman. Den andra är att försöket att skaffa EU en nu grundlag har stoppats av Frankrikes president Chirac. Den tredje möjliga är att sex länder på Göran Perssons initiativ kräver åtstramningar i EU-budgeten och att utgifterna fryses tio år framåt. Bakom kravet står de tre stora i EU, Tyskland, Frankrike och Storbritannien tillsammans med regeringscheferna i Sverige, Nederländerna och Österrike. Den 1 maj nästa år tar tio nya medlemmar plats i EU. De är alla fattigare än dagens medlemmar. Utspelet är troligen ett försök att hindra ett pengaregn från Bryssel över de nya.


2003-12-24 Kilde: Nationen
EU-avgift kan gi Norge milliardtap

1. januar innfører EU felles regler for avgifter på gass som kan føre til milliardtap for Norge. Den norske staten vil tape inntekter på gassalg, mens statskassa i kjøperlandene vil tjene, sier forsker Ole Gunnar Austvik. Han mener det som vil skje, er en overføring av grunnrente fra Norge til forbrukslandene. Grunnrente er faguttrykket for nettoinntektene eiere av naturressurser sitter igjen med. Statskassene i Frankrike og England vil få inn avgifter, mens Norges inntekter synker.


2003-12-23 Kilde: Nordlys
Staten snyter Nord-Norge

Nordnorsk næringsliv blir snytt for store beløp fra årsskiftet. Ordningen med bagatellmessig støtte til bedriftene utformes også langt mer restriktivt enn EUs regelverk tilsier. Etter EUs regelverk kan staten yte tilskudd på inntil 100.000 euro over tre år til en bedrift. dette tilsvarer om lag 270.000 kroner pr. år. Når den differensierte arbeidsgiveravgiften fra årsskiftet erstattes av en treårig overgangsperiode på vei mot full avgift, velger Norge å yte redusert bagatellmessig støtte til store deler av næringslivet.


2003-12-23 Kilde: Adresseavisen
Flertall mot EU

Et flertall på 44 prosent går mot norsk EU-medlemskap mens 40 prosent sier ja, ifølge desembermålingen som MMI har gjort for Dagbladet. 16 prosent svarer vet ikke. Ved målingen i forrige måned var det et flertall for norsk EU-medlemskap. Folkemeningen har endret seg sterkt i løpet av året. I januar var det hele 52 prosent som ville ha Norge inn i EU mens bare 27 prosent var imot. Senere sank antallet tilhengere, og i september var motstanderne i flertall. Senere har flertallet vekslet mellom nei- og ja-siden.


2003-12-23 Kilde: Fiskeribladet
Dreper ned torsk med økt hysekvote

Strid om hysefisket i 2004 er hovedårsaka til at det ble brudd mellom EU og Norge om neste års fiskeriavtale. Fra norsk side er det sterke reaksjoner mot at EU blant annet har økt hysekvoten i Nordsjøen fra 51.000 til 80.000 tonn. Fra norsk side mener man dette er helt uansvarlig. Ikke minst fordi det vil øke utkastet av torsk.


2003-12-22 Kilde: Finnmark Dagblad
LEDER: Regjeringen nøler

Første mai neste år utvides EU og dermed EØS-området med ti nye land. Det betyr at 75 millioner mennesker i Øst- og Sentral-Europa kan søke arbeid i hele EØS-området, Norge inkludert. Faren for at arbeidstakere fra land med betydelig lavere lønnsnivå kan bli utsatt for sosial dumping, er overhengende. De fleste EU-landene har derfor besluttet å innføre overgangsordninger for å holde bedre kontroll med lønns- og arbeidsvilkårene til arbeidstakere fra de nye medlemslandene. Men i Norge sitter regjeringen fremdeles på gjerdet.


2003-12-22 Kilde: Bergens Tidende
Riksrettssak på vei mot litauisk president

Akkurat når Litauen forbereder seg på medlemskap i NATO og EU, er den lille baltiske republikken blitt rammet av sin største politiske skandale siden den gjenvant sin uavhengighet. Det var ikke akkurat den julegaven Litauens president Rolandas Paksas hadde sett frem til. En riksrettssak som involverer den 47 år gamle presidentens påståtte forbindelser til den russiske mafia og den russiske sikkerhetstjenesten samt krenkelser av forfatningen, som sannsynligvis ender med presidentens ufrivillige avgang.


2003-12-21 Kilde: Adresseavisen
Opp til 60 båtflyktninger savnet utenfor Rhodos

Tyrkiske redningsmannskaper lette søndag etter opp til 60 flyktninger som er savnet etter et forlis utenfor den greske øya Rhodos i helgen. Den tyrkiske kystvakten ble oppmerksom på forliset da en irakisk mann ble plukket opp av en passasjerbåt lørdag kveld. Mannen fortalte at en 14 meter lang trebåt med opp til 60 flyktninger om bord hadde sunket mens den var på vei fra Marmaris i Tyrkia til den populære ferieøya Rhodos. Hittil er det bare funnet livvester og en liten del av båtens rorsystem, men ingen tegn til menneskene som var om bord, som var fra Irak, Jordan og Afghanistan. Tyrkia er et viktig stoppested på ruta for menneskesmugling fra Asia til Europa. Fra den tyrkiske kysten kan man se EU i form av de greske øyene.


2003-12-20 Kilde: Dagsavisen
Ultimatum fra Jens mot et nei til EØS

EØS-avtalen skaper full skjæring på venstresiden. Ap-leder Jens Stoltenberg avviser kontant all diskusjon om avtalen, mens Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti nå foreslår å si opp avtalen. Jens Stoltenberg har tidligere advart SV og Sp om å stille ultimatum om EU-saken i forhold til et samarbeid mellom de tre partiene. Men nå sier han det overhodet ikke er aktuelt å diskutere EØS-avtalens skjebne. Det er ikke aktuelt å sette dette spørsmålet på dagsorden. Stortinget har vedtatt det, og det er bred tilslutning til den, sier han.


2003-12-19 Kilde: P4
Brudd i fiskeriforhandlingene

Norge har brutt forhandlingene med EU om fiskekvoter for 2004. Striden står blant annet om hvor mye hyse EU-landene skal få fiske i Nordsjøen. EU vil øke hysekvoten med 60 prosent, noe Norge mener vil gå kraftig ut over bestanden av torsk. Dette er første gang siden 1994 at de årlige fiskeriforhandlingene brytes. Uten en avtale for neste år må fiskere fra Norge og EU-landene holde seg unna hverandres områder.


2003-12-19 Kilde: Nationen
EU enige om fiskekvoter

EUs fiskeriministere ble fredag enige om neste års fiskekvoter. Fiskeriministerne ble enige om å begrense antall dager trålerne kan fiske. Vedtaket er et kompromiss mellom behovet for å redde truede fiskearter og hensynet til fiskernes økonomi, opplyser EU-kilder til nyhetsbyrået Reuters. Etter å ha forhandlet hele natten modifiserte fiskeriministerne planene om store kutt i torskekvotene.


2003-12-18 Kilde: Aftenposten
Polen står på sitt i EU-krangel

Polens pressede statsminister Leszek Miller sier fra sykesengen at Polen ikke vil bøye seg for press fra de rike EU-landene i striden om stemmeandeler. Polens statsminister Leszek Miller gir ikke etter for press fra økonomisk sterke EU-land. Rykteflommen har vært stor i EU etter sammenbruddet på EU-toppmøtet sist helg. Det har vært spekulasjoner om et tettere samarbeid mellom en indre kjerne av EU-land - og utspill fra økonomisk sterke land som er oppfattet som trusler mot Spania og fremfor alt Polen. De to mellomstore landene har fått hovedansvaret for at toppmøtet om EUs første grunnlovstraktat endte i fiasko. Polen og Spania strittet imot endringer i stemmeandeler i forhold til den omstridte Nice-traktaten, som ga de to landene meget god uttelling i forhold til stormakter som Tyskland.


2003-12-17 Kilde: TV2 Nettavisen
Norge satte lakserekord

Norske lakseeksportører sørget for ny rekord da de sendte 14.600 tonn laks ut av landet i forrige uke. Norge har aldri eksportert så mye laks før, og mesteparten av laksen havner hos forbrukere i Europa som vil ha laks til jul, viser tall fra Eksportutvalget for fisk. Hittil i år er det eksportert laks til en verdi av 9,6 milliarder kroner. Det er en økning på 6 prosent. Størst økning har det vært til EU og Øst-Europa. Bare den siste uken har 62 millioner middagsporsjoner med norsk laks blitt sendt sørover.


2003-12-17 Kilde: Avisa Nordland
LEDER: Sammenbrudd for unionen

EU-landenes forsøk på å vedta felles grunnlov, havarerte i helga. For alle som har ambisjoner i forhold til EU – og det burde være om lag 450 millioner europeere – er sammenbruddet i forhandlingene et nederlag. Samtidig illustrerer helgens sammenbrudd konfliktlinjene og usikkerheten rundt hva EU egentlig skal være. Konflikten mellom unionistene og de som kjemper for å bevare størst mulig nasjonal selvstendighet under en felles paraply har preget EU omtrent siden starten. Det har også diskusjonen om forholdet mellom små og store land gjort. Når EU i løpet av våren utvides til å omfatte 25 medlemsland, forsterkes motsetningene. Konkret kom dette til uttrykk ved at Spania og Polen satte en stopper for grunnlovsforslaget som ville svekke disse landenes innflytelse.


2003-12-17 Kilde: NRK
EU nekter å beskytte nordsjøtorsken

Norge ønsker et kraftig redusert torskefiske for å beskytte den truede stammen i Nordsjøen i neste år, men EU-land presser trolig gjennom en kvote på over 25.000 tonn. EU og Norge innleder torsdag siste forhandlingsrunde om fiskekvotene i Nordsjøen neste år. Norge innledet forhandlingene med målsetting om tilnærmet nullfangst av nordsjøtorsk. Den internasjonale havforskningsorganisasjonen ICES foreslo i oktober full stans i torskefisket i Nordsjøen fordi stammen er truet av utryddelse.Også EU-kommisjonen ønsket kraftige torskekutt. Men Kommisjonen er i medlemslandenes vold, og mange EU-land vil det annerledes.


2003-12-15 Kilde: Adresseavisen
WTO-forhandlinger venter til februar

Dramatikken uteble da hovedrådet i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) kom sammen i Geneve mandag for første gang siden bruddet i Cancun. Bruddet skyltes i første rekke fastlåste landbruksforhandlinger, kombinert med at EU ikke ville gi slipp på forhandlingene om de fire såkalte Singapore-temaene. Trolig vil det først bli aktuelt å gjenoppta forhandlingene for fullt 10. februar da hovedrådet trer sammen neste gang og nye forhandlingsledere blir valgt. Da vil det trolig også bli diskutert en utsettelse av tidsfristen på den pågående forhandlingsrunden, som etter planen skulle være ferdig ved utgangen av neste år.


2003-12-15 Kilde: Nationen
Havari for EUs grunnlov

Forhandlingene om ny grunnlov for den europeiske union havarerte i helga. Det skjedde ikke etter kamp for borgernes rettigheter, men etter bitter strid om stemmeregler. Bruddet ble en påminnelse om at det ikke er folkets, men politikernes grunnlov kampen står om. Bruddet illustrerer dessuten hvor vanskelig det er å gjøre en koloss med 25 land og 500 millioner innbyggere til en effektiv og beslutningsdyktig union. Den gamle problemstillingen blir mer påtrengende jo større EU blir: Rettferdige stemmeregler må nødvendigvis gi mer makt til store land og tilsvarende mindre makt til små land.


2003-12-15 Kilde: Dagsavisen
Stri nykommer

Polen dominerte EUs toppmøte i Brussel, og bidro sterkt til at forsøket på å gi EU en grunnlov, brøt sammen. Og det et knapt halvår før Polen offisielt blir tatt opp som fullverdig medlem. Sammen med Spania førte Polen an i kampen mot nye stemmerettsregler i EU. Nye regler er viktig når ti nye medlemmer skal tas opp, og EU fra 1. mai vil omfatte 450 millioner mennesker. Med dagens regler vil EU lett bli fullstendig handlingslammet. Derfor er det et utbredt ønske at et flertall skal kunne treffe viktige avgjørelser, at mindretallet i så fall må gi etter, og at dette flertallet også skal gjenspeile hovedtyngden i EUs befolkning. I praksis ville forslaget til ny grunnlov for EU innebære økt makt til de store og mindre til de mindre. Det kan Polen ikke gå på med på.


2003-12-14 Kilde: Aftenposten
Nordnorske bedrifter krever uendret avgift

350 bedrifter i den nordligste landsdelen med over 4000 ansatte ber nå myndighetene sette foten ned overfor EUs kontrollorgan ESA. Bedriftssammenslutningen krever en uavhengig vurdering av hvilke bedrifter som bør slippe økningen i arbeidsgiveravgiften. De aller fleste konkurrerer ikke i EU-markedet, og skal da kunne ha samme lave avgift som tidligere. Næringslivet i Nord-Norge har i dag lav arbeidsgiveravgift, og den vil etterhvert øke til 14,1 prosent, om Regjeringens planer følges. Den økte arbeidsgiveravgiften vil for de 350 bedriftene bety en merutgift på 1,9 milliarder kroner i året, ifølge en undersøkelse fra Møreforskning. Dette er betydelig mer enn bedriftenes samlede overskudd.


2003-12-14 Kilde: barentsobserver.com
Økonomisk stagnasjon i Nord-Sverige
 
Den økonomiske utviklingen i Nord-Sverige er blitt et hett tema blant journalister i Stockholm. Tre artikler er nylig blitt publisert i hovedstadspressen der tendensene til en dyster utvikling og fall i brutto regionalprodukt beskrives. Den nye
svenske skatteloven som fratar Nord-Sverige skatteinntekter har skjerpet denne situasjonen. Av kurvene over framgår det at denne utviklingen startet samtidig som Sverige ble medlem i EU i 1995. Klikk på grafikken for å se en større versjon.

2003-12-14 Kilde: Nordlys
Full kollaps for EUs grunnlov

Forhandlingene om EUs første grunnlov brøt sammen før de kom skikkelig i gang. Sammenbruddet kan sette fart på planene om et Europa i to hastigheter. Alle forberedte seg på en lang kveld og natt med forhandlinger da beskjeden kom like før klokka halv to lørdag formiddag: Det er slutt. Vi drar hjem. Det blir ingen grunnlov. De har jo ikke en gang forsøkt å finne en løsning. Dette toppmøtet har bestått av én og en halv time med fellesmøte. Hva er det for noe? spurte en svært frustrert europarlamentariker Elmar Brok i gangen på toppmøtebygget. Tyskeren var blant de ivrigste pådriverne i Konventet som i halvannet år bygget opp grunnloven EUs statsledere brukte en natt å rive ned.


2003-12-13 Kilde: Nordlys
Ikke enige om EU-grunnlov

EUs forsøk på å få sin første grunnlov kollapset lørdag. Stridens kjerne er stemmereglene i ministerrådet i forbindelse med at EU får ti nye medlemsland neste år. Det italienske EU-formannskapet kunngjorde at det ikke var mulig å komme fram til en enighet. Dermed vil Irland, som tar over formannskapsvervet fra nyttår, få i oppgave å gjenoppta forhandlingene om EU-grunnloven. Polen, som blir et av de nye medlemslandene, og Spania har nektet å godta et nytt system for stemmegivning som vil gi mer samsvar mellom folketall og stemmevekt. Forslaget til nye stemmeregler gjør at et vedtak kan fattes hvis land med 60 prosent av folketallet i ryggen er for. Dermed ville det tidligere stemmesystemet bli forkastet. Disse stemmereglene gir blant annet Spania nesten like mange stemmer som Tyskland, til tross for at det bor dobbelt så mange mennesker i Tyskland.


2003-12-13 Kilde: Ny Tid
Fiskefallitten til EU

EUs fiskeripolitikk har spilt fallitt og truer viktige fiskebestander i Nord-Atlanteren. Forvaltningen av fiskeressursene må føres tilbake til nasjonale og regionale myndigheter! Det var konklusjonen fra en nordatlantisk konferanse om felles havressurser som samla 150 delegater fra 15 land på Shetland i oktober, blant annet fra det norske fiskeridirektoratet. Kritikken av EUs fiskeripolitikk sto sentralt på konferansen. Det er den som har rasert viktige bestander i Nordsjøen, og det er den som hindrer at lokale og nasjonale myndigheter kan ta økologisk ansvar for fiskeressursene utafor egne kyster.


2003-12-13 Kilde: Dagen
Ungdom ser hva EU er

Senterungdommens leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum er ikke forbauset over at flertallet av de under 30 år sier nei til EU. Ungdommen ser nemlig hva EU er, sier lederen for Senterpartiets ungdomsorganisasjon i en kommentar til at halvparten av de unge under 30 år sier nei til EU. Bare 37 prosent sier ja, og 13 prosent har ikke bestemt seg, viser tall fra Sentio-Norstat for desember, og som Dagen Klassekampen og Nationen offentliggjør i dag. I forrige måned svarte 36 prosent av de under 30 år ja til EU, 48 prosent nei og og vet-ikke-andelen var 16 prosent. I de øvrige aldersgruppene er det flertall for EU-medlemskap. Det var det også i november.


2003-12-12 Kilde: Klassekampen
«Nice eller døden»

Polens trusler om å legge ned veto mot endringer av Nice-traktaten reiser spørsmålstegn ved legitimiten til Polens medlemskap. I dag åpner EUs toppmøte i Brussel. På dagsordenen står ikke mindre enn EUs nye grunnlov med en rekke stridspunkter om minefelt. To av dem er EUs avstemningsregler, som ble nedfelt i Nice-traktaten, og EUs militære kapasitet og uavhengighet i forhold til det USA-kontrollerte Nato. Polen har derfor rullet ut det tunge skytset i dagene foran toppmøtet, og president Aleksander Kwasniewski truet onsdag med å legge ned veto dersom Tyskland og Frankrike vinner fram med å endre avstemningsreglene som ble nedfelt i Nice-traktaten. Her står kandidatlandet Polen sammen med medlemslandet Spania. Begge er land med en befolkningsmengde som plasserer dem ensomt midt på skalaen, ikke helt blant de store som Tyskland, Frankrike, Italia og Storbritannia, og heller ikke blant de små, hvori opptatt Sverige og Luxemburg.


2003-12-11 Kilde: Aftenposten
Vil stille Litauens president for riksrett

Litauiske parlamentarikere har samlet inn nok underskrifter til å stille landets president for riksrett. President Rolandas Paksas blir beskyldt for å ha forbindelser til kriminelle nettverk, noe som har ført til at en rekke medlemmer av nasjonalforsamlingen ønsker ham stilt for retten. Vi har 46 underskrifter, men vi er ikke ferdige. Vi kommer til å fortsette til tirsdag, sier Andrius Kubilius. Han representerer ett av de fire partiene som tidligere torsdag sirkulerte et brev om riksrett til de andre medlemmene av nasjonalforsamlingen Seimas. Forsamlingens president Arturas Paulauskas bekrefter overfor AFP at det er samlet inn nok underskrifter til å påbegynne prosessen med å få stilt presidenten for riksrett.


2003-12-11 Kilde: Harstad Tidende
LEDER: Striden om arbeidsgiveravgiften

Finansminister Per-Kristian Foss og hans statssekretærer har denne høsten vært aktive i debattspaltene i avisene i Nord-Norge for å forsikre om at regjeringen har ført en utrettelig kamp for den differensierte arbeidsgiveravgiften. Overbevisningskraften har ikke vært imponerende. Kritikken mot Bondevik-regjeringen fra sentrale Arbeiderparti-politikere har vært sterk, men den slår med full kraft tilbake. For eksempel mot Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som var finansminister i Jens Stoltenbergs regjering fra mars 2000 til valgnederlaget høsten 2001. Allerede den gang var Norge gjort kjent med at EU og EFTAs overvåkingsorgan ESA krevde den særnorske ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift fjernet. Men på samme måte som Schjøtt-Pedersen, virker det som hans etterfølger i Finansdepartementet, Per-Kristian Foss, reagerte i seneste laget.


2003-12-11 Kilde: Nordlys
Finland godkjenner EUs fors
varspakt

Nøytrale Finland godkjenner det reviderte forslaget til en felles forsvarspolitikk for EU. Dermed kommer Finland til samme resultat som to andre nøytrale land i EU, Sverige og Østerrike. Sammen med Irland avviste de et tidligere forslag som ville binde dem til å hjelpe andre medlemsland som blir angrepet. Det ville være et brudd mot en lang historie for å stå utenfor militære allianser. De reviderte artiklene om felles sikkerhets- og forsvarspolitikk kan godkjennes av Finland. De styrker vesentlig solidariteten mellom medlemslandene, så vel som Finlands sikkerhetspolitiske posisjon, samtidig som de respekterer dagens sikkerhetspolitikk i medlemslandene, heter det i en uttalelse fra den finske regjeringen, som ble utstedt etter et møte med president Tarja Halonen.


2003-12-11 Kilde: Dagsavisen
Støtten til EU synker

For første gang er støtten til EU under 50 prosent i unionens egne målinger. IVAR A. IVERSEN I morgen begynner EUs statsledere den kanskje siste dragkampen om EUs nye grunnlov. De tar med seg en kraftig advarsel i form av de siste resultatene fra EUs eget Eurobarometer. For første gang mener under halvparten av EU-landenes innbyggere at EU-medlemskap er en bra ting. Skepsisen er størst i Storbritannia. Der svarer bare 28 prosent at medlemskap er bra.


2003-12-11 Kilde: Nationen
Polen truer med veto foran grunnlovsforhandlinger

Polens president Aleksander Kwasniewski truet onsdag med å legge ned veto mot endringer i EUs avstemningsregler under forhandlingene om en ny EU-grunnlov til helga. Kwasniewski refererte til et forslag om å forenkle avstemningsreglene etter at EU utvides. Forslaget innebærer at EUs besluttende organ, Ministerrådet, i framtiden skal fatte vedtak ved såkalt "dobbelt flertall". Dette er definert som støtte fra over halvparten av medlemslandene - som samtidig representerer 60 prosent av EUs befolkning.


2003-12-08 Kilde: Stavanger Aftenblad
EU-utvidelse uroer Arbeidstilsynet

1. mai neste år blir EU utvidet med ti nye medlemsland. Flere øst-europeere vil da søke lykken i Norge, noe som bekymrer Arbeidstilsynet. Så vidt meg bekjent er det ikke bevilget en krone over statsbudsjettet til oppfølgingstiltak i forbindelse med at flere arbeidssøkere fra disse landene vil komme til Norge for å få seg jobb, forteller Per Stranger-Thorsen i Arbeidstilsynets 7. distrikt til Aftenbladet. Vi må forholde oss til helse, miljø og sikkerhet (HMS) på arbeidsplassene. Nå vil det komme arbeidssøkende fra utlandet som ikke kan språket og ikke kjenner til våre forskrifter og regler. Hvordan vil skal følge opp dette uten at vi blir tilført ekstra midler, er ikke lett å svare på.


2003-12-07 Kilde: Berlingske Tidende
Polakkerne er Europas nye nej-sigere

Før denne uges slutrunde om EUs forfatningstraktat bliver det stadig tydeligere, at opgøret om Europas fremtid i høj grad står mellem Polen og Tyskland. Den polske regerings optræden i EU vækker i stigende grad irritation. Under de seneste måneders forhandlinger har Polen nemlig hævet tonelejet så meget, at polakkerne i dag af EU-kilder vurderes som den største forhindring for, at man når frem til et kompromis på topmødet om forfatningstraktaten. Sammen med Spanien står Polen benhårdt fast på at bevare det nuværende stemmesystem i EUs ministerråd aftalt i Nice-traktaten fra 2000.


2003-12-07 Kilde: Hufvudstadsbladet
Stabilitetspakten mer flexibel

Frankrike och Tyskland har dödat stabilitetspakten, sade EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti i veckan. Några dagar innan hade stabilitetspakten fått sig en ordentlig törn då en majoritet av EU-ländernas finansministrar förlät Tyskland och Frankrike deras budgetunderskott. De två stora länderna undvek böter. EU-kommissionen arbetar nu med ett förslag som kan göra stabilitetspakten mer flexibel. Enligt kommissionens chefstalesman Reijo Kemppinen diskuterar kommissionen förslaget som bäst. Han säger att det inte handlar om en förändring av själva pakten utan av hur bestämmelserna tolkas.


2003-12-06 Kilde: Nationen
Kronikk: Vinner EU transitt-kampen?

Fiskefartøy fra EU kan fra nyttår sende fisk i transitt gjennom Norge hvis Stortinget godkjenner ordningen. Som motytelse skal Norge få økt den tollfrie rekekvoten med 2500 tonn. Det er et elendig bytte. Fri transitt gjennom Norge vil bidra til å undergrave norsk foredling av fisk, og det blir fra nå av et varig trekk ved EØS-avtalen. Fordelen med en større tollfri rekekvote varer derimot akkurat så lenge som EU opprettholder toll på import av reker fra tredjeland – og den fordelen reduseres jo mer EU reduserer tollen på rekeimport. Slike generelle tollreduksjoner skjer stadig vekk og er satt i system gjennom WTO.


2003-12-05 Kilde: Svenska Dagbladet
Drömmen om Europa kostar dem livet

En mörk natt satte sig 35 irakiska kurder i en liten gummibåt på Medelhavet i jakten på ett bättre liv. Fem överlevde. Första delen i SvD:s serie om EU:s flyktingpolitik handlar om Juma Lak, en av dem som mirakulöst räddades från denna människosmugglingens Titanic. Men Juma är bara en droppe i strömmen av människor som nästan varje vecka flyr över Medelhavet till Västeuropa.


2003-12-05 Kilde: gårdsplassen.no
Mener genmais er like trygg

EUs matsikkerhetsorgan EFSA konkluderer i to uttalelser at den genmodifiserte maisen "Roudup Ready" er like trygg som konvensjonell mais. Man mener at det ikke vil ha negative effekter på dyrehelse eller plantehelse å tillate at den genmodifiserte maisen slippes til på EU-markedet. Risikovurderingen omfatter bare import og foredling av denne maistypen, og ikke dyrking av den og hvilke miljøkonsekvenser det kan medføre. Det er nå opp til Europakommisjonen å lage et eventuelt forslag til en godkjennelse av denne maistypen. Maistypen Roundup Ready er blitt genmodifisert for å gi toleranse for plantevernmiddelet glyfosat.


2003-12-05 Kilde: Norra Västerbotten
Utflyttning stort problem

Problemet med utflyttning och svag ekonomisk utveckling är större i glesbygdsregioner i Sverige än i det norska glesbygden. Det konstaterar forskaren Ann-Mari Sätre Åhlander på Arbetslivsinstitutet i en ny rapport. En förklaring till utvecklingen är att den svenska glesbygden tappar utvecklingskraft på grund av besparingar i offentlig sektor. Rapporten pekar också på att den nya samverkanspolitiken som råder i Sverige vältrar över ansvaret för utvecklingen på regionerna själva. En slutsats är att regionalpolitiken, särskilt efter Sveriges inträde i EU, utvecklats i en annan riktning i Sverige än i Norge.


2003-12-05 Kilde: Dagens Nyheter
Sverige skärper tonen om EU-försvar

Sverige skärper nu tonen i försvarsdebatten inom EU. De förslag som lagts i förhandlingen om ny EU-grundlag strider mot svensk alliansfrihet och måste ändras, säger utrikesminister Laila Freivalds. Efter att först ha gått försiktigt fram slår nu Sverige och EU:s tre övriga alliansfria stater nu näven i bordet och säger att de senaste försvarsskrivningarna i förslaget till ny grundlag för EU är oacceptabla. Vad gäller de ömsesidiga försvarsgarantier som föreslås i ordförandelandet Italiens förslag så är det klart att Sverige aldrig kan acceptera ömsesidiga försvarsgarantier, och därför går vi nu fram tillsammans med de övriga alliansfria länderna och kräver en ändring, sade utrikesminister Laila Freivalds efter en lång diskussion i riksdagens EU-nämnd på fredagen.


2003-12-05 Kilde: NRK
Økt dansk euro-skepsis

Hele 42,1 prosent av de spurte i en meningsmåling sier nei til at Danmark skal innføre euro. Danske kommentatorer tror den økende euroskepsisen først og fremst er en reaksjon på EUs manglende straffetiltak mot Tyskland og Frankrike. De to landene vil i 2004 for tredje år på rad bryte påbudene i EUs såkalte stabilitetspakt om økonomisk disiplin. Danskene mener nå at dersom disse to landene kan bryte underskuddsregelen, er ikke stabilitetspakten verd papiret den er skrevet på.


2003-12-05 Kilde: Troms Folkeblad
Berlusconi vil spre demokrati med våpen

Italias statsminister Silvio Berlusconi mener vestlige stater må være forberedt på å bruke makt mot visse land for å "eksportere demokrati", slik det ble gjort i Irak. Berlusconi som dette halvåret leder formannskapet i EU, innrømmer overfor New York Times at dette medfører at folkeretten må forandres. I dag er Vesten den eneste militærmakten, og innenfor Vesten kan ingen militærmakt sammenlignes med USA, sier Berlusconi.


2003-12-04 Av Tore Ruud
Pass for kjæledyr

EU har bestemt at det skal innføres pass for kjæledyr. Dette skal gjøre det enklere å reise med kjæledyr i EU. Kjæledyr-passet skal vise at dyret er vaksinert mot rabies, og kan også inneholde andre opplysninger. Kommisæren med ansvar for dyrehelse, David Byrne, kaller vedtaket et stort framskritt når det gjelder fri bevegelse av kjæledyr. For Sverige, Irland og Storbritannia gjelder strengere regler. Interesserte kan lese mer her.


2003-12-04 Kilde: NRK
Ikke nullfangst av torsk

EU-kommisjonen går ikke inn for å forby torskefiske i Nordsjø-områdene eller redusere kvotene, men foreslår flere kontrollordninger for å beskytte bestanden. Kommisjonen går dermed imot forskerne, som mener det er behov for full stans i fisket av den utrydningstruede torsken. EUs medlemsland har siste ord i saken. De behandler utkastet i midten av desember. EU er under press fra egne fiskere. I Skottland har antallet fiskere sunket fra 10.000 for 10 år siden til 6800 i dag.


2003-12-04 Kilde: Hufvudstadsbladet
Regeringen vill lindra försvarsförpliktelserna

Finland har lagt fram ett förslag till utformning av artikeln om den tilltänkta ömsesidiga biståndsförpliktelsen inom EU. Förslaget uppges vara detsamma som utrikesminister Erkki Tuomioja presenterade i Neapel i fredags. Nu söker regeringen stöd för det bland medlemsländerna. I första hand hoppas man få stöd från de andra alliansfria länderna Irland, Sverige och Österrike. Då kunde det bli ett gemensamt förslag.


2003-12-04 Kilde: Aftenposten
Litauens president biter seg fast etter korrupsjonsanklage

Fem måneder før Litauen blir en del av EU og NATO rystes landet av den verste politiske krise på lang tid. Til tross for oppfordring fra både statsministeren og parlamentets president om å trekke seg, holder Paksas fast ved at han ikke vil gå av. Tirsdag kveld godkjente parlamentet med stort flertall en rapport med alvorlige anklager mot presidenten. Ifølge rapporten fra en særskilt granskningskommisjon har Paksas og hans medarbeidere hatt så tvilsomme forbindelser med kretser nær russisk mafia at Litauens nasjonale sikkerhet er truet.


2003-12-04 Kilde: NOPEF Aktuelt
Naiv tro på EU-medlemskap

Befolkningen i Slovakia har en naiv tro på hva EU-medlemskapet vil bety. Mange tror at levestandarden med ett blir mye bedre. 1. mai kan bli et slag i ansiktet, sier Jaroslav Bobela, visepresident i landsorganisasjonen i Slovakia. Han omtaler overgangsordningene som dypt urettferdige. Vi kan ikke godta at arbeidstakere fra vårt land ikke er likeverdige med andre, sier Bobela.


2003-12-03 Kilde: NRK Troms
Nesten ingen får transportstøtte

Så godt som ingen bedrifter i Troms vil få transportstøtte som kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift fra årsskiftet. Transportstøtte er en av kompensasjonsordningene regjeringen vil innføre fordi næringslivet får økte utgifter, men i Troms har vi et næringsliv som ikke vil få slik støtte. Støtten gis bare til transport av varer som går til bearbeiding. Det betyr at de bransjene som rammes hardest av den økte avgifta, bygg- og anlegg, reiselivsnæringa og transportnæringa ikke vil få transportstøtte.


2003-12-03 Kilde: Hufvudstadsbladet
Baltisk brottsvåg oroar på Åland

I Roslagen i Sverige har inbrotten i fritidshus ökat dramatiskt som en följd av den estniska färjetrafiken. Nu befarar polisen på Åland en liknande brottsvåg då Tallink börjar vika in via Åland. För att få fortsätta sälja taxfreesprit börjar Tallink göra avstickare till skatteundantagets Åland då Estland går med i EU. För Mariehamns stad innebär det mer hamnintäkter. Och för hela Åland kanske fler turister. Men den åländska polisen är orolig för att den estniska trafiken också för med sig ökad brottslighet. Vi har farhågor med tanke på de problem med stuginbrott som man haft i regionen kring Norrtälje, säger Björn Andersson, polismästare på Åland.


2003-12-03 Kilde: Hufvudstadsbladet
Litauens president förringar anklagelserna

Den korruptionsanklagade presidenten Rolandas Paksas vägrade i går att lämna sin post, trots krav från både premiärministern och parlamentets talman. Samtidigt som parlamentet diskuterade om Rolandas Paksas ska ställas inför riksrätt kom denne med ett trotsigt uttalande där han förringade de allvarliga anklagelser som ett parlamentsutskott riktat mot honom. De som anklagar mig har inte som mål att upptäcka sanningen utan att bryta ned mig moraliskt och förgöra mig politiskt, sade Paksas.


2003-12-03 Kilde: Troms Folkeblad
Eva Joly spår korrupsjonsinvasjon
fra øst i EU

Når EU åpner veien for nye medlemsland fra Øst-Europa, vil omfattende korrupsjon følge med på lasset mot vest. Dermed blir bestikkelser og svart betaling et langt mer omfattende problem for EU enn i dag, mener Eva Joly. Hun ser naiv godtroenhet som en av de største truslene mot økonomisk renslighet i Europa. Av de ti landene som nå skal integreres i EU, sliter flere med en rotfestet korrupsjonskultur. Vi kan ikke bekjempe kriminell oppførsel med prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist som vårt eneste våpen, framholder Eva Joly.


2003-12-02 Kilde: Aftenposten
Litauens president kan bli stilt for riksrett

Nasjonalforsamlingen i Litauen skal tirsdag vedta om president Rolandas Paksas skal stilles for riksrett. Paksas er beskyldt for å ha nære forbindelser med russisk mafia. Skandalen som har rystet landet, dreier seg om angivelige bånd mellom Paksas' kontor og russisk mafia, som ønsker å få fotfeste innenfor EU. Mandag rettet en granskingskommisjon sterk kritikk mot presidenten. I en rapport fra kommisjonen heter det at Paksas' nære forbindelser med mafiaen gjør landets statsoverhode sårbar på en måte som truer landets sikkerhet. Kommisjonen mener også at presidenten har et personlig ansvar i en pågående korrupsjonsskandale.


2003-12-01 Kilde: gårdsplassen.no
Advarer mot sosial dumping

Ti nye medlemsland, inkludert Polen og de baltiske land, trer inn i EU og EØS 1. mai neste år. LO frykter det kan gi forverrede arbeidsvilkår for sesongarbeidere innen landbruket. I dag må arbeidsgiver garantere lønn etter hva som er normalt for den enkelte bransje, om arbeidstillatelse skal gis for sesongarbeidere fra land utenom EØS-området. Men for arbeidskraft fra EU- og EØS-land kreves ikke arbeidstillatelse. Og heller ikke krav om minstelønn for sesongarbeidere.


2003-11-30 Kilde: Fiskeribladet
Skotsk tillitskrise rundt svart EU-hav

EU-fiskerne ser ingen tegn til at det første året med EUs ”nye” fiskeripolitikk gir større fangster. EU-kommisjonen mener den ikke har noe valg. Dystre ICES-råd for 2004 varsler nye kvotekutt, nye harde reguleringer og nye båter som må ut av fisket. Resultat: Enda mer politisk bråk. For 20 år siden var Peterhead i Skottland ei havn der det årlig ble landet mellom 17.000 og 20.000 tonn torsk, hyse og annen hvitfisk. I dag er dette redusert til cirka 3.000 tonn. Fortsatt er Peterhead ei av Skottlands største havner. Det skal ikke mye til. Alle har hatt samme nedturen. I mange av byene på den engelske og britiske østkysten er fisket helt utradert som næring.


2003-11-29 Kilde: P4
Hard strid om EU-grunnlov

På sitt møte i Napoli i dag fører EUs utenriksministre en bitter kamp om fordelingen av makten i EU når unionen blir utvidet med 10 nye land våren 2004. Spania, Polen og mindre land vil ikke godta forslaget til grunnlov for EU, som vil gi et flertall av medlemslandene adgang til å bestemme kursen dersom de også representerer 60 prosent av EUs folkemengde. Enighet om maktfordelingen er neppe i sikte, og det er fare for at heller ikke EU-toppmøtet 12. og 13. desember vil kunne avslutte striden. Spania og Polen vil beholde den stemmevekt de ble tildelt av toppmøtet i Nice for tre år siden, som ga dem avgjorte fordeler.


2003-11-29 Kilde: Stavanger Aftenblad
Full forvirring om EU-forsvar

EUs utenriksministere har gjort et «gjennombrudd» i diskusjonene om en felles forsvarspolitikk i EU, ifølge den franske utenriksministeren. Men Sverige og Finland sier de ikke engang har sett forslaget. Det finnes ingen enighet om forsvarsgarantier. Det er helt grotesk å hevde noe slikt, det er ikke engang diskutert, utbasunerte en forvirret svensk utenriksminister, Laila Freivalds. Sverige har hele tiden advart mot at EU utvikles til en forsvarsallianse. Også den finske utenriksministeren reagerte kraftig og sa han ikke engang hadde sett noe utkast til en avtale.


2003-11-28 Kilde: Aftenposten
Alkoholreklame på vei til Norge

Det norske totalforbudet mot alkoholreklame henger i en tynn tråd. Et svensk mat- og vintidsskrift fikk i februar medhold i den svenske Marknadsdomstolen i sin anklage om at det svenske totalforbudet var i strid med EU-reglene. Jusprofessor Per Christiansen ved Universitetet i Tromsø tror at utfallet kan bli det samme i en norsk rettssal. Norge og Sverige er så like innenfor alkoholpolitikken og alkoholforbruket at en anvendelse av EØS-retten i Norge høyst sannsynlig vil gi samme konklusjon, sier han. Dermed kan det bli tillatt å reklamere for vin i norske blader og aviser, slik det nå er i Sverige.


2003-11-28 Kilde: Fiskeribladet
EØS, advokatmat og flytting av makt

Kan vi tenkje oss at kampen for fiskarane sin grunnlov; råfiskloven ikkje starta rundt 1920, men i dag. Ville fiskarane vunne fram med kravet? Eller er det ein meir sannsynleg utgang at eit advokatfirma på oppdrag ville kobla inn ESA – og at det norske overhuset i Brussel med eit 18-siders brev til Fiskeridepartementet ville stoppa kampen – kanskje for evig og alltid. Tankeeksperimentet er aktuelt i samband med det som kanskje er den viktigaste konklusjonen i den relativt ferske Maktutredninga: At rettsvesenet si makt over politikken er sterkt aukande. At det har skjedd ei radikal flytting av makt frå den politiske arenaen til rettslege organ som skal tolke innhaldet i det papirberget av internasjonale avtalar og konvensjonar som Norge har skrive under og dermed forplikta seg til å fylgje.


2003-11-28 Kilde: Fremover
Fritt fram over Alpene

Fra nyttår er det fritt fram for tunge lastebiler gjennom Østerrike. EU nekter å forlenge særordningen som gjør det mulig å sette tak på transitt-trafikken. Nå forbereder rasende østerrikere aksjoner. Tungtrafikken er en enorm belastning for deler av Østerrike. I fjor ble det registrert 1,6 millioner lastebiler i transitt, de aller fleste gjennom Tyrol og Brennerpasset. Når dagens begrensninger faller vekk, frykter østerrikerne en tredobling av trafikken fram til 2010. Østerrikske politikere snakker om en alvorlig trussel mot helsen til mennesker og natur.


2003-11-28 Kilde: NRK
EU-utvidelse gir lavere lønn

NHO mener at norske lønnsmottakere må motta lavere lønnsnivå for å redde arbeidsplassene når EU neste år blir utvidet med ti nye land. 460 millioner europeere kommer da til å jobbe i et felles arbeidsmarked. Direktør Sigrun Vågeng i Næringslivets Hovedorganisasjon regner derfor med at arbeidsinnvandringen til Norge fra østeutopeiske land kommer til å øke og at konkurransen på arbeidsmarkedet vil bli hardere. Derfor må nordmenn godta at lønnsnivået blir lavere, dersom de vil beholde jobben sin, mener NHO


2003-11-27 Kilde: Stocklink
Euroen er alvorlig skadet

Formannen i den tyske sentralbanken og styremedlem i ECB ( den europeiske sentralbanken), Ernst Welteke, sier at Euroens stabiltetspakt er alvorlig skadet. Bakgrunne er at EU har latt både Tyskland og Frankrike bryte reglene for størrelsen på underskuddet på statsbudsjettene. Begge de to stormaktene vil få et underskudd som er større enn 3 prosent av sine respektive statsbudsjetter i 2004. Welteke sier til Frankfurter Allgemeine Zeitung at man setter en av grunnpilarene for den monetære union i fare ved ikke å straffe Tyskland og Frankrike for underskuddene de nå legger opp til.


2003-11-26 Kilde: Helsingen Sanomat
Statsminister Vanhanen overrasket over problemene i finsk Lappland

Statsminister Matti Vanhanen innrømmet mandag at problemene finsk Lappland står overfor er mye vanskeligere enn hva som har vært allment kjent. Vanhanen kom med kommentaren etter et besøk i Rovaniemi søndag og mandag. Statsministeren sa han var særlig bekymret over problemene i Kemijärvi og Øst-Lappland. Han kommenterte den planlagte nedleggelsen av en batteriladerfabrikk til våren, som vil vil føre til tap av 280 arbeidsplasser. I følge Vanhanen var dette bare toppen av isberget. I løpet av de siste årene har mer enn 3000 jobber og dusinvis av bedrifter blitt borte fra Øst-Lappland.


2003-11-26 Av Tore Ruud
Bagatellmessig bedriftsstøtte kan falle bort etter 2006

Regjeringen har framhevet såkalt bagatellmessig støtte som den viktigste kompensasjonsordningen for bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift. Man har imidlertid unnlatt å opplyse om at kommisjonsforordning 69/2001 som danner rettsgrunnlaget for den såkalte de Minimis støtteordningen, bare gjelder til utgangen av 2006. Etter den tid kan det bli helt andre støtteordninger i EU, ikke minst sett i lys av østutvidelsen.


2003-11-26 Kilde: Troms Folkeblad
Ingen utsettelse av differensiert arbeidsgiveravgift

Innføringen av den differensierte arbeidsgiveravgiften vil skje fra 1. januar, ikke fra 1. juli, sa finansminister Per-Kristian Foss (H) i Stortinget onsdag. Etter at EFTAs overvåkingsorgan ESA har avvist Norges ønske om å utsette omleggingen av distriktsstøtten med et halvt år, mener Foss at Norge ikke har noe valg. Uten at det foreligger en godkjenning, mener jeg det er uaktuelt å gjennomføre utsettelsen. Det vil være i strid med norsk lov og EØS-avtalen å gi slik støtte uten at den er forhåndsgodkjent av ESA. Dessuten vil det være uklokt å gi næringslivet i områdene falske forhåpninger.


2003-11-26 Kilde: Finnmarken
Null kroner til barentssamarbeid

Leder i Barentssekretariatets representantskap Ronald Rindestu er sjokkert over utenriksminister Jan Petersen som lot penger til barentssamarbeidet gå til barnehager. Dette er et guffent tegn å gi våre samarbeidspartnere, sier han. I budsjettforliket som ble inngått mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er de 11 millioner kronene som skulle gå til samarbeidsprosjektene i stedet avtalt å skulle gå til barnehagesatsing i Norge. Til Nordlys uttaler utenriksministeren at han ikke synes dette er pinlig, selv om det nå faktisk er han som i kraft av sin stilling som utenriksminister kommer til å lede barentssamarbeidet de neste to årene.


2003-11-25 Kilde: Dagens Næringsliv
Euro-pakten "amputert" etter krisemøter

EUs stabilitetspakt er i krise etter at stormaktene Tyskland og Frankrike slipper straff selv om de bryter euro-reglene for tredje år på rad. EU-kommisjonen ville gi de to landene milliardbøter fordi de setter troverdigheten til fellesvalutaen euro i fare. Men euro-landenes finansministre bøyde av for sterkt tysk-fransk press og godtok i stedet en erklæring hvor stormaktene "oppfordres" til å få budsjettunderskuddet under 3 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2005. Er veksten lavere enn forventet, kan grensen overskrides igjen.


2003-11-24 Kilde: Finnmark Dagblad
Pedersen i Nei-styret

Tidligere fylkesvaraordfører i Finnmark, Arne Pedersen, skal kjempe mot norsk medlemskap i den Europeisk Union. I helgen ble han valgt inn som nytt styremedlem i Nei til EU. Dermed har Arne Pedersen kommet tilbake til saken som gjorde at han begynte med politikk i utgangspunktet. Det var som student i Trondheim under EU-kampen i 1972 at jeg ble med i politikken. Det betyr at jeg er tilbake der jeg begynte, sier Pedersen.


2003-11-24 Av Tore Ruud.
Eli Berg gjenvalgt i landsstyret
.
Under landsmøtet i Nei til EU nå i helga ble leder i Troms Nei til EU, Eli Berg, gjenvalgt som medlem av landsstyret i organisasjonen. De andre styrerepresentantene fra Nord-Norge er Arne Pedersen fra Finnmark og Knut Nordmo fra Nordland. Jens O. Løvlid fra Troms som gikk ut av styret, ble valgt inn i kontrollutvalget.

2003-11-24 Av Tore Ruud
Landsmøtet i Nei til EU ga marsjordre

.
Landsmøtet i Nei til EU ga klar beskjed om at dersom Ja-siden ønsker enda en omkamp om EU-spørsmålet, så skal de få merke at vi er beredt. Arbeidet framover vil derfor være å klargjøre

Tromsbenken under landsmøtet
organisasjonen for ny EU-kamp.

2003-11-24 Kilde: nord.no
Uheldig avgiftskompensering

Omlegging av arbeidsgiveravgiften kan skape uheldig konkurransevridning. Konsekvensene kan bli at nabobedrifter i samme marked kan få en forskjell i arbeidgiveravgiften på ni prosentpoeng. Forskjellen oppstår dersom regjeringen får medhold av ESA til å la enkelte bransjer eller bedrifter få beholde differensiert avgift fordi de ikke konkurrerer med andre EU-land, melder NRK Troms og Finnmark. Statssekretær Øystein Børmer i Finansdepartementet sier til NRK Troms og Finnmark at han også ser at dette kan skape uheldige virkninger som de eventuelt må se på hvordan de skal unngå.


2003-11-24 Kilde: Fremover
UDI frykter EU-utvidelsen

Norge er ikke forberedt på tilstrømmingen av arbeidssøkere fra de nye EU-landene, mener direktør i Utlendingsdirektoratet, Trygve Nordby. Han mener vi kan få en ny gruppe innvandrere som ikke blir integrert i samfunnet når EU utvides 1.mai neste år. Utvidelsen medfører at beboere i de 10 nye EU-landene fritt kan søke om arbeid i Norge. UDI-direktøren tror Norge må regne med å ta imot flere titalls tusen arbeidssøkere etter utvidelsen. I første rekke vil de nye innvandrerne komme fra Polen og de baltiske statene, mener han.


2003-11-23 Kilde: Fiskeribladet
EU dumper slappfisker

EUs egne kontrollører har overvåket arbeidet til spanske og britiske fiskeriinspektører. EU-kommisjonen er sjokkert over hvor mye fiskejuks som fikk passere. Nå strammes nettmaskene for å ta slappfisker i de nasjonale fiskerikontrollene. EU-kommisjonær Franz Fischler innledet i forrige uke en granskning av fiskerikontrollen i Spania og Storbritannia – begge store fiskerinasjoner i EU. Landene får nå to måneder til å forklare seg og dokumentere at de vil rette opp det som EU mener er store svakheter i den nasjonal kontroll, håndhevelse mot lovbrudd og rapportering til EU.


2003-11-21 Kilde: nord.no
Usikkerhet rundt arbeidsgiveravgift

Det råder usikkerhet om noen bransjer kan få beholde lavere arbeidsgiveravgift, slik partiene på Stortinget legger opp til. Årsaken er at det blir vanskelig å finne bransjer som ikke konkurrerer med utlandet og dermed beholder lavere arbeidsgiveravgift, mener Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.


2003-11-21 Kilde: nord.no
Mer laks til Øst-Europa

Folk i Øst-Europa spiser norsk laks som aldri før. Hittil i år har Norge eksportert 43.000 tonn laks til i alt 18 østeuropeiske land. Dette er en dobling av eksporten på to år. Årsaken er at folk har fått høyere levestandard og at det er blitt flere supermarkeder, sier markedsdirektør Christian Nordahl i Eksportutvalget for fisk.


2003-11-15 Kilde: Troms Folkeblad
Uforandret mellom ja og nei til EU

I følge Opinion har ikke nordmenns holdning til EU endret seg den siste måneden. Mens ja-flertallet for EU ble betydelig mindre fra september til oktober, er forholdet mellom ja og nei det samme i den siste meningsmålingen til Opinion. Den viser at 54 prosent av dem som har tatt standpunkt, er for EU mens 46 prosent av dem som har tatt standpunkt, er mot EU. Heller ikke når de usikre velgerne tas med i beregningen er det merkbare endringer den siste måneden. Andelen usikre er gått ned fra 17 til 16 prosent.


2003-11-15 Kilde: Hufvudstadsbladet
Kritik mot EU-grundlag på socialforumet Kamp för folkomröstning

Debattörer och organisationer på det Europeiska Socialforumet i Paris talar varmt för att det skulle ordnas folkomröstningar överallt om EU:s konstitution. En rörelse för folkomröstning samlade i går publik för att lägga fram sina demokratiska argument. Just nu känns det som om man offrar demokratin ”så länge konstruktionen av Europa pågår”, säger Franck Blancheri, en av eldsjälarna kampanjen europeiskt demokrati-maraton, där man under åtta månader ordnade debatter om Europas framtid i ett tjugotal olika länder.


2003-11-14 Kilde: Nationen
Ungdommen sier nei til EU
.
Målingen Sentio-Norstat har laget viser at 45,6 prosent av de spurte nå ville stemt ja til EU, mens 41,2 prosent ville stemt nei. Dette er en
ørliten nedgang for nei-siden den siste måneden og en liten oppgang for ja-siden. Bakgrunnstallene viser imidlertid et klart nei til EU-medlemskap blant de som er under 30 år. I denne gruppen ville 48 prosent stemt nei og kun 36 prosent ja ved en EU-avstemning nå. Det er ikke overraskende for Maria Walberg, leder i Ungdom mot EU. Hun er en av de som står bak Vi taper aldri-konferansen i helga som samler 700 nei-ungdommer fra hele landet.

2003-11-14 Kilde: Nordlys
Nasjonalt kompromiss kan utsette arbeidsgiveravgiften

Det kan gå mot et nasjonalt kompromiss i spørsmålet om innføring av arbeidsgiveravgiften. Det kan føre til at Norge ber om mer tid før opptrappingen mot full avgift starter. Gjennom flere uker har det vært forhandlet om arbeidsgiveravgiften på Stortinget. Forleden dag uttalte Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som har hovedansvaret for denne saken i Ap, at han trodde det gikk mot et flertall. Et flertall som kunne be regjeringen om å gå i nye forhandlinger med ESA for å få en ytterligere utsettelse. I går ville ingen på Stortinget si annet enn at dialogen mellom partiene fortsetter. Nordlys har imidlertid grunn til å tro at også ett eller flere av regjeringspartiene er inne i de drøftelsene som nå foregår. Det forteller to ting: At forhandlingene er skjøre, og at det kan gå mot et stort nasjonalt kompromiss.


2003-11-14 Kilde: nord.no
Næringslivets penger

Vi er bevisst på at det er næringslivets penger vi skal omfordele, sier statssekretær Anders Eira i Kommunal- og regionaldepartementet. Eira møtte i går næringslivet i Nordland for å orientere om den siste utviklingen i arbeidsgiveravgiften, og om hvordan regjeringen jobber med de ulike elementene i den nye ordningen. Vi legger først og fremst opp til et provenynøytralt system, som tilfredsstiller EUs krav om slike støtteordninger. Det som er helt sikkert er at ordningen med næringsrettede utviklingsmidler bør fordeles til dem som ikke får tilgang på andre støtteordninger, sa Eira ifølge Avisa Nordland.


2003-11-14 Kilde: Svenska Dagbladet
EMU-motståndet rekordstort

Svenska folkets motstånd mot euron har fortsatt att öka efter folkomröstningen och är nu rekordhögt. Samtidigt är stödet för EU-medlemskapet oförändrat, visar en Temomätning. Nästan sex av tio, 59 procent, av svenskarna skulle rösta nej till euron om de fick chansen igen. 38 procent skulle rösta ja, visar mätningen som publiceras i Dagens Nyheter två månader efter folkomröstningen den 14 september. I folkomröstningen vann nejsidan med 56-42.


2003-11-13 Kilde: Nationen
Fisken kan fraktes rett til EU

Fra 1. mai neste år vil fisk fra EU-fartøyer kunne landes i Norge, omgå norske fiskemottak og fraktes rett til EU. Det er en lite omtalt side ved EØS-avtalen som ble underskrevet tirsdag. Dette kan svekke norske arbeidsplasser, advarer fiskeriprofessor Peter Ørebech. Men industriorganisasjonen FHL er fornøyd. Mens norske fiskere må ut med 0,5 til 2,0 prosent i kontroll- og andre avgifter til salgslagene, vil EU-fartøy slippe med under en promille i kontrollavgift på sin fisk.


2003-11-13 Kilde: nord.no
Bull advarer opposisjonen

Jeg vil advare mot å forsøke å utvide sonen for null-avgift, sier Einar Bull til Nordlys. Han er kjent med at opposisjonen på Stortinget arbeider med alternative løsninger. Det vil betinge at Lichtenstein og Island er enig med Norge og at Kommisjonen i EU aksepterer dette. Om Nord-Troms og Finnmark sier Bull. Området befinner seg bak ”Vårherres rygg” så å si , og derfor ble det akseptert, sier han til avisen. Klimatiske og geografiske årsaker var årsaken til at området slapp unna. Men han påpeker at unntaksbestemmelsen som ble benyttet ligger i grenseland. Han mener at det både blir upraktisk og uheldig å skulle administrere en ordning med unntak for avgiftsøkningen for bedrifter som ikke konkurrerer internasjonalt. Men vi avviser altså ikke dette på et prinsipielt grunnlag, sier han samtidig som han påpeker at også eierkonstellasjoner i konsern kan gjøre en slik ordning vanskelig å handtere.


2003-11-13 Kilde: nord.no
Utsetter lidelsene

EFTAs godkjenning av Norges opptrappingsplan for den differensierte arbeidsgiveravgifta er en utsettelse av lidelsene, sier Kristen Øvernes i Bjørn Bygg til Bladet Tromsø. Opptrappingsplanen betyr at bedriftene i Tromsø slipper å betale 14,1 prosent arbeidsgiveravgift allerede fra årsskiftet. Arbeidsgiveravgifta blir 7,3 prosent i 2004, før den trappes opp til 9,5 prosent i 2005 og 11,7 prosent i 2006. Fra 2007 vil Tromsø og de øvrige kommunene utenfor tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms, ha full arbeidsgiveravgift på 14,1 prosent.


2003-11-13 Kilde. nord.no
Uavklart transportstøtte

Om ordningen med transportstøtte blir godkjent av ESA, blir kanskje ikke avklart før etter jul, sier ESA-direktør Amund Utne til nord.no. ESA avgjorde i går at Norge får en overgangsordning som innebærer en gradvis opptrapping av arbeidsgiveravgiften over tre år. Men en av kompensasjonsordningene som regjeringen har foreslått, transportstøtten, har ESA ennå ikke tatt noen avgjørelse om. Selv om forslaget om overgangsordning og transportstøtte ble sendt inn samtidig, har ESA valgt å behandle de to sakene uavhengig av hverandre, opplyser Utne. Det kan vær en mulighet for at transportstøtteordningen ikke blir behandlet før etter nyttår, sier Utne som understreker at det er vanskelig å gi noen tidshorisont på behandlingen.


2003-11-11 Kilde: nord.no
Optimise om arbeidsgiveravgiften

Stortingsoposisjonen forbereder seg på mottiltak når ESA legger frem avgjørelsen om arbeidsgiveravgiften. Mot slutten av uka vil vi nok komme med noe. Akkurat nå snakker vi sammen, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Arbeiderpartiet har tidligere gjort det klart at den kjemper for fire alternativer: videreføring av dagens ordning så langt som mulig, unnta lavere elavgift som kompensasjonstilltak og iverksetting av tilltak område for område. Foreløpig er det ikke klart om partiet får støtte, men partiet åpner også for å unnta lokalmarkedsbedrifter. Vi er flere som snakker, og jeg syns det går fint, sier Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Verken hun eller andre politikere vil gå inn på hva det snakkes om.


2003-11-11 Kilde: NRK Nordland
Kjemper for utsettelse

Bygge- og anleggsbransjen i Nordland og Troms kan få økte utgifter på 137 millioner kroner fra årsskiftet dersom ESA ikke godtar en overgangsordning. Nordnorske Entreprenørers Service-organisasjon jobber derfor aktivt mot Stortinget for å få en utsettelse med innføring av full arbeidsgiveravgift. Daglig leder Ruben Jensen i NESO er bekymret. Entreprenørbransjen i Nord-Norge sysselsetter 15.000 ansatte. Det er en av de største næringene i landsdelen, sier Jensen som frykter en rekke konkurser og tap av arbeidsplasser hvis ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift fjernes uten overgangsordninger.


2003-11-11 Kilde: Troms Folkeblad
Størst skepsis til EU-grunnlov i Danmark

Kun en tredel av danskene ønsker at forslaget til EU-grunnlov blir vedtatt som det er, eller med få endringer. Det betyr at danskene er de mest negative til EU-grunnloven, skriver Berlingske Tidende. Tallene kommer fram i en meningsmåling gjort for EU-kommisjonen blant EUs 25 nåværende og framtidige medlemsland. Danmark, Irland, Luxemburg, Nederland, Portugal og Spania skal etter planen holde folkeavstemning over forslaget neste år. Blant de seks landene er det kun Danmark som skiller seg ut med en klar negativ holdning til den nye forfatningstraktatens innhold, ifølge meningsmålingen.


2003-11-10 Kilde: seafood.no
Lyspunkt for sjømateksporten

Veksten i eksporten av laks fortsetter for både ferske og fryste produkter. Hittil i år er det eksportert 15 prosent eller 44 tusen tonn mer laks enn på samme tid i fjor. Prisen på fersk hel laks økte med 6 prosent til 22,28 kr/kg og dermed fortsetter prisoppgangen i år. Eksporten av fersk hel laks økte i oktober både til Frankrike og til Øst-Europa. I Frankrike var økningen på 39% målt i verdi, og her øker også både ferske og fryste fileter av laks. Økningen til Øst-Europa var på 29%, og både Russland, Polen og Latvia kjøper mer laks fra Norge. Økningen i denne regionen er størst i Latvia, hele 57 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.


2003-11-10 Kilde: Troms Folkeblad
EU utsetter vedtak om genmodifisert mat

EU utsatte mandag et vedtak som for første gang på fem år ville åpnet for et nytt genmodifisert produkt på det europeiske markedet. Miljøorganisasjoner som Greenpeace og Friends of Earth gledet seg over beskjeden om at EU foreløpig ikke vil gi klarsignal for en ny type genmodifisert mais fra det sveitsiske selskapet Syngenta. Søknaden skulle vært behandlet av en EU-komité med eksperter fra medlemslandene mandag, og EU-kommisjonen hadde gått inn for at produktet skulle bli godkjent fra 18. april 2004, samme dag som nye regler om genmodifiserte organismer trer i kraft i EU. Flere medlemsland ville imidlertid vente med en godkjenning til det er kommet mer informasjon om hvordan reglene skal praktiseres. Saken skal opp på nytt 12. desember


2003-11-10 Kilde: NRK Troms
Næringslivet holder pusten

Næringslivsledere i Nordland og Troms holder pusten. ESA avgjør denne uka om det blir en tredobling av arbeidsgiveravgiften. Dette blir er en skjebneuke for mange bedrifter i Troms og Nordland. Bygge- og transportbransjen og reiselivsnæringa holder pusten mens de venter på ESAs avgjørelse om det blir full arbeidsgiveravgift. For 10 transportbedrifter betyr det en merutgift på 40 millioner kroner Adm.dir. Alfred Aksnes i Tromsbuss vet ikke hvordan hans bedrift skal dekke inn utgiften.


2003-11-10 Kilde: Nationen
Kan gå glipp av EU-støtte

Bønder på Kypros, Malta, Polen, Slovakia og Ungarn risikerer å ikke få EU-støtte til landbruket idet disse landene trer inn i unionen 1. mai. Byråkratiet deres ligger altfor dårlig an, viser EU-kommisjonens statusrapporter. Landbruket i flere av EUs nye medlemsstater kan gå på en real smell, hvis ikke byråkratiet skjerper seg. Bøndene risikerer rett og slett å bli del av EU-markedet og møte konkurranse fra dagens effektive EU-jordbruk, uten å få en euro i støtte.


2003-11-10 Kilde: Nordlys
Avgift på rusbrus kan ryke

Trolig strider høyere avgifter på rusbrus med konkurransereglene i EU og EØS. EU er nå informert om planene den norske regjeringen har hatt. Det betyr at KrFs valgsak er i trøbbel. En slik avgift bryter med loven fordi den virker diskriminerende mot varer som er importerte, og avgiften har en beskyttende effekt for norskprodusert øl. Det er ESA som overvåker EØS-avtalen, og Gunnar Pétursson, visedirektør i avdelingen for det interne marked, bekrefter at de har mottatt klager fra Norge. Likevel er det lite de kan gjøre fordi dette kun dreier seg om et budsjettforslag. De må i så fall vente til i januar før de tar konkrete skritt.


2003-11-07 Kilde: Troms Folkeblad
Kypros og Malta sunket i havet?


EUs sentralbank kan bli nødt til å trykke opp millioner av nye sedler. På dagens eurosedler ser det nemlig ut som om Kypros og Malta er sunket i havet.
Det er i hvert fall ikke ett eneste spor av dem å se på dagens eurosedler, noe som har vakt sterk irritasjon i Valetta og Nikosia. Nå blir saken behandlet på aller øverste politiske hold i de to hovedstedene. Kypros skulle selvsagt vært på kartet hele tiden, men nå som vi er godtatt som EU-land må vi i hvert fall med, sier den greskkypriotiske finansministeren Marcos Kyprianou.
.

2003-11-06 Kilde: Adresseavisen
EØS undertegnes i Liechtenstein

EØS-avtalen skal endelig undertegnes i Liechtensteins hovedstad Vaduz førstkommende tirsdag. Det ble bestemt i Moldova nå i ettermiddag. Utenriksminister Jan Petersen opplyser dette etter flere samtaler med sine kolleger Halldor Asgrimsson fra Island og Ernst Walch fra Liechtenstein i Chisinau de siste dagene.


2003-11-06 Kilde: NRK Troms
Redusert avgift

Fiskeriministeren har vedtatt å redusere eksportavgiften på laks til EU. Reduksjonen kommer etter ønske fra EU og næringen selv. Svein Ludvigsen har vedtatt å redusere eksportavgiften på laks fra 2,7 prosent til 0,75 prosent. Avgiftssatsen på laks blir dermed den samme som for andre markeder. Vedtaket gjelder fra 1. januar 2004. Vi går nå tilbake til det normale. Reduksjonen kommer etter ønske fra næringen, sier statsråden.


2003-11-06 Kilde: Troms Folkeblad
EU-dom kan utfordre norsk tippemonopol

EU-domstolen avsa torsdag en dom som kan utfordre Norsk Tippings monopolstilling. Dommen signaliserer at det italienske tippemonopolet, som ligner det norske, kan være i strid med EUs lovverk. Bakgrunnen for dommen er en sak mot Piergiorgio Gambelli og 137 andre italienere. De tok alle imot innsatser i sportsveddemål på vegne av en britisk bookmaker, som de var i kontakt med via internett. Men i Italia, som i Norge, er sportstipping forbeholdt staten, og derfor innledet staten en straffesak mot dem. Gambelli hevdet imidlertid at italiensk lov er i strid med EUs lovverk, og torsdag kom EU-domstolen med sin uttalelse.


2003-11-05 Kilde: The Russia Journal
Tsjekkias president vil ha slutt på visumgrense mot Russland

'Etter mitt syn vil en slutt på visumregimet være et positivt skritt' hevdet Tsjekkias president Vaclav Klaus på radiostasjonen Ekho Moskva. Han sa han var 'blitt bedrøvet over tilstedeværelsen av visumregime mellom Russland og hans land.' Imidlertid, sa han, det var etablert i forbindelse med Den tsjekkiske republikks tilslutning til Den europeiske union og deltakelse i Schengen-systemet.


2003-11-04 Kilde: gårdsplassen.no
Liechtenstein opprettholder sin blokkering av EØS-avtalen

Vi vurderer fortsatt situasjonen, og vi har kontakt med andre berørte parter. Vi har ikke besluttet om vi vil signere avtalen, sier Liechtensteins utenriksminister Ernst Walch. Han avviser uttalelser fra en regjeringstalskvinne til NRK som ble oppfattet som at Liechtenstein bøyer av og vil signere sammen med Norge og Island denne uken. Vi har fortsatt ikke bestemt hva vi skal gjøre. Jeg skal ta en prat med min venn Jan Petersen i Chisinau i Moldova om to dager, og har også tett kontakt med andre parter, så får vi se hva som skjer, sier Walch. Han sier også at Liechtenstein har "god tid" på å bestemme seg.


2003-11-04 Kilde: nord.no
Næringslivet trenger tid

Det er 57 dager igjen til arbeidsgiveravgiften skal iversettes. Fortsatt er omtrent ingenting sikkert i forhold til hva som venter oss. Vi trenger tid, sier Børre Lien i Midt Troms Utviklingssenter til Nordlys. Han viser til et vedtak i ESA-kollegiet hvor det heter at arbeidsgiveravgiften skal endres fra 1 januar 2004, ” med mindre overvåkningsorganet anser det som objekltivt nødvendig og berettiget å godta en seinere dato for å gi de berørte foretak en rimelig overgangsfrist til å omstile seg til endrende omstendigheter”. Lien mener at bedriftene ikke har en rimelig overgangsfrist. Selv om det først ble kjent at dagens ordning skulle oppheves allerede i 1999, kom den skriftlige beskjeden fra ESA først i september i fjor.


2003-11-04 Kilde: nord.no
Arnstad gir seg ikke

Senterpartiet utfordrer de øvrige opposisjonspartiene på Stortinget i spørsmålet om arbeidsgiveravgiften. Marit Arnstad ber dem vise at de mente alvor i valgkampen, skriver Nordlys. Ap, SV og Frp reiste alle rundt i valgkampen og var stort sett enig om at regjeringens opplegg i forbindelse med arbeidsgiveravgiften ikke var godt nok. Nå utfordrer vi dem til å vise det i praksis sier Marit Arnstad til Nordlys. Senterpartiet legger fram ni forslag for de øvrige opposisjonspartiene på Stortinget. I følge Nordlys innebærer dette både utsettelse av hele ordningen, men også ny kontakt med Island og Lichtenstein for å få utvidet nullsonen. I tillegg vil Sp blant annet ha et eget kapittel i statsbudsjettet som årlig i redegjør for tiltakene, for å sørge for at tiltakene blir varige.


2003-11-04 Kilde: Nordlys
LO krever overgangsordning

Norge må som en overgangsordning beholde dagens regler for bevegelse av arbeidskraft, også etter at EU blir utvidet med en rekke østeuropeiske medlemsland fra 1. mai neste år, mener LO. LO-sekretariatet krever også at myndighetene straks setter i verk en rekke tiltak for å hindre sosial dumping, svart arbeid og utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft når EU-utvidelsen er en realitet. Prinsipielt ønsker LO at arbeidstakere fra de nye EU-landene skal sidestilles med arbeidstakere fra eksisterende EU-land. Men i dagens situasjon ser LO behov for at Norge, på lik linje med flere av dagens EU-land, som en overgangsordning må beholde dagens bestemmelser om bevegelse av arbeidskraft fra EUs nye medlemsland fra 1. mai 2004.


2003-11-03 Kilde: Kampanje
EU-direktiv svekker norsk reklameforbud

Et forslag til EU-direktiv forbyr alle EU og EØS-land å ha strengere nasjonale regler enn hva direktivet går inn for. Dermed kan forbudet mot reklame for alkohol og tobakk falle i Norge. Forslaget til EU-direktiv, som er ute på høring i Norge, skaper hodebry for norske myndigheter. I forslaget er det en egen svarteliste, der det er oppgitt hvilken type markedsføring som bør forbys. Men forbud mot reklame for tobakk og alkohol, eller reklame rettet mot barn er ikke nevnt på listen.


2003-11-02 Av Tore Ruud
Flengende kritikk av Gunnar Berge


Under et åpent møte i regi av Troms Nei til EU i går tok man for seg bortfallet av den differensierte arbeidsgiveravgiften, hvorfor dette skjedde og konsekvensene. Som foredragsholder hadde man fått

førsteamanuensis i samfunnsøkonomi Stein Østbye. Han påpekte at det var gjort fatale feilvurderinger fra regjeringens side da man inngikk EØS-avtalen. Spesielt daværende kommunalminister Gunnar Berge ble levnet liten ære for sine sterke utsagn om at den differensierte arbeidsgiveravgiften ville bestå uavhengig av EØS. Østbye viste til at Nei til EFs analyse derimot hadde vært korrekt.

2003-11-02 Av Tore Ruud
Eli Berg gjenvalgt

På gårdagens årsmøte i Troms Nei til EU ble Eli Berg gjenvalgt som leder. Det samme galdt de aller fleste i styret. Det kom inn to nye styremedlemmer: Merethe Seblom fra Tromsø og Reidar Solberg fra Kåfjord. Klikk her for å se hvem som sitter i det nye styret.


2003-11-02 Kilde: Troms Folkeblad
Norge og Island tar sikte på EØS-signering til uka

Norge, Island, Tsjekkia og Slovakia drøftet søndag undertegningen av EØS-avtalen. Norge og Island tar sikte på å undertegne avtalen kommende uke. Striden omkring signeringen ble utløst da Liechtenstein for knapt tre uker siden, som følge av en historisk tvist med Tsjekkia og Slovakia, overraskende nektet å signere EØS-utvidelsen. I en pressemelding fra Utenriksdepartementet søndag heter det at Island og Norge tar sikte på å signere avtalen til uka, og at de to landene "håper Liechtenstein er rede til samtidig å undertegne avtalen".


2003-11-01 Kilde: Nordlys
Frykter eggmangel til jul

Julebaksten er i fare. På grunn av en holdbarhetsdisputt med EU, kan det ble 300 tonn for lite egg til årets norske julehøytid. Ifølge EU-byråkratene skal egg være holdbare i 28 dager. Fjørfebransjen og Prior har tidligere juler fått dispensasjon til å utvide holdbarheten med fire dager. Men i år sier Statens næringsmiddeltilsyn nei. EU-regelen om 28-dagers holdbarhet på egg ble innført for tre år siden. Tidligere har den norske holdbarhetsdatoen vært 42 dager. Dispensasjon fra Statens næringsmiddeltilsyn har tidligere sørget for at lagrene for norske egg ikke er blitt tomme.


2003-10-31 Kilde: nord.no
Virkemiddelsonene kan bli avviklet

EU er nå i startgropen på en total omlegging av regionalpolitikken. Norge kan risikere at distriksvirkemidlene også gjennom SND-systemet faller bort. Fra 1.1 2007 skal EU ha en ny regionalpoltikk på plass. Den ene muligheten er at en fortsetter å godkjenne støttekart, den andre muligheten som diskuteres er å legge om til såkalt horisontal støtte, sier Jan Edøy, som er regionalråd i Norges delegasjon til EU. Den horisontale støtten innebærer at all distriktspoltikk i realiten avvikles.


2003-10-31 Kilde: nord.no
Overgangsordningen i fare

En nær samlet nordnorsk politikerdelegasjon tolket ESA-president Einar Bull dithen at overgangsordningen for økningen i arbeidsgiveravgfiten kan vare i fare. Bull var invitert til et møte ved Nordlands Brusselkontor for å gi en oppsummering for nordnorske politikere om statusen for arbeidsgiveravgiften. Under dette møte ble det gitt signaler om at overgangsordningen sletts ikke er sikret. Neste uke kommer Esa med sin avgjørelse som vil bli bestemmende for om Norge for lov til å foreta en gradvis opptrapping over tre år til fullt avgiftsnivå.


2003-10-31 Kilde: nord.no
Kritisk ESA-president

ESA-president Einar Bull ville ikke svare på om arbeidsgiveravgiftssaken kunne fått et annet utfall, da han ble oppmerksom pa at pressen var til stede. Under møtet med Bull som Nordland fylkeskommunes Brusselkontor arrangerte, spurte stortingsrepresentant Søren Fredrik Voie om det var ting som fra norsk side kunne vært gjort annerledes og som kunne ha sikret at dagens ordning ble beholdt. Bull startet opp på en forklaring, sa kom det: Er pressen til stede? Etter å ha fått bekreftet dette, startet han på nytt: Det er mulig at en kunne jobbet noe tidligere med ulike modeler. Men om resultatet ville blitt annerledes kan jeg ikke si noe om, sa han.


2003-10-31 Kilde: Nordlys
P
etersen tror på EØS-løsning

Mens timeglasset renner ut for Norges ti år gamle avtale med EU, bedyrer Petersen at han tror på en løsning for problemene med EØS-utvidelsen. Men han vil ikke snakke høyt om en eventuell løsning. Jeg tror ikke vi vil få en løsning om jeg snakker veldig høyt om dette i media, sier utenriksministeren til avisen Nordlys. Petersen vil ikke spekulere i om Liechtenstein kan komme til å forlate EFTA-samarbeidet som en følge av konflikten. Jeg kan bare si at jeg tror på en løsning, og jo mindre jeg sier, jo mer sannsynlig er det at vi oppnår dette, sier Petersen.


2003-10-30 Kilde: Nye Troms
Vil ta det meste av overskuddet

Om det blir innført full arbeidsgiveravgift fra nyttår vil det stryke avgårde med en stor del av COOP indre Troms sitt overskudd. Hva det vil bety for den medlemsstyrte handelsbedriften tør ikke driftssjef Bernt Leidulf Bergholt si i dag. Om det skulle skje, blir det i så fall ikke mye igjen å betale medlemsutbytte av.


2003-10-30 Kilde: Troms Folkeblad
LEDER: Tappes for kunnskaper

Ifølge en undersøkelse foretatt ved Handelshøgskolen i Bodø har 2.840 arbeidsplasser i Nord-Norge blitt borte på ett år, 620 av disse i Troms. Og ingenting tyder på at nedbemanningen i nordnorske bedrifter er over. Både i Posten, i flere banker, i flyselskapene, i Telenor og i en rekke andre større selskaper skal det fortsatt kuttes med hard hånd. Også kommunale og statlige arbeidsplasser i nord er under press. Situasjonen blir ytterligere dyster når den differensierte arbeidsgiveravgiften forsvinner fra nyttår. De ansatte blir dyrere, og flere bedrifter blir tvunget til å se med kritiske øyne på arbeidsstokken.


2003-10-30 Kilde: Bergens Tidende
Stengt inne på grensen til det nye Europa

De ville til Norge, men endte opp her: Innesperret og stuet sammen på en skitten gang i et slags asylmottak i Ukraina. Muren mot det rike Europa gjør et langt byks østover. De 56 kvinnene og barna i den nedslitte interneringsleiren i Mukatsjeve i Vest-Ukraina har alle prøvd å komme seg til Vest-Europa. Mange kommer langveis fra: Kina, Somalia, Afghanistan, Irak, Tsjetsjenia. Reisen endte her, de ble alle arrestert etter å ha prøvd å krysse grensen til Ungarn eller Slovakia ulovlig. Nå skal de deporteres til hjemlandene sine, en eller annen gang, bare ukrainske myndigheter finner ut hvordan de skal finansiere reisen. Flere har vært her i månedsvis, vertsskapet sier de lengste oppholdene har vart et halvt år.


2003-10-30 Kilde: nord.no
ESA-avgjørelse i november

I november vil EFTAa overvåkningsorgan ESA komme med en avgjørelse på om organet godtar Norges forslag til overgangsordninger og transportstøtte som kompensasjon for bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift. Nordnorske bedrifter må dermed ennå smøre seg med litt tålmodighet fram mot årsskiftet, da den gamle ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift forsvinner. Avgjørelsen om å la næringslivet skal få en treårig og gradvis opptrapping til full avgift, vil bli tatt av ESA-kollegiet, skriver Nordlys.


2003-10-29 Kilde: Avisa Nordland
Klar for ekstraomgangene?

Med mulig unntak av Steinar Bastesen, kommer jeg ikke på noen som gleder seg til en ny EU-kamp. I går feirer Sosialdemokrater mot EU sitt 10-årsjubileum, men smilene til Hallvard Bakke og Trond Giske virket på klistret. Selv ikke nei-kronprinsesse Åslaug Haga kan bevare munterheten gjennom en lang EU-kamp. Det står ikke bedre til på den andre sida. EU-saken vil sprenge Sem-kameratene, dersom Bondevik 2 ikke har gått i lufta før den tid. Men det stopper ikke der. EU-saken vil sprenge enhver tenkelig regjering i overskuelig framtid med mindre Jens Stoltenberg og Ap-kameratene skulle få et ustyrtelig behov for å plage seg selv med å danne tidenes minste mindretallsregjering – med støtte fra et krympende Høyre.


2003-10-29 Kilde: Fiskeribladet
Utfordrer EU med egen verneplan

Skotske fiskere foreslår sterke begrensninger på alt fiske i en sone på vel 100.000 kvadratkilometer av Nordsjøen. Forslaget er en del av den alternative planen for gjenoppbygging av torsk som ble lagt fram i Aberdeen torsdag. Planen til Scottish Fishermens Federation (SFF) varsler at kampen om neste års regulering av fisket i EU-havet er i gang. Det blir ikke særlig lettere enn i fjor. Da brukte de fem dager på å bli enige om et svært omstridt kompromiss. Vi har levd i tre år med strenge reguleringer i Nordsjøen fordi EU har en plan for gjenoppbygging av torsken. Men ved inngangen til det fjerde året ser vi ingen positive resultater. Derfor legger vi nå fram vår egen plan, sier administrerende direktør Hamish Morrison i Scottish Fishermens Federation til Fiskeribladet


2003-10-29 Kilde: nrk.no
Best uten euro

EU-kommisjonen la onsdag fram sin økonomiske høstprognose, som viser at EU-landene som ikke er blitt med i eurosamarbeidet gjør det bedre enn eurosonen. Mens den samlede veksten i euro-landene forventes å bli på 1,8 prosent i 2004, regner EU-kommisjonen med at veksten i Sverige vil bli på 2,2 prosent. Også i Danmark og Storbritannia forventes veksten å bli sterkere enn i eurosonen. En ting de tre landene har felles er at de ikke har byttet ut valutaene sine med euro.


2003-10-29 Kilde: Troms Folkeblad
Full strid om avgiftshoppet

Full arbeidsgiveravgift må ikke iverksettes fra nyttår, sier Aps distriktspolitiske talsmann, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Ifølge han har næringslivet fått alt for kort tid til å forberede seg på de økte kostnadene full arbeidsgiveravgift medfører. Schjøtt-Pedersen viser også til tidligere ESA-president Knut Almestads utredning, hvor det går frem at det er fullt mulig å videreføre dagens ordning for store deler av næringslivet i nord.


2003-10-27 Kilde: Stavangeravisen
Flertall for nei til EU

I en meningsmåling som MMI har utført sier 43 % nei til EU, mens 41 % er for. Forrige måned tok nei-siden flertall over ja-siden i EU spørsmålet. Denne trenden forsterker seg denne måned viser Dagbladets MMI måling. 43 % stemmer nei til EU mens 41 er for. Det er selvsagt gledelig for vår side at en ny meningsmåling bekrefter det den forrige viste: Dødt løp med en liten ledelsen for nei-sida, sier leder i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik.


2003-10-27 Kilde: Aftonbladet
Riksdagen riskerar få lika lite makt som kungen

Om Sverige vill acceptera EU:s nya grundlag, måste vi ändra grundlagen. Annars kommer riksdagens ställning att urholkas. Det menar Ulf Öberg och Jörgen Hettne, doktorander i europarätt. Alla vet hur begränsad makt kungen har i dag. Detta framgår med all önskvärd tydlighet av vår regeringsform. Sveriges riksdag håller på att gå samma öde till mötes. Om vi inte anpassar vår parlamentarism och vår regeringsform efter den nya konstitution som nu debatteras i EU, riskerar riksdagen att bli främst ceremoniell – en pikant dekoration.


2003-10-27 Kilde: nord.no
Selvtilfreds finansdepartement

Finansdepartementet fastholder at de har gjort en god jobb i saken med arbeidsgiveravgiften, skriver Nordlys. Om råd i budsjettarbeidet til neste år, skriver departementet; ”Det er bare overgangsordningen på tre år og transportstøtten, som trenger Esas godkjennelse. De andre forslagene er kun avhengig av ordinært vedtak i forbindelse med budsjett-arbeidet. Overgangsordning vil bare berøre de foretakene som ikke blir fullt ut kompensert gjennom ordningen med fribeløp”.


2003-10-25 Kilde: Troms Folkeblad
Kan bli slutt på lørdagspost

Postutdeling fem i stedet for seks dager i uka er et alternativ som nå utredes for Samferdselsdepartementet. I slutten av november skal et omfattende utredningsarbeid om konsekvensene av liberalisering av posten være ferdig. Bakgrunnen for utredningen er EUs åpning for konkurranse på postmarkedet, spørsmål om hvordan Norge skal følge etter, og i hvilket tempo. EU har fastsatt som et minstekrav at det skal være postombæring fem dager i uka.


2003-10-25 Kilde: Bergens Tidende
EØS kan bryte helt sammen

Norske myndigheter og EU-kommisjonen frykter konsekvensen hvis Liechtenstein trekker seg fra EØS. Det kan ende med avtalens sammenbrudd. Det er et åpent spørsmål om EØS kan videreføres uten Liechtenstein. En ting er hvordan EU vil stille seg, en annen hvorvidt ESA og EFTA-domstolen kan fungere med kun Island og Norge som medlemmer, medgir Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland overfor Bergens Tidende.


2003-10-20 Kilde: Helgeland Arbeiderblad
Vurderer å si opp 10

10 av 14 ansatte i Per Johansen Transport på Herøy kan miste jobben dersom den differensierte arbeidsgiveravgifta faller bort fra nyttår. Dette spiser opp hele overskuddet, sier daglig leder Per Johansen. Bortfallet av den differensiert arbeidsgiveravgifta vil bety rundt 400.000 kroner i ekstra utgifter for min bedrift. Det er omtrent det vi har i overskudd. I verste fall kan dette bety at 10 arbeidsplasser kan ryke, sier Per Johansen.


2003-10-19 Kilde: Aftenposten
Gruer seg til grensekontrollen forsvinner

Snart kan trailere rulle fra russergrensen og helt til Oslo uten at sjåføren behøver å vise passet én gang eller at noen sjekker hva som er på lasteplanet, sier sjefen for Kriminalpoliti-sentralen, Arne Huuse. 340 av de 440 millioner smuglersigarettene europeisk politi og toll stanset i fjor kom fra Russland med Latvia og Litauen som de viktigste transittlandene. 99 av 102 smuglingsforsøk som ble oppdaget ble tatt i grensekontrollen. Når EU utvides østover 1. mai neste år, faller kontrollen mot Baltikum nesten bort.


2003-10-19 Kilde: Troms Folkeblad
Folkeavstemning i Romania erklært gyldig

Mer enn halvparten av Romanias velgere deltok i folkeavstemningen som skal gi grønt lys for EU-tilpasning av grunnloven. De mange hjemmesitterne så lenge ut til å gjøre avstemningen til en fiasko. Regjeringen fryktet det verste og sendte ut folk for å oppmuntre til større valgdeltakelse. Tilhengere og aktivister vil gå ut på gatene for å få folk til å stemme. De vil dra til kirker og til fotballstadioner på landsbygda og i byer for å forklare folk hvorfor de må stemme, varslet generalsekretær Dan Agathon i regjeringspartiet PSD. Rumenske medier meldte dessuten at folk ble tilbudt både mat og legesjekk mot at de avga stemme. Hvis oppslutningen ikke hadde oversteget 50 prosent, ville myndighetene ha måttet avholde en ny folkeavstemning.


2003-10-18 Kilde: Aftonbladet
LEDARE: Miljöskandalen på EU-toppmötet

Silvio Berlusconi lyckades med sin plan. EU-toppmötet lade i går ut ett effektivt krokben för Margot Wallströms viktigaste miljöförslag. Att läsa avsnittet om industripolitik i mötets slutsatser är som att förflyttas decennier bakåt i tiden. ”EU-lagstiftning ska inte försämra EU:s konkurrenskraft jämfört med andra viktiga ekonomiska regioner”, heter det. Därför ska EU-kommissionen göra omfattande analyser av vilka effekter nya förslag har på företagen. Tankarna om grön tillväxt har hamnat i ett särskilt miljöavsnitt. När det gäller industripolitik beskrivs nya krav som problem.


2003-10-17 Kilde: Nationen
Ja til EU-siden rakner

Ja-sidens forsprang på EU-motstanderne er redusert fra 15 prosentpoeng i januar, til 2 i september. Blant SVs velgere forvitrer EU-entusiasmen. 44,1 prosent av 1000 spurte i septembermålingen Sentio-Norsk Statistikk har gjennomført for Nationen, Dagen og Klassekampen, sier ja til norsk EU-medlemskap. Det er en tilbakegang på 3,3 på én måned, mens nei-siden står på stedet hvil, med 42,1 prosent mot 42,3 prosent forrige måned.


2003-10-17 Kilde: Troms Folkeblad
LEDER: Bondevik co holder ikke ord

Regjeringens lovnad om å kompensere bortfallet av den differensierte arbeidsgiveravgiften krone for krone, slår alvorlige sprekker. Fra nyttår slår første trinn av den økte arbeidsgiveravgiften inn for bedrifter i Nordland og Troms. Og fra dag èn er dette blodig alvor for et næringsliv som i utgangspunktet sliter tungt for å holde det gående. Bedriftskompetanse i Bodø har beregnet at 15.000 arbeidsplasser kan gå tapt bare i Nordland og Troms — og ifølge en analyse fra Gjensidige NOR risikerer èn av tre nordnorske bedrifter som i dag går i pluss å dra på seg store underskudd.


2003-10-17 Kilde: Landsbygdens Folk
Finland i EG-domstolen för skattefritt torkningsstöd

Finland har hamnat i EG-domstolen på grund av stödet till fodertorkningsanläggningarna. EU-kommissionen beskyller Finland för att ha brutit mot EU:s skatteregelverk, eftersom Finland inte uppbär mervärdeskatt för det stöd som utbetalas till fodertorkningsanläggningar. Kommissionen anser att stödet är en ersättning som bör beläggas med mervärdeskatt, eftersom det har en omedelbar prisnedsättande verkan. Finland anser att stödet är avsett att stöda produktionen av torrfoder i sin helhet. Det handlar om ett såkallat produktionsstöd som inte beskattas med mervärdesskatt.


2003-10-16 Kilde: nord.no
Bønnfaller ESA

LO ber i et hastebrev til ESA om at overvåkningsorganet godkjenner de norske overgangsordningene, skriver Nordlys. II tolvte time prøver LO å unngå at næringslivet i store deler av Norge får avgiftssjokk i millionklassen allerede fra nyttår. Om en snau måned bestemmer ESA (EFTA Surveillance Authority) om Norge får lov til å ha en overgangsperiode på tre år, før full arbeidsgiveravgift innføres i hele landet unntatt Finnmark og Nord-Troms.


2003-10-16 Kilde: Nordlys
LEDER: Uakseptabelt

I går ble det kjent at regjeringen planlegger å betale ut transportstøtten, som skal komme som en erstatningsordning for bortfallet av den regionalt nedsatte arbeidsgiveravgiften, ett år på etterskudd. Det betyr at regjeringen, som lovet at krone for krone skulle brukes til beste for næringslivet, ikke er villig til å la næringslivet få skikkelige rammevilkår.


2003-10-16 Kilde: Nationen
EU presser finsk bondestøtte

EU-kommisjonen presset tirsdag ned støtten til sørfinsk landbruk. Etter 2007 kan ordningen – som Gunhild Øyangen lokket norske bønder med ved norsk EU-medlemskap – være slutt for Finland. Veksthusproduksjonen i Finland er særlig utsatt etter kuttet i sørlig støtte. En av de store temaene i norsk EU-debatt i 1994, den såkalte artikkel 141 om nasjonal støtte til landbruk i sør, utspilles som et drama for finske bønder i disse dager. Daværende landbruksminister Gunhild Øyangen lovet at slik støtte kunne opprettholdes “så lenge det er nødvendig” etter et EU-medlemskap. Finland hadde en tilsvarende bestemmelse i sin medlemskapsavtale da de sluttet seg til EU i 1995.


2003-10-15 Kilde: nord.no
Ikke transportstøtte før i 2005

Nordnorsk næringsliv vil ikke få en krone i transportstøtte før i 2005 dersom regjeringen får det som den vil, skriver Nordlys. I et dokument fra Kommunaldepartementet går det frem at nordnorsk næringsliv ikke kan vente kompensasjon før i 2005. Transportstøtten er en av de sentrale størreordningen når den differensierte arbeidsgiveravgiften forsvinner. Dette føyer seg inn i rekken av flere uheldige omstendigheter i denne saken. Når skal vi egentlig få skikkelig informasjon om hva vi har å forholde oss til? spør administrerende direktør Malvin Nilsen i Leonard Nilsen til Nordlys.


2003-10-14 Kilde: Saltenposten
Tøffere hverdag for avisene

Neste år kan Saltenposten få økte utgifter på rundt 350.000 kroner grunnet økt arbeidsgiveravgift og portoavgift. Regjeringen har gjort en slett jobb, mener ansvarlig redaktør Arild Bjørnbakk. Saltenposten får stadig nye lesere, og fanger bredt i Indre Salten. Men distriktspolitikken står ikke sterkt hos dagens regjering. Mediemangfoldet kan være en saga blott om noen år hvis utgiftsøkningene fortsetter uten at mediene får kompensasjon for det.


2003-10-13 Kilde: Adresseavisen
Fastlåst konflikt om EØS-avtalen

Liechtenstein, Tsjekkia og Slovakia ble ikke enige om en historisk tvist som kan velte den planlagte signeringen av EØS-utvidelsen tirsdag. Tekst: NTB Tips en venn! Til: Fra: Fyrstedømmet Liechtenstein nektet mandag kveld å bøye av i forhandlinger med Tsjekkia og Slovakia i en strid om tilleggserklæringer til den reviderte EØS-avtalen. Planen er at Norges utenriksminister Jan Petersen og hans EU- og EFTA-kolleger skal gjennomføre den høytidelige utvidelsessigneringen under EØS-rådet i Luxembourg tirsdag.


2003-10-13 Kilde: NRK Nordland
Ny kamp om arbeidsgiveravgift

Norske toppolitikere må ta en ny runde i Europa for å redde ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.Det sier Benn Eidissen som er høyremann og næringsdrivende. Han mener regjeringen ikke har dokumentert godt nok hvor viktig ordningen er for distriktene. I forrige uke dro politikere fra Nord-Norge til EFTAs overvåkingsorgan ESA i Brussel. Politikerne ba om at innføringen av et likt avgiftssystem ble utsatt, men ble ikke bønnhørt. Eidissen mener likevel kampen ikke er over.


2003-10-11 Kilde: Nordlys
Italiensk kaos kan forsinke EØS-a
vtalen

Kaoset under det italienske formannskapet i EU truer med å forsinke den utvidede EØS-avtalen som ble forhandlet fram i sommer. Skal EØS-området utvides samtidig med at EU utvides i mai neste år, tåler man ikke flere forsinkelser Jeg har aldri opplevd maken til kaos som under det italienske formannskapet, sukker en sentral kilde i EFTA oppgitt. Torsdag var EFTA-administrasjonen ikke sikker på når avtalen vil kunne bli undertegnet, men man gikk ut fra at det vil skje mandag.


2003-10-10 Kilde: Kommunal rapport
Katastrofe om ESA sier nei til overgangsperiode

Det blir en katastrofe for store deler av næringslivet, verken mer eller mindre. Av NTB, 10. oktober 2003 Lederen av Landsutvalget for Nord-Trøndelag og Nord-Norge, fylkesordfører i Troms Ronald Rindestu er ikke i tvil om hva som vil skje dersom det ikke blir noen overgangsperiode for avviklingen av den differensierte arbeidsgiveravgiften. Torsdag ledet han en delegasjon til EFTAs overvåkingsorgan ESA for å be om at den omstridte omleggingen av arbeidsgiveravgiften skulle utsettes. Svaret var et klart nei. Den differensierte arbeidsgiveravgiften skal avvikles fra 1. januar 2004.


2003-10-08 Kilde: nord.no
På vei mot overlegen eksportrekord

Med 12 uker igjen til nyttårsaften er det klart at det går mot en soleklar rekord for Norges lakseeksport, skriver Intrafish. Intrafish sammenligner 2003 med fjoråret. Ved utgangen av uke 40 har det gått ut 345.424 tonn laks rund vekt fra Norge. Dette 14 prosent, mer enn på samme tidspunkt i 2002, ifølge tall fra Eksportutvalget for fisk, skriver Intrafish. I ukene 31 til og med 40 har Norge eksportert 18.387 tonn, eller 24 prosent, mer fisk enn tilsvarende periode i fjor. Intrafish mener det ligger an til eksportrekord.


2003-10-07 Kilde: nord.no
Ti
l Brussel for arbeidsgiveravgiften

En topptung nordnorsk delegasjon drar i morgen til Brussel for å møte ESA-president Einar Bull for å titte regjeringen i kortene om den differensierte arbeidsgiveravgiften. Vi vil vite om regjeringen har gjort det den skal, sier fylkesordfører i Troms, Ronald Rindestu. I tillegg håper han og de øvrige seks-åtte deltakerne fra Finnmark til Nord-Trøndelag å få vite hvor saken står i ESA. Vi vil vite om kompensasjonsordningene regjeringen har foreslått er tilstrekkelige, og hvilken overgangsordninger vi kan få.


2003-10-07 Kilde: Fædrelandsvennen
Folkeavstemning truer EU-grunnlov

EUs grunnlovsutkast kan bli skrinlagt dersom viktige EU-land sier nei. Det heter seg at europeiske spørsmål er for kompliserte og kan bli så forvrengt at de ikke bør legges fram i folkeavstemninger. Det er en påstand som utviklingen i EU både bekrefter og avkrefter. Først stemte Irland «Nei», deretter «Ja» til euro, danskene har hatt fem folkeavstemminger for og mot EU-traktater og er på vei mot nye avstemninger om euro, innvandring og andre forbehold i EU-traktaten og endelig sa svenskene «Nei» til euro.


2003-10-07 Kilde: Hegnar online
Grete Berget ønsker penger til Europabevegelsen

Min første store oppgave blir å skaffe penger og bygge opp et landsomfattende nettverk av ja-mennesker. Det sier Grete Berget (49) som denne uken tiltrer som ny generalsekretær i Europabevegelsen. Berget sier Europabevegelsen og Nei til EU får et like stort beløp fra Finansdepartementet hvert år. I tillegg får Europabevegelsen 2,6 millioner kroner fra NHO og mottar også en del medlemskontingent.


2003-10-07 Kilde: Troms Folkeblad
Avgiftsrot sinker nyetableringer

Usikkerheten rundt differensiert arbeidsgiveravgift sinker nå etableringer på Salangsverket i Salangen. I to år har det vært arbeidet med å etablere nytt skipsopphoggingsfirma med 10-15 ansatte på Salangsverket i Salangen. Og politikere og kommuneledelsen i kommunen har satt sin lit til en oppstart i løpet av høsten. Men i følge ordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) i Salangen kommune er nå usikkerheten rundt differensiert arbeidsgiveravgift en av årsakene til at etableringen av nytt skipsopphoggingsfirma på Salangsverket tar lenger tid enn først antatt.


2003-10-07 Kilde: Dagsavisen
Advarer mot å gjøre 2005 til et EU-valg

Kjell Magne Bondevik har ombestemt seg for når EU-standpunktet bør opp til ny vurdering. Å gjøre stortingsvalget til et EU-valg syns jeg er både unødvendig og uklokt, sier Bondevik. Bondevik har selv bidratt til at EU-debatten nå blusser opp med sitt foredrag i Berlin om at han vil vurdere et delvis medlemskap i EU. Men hans hovedbudskap nå er å få EU-kampen ut av neste valgkamp, og advare Arbeiderpartiet mot å tvinge gjennom en ny medlemskapsdebatt om halvannet år.


2003-10-07 Kilde: Nordlys
Avviser Bondeviks EU-frieri

EUs ambassadør mener Kjell Magne Bondevik må godta EU som det er. Formelt sett må alle nye medlemsland godta hele EUs regelverk. Det går ikke an å plukke fritt, sier EU-kommisjonens ambassadør i Norge, Gerhard Sabathil. Gjennom sin informasjonssjef Pål Somdalen avviser han overfor Dagsavisen at det finnes en à la carte meny som Norge kan velge fra hvis vi blir EU-medlemmer, slik Kjell Magne Bondeviks uttalelser i Aftenposten i helga kan antyde.


2003-10-06 Kilde: Hufvudstadsbladet
Bulgarerna har fullt upp med att överleva

Bulgariens jordbruk och industri är i ett bedrövligt skick. Medan politikerna har stridit om makten har de snabba, starka och giriga delat upp och våldfört sig på statsegendomen. Folkets förtroende för politik och politiker är förbrukat. För de flesta är ett EU-medlemskap det sista lilla halmstrået.


2003-10-05 Kilde: Nordlys
Bondevik sier tja til EU

Statsminister Kjell Magne Bondeviks utspill om at han kan tenke seg et light-medlemskap i EU mottas både med applaus og alvorlig skepsis. Jeg tolker det veldig positivt. Jeg opplever det som at han sier ja til å diskutere en løsning i forhold til EU som er helt lik det for eksempel Sverige, Danmark eller Storbritannia har. Det synes jeg er positivt. Det er i tråd med det Arbeiderpartiet nå diskuterer, sier Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg.


2003-10-05 Kilde: Troms Folkeblad
Økt avgift avgjort i hemmelig møte

Innføring av full arbeidsgiveravgift i distriktene ble avgjort i et hemmelig møte i Stortingets EØS-utvalg uten sakspapirer og der partiene ble avkrevd en mening over bordet. Det skriver Arbeiderpartiets leder, Jens Stoltenberg, i Dagens Næringsliv lørdag. Ap-lederen retter sterk kritikk mot regjeringens behandling av det han kaller «den mest omfattende omlegging av norsk distriktspolitikk noen gang.» Tidenes avgiftsøkning og mest omfattende omlegging skjer i et lukket møte uten at Stortinget og offentligheten har mulighet til en forsvarlig og åpen demokratisk saksbehandling, hevder Stoltenberg. Dette er uttrykk for et demokratisk underskudd som bør bekymre oss alle enten vi er tilhengere eller motstandere av EU, hevder Ap-lederen.


2003-10-05 Kilde: Troms Folkeblad
LO-nei til overgangsordninger for arbeidsmarkedet

En arbeidsgruppe som er nedsatt av LO, sier nei til overgangsordninger på arbeidsmarkedet når EU utvides 1. mai neste år. Arbeidsgruppen er satt ned av LO, og ber organisasjonen si nei til overgangsordninger. Gruppen består av 14 personer fra LO sentralt og forbund som kan bli berørt av EU-utvidelsen. LO-sekretær Ellen Stensrud leder gruppen. Vårt mandat er knyttet til sosial dumping og dette er et stort problem allerede i dag, sier Stensrud. Konklusjonene i gruppens rapport skal legges fram for LOs ledergruppe før forbundene og LO-sekretariatet skal behandle den.


2003-10-04 Kilde: NRK Troms
Dyrere hus nordpå

Det blir resultatet av økt arbeidsgiveravgift, skriver Nordnorske entreprenørers Serviceorganisasjon i et brev til kommunalminister Erna Solberg. De frykter også tap av arbeidsplasser og økt konkurranse fra Nord-Sverige og Nord-Finnland. Entreprenørene krever en overgangsordning på 4 år. Negativt for Nord-Norge Lik arbeidsgiveravgift for hele landet vil slå særlig negativt ut i Nord-Norge utenom Nord-Troms og Finnmark, som får beholde null avgift. Tilsammen blir nordnorsk næringsliv påført årlige økte utgifter på 137 millioner kroner.


2003-10-04 Kilde: Troms Folkeblad
Nei til EU har fått større pengegaver

Større bidrag fra sentrale støttespillere gjør det mulig for «Nei til EU» å planlegge en opptrapping av aktiviteten, sier leder Sigbjørn Gjelsvik. Satsingen er gjort mulig gjennom økte inntekter også fra medlemskontingent og gaver fra medlemmer og sympatisører. Lørdag og søndag avvikler organisasjonen sitt rådsmøte i Oslo. Den viktigste saken på dagsordenen er å vedta mandat og sammensetning for et nytt strategiutvalg som skal jobbe fram til landsmøtet neste høst. Utvalget vil bestå av sentrale personer fra de ulike nei-miljøene, sier Gjelsvik. Rådet skal i løpet av helgen diskutere en rekke konkrete forslag til opptrapping av aktiviteten i Nei til EU.


2003-10-03 Kilde: Hufvudstadsbladet
Regeringen hoppfull om lantbruksstödet

Hela regeringen har stött förhandlingarna om jordbruksstödet till södra Finland. Statsminister Vanhanen har agerat och jag tror att vi får ett förhandlingsresultat, sade finansminister Antti Kallioniemi, sdp, på riksdagens frågestund i går. Det var riksdagsman Jari Koskinen, saml, före detta jordbruksminister som ställde frågan hur det ser ut med det så kallade 141 stödet. Förhandlingarna med EU-kommissionen bröt ju ihop i början av veckan. Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja,c, vara redan tidigare på dagen hoppfull. Han sade att mjölkproduktionen bör fortsätta också i södra Finland på en sådan nivå att hanteringen är förnuftig.


2003-10-02 Kilde: nord.no
Frykter rasering av distrikts-Norge

Tap av tusenvis av arbeidsplasser kan bli konsekvensene av regjeringens forslag til støtteordninger som kompensasjon for arbeidsgiveravgiften, frykter LO og de berørte kommunene. 15.000 arbeidsplasser kan gå tapt bare i Sør-Troms, Nordland og Nord-Trøndelag som følge av den økte avgiften. Det er konklusjonen i en rapport fra Bedriftskompetanse i Bodø.


2003-10-02 Kilde: Hufvudstadsbladet
Sverige nobbar säkerhetsgarantier

Finlands statsminister Matti Vanhanen vet inte vad han tycker om säkerhetsgarantier i EU. Men den svenska regeringen har redan bestämt sig. Sverige utesluter tanken på säkerhetsgarantier eftersom de inte är förenliga med den svenska alliansfriheten.


2003-10-02 Kilde: Hufvudstadsbladet
Folkomröstning utan stöd i riksdagen

De enda partierna som redan nu kräver en folkomröstning om EU:s nya grundlag är vänsterförbundet och sannfinnarna. De gröna vill vänta och se tills man vet vilket resultat regeringskonferensen kommit fram till.


2003-10-01 Kilde: gårdsplassen.no
Finsk jordbruk trues

EU-kommisjonen vil ha fjernet den nasjonale støtten til jordbruket sør i Finland. 32 000 gardsbruk risikerer nå å miste 130 millioner euro i overføringer. Halvparten av det finske jordbruket ligger sør i landet. I samtaler med finske myndigheter mandag forlangte EUs landbrukskommisjonær Franz Fischler avvikling av den ekstra nasjonale støtten til de 32 000 brukene i dette området. Kommisjonæren krevde minst ti prosent reduksjon årlig. I dag ligger disse overføringene på 130 millioner euro, omtrent 1 milliard kroner.


2003-10-01 Kilde: Hufvudstadsbladet
Ingen konsensus om EU-försvar

Riksdagens utrikesutskott lyckades inte helt uppnå konsensus om EU-politiken då det i går blev färdigt med sitt betänkande om Finlands linje i den förestående regeringskonferensen. Vänsterförbundets representanter reserverade sig i fråga om säkerhets- och försvarspolitiken, alltså i en fråga där man traditionellt bemödat sig om nationell konsensus.


2003-10-01 Kilde: Nationen
EU-kommisjonen ut mot vetoret
ten

EU-kommisjonen går inn for å fjerne medlemslandenes vetorett på enda flere områder enn foreslått tidligere. Blant annet skal det ikke kreves enstemmighet for å fjerne krav om enstemmighet i framtida. Lørdag starter regjeringskonferansen i EU som innen jul skal ha vedtatt et forslag til EU-grunnlov. EU-regjeringene skal da ta stilling til forfatningen som det såkalte Konventet foreslår, en forfatning som i større grad gjør EU overnasjonal.


2003-10-01 Kilde: Det ny NOTAT
Parlamentet forskrækket af Sveriges afstemning

EU-Parlamentet var indstillet på at kræve, at alle medlemsstater skulle holde folkeafstemning om EU's forfatning. Men så stemte svenskerne nej til Euroen, og det fik medlemmerne af Parlamentet til at opgive deres forslag. »Hvis deres grundlove tillader det, burde alle medlemsstater holde en folkeafstemning, om muligt samme dag som de europæiske valg.« Sådan lød forslaget fra Parlamentets forfatningsudvalg op til Parlamentets afstemning om forfatningen. Da debat og afstemning var på dagsordenen i går, blev teksten dog udvandet kraftigt.


2003-10-01 Kilde: The Russia Journal
Ukrainas president om EU-medlemskap

Ukrainas president Leonid Kuchma kritiserte EU kraftig på et møte i går. Krenket over Brüssels utsettelse med å akseptere ukrainsk EU-medlemskap, tok han opphisset en "symmetrisk" beslutning. "Hvis jeg ble invitert til EU-medlemskap i dag, ville jeg nekte" uttalte Kuchma.


2003-10-01 Kilde: Stavanger Aftenblad
Fortsatt EU-strid om genmodifisert mat

EU-kommisjonen mister tålmodigheten med land som ikke vil åpne for genmodifiserte organismer (GMO). På et møte i Brussel mandag varslet landbruksministre fra flere EU-land at de ikke er beredt til å åpne opp ennå. Ifølge den belgiske avisen Le Soir dreier det seg om Østerrike, Italia, Hellas og Luxembourg. Disse landene forlanger nye EU-regler som klarlegger hvordan vanlig landbruk, biologisk landbruk og GMO-landbruk skal eksistere side om side. Dette skal ha fått EUs landbrukskommissær Franz Fischler til randen av fortvilelse. Fischer frykter at EU kan bli skadet av økende internasjonalt press i denne saken.


2003-09-30 Kilde: Hufvudstadsbladet
EU-konstitutionen öppen för ändringar

Alla frågor som EU:s medlemsländer vill ta upp i regeringsförhandlingarna om EU:s nya grundlag kommer att behandlas. Den bedömningen gjorde utrikesminister Erkki Tuomioja i går. EU:s ordförandelandet Italien har tidigare hållit fast vid att den regeringskonferens, som inleds på lördag och skall utmynna i en grundlag för EU, måste avslutas innan jul. Nu ha italienarna backat och utesluter inte att det slutgiltiga arbetet är färdigt först inför valet till Europaparlamentet i sommar.


2003-09-30 Kilde: Nationen
Nok et virkemiddel drept av EØS

Motstanderne av boplikten har fått nytt vann på mølla og jubler for EU-dommen. Inge Ryan (SV) derimot, mener EU blander seg borti alt for mye. EØS-avtalen tar i fra oss alle de distriktspolitiske virkemidlene vi har. Vi må få bestemme dette selv, mener Inge Ryan i næringskomiteen. Han frykter at EU-dommen vil få påvirke behandlingen av forslag til ny konsesjonslov. EU skal nå blande seg borti alt. Dette er en meningssløs dom. Norge må få bestemme noe selv, EØS-avtalen tar fra oss det ene distriktspolitiske virkemiddel etter det andre, sier Inge Ryan.


2003-09-29 Kilde: Troms Folkeblad
Spår flere skatterettssaker

EØS-avtalen har flyttet makten fra politikerne til juristene, mener advokat Finn Arnesen. Han spår en stri strøm av skattetvister i kjølvannet av EØS-avtalen de nærmeste årene. Den ti år gamle EØS-avtalen utarbeides utenfor norsk forvaltning. Endringer i norske lover og forskrifter kommer først i etterkant, og ofte som følge av at enkeltpersoner eller bedrifter utfordrer regelverket gjennom domstolene. – Det er enkeltindivider som presser fram endringer, sier advokat Finn Arnesen i advokatfirmaet Thommessen, Krefting, Greve Lund AS.


2003-09-27 Kilde: Fiskeribladet
Polsk sug etter laks

Polen kjøper allerede fersk laks fra Norge som et fullverdig EU-land. I forrige uke var det bare Danmark og Frankrike som kjøpte mer laks enn polakkene. For første gang på lenge har eksportprisen passert 21 kroner. Både Polen og Russland gir nå god drahjelp for et økende norsk laksesalg. I forrige uke ble hele 440 tonn fersk laks sendt til Polen, mer enn dobbelt så mye som tilsvarende uke i fjor. Bare Danmark og Frankrike importerte mer. Også eksporten til Russland øker kraftig: 217 tonn i uke 38 er nesten tre ganger mer enn i fjor.


2003-09-27 Kilde: Adresseavisen
Vil gå til WTO med ørreten

Norges tidligere ambassadør i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), Terje Johannessen, mener Norge bør klage EUs straffetoll på norsk ørret inn for WTO. Men EU-forelskelse i utenriksdepartementet står i veien for en klage, mener han. 21,4 prosent straffetoll etter finske beskyldninger om dumping gjør det tøft å konkurrere i EU for norske ørretoppdrettere. De siste årene har EU vært et voksende marked, selv om Japan fortsatt er klart størst.


2003-09-26 Kilde: Nordlys
Regjeringsthriller i Tsjekkia

Den tsjekkiske regjeringen klarte seg gjennom et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen fredag. Regjeringen kom gjennom krisen med svært knapp margin, og fikk 100 mot 98 stemmer for å fortsette. Opposisjonen hadde fremmet mistillit mot regjeringen på grunn av det store, og stadig stigende, budsjettunderskuddet. Den tsjekkiske republikken har hatt store vansker med å betale for opprydningen, reparasjoner og sikringsarbeid etter storflommen i fjor, og må samtidig overholde tøffe budsjettkrav for å kunne tre inn i EU i mai.


2003-09-26 Kilde: Dagsavisen
Stoltenberg til angrep på EØS-avtalen

Jens Stoltenberg tok til orde for en ny debatt om EØS-avtalen på landsstyremøtet i går. Han trakk fram den differensierte arbeidsgiveravgiften som kroneksemplet på at EØS-avtalen er dårlig for Norge. EØS-avtalen har gitt større ulemper enn vi kunne forutse da den ble inngått. At vi må gi slipp på den differensierte arbeidsgiveravgiften er det største angrepet på norsk distriktspolitikk noensinne, sa Stoltenberg.


2003-09-26 Kilde: Harstad Tidende
Nytt håp for Kaarbø

Både Kaarbøverkstedet og andre nordnorske bedrifter øyner nå håp for å unngå en høyere arbeidsgiveravgift. Det europeiske kontrollorganet ESA, har nemlig aldri pålagt Norge å innføre lik arbeidsgiveravgift i hele landet. ESA har aldri behandlet saken, framgår det av et brev som de har sendt til Nordnorsk Verftssamarbeid. I valgkampen var denne saken en het potet. Finansminister Per-Kristian Foss og statsminister Kjell-Magne Bondevik, bedyret begge to om at alt som kunne gjøres var gjort.


2003-09-26 Kilde: Nationen
Tusener av polske gruvearbeidere til streik

Tusenvis av polske gruvearbeidere gikk fredag til streik i protest mot økonomiske reformer som kan koste 36.000 arbeidsplasser. De streikende gir EU skylden for at ulønnsomme gruver blir stengt. Fire store gruvebedrifter må stenges som ledd i Polens tilpassing til EUs regelverk, før det polske EU-medlemskapet trer i kraft fra 1. mai. Torsdag satte en gruppe på rundt 40 arbeidere seg ned i sjaktene under jorda, og nektet å komme opp i protest mot tilpassingen.


2003-09-26 Kilde: nord.no
Rana-redgjøring til ESA

Rana Næringsforening har sendt brev til EFTAs overvåkingsorgan ESA for å vise konsekvensene uten differensiert arbeidsgiveravgift. Foreningen viser til at kompensasjonstiltakene til regjeringen på langt nær vil dekke ekstrakostnadene som bedriftene får. Nå ber Rana Næringsforening ESA om å følge regjeringens anmodning om en gradvis økning av arbeidsgiveravgift en fram til 2007.


2003-09-26 Kilde: Rana Blad
LEDER: Norges EU-dilemma

Det er langt fra Brussel til den norske landsbygda. Og EU-byråkratiet gj ør stadig sitt til at avstanden blir større. Med striden om den differensierte arbeidsgiveravgiften og salg av rusbrus i friskt minne, kommer det knapt som noen stor overraskelse at en kjennelse fra EU-domstolen nå skaper usikkerhet om vi fullt ut kan opprettholde de norske konsesjonsreglene med bo- og driveplikt ved salg av jordbrukseiendommer. Er det rart de norske EU-motstanderne har tatt ledelsen på meningsmå lingene igjen?


2003-09-25 Kilde: Dagens Næringsliv
Korrupsjon ryster EU

Påstander om korrupsjon i EUs statistikk-kontor Eurostat ryster Brussel. EU-president Romano Prodi kjemper mot krav om hoderulling i EU-kommisjonen. Torsdag skal ledende EU-parlamentarikere grille EU-kommisjonens president Romano Prodi bak lukkede dører, om hans kjennskap til Eurostat-skandalen. Noen parlamentarikere har krevd EU-kommissærers hoder på et fat, men Prodi vil trolig forsvare sine kommissærer med nebb og klør.


2003-09-25 Kilde: gårdsplassen.no
Jusprofessor spår kraftig liberalisering

EU-domstolen vil ikke akseptere den strenge norske bo- og driveplikta. Resultatet kan bli at mange gardsbruk samles på få hender. Det er spådommen til jusprofessor Finn Arnesen. Tirsdag besluttet EU-domstolen at Margrethe Ospelt fra Liechtenstein kunne kjøpe en eiendom i Østerrike - uten å bo og drive eiendommen selv. Dommen vil få konsekvenser også i Norge gjennom EØS-avtalen.


2003-09-24 Kilde: Nordlys
Halonen: EU bør ikke bli et nytt NATO

Finlands president Tarja Halonen sier at EU ikke bør bli et nytt NATO. På en konferanse i Nord-Finland onsdag sa hun at det ikke bør være et mål for EU å skape et nytt NATO, men la til at det nå er viktig å styrke samarbeidet innen unionen. Om Finlands aktivitet i EU sa hun: Finland bør ikke ha det travelt med å slå fast hvilket standpunkt vi skal ha i spørsmålet om utvidelsen av EUs forsvarssamarbeid.


2003-09-24 Kilde: Troms Folkeblad
LEDER: Vann på mølla til EU-motstanderne

Det blåser igjen en nei-vind over Norge. EU-motstanderne har for tiden mange gode kort på hånda. Meningsmålingen fra MMI sist helg viser at en ja-vind som har vart i minst to år er i ferd med å snu. I denne perioden har oppslutningen om norsk medlemskap i folket stadig økt, og flere målinger har vist en ja-andel på godt over 50 prosent. Men nå har dette tallet falt ned til 37 prosent, og et flertall av de spurte sier nå nei til EU.


2003-09-23 Kilde: Harstad Tidende
LEDER: Lang vei fram til EU-medlemskap

Europaveien frem til norsk EU-medlemskap er adskillig lenger enn man skulle tro etter flere måneder med meningsmålinger som viste et stadig sterkere ja-flertall. Vi har vært blant dem som mente å se et klart stemningsskifte i norsk opinion, men om man skal tro den siste målingen fra MMI kan ja-bølgen ha vært et blaff.


2003-09-22 Kilde: Nationen
Italiensk vri om EU-landbruk

EUs landbruksministre får presentert overraskende utspill fra Italias landbruksminister Giovanni Alemanno i dag. Landene bør ha rett til å forsvare sitt eget landbruk, mener han. Handelsliberalisering alene kan ikke løse alle problemene og ulikhetene i verden. EU bør derfor fornye og intensivere forslag om tiltak som ikke virker handelsvridende, men motvirker mulig negative virkninger av liberalisering. Det går fram av dokumentet “EU og utviklingsland etter Cancun: Felles mål for landbrukspolitikk, matsikkerhet og bygdeutvikling.”.


2003-09-22 Kilde: NRK Sogn og Fjordane
Få fiskar - stor straff

Det som var meint å vere eit hyggeleg juletilbod til nokre lærar i Flora fekk dramatiske konsekvensar. Lærarane fekk tilbod om billeg aure frå fiskeoppdrettar Ola Braanaas i Gulen. Men billigsalet vart blåst opp av EU-kommisjonen, som no i ettertid har innført straffetoll på all norsk oppdrettsaure. Årsaka var at fisken til lærarane var billeg, men eit par kroner dyrare enn fisken som går i trailerlass til EU. Dumping, sa EU-kommisjonen og innførte straffetoll.


2003-09-21 Kilde: Nordlys
Nei-siden leder i ny måling

På en ny måling sier et flertall av de spurte nei til norsk EU-medlemskap. Målingen ble utført i september av MMI Univero for Dagbladet, og her svarer 38 prosent av de spurte at de er negative til at Norge skal gå inn i EU. Ja-siden følger like bak på 37 prosent, melder NRK. På den nye målingen sier 25 prosent at de ikke vet hva de ville stemt. Nei-siden har hatt en fremgang på 5 prosentpoeng fra augustmålingen, mens ja-siden har krympet med 4 prosentpoeng siden august. Da ville 41 prosent av de spurte stemt ja til EU hvis det var EU-valg den dagen målingen ble foretatt.


2003-09-17 Kilde: nord.no
Etterlyser tiltak mot avgiftssjokk

Bedriftsforsamlinga i TIRB på Finnsnes frykter den differensierte arbeidsgiveravgifta er en tapt sak for distrikts-Norge, skriver Troms Folkeblad. Nå krever bedriftsforsamlinga, med leder Per-Inge Søreng i spissen, tiltak fra regjeringa. I møtet sist uke ble bedriftsforsamlinga orientert om de konsekvenser bortfallet av den differensierte arbeidsgiveravgifta vil få for TIRB-konsernet, som omfatter seks selskaper med til sammen rundt 450 medarbeidere. Konsernet får en lønnsøkning i størrelsesorden 7,5 millioner kroner i året, som en direkte kostnadsøkning.


2003-09-17 Kilde: Nordlys
Britisk euro utsettes

Etter Sveriges nei til euroen virker det umulig for Tony Blair å få britene til å gi opp pundet på mange år. Sveriges nei vil også få betydning for EUs nye grunnlov. Tony Blair har ifølge Financial Times fortalt sine regjeringskolleger at de ikke skal gi opp håpet om en folkeavstemning om euroen innen et år eller to. Men det er vel knapt noen utenfor Blairs regjering som tror det nå kan bli britisk euro på minst fire år.


2003-09-17 Kilde: NRK Troms
Nye regler for kystflåten?

Det spøker for kystflåten etter at EU nå vurderer et nytt direktiv som hindrer båter under 100 fot å legge fra kai ved bølgehøyde over 20 cm. Ludviksen raser etter det tøvete utspillet fra T. Skeie ved Eu-kommisjonene i Brüssel. Kystflåten kan få store problemer hvis direktivet også skal gjelde i Norge. Det melder kystfiskarlaget.


2003-09-16 Kilde: nord.no
Ingen bøter ved ESA-trossing

Norge risikerer ikke å bli straffet med bøter av ESA selv om norske myndigheter trosser overvåkingsorganet i saken om differensiert arbeidsgiveravgift, sier advokat Jan Magne Langseth til NTB. Bakgrunnen er at Jens Stoltenberg gikk ut i VG og anklaget statsminister Kjell Magne Bondevik for ikke å ha gjort nok i kampen for å beholde en differensiert arbeidsgiveravgift i Norge. I tilsvaret svarte Bondevik med å hevde at den såkalte ODA protokoll 3 i ESA ville resultert i skyhøye bøter for norsk næringsliv og tilbakebetalingskrav dersom Norge trosset ESAs pålegg om å fjerne dette.


2003-09-16 Kilde: Bergens Tidende
Svensk nei en lærepenge for EUs store

Sveriges nei til EUs økonomiske og monetære union kan forstås som en advarsel til EUs stormakter: Hvis de ikke følger reglene, undergraves hele samholdet. Både Sveriges finansminister Bosse Ringholm og Finlands statsminister Matti Vanhanen mente i går at Tyskland og Frankrikes lettfeldige omgang med EUs stabilitetspakt er en av grunnene til det svenske folks klare nei i folkeavstemningen søndag.


2003-09-16 Kilde: Hufvudstadsbladet
Blir Estland vårt nya Alko?

Sänker inte Finland alkoholpriserna rejält följer ett gränslöst spritrally till Estland. Folk kommer att resa och handla för allt de är värda. Alko byts ut mot Tallinn. Det hävdar regeringen som vill sänka alkoholskatten med upp till 40 procent. I dag börjar riksdagen diskutera nästa års budget och den planerade sänkningen av alkoholskatten. Regeringen står enhälligt bakom förslaget. Enligt politikerna är en sänkning icke önskvärd, men nödvändig, för att förhindra att en betydande del av finländarnas alkoholinköp görs i Estland nästa år då tullgränserna slopas samtidigt som Estland blir EU-medlem.


2003-09-16 Kilde: Klassekampen
En revolt mot makten

Folk bosatt i «glesbygdene», lavtlønte og kvinner i offentlig sektor har påført den svenske makteliten et av dens første store nederlag. Helt siden Gustav Adolfs dager (1594-1632) har svenskene vært regnet som relativt lojale i forhold til den politiske og økonomiske makteliten. Dette har også kommet til uttrykk i tidligere folkeavstemminger, der flertallet til slutt har endt opp med å følge regjeringens anvisninger. Så ikke denne gangen. «Ja-sida hadde alt, bortsett fra folkets støtte», som en svensk avis oppsummerte folkeavstemmingen i går.


2003-09-15 Kilde: gårdsplassen.no
WTO-kollaps gir håp om en mer balansert avtale

WTO-sammenbruddet i natt vil forhåpentligvis bidra til at det endelige resultatet av denne WTO-runden blir langt mer balansert enn det som kunne blitt resultatet fra møtet i Cancun, sier Bjarne Undheim etter at ministermøtet i Mexico endte med forlis i natt norsk tid. Norges Bondelag har tidligere uttalt sammen med bønder fra andre land, at en god avtale er viktigere enn å oppnå en avtale raskt. Det siste forslaget til slutterklæring på landbruk som ble lagt fram søndag morgen var svært dramatisk for Norge som ikke kunne ha akseptert forslaget, og derfor er vi lettet over at det ikke ble noe resultat i Cancun, sier Undheim.


2003-09-15 Kilde: gårdsplassen.no
WTO-motstandere jublet etter sammenbruddet

Demonstranter og ikke-statlige organisasjoner jublet etter at en gruppe utviklingsland stakk kjepper i hjulene for Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det var Kenya som på vegne av flere andre i et såkalt "grønt rom"-møte satte foten ned for videre forhandlinger om de såkalte Singapore-temaene. EU hadde sagt seg villig til å begrense temaene til spørsmål om åpenhet om offentlige innkjøp samt forenkling av handelsprosedyrer, men dette ble blankt avvist, og grunnlaget for enighet var dermed ikke til stede. For EU, og Japan, har forhandlingene om Singapore-temaene vært et nøkkelspørsmål for å få til en avtaletekst i Cancun. Dette til tross for at en stor gruppe u-land har sagt et klart nei til dette i lang tid.


2003-09-15 Kilde: Norrländska Socialdemokraten
Jaaa - det blev nej

Besvikelse hos ja-sidan, avvaktande optimism hos nej-sidan. Så kunde stämningsläget sammanfattas vid valvakorna hos respektive sida en timme efter att vallokalerna stängt i Gällivare kommun. Då visade preliminära röstsiffrorna på ett nej till euron.


2003-09-15 Kilde: NRK Nordland
Millioner i ekstra arbeidsgiveravgift

Bedrifter i Narvik må betale 57 millioner kroner ekstra i arbeidsgiveravgift når den differensierte ordningen fjernes. Ordningen som har gitt redusert arbeidsgiveravgift for bedrifter i de nordligste fylkene, skal nå avvikles. Nå ber ordfører i Narvik, Olav Sigurd Alstad, statsministeren om 50 millioner kroner i kompensasjon til Narvik kommune for den økte utgiften. Kommunen vil bruke pengene til å opprette et strukturfond der disse pengene tilbakeføres til lokalområdet.


2003-09-14 Av: Tore Ruud
Oppmuntring for Nei-siden i Norge

Også i Tromsø var det i kveld valgvake i forbindelse med folkeavstemningen i Sverige. Leder i Troms Nei til EU, Eli Berg, rapporterer om god stemning. Hun sier at resultatet i Sverige er en oppmuntring for Nei-siden hos oss. Dersom Norge skulle søke om medlemskap i EU, måtte vi i utgangspunktet si ja til Euro. At Sverige nå har sagt nei til dette, vil måtte få betydning også for Norges holdning mener Eli Berg.


2003-09-14 Av: Tore Ruud
Stor stemning på neisidens valgvake i Stockholm

Jens Løvlid fra Balsfjord har vært i Sverige de siste dagene på vegne av Nei til EU. Vi fikk tak i han på neisidens valgvake i Stockholm. Han rapporterer om stor stemning etter det som karakteriseres som et overraskende stort nei-flertall. Dette til tross for at ja-siden har satt inn store økonomiske ressurser mot en nei-side som knapt har hatt penger til frimerker. På denne bakgrunn understreker Løvlid at det er demokratiet som har seiret i folkeavstemningen om svensk tilslutning til EMU.


2003-09-14 Kilde: Troms Folkeblad
WTO-møtet nær sammenbrudd i Cancun

WTO-forhandlingene i Cancun gikk inn i en dramatisk fase søndag kveld, norsk tid, da en gruppe afrikanske land satte foten ned for videre forhandlinger om de såkalte Singapore-temaene. Forhandlingene om Singapore-temaene er avbrutt. Flere afrikanske delegater skal ha erklært at runden nå er over, men bruddet skal etter det NTB erfarer kun dreie seg om Singapore-temaene handel og konkurransepolitikk, handel og investeringer, åpenhet om offentlige innkjøp samt forenkling av handelsprosedyrer. WTO-møtet var søndag kveld preget av kaos, og det var vanskelig å få klarhet i situasjonen.


2003-09-14 Kilde: Troms Folkeblad
Petersen: Svensk avstemning gjør ikke EU-saken mindre aktuell

Utenriksminister Jan Petersen (H) deler ikke nei-sidens oppfatning om at det svenske nei til euro gjør EU-saken mindre aktuell i Norge. Jeg hører ikke til dem som har sagt at vi bør gjøre valget i 2005 til et EU-valg. EU-medlemskapet skal avgjøres ved folkeavstemning, ikke ved stortingsvalg, understreker Høyres leder Jan Petersen overfor NTB. Han mener at nei-seieren i Sverige er en oppmuntring for nei-siden, men sier at han til sjuende og sist vil være norske interesser som avgjør norsk medlemskap.


2003-09-14 Kilde: Troms Folkeblad
Sveriges nei får store konsekvenser for Norge

SV-leder Kristin Halvorsen mener at det svenske nei til euro vil få vidtrekkende følger for norsk politikk. -Det kan bane veien for noe historisk nytt. Når EU-saken nå er parkert i Norge for lang tid framover, er det mulig å få til et formalisert sentrum-venstre-samarbeid etter stortingsvalget i 2005, sier Halvorsen til NTB. Hun mener at resultatet i Sverige er et klart signal, særlig til ja-siden i Arbeiderpartiet og de som har tenkt tanken å få i gang en ny EU-kamp.


2003-09-14 Kilde: Troms Folkeblad
Sverige sa klart nei til euro

Sverige sa klart nei til å slutte seg til EUs fellesvaluta euro. Drapet på utenriksminister Anna Lindh førte til fremgang for ja-siden, men ikke nok. Svenske velgere har trosset rådet fra både regjering, næringsliv og de største mediene. 56,5 prosent sa nei og 41,4 prosent sa ja til at Sverige skal avskaffe kronen og innføre euro, da nær 100 prosent av stemmene var talt opp. Resultatet er et tøft nederlag for den sosialdemokratiske regjeringen og statsminister Göran Persson.


2003-09-14 Kilde: gårdsplassen.no
River seg i håret over nytt WTO-forslag

Det dramatiske for de norske bøndene er at det fortsatt ligger inne et tak på importvernet for landbruksprodukter, mens produksjons- og arealstøtten skal kuttes med 85 prosent. I tillegg legges det opp til innstramminger i den såkalte enhetsstøtten, noe som gir Norge mindre fleksibilitet til å omorganisere sitt støttesystem. Til sammen vil det reviderte forslaget trolig innebære kutt i norsk landbruksstøtte på anslagsvis 8,6 milliarder kroner.


2003-09-13 Kilde: gårdsplassen.no
Gir WTO skylda for selvmordsbølge blant bønder

Anti-WTO-bevegelsen har fått en martyr etter at en koreansk bonde tok sitt liv under en demonstrasjon mot ministermøtet i Cancun. En rapport viser at over 20.000 indiske bønder har gjort det samme de siste fem årene. Lee Kyang-Hae er en martyr. Han ofret seg selv for å redde millioner av bønder i den samme desperate situasjonen som han selv. Tapet av hans liv er trist, men hans offer er ikke det, sier dr. Vandana Shiva til NTB.


2003-09-13 Kilde: Troms Folkeblad
Fritak for fiskeriene henger i tynn tråd

Fiskerinæringen er på ingen måte garantert å få videreført den differensierte arbeidsgiveravgiften, ifølge kommunal- og regionalminister Erna Solberg. EUs tradisjon med å anklage norsk fiskerinæring for dumpingpriser, kan også bli benyttet i forhold til den differensierte arbeidsgiveravgiften.


2003-09-12 Kilde: Erhvervsbladet
Ingen gavebod for Østeuropæere

Lønmodtagere fra de nye EU-lande skal have arbejds- og opholdstilladelse for at kunne blive i Danmark. Opholdstilladelsen ryger den første dag de eventuelt bliver ledige, lyder et forslag beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) De danske velfærdsydelser skal ikke kunne misbruges af østeuropæere, når udvidelsen af EU er en realitet. Regeringen er i øjeblikket ved at strikke en række regler sammen, så de danske velfærdsydelser ikke ryger ned i de forkerte lommer. Det kan betyde stramninger på flere områder over for en eventuel østeuropæisk arbejdskraft, som kommer til Danmark.


2003-09-12 Kilde: nord.no
Arrogant og nedlatende

Arrogant og nedlatende, sier leder av Landsdelsutvalget, Ronald Rindestu til nord.no om svaret finansminister Per Kristian Foss har gitt utvalget om ulike alternativer til økt arbeidsgiveravgift. På bakgrunn av en utredning som advokatfirmaet Schjødt har gjort på oppdrag for Landsdelsutvalget, har utvalget bedt finansministeren om å ta vurderingene som ble gjort inn i regjeringens arbeids med arbeidsgiveravgiftssaken. Svaret kom i et brev datert 1. september.


2003-09-12 Kilde: Det ny Notat
Unionen og nationen

Folkeafstemning ja, men hvilken slags? Det store spørgsmål er, om forfatningen påvirker forholdet mellem unionen og nationen i en sådan grad, at Grundloven må laves om. Statsminister Anders Fogh Rasmussen siger nej: Konventets forfatningsforslag er ikke i strid med den danske grundlov. Hans udtalelser har dog hidtil mest haft karakter af påstand. Statsministeren har således afvist Dansk Folkepartis krav om en uvildig juridisk analyse af forholdet mellem EU-forfatningen og den danske grundlov.


2003-09-12 Kilde: Svenska Dagbladet
Fortsatt stor ledning för nejsidan

Nejsidan bevarar sin stora ledning inför söndagens folkomröstning även efter mordet på Anna Lindh, enligt den undersökning som Sifo gör för TT. Men i det uppkomna läget är det ännu svårare än tidigare att tolka resultaten. Enligt den regelbundna Sifomätningen, som den här gången genomfördes på torsdagskvällen, skulle 50 procent rösta nej till euron om det vore folkomröstning i dag. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med den förra mätningen, som publicerades i onsdags. Jasidan har samtidigt minskat med lika mycket till 38 procent. Ingen av förändringarna är statistiskt säker.


2003-09-11 Kilde: ANB
N
ei-siden øker

EU-tilhengernes ledelse på meningsmålingene har skrumper kraftig inn over sommeren, viser en ny måling. Nå er det kun 5 prosentpoeng som skiller ja- og nei-siden. Mens ja-siden hadde et overtak på 13 prosentpoeng i mai, har nei-siden nå spist seg kraftig innpå, ifølge en meningsmåling Sentio-Norsk Statistikk har utført for Nationen, Dagen og Klassekampen. 47,4 prosent sier de ville stemt ja hvis det var folkeavstemning i dag, mens 42,3 prosent ville stemt nei. Det er en forskjell på 5,1 prosentpoeng.


2003-09-10 Kilde: Avisa Nordland
Krever klare signaler

Nordland KrF forventer klare signaler om differensiert arbeidsgiveravgift når statsminister Kjell Magne Bondevik besøker Bodø i dag. Mandag fikk direktør Jan-Petter Fossum i Hydro Agri Glomfjord besøk av stortingsrepresentant Jan Sahl og partikolleger Arve Knutsen og Randi Myrvang Næss. Formålet var å få informasjon om bedriften og dens utfordringer framover. Og ikke uventet ble differensiert arbeidsgiveravgift et hovedtema. Vi vil få en økning i lønnsutgiftene på ni millioner kroner som en direkte følge av dette. I tillegg kjøper man vedlikeholdstjenester og service hos andre. Totalt forventer vi en utgiftsøkning på 12-13 millioner, fortalte Fossum.


2003-09-10 Kilde: nord.no
Nord-Norge trenger 11,4 milliarder

11,4 milliarder er størrelsen på fondet som Nord-Norge burde hatt bare dersom en for ti år fram i tid skulle få full kompensasjon for arbeidsgiveravgiften. Det burde vært bevilget et fond som tok høyde for 20 års kompensasjon, sier nestleder i Senterpartiet Marit Arnstad til nord. I år 2000 fikk 14 kommuner full arbeidsgiveravgift. De måtte flyttes over i sonen for full avgift, for å kunne opprettholde dagens differensierte arbeidsgiveravgiftsordning. De ble lovt full kompensasjon. Nå har de allerede mistet den, sier Senterparti-leder Marit Arnstad til nord.no.


2003-09-10 Kilde: Svenska Dagbladet
Stabil ledning för nej till euron

Med bara fyra dagar kvar till folkomröstningen om EMU ser nejsidans ledning stabil ut, enligt den opinionsmätning som Sifo gör för TT. Nejsidan har ett övertag på tio procentenheter, 49 mot 39. Den mätning som Sifo kom med i fredags visade på en stor förändring till fördel för jasidan. Gapet minskade från 14 procentenheter sista veckan i augusti till 6 procentenheter första veckan i september. Men nu tycks nejsidan ha tagit tillbaka några väljare igen, även om förändringen med två procentenheter plus för nej till 49 och två minus för ja till 39 inte är statistiskt säkerställd.


2003-09-09 Kilde: Dagens Nyheter
Stor ledning för nejsidan


Nejsidan leder stort när sista kampanjveckan inför folkomröstningen om euron inleds. Det visar DN/Temos mätning.

Om det var folkomröstning i dag skulle 50 procent av väljarna rösta nej, 39 procent ja, medan 12 procent ännu inte bestämt sig eller ska rösta blankt. Det innebär att jasidan hämtat in något av avståndet från förra veckan, då nejsidan ledde med 51-37. Men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

2003-09-09 Kilde: Expressen
Omstridd budget godkänd i Polen

Polens vänsterregering godkände på tisdagen ett budgetförslag för 2004 som ska täcka kostnaderna för att gå med i EU utan att skuldbördan skenar iväg uppåt. Kritik har dock riktats mot att regeringen med den förhållandevis expansiva budgeten försöker dölja en uppskruvad upplåningstakt. Utifrån vår analys kommer budgeten att innehålla en tidigare oöverträffad dos av kreativ bokföring. Utgifterna minskas artificiellt och poster som socialförsäkringen och arbetsmarknaden är underdimensionerade, sade Krzysztof Rybinski, chefekonom på banken BPH-PBK i en kommentar.


2003-09-09 Kilde: nord.no
Avviser Nordnorsk Verftssamarbeid

Det er helt normalt at regjeringen konsulterer ESA i uformelle samtaler, uten at det sendes skriftlige forslag fra regjeringens side, sier Per-Kristian Foss til nord.no om kritikken fra Nordnorsk Verftssamarbeid. I en rekke medier hevder Nordnorsk Verftssamarbeid gjennom sin advokat Jan Magne Langseth, at ESA ikke kan ha avvist et system der deler av næringslivet beholder den differensierte arbeidsgiveravgiften, fordi saken ennå er på diskusjonsstadiet. Dette avviser Foss. Det er lang praksis for forhåndssamtaler mellom ESA og medlemslandene, og for at ESA gir råd til medlemslandene før det utarbeides formelle forslag, sier finansministeren.


2003-09-09 Kilde: nord.no
Vil lese høyt fra referatet

Jeg ville lese høyt fra referatet fra EØS-komiteen 21 mars, svarte finansminister Per Kristian Foss nord.no, da han ble spurt om hvordan han forholdte seg til at Frp har snudd i arbeidsgiveravgiftssaken. I forrige uke gikk Siv Jensen ut i Bodø og sa at Frp ville gå i mot regjeringens opplegg på arbeidsgiveravgiften. Etter Frps kuvendig i saken gikk Aps Jens Stoltenberg ut i helgen og ba om at alle partiene som var representert i EØS-komiteen kunne frigi referatet fra møtet som er unndratt offentlighet i ett år.


2003-09-09 Kilde: Nordlys
Britene vil ikke undertegne EU-grunnlov

Storbritannia kommer ikke til å godta den nye EU-grunnloven dersom avgjørende skatte- og forsvarsspørsmål ikke blir avklart. Statsminister Tony Blair sa tirsdag at Storbritannia bare kommer til å godkjenne den nye grunnloven dersom den gjør det klart at skatter, forsvars- og utenrikspolitikk er forbeholdt medlemslandenes regjeringer alene.


2003-09-09 Kilde: Nordlys
Avgiftshopp etter uformelle samtaler

Muntlige råd fra ESA er årsaken til at regjeringen ikke har satset på fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift for lokalmarkedsbedrifter. Dermed bekrefter finansminister Per-Kristian Foss at EFTAs overvåkningsorgan ESA har uttalt seg på uformell basis om mulighetene for å la bedrifter i et lokalt marked fortsette med en lav arbeidsgiveravgift. Nordlys skrev lørdag om nordnorsk verftsnæring, som reagerer kraftig på at ESA har uttalt seg om saker før det ligger en formell notifisering fra regjeringen til grunn.


2003-09-09 Kilde: Svenska Dagbladet
Euroområdets BNP krympte

Euroområdets bruttonationalprodukt (BNP) krympte med 0,1 procent under andra kvartalet i år, jämfört med första kvartalet, enligt reviderade siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Statistiken visar att Tyskland, Italien och Nederländerna gick in recession under andra kvartalet i och med att dess ekonomier krympte för andra kvartalet i rad på kvartalsbasis. Enligt Eurostat var det första gången på ett decennium som så många EMU-länder befann sig i recession samtidigt. Även Belgien och Frankrike redovisade krympande BNP under andra kvartalet.


2003-09-08 Kilde: Bergens Tidende
Nei i nord, ja i sør

Vel en uke før svenskene skal si sin mening om innføringen av euro er nei-siden i føringen. Landet er delt i to - og det er i sør og i byene de fleste tilhengerne befinner seg. Nord i Sverige er de ikke så veldig for euroen og alt det med EU. Det er de til gjengjeld i sør. Oppe i nord er det papir- og skogindustrien som sammen med metallindustrien dominerer næringsbildet. I storbyområder som Stockholm, Göteborg og Malmö/Skåne er strukturen mer mangesidet. Den dominerende veksten i landet har også vært i disse områdene, mens land- og skogområdene har haltet etter og er i dag rammet av fallende befolkningstall, flere eldre, høy arbeidsledighet og svak sysselsettingsutvikling.


2003-09-06 Kilde: Nordlys
Blir heteste sak i høst på Stortinget

Arbeiderpartiets nestleder Hill-Marta Solberg ber Fremskrittspartiet offentliggjøre hva partiet sa i EØS-komiteen i mars. Hun spår at arbeidsgiveravgiften blir høstens heteste tema i Stortinget. Hadde ikke regjeringen fått flertall i EØS-komiteen i mars, ville vi ikke hatt den situasjonen vi nå står oppe i. Når Frp nå sier partiet ikke støtter regjeringens opplegg i forhold til den differensierte arbeidsgiveravgiften, må vi få vite hva de sa. Den avklaringen fra det hemmelige møtet kan bare Frp komme med selv, sier Hill-Marta Solberg.


2003-09-05 Kilde: Landsbygdens Folk
EU-nej till GMO-fritt i österrikisk delstat

EU har förkastat den österrikiska delstaten Oberösterreichs anhållan om att få bli GMO-fri zon. Därmed visar EU-kommissionen att man inte tolererar GMO-fria regioner. Det är samtidigt en signal till USA att kommissionen menar allvar med att öppna EU för gengrödor. Provinsregeringen i Oberösterreich beslöt senaste år att förbjuda gengrödor på sitt område för tre år. Motiveringen var att frågan om samexistens mellan odlingar med gengrödor och konventionella odlingar inte har gått att lösa.


2003-09-05 Kilde: Landsbygdens Folk
Det nordliga stödet riskerar att bli upprivet

För att få fram en fungerande stödhelhet för jordbruket kan man vara tvungen att öppna de tidigare stödlösningarna som gjorts för det nordliga stödet. Det uppgav jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja för en grupp jordbruksjournalister på tisdag kväll. Enligt Korkeaoja blir man tvungen att diskutera reformen av CAP-stödet, det förhöjda LFA-stödet och stödet enligt artiklarna 141 och 142 som en helhet för att få till stånd en lösning som är rättvis mellan olika stödregioner och produktionsgrenar. Vi kan även bli tvungna att öppna 142:an för att kunna skapa en ny helhet. SLC:s viceordförande Nils-Anders Granvik är förvånad över att ministern i detta skede är beredd att riva upp de beslut som gjorts om det nordliga stödet.


2003-09-05 Kilde: nord.no
Vil ha kortene på bordet

Vi er lei av at finansministeren hele tiden avviser alle forslag med henvisning til ESA, sier Børre Lien i Midt-Troms Utviklingssenter til nord.no om et skarpe brevet som er sendt til ESA om arbeidsgiveravgifts-saken. Ikke-konkurranse prinsippet er avvist med henvisning til ESA. Fra nordnorsk hold har det vært hevdet at bedrifter og bransjer som ikke konkurrerer internasjonalt kan fritas for økningen i arbeidsgiveravgift. Det vi ønsker å få avklart er; har ESA sagt det finansministeren og statssekretær Børmer sier ESA har sagt, sier Lien.


2003-09-05 Kilde: nord.no
Klønete håndtert av regjeringen

Saken har vært klønete håndtert fra regjeringens side, sier Jan Magne Langseth i advokatfirmaet Schjødt til nord.no om regjeringens handtering av arbeidsgiveravgiftssaken. Schjødt har ført klagen mot ESA i pennen for nordnorsk verftsindustri. ESA har formelt verken avvist unntak for bransjer eller sagt at registreringsordninger for slike bedrifter ikke kan gjennomføres. Har ESA imidlertid sagt dette, betyr det brudd på prosedyrekravene, sier han til nord.no.


2003-09-05 Kilde: nord.no
Nordnorsk frontalangrep på ESA

Nordnorsk Verftsamarbeid vil nå vite hva ESA har sagt i saken om arbeidsgiveravgiften. De sender nå et skarpt brev til ESA og ber om avklaring. Bakgrunnen er finansminister Per-Kristian Foss avvergende svar om at omtrent alle forslag til å komme rundt økningen av arbeidsgiveravgiften er avvist av ESA.


2003-09-05 Kilde: Nordlys
«Lurer» EØS-reglene ved å dele opp bygget

Byggingen av den nye Breivang videregående i Tromsø, deles opp i mange småkontrakter. Slik «lurer» man EØS-reglene og sørger for flere lokale kontrakter.


2003-09-05 Kilde: NRK Troms
Ikke flertall for lik arbeidsgiveravgift

Regjeringen har mistet flertallet i Stortinget for innføring av like høy arbeidsgivergift i det meste av landet. Det bekrefter Fremskrittspartiets og Arbeiderpartiets nestledere Siv Jensen og Hill-Marta Solberg. Regjeringen foreslår like høy arbeidsgiveravgift i hele landet, utenom Nord-Troms og Finnmark, fra nyttår. Men nå krever både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet utsettelse.


2003-09-05 Kilde: Rana Blad
Alvorlig for avisbedriftene

De 22 avisbedriftene i Hålogaland Avisforening vil få 25 millioner kroner i økte kostnader når arbeidsgiveravgifta øker fra 5,1 til 14,1 prosent. De foreslåtte tiltak vil ha liten eller ingen effekt for denne bransjen. - Situasjonen er alvorlig, sier lederen i Hålogaland Avisforening, Mona Kristine Rosvold.


2003-09-03 Kilde: Dagens Nyheter
Jasidan stilla trots offensiv


Nejsidan leder fortfarande stort men det sker en hel del svängningar i opinionen. Det visar DN/Temos mätning när det är drygt en vecka kvar till folkomröstningen.


Om det vore folkomröstning i dag skulle 51 procent rösta nej, 37 procent ja, medan 12 procent är osäkra eller ska rösta blankt. För en vecka sedan ledde nejsidan med 48-37, men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

2003-09-02 Kilde: Avisa Nordland
Provosert av Høyre

Næringslivet i Bodø er provosert over Odd-Emil Ingebrigtsen. Han har ikke skjønt alvoret i økt arbeidsgiveravgift, sier Elektros Einar Jørgensen. Næringslivet i Bodø må antagelig ut med 194 millioner kroner mer i arbeidsgiveravgift fra nyttår. Blant de bransjer som rammes hardest er bygg- og anlegg, som ikke kan få transportstøtte. Der har flere latt seg provosere kraftig av Høyres ordførerkandidat. Som i Avisa Nordland sist onsdag avdramatiserte situasjonen og anklaget NHO for å krisemaksimere.


2003-09-02 Kilde: Avisa Nordland
De største rammes hardest

De største bedriftene i nord forventer fall i etterspørselen, redusert sysselsetting og kraftig redusert lønnsomhet når arbeidsgiveravgiften faller bort. Det viser en analyse av de store og mellomstore bedriftene i de fire nordligste fylkene som er utarbeidet av Kunnskapsparken og Handelshøgskolen i Bodø på oppdrag fra Landsdelsutvalget. Av totalt 1200 bedrifter som ble kontaktet, har 500 deltatt i undersøkelsen. Analysen som er gjort konkluderer med at regjeringens forslag til kompensasjonsordninger ikke dekker merkostnadene for næringslivet når den regional arbeidsgiveravgiften faller bort.


2003-09-02 Kilde: Nordlys
Statsstøtte til feriepenger for nordlendinger

Et kreativt nordnorsk næringsliv foreslår lønnstilskudd, sykelønns-, pensjons-, og feriepengeordninger for å kompensere for differensiert arbeidsgiveravgift. Forslagene sendes Per-Kristian Foss og Erna Solberg. I en splitter ny rapport fra Landsdelsutvalget kan finansminister Per-Kristian Foss og kommunal- og regionalminister Erna Solberg lese at 40 prosent av forslagene fra næringslivet til kompensasjon for differensiert arbeidsgiveravgift, dreier seg om direkte erstatning for økte lønnsutgifter.


2003-08-30 Kilde: ANB
Full krangel om arbeidsgiveravgift

Det er full krangel mellom Ap og Frp om hvem som har ansvaret for at det meste av landet nå får full arbeidsgiveravgift. Frp beskylder Ap for å lyve. Stoltenberg kan verken begrunne sine påstander eller vise til egne alternative løsninger. I stedet drar han debatten ned på et lavmål, og håper at gjentakelser av løgner tilslutt gjør at han vinner debatten, sier Korsberg. Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener at det ikke kan herske tvil om at det var Frp som ga regjeringen ryggdekning da saken ble behandlet i Stortingets EØS-utvalg 21. mars.


2003-08-29 Kilde: Nordlys
Avgift til besvær

Pinlig må det være for partier som har lovet milliarder i skattelettelse. Pinlig fordi det nå er avslørt at det er Høyre og ikke minst Frp som har ansvaret for den største skatteskjerpelsen, Distrikts-Norge noensinne har opplevd. Jens Stoltenberg var det som forleden ikke klarte å holde munn lenger. Han avslørte at Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen i det hemmelige EØS-utvalget i Stortinget hadde akseptert regjeringens knefall for Brussels byråkrati. Resultat: Store deler av Nord-Norge mister fordelen med redusert arbeidsgiveravgift, og det som skal erstatte den blir på ingen måte like mye, like treffsikkert og like ubyråkratisk.


2003-08-28 Kilde: Bladet Tromsø
Historisk tabbe

Den differensierte arbeidsgiveravgiften står for fall. Årsaken er at et flertall av partiene på Stortinget har akseptert kravet fra ESAs overvåkingsorgan om at ordningen er konkurransevridende og lovstridig. Samtidig har Høyre, KrF og Venstre gitt næringslivet i distriktene en tredobling av avgiften. At tredoblingen kommer i en tid da arbeidsledigheten øker, gjør beslutningen til en større meningsløshet. At det er avgift på å ha ansatte i arbeid er noe de tradisjonelle borgerlige partiene slett ikke burde hatt som sitt førstevalg. Men slik er det, og arbeidsplasser i Nordland og Troms kan komme til å ryke.


2003-08-28 Kilde: Nordlys
Jens gir Frp skylda for avgiftsøkningen

Fremskrittspartiet har et stort ansvar for at ordningene som skal følge etter den differensierte arbeidsgiveravgiften ikke blir gode nok. Det var Frp som ga regjeringen nødvendig ryggdekning under et hemmelig møte i Stortingets EØS-komité i mai. Dette avslørte Jens Stoltenberg under sin visitt i Tromsø i går i et møte med representanter for næringslivet, hovedsakelig reiselivsnæringen, i Troms og Nordland. Regjeringen har gitt opp den differensierte arbeidsgiveravgiften, og Frp har støttet dem uansett hva partiet måtte si om den saken i ettertid. Det er et paradoks at Frp som er så imot skatter og avgifter nå bidrar til den største avgiftsøkningen noensinne for Distrikts-Norge, sa Stoltenberg.


2003-08-27 Kilde: Avisa Nordland
Skinnflat politiker

Høyres Ivar Kristiansen legger seg skinnflat for løfter om arbeidsgiveravgiften. Kommunevalget i 1995 var det første etter at EØS-avtalen var klar. Alt da kom spørsmålet om fjerning av differensiert arbeidsgiveravgift opp. RV, SV og Sp mente dette må bli resultatet av avtalen, og la fram beregninger som viste at næringslivet i Bodø ville tape 200-300 millioner kroner. En temmelig presis beregning, viser det seg i dag. Den gang kalte Nordland Høyres fylkesordførerkandidat Ivar Kristiansen utspillet fra de tre partiene «tøv». Til Nordlandsposten kom Kristiansen med en personlig forsikring overfor næringslivet. Arbeidsgiverne vil ikke komme dårligere ut. Kostnadene blir ikke høyere. Jeg skal ikke forsvare AP-regjeringen, men ifølge stortingsmelding nummer 40 vil ordningen med nedsatt arbeidsgiveravgift gjelde i prioriterte områder. Der er vi.


2003-08-26 Kilde: ANB
Flertall i Sverige sier nei til felles pengeenhet

I en ny måling sier 53 prosent av den svenske befolkningen at de ikke ønsker felles pengeenhet med EU. Mens flertallet i nabolandet Danmark ønsker felles pengeenhet, sier svenskene nei. I Sverige vil innbyggerne ikke bytte ut krona med euroen. På augustmålingen sa 53 prosent av svenskene at de ville stemme imot, mens 43 prosent sa de ønsket euroen velkommen. I Danmark er 56 prosent positive til euroen, mens 39 prosent er negative. Sammen med Storbritannia er de to skandinaviske landene de eneste landene som ikke har takket ja til felles euro. 14. september stemmer svenskene om de vil bytte til euro, danskene på sin side skal ikke ha en slik folkeavstemning.


2003-08-26 Kilde: Nordlys
Bøndene oppretter EU-utvalg

Bøndene forbereder seg for fullt for en kommende EU-debatt. Nå oppretter de et eget utvalg som skal koordinere nei-kampen. Utvalget har fått i oppgave å etablere en felles strategi og tiltaksplan for landbrukets EU-arbeid, og skal også koordinere dette arbeidet. Like viktig blir nok imidlertid arbeidet med å skaffe til veie de nødvendige økonomiske ressursene til nei-kampen.


2003-08-26 Kilde: NRK
Demokratiet er svekket

Demokratiet er svekket i alle ledd. Stemmeseddelens kraft er redusert, og den økonomiske ulikheten øker. Det er hovedkonklusjonen i Maktutredningen. Både politisk styring, nasjonale økonomier og rettsordning overskrider landegrensene i større og større grad. Mer interessekamp drives i rettssalen, og internasjonale avtaler kan overprøve norsk lov. Gjennom EØS-avtalen er det lagt stramme bånd på norske myndigheter. Et eksempel er differensiert arbeidsgiveravgift, et distriktspolitisk virkemiddel som Norge må avskaffe fordi det strider mot konkurransereglene i EØS.


2003-08-25 Kilde: nord.no
Det blir dyrere å bygge

Prisene på nye boliger vil øke med rundt fem prosent fra nyttår. Boligkjøperne må punge ut når anleggsarbeidet blir dyrere. Det er nemlig anleggsbransjen som rammes hardest når arbeidsgiveravgifta stiger med ni prosent til 14,1 prosent fra nyttår. Mange bedrifter faller nemlig utenfor reglene som sikrer statlig kompensasjon. Dermed må de økte kostnadene hentes inn på andre måter. Det er klart at dette vil ramme boligkundene. Et sted må man hente inn pengene, fastslår Grete Rolandsen i salgsavdelinga til Bjørn Bygg. Økt arbeidsgiveravgift på anleggsarbeid vil bli lagt på byggeprosjekter som skal utføres fra 2004 og utover.


2003-08-24 Av: Tore Ruud
Styremøte i Troms Nei til EU

I går hadde Troms Nei til EU styremøte på ei hytte i Balsfjord. Den viktigste saken på møtet var planene for høstens arbeid i fylkeslaget. Det ble også laget en uttalelse som er sent pressen. Denne finner du her.

2003-08-23 Kilde: Nordlys
Nei-siden mest fram

En fersk måling viser at 59 prosent av nordmenn sier ja til EU, men det er nei-siden som har hatt den største framgangen siden forrige måling. 36 prosent sier nei. Det er en oppgang fra 31 prosent i juni, viser Opinions måling som er utført for NRK og Aftenposten. 12 prosent sier at de ikke har bestemt seg, som er færre enn sist. Det er flest kvinner som sier nei. 44 prosent av kvinnene og 59 prosent av mennene sier ja. Med unntak av Nord-Norge, hvor 51 prosent sier nei, er det ja-flertall i alle regioner i Norge. 33 prosent av nordlendingene sier ja til EU.


2003-08-21 Kilde: Ekspressen
Nej-sidan ökar i ny gallup

Kronans vänner har - när drygt tre veckor av kampanjen återstår - ett försprång på 850 000 röster över euroanhängarna. Inom ja-sidan är stämningen så dyster att socialdemokraternas eftervalsdebatt kommit igång en månad före folkomröstningen.

2003-08-21 Kilde: Nordlys
Finland planlegger kutt i alkoholavgiften

Den finske regjeringen går inn for kraftige kutt i alkoholavgiftene i forslaget til statsbudsjett. Avgiften blir trolig redusert med 44 prosent for sprit, 40 prosent for sterkvin, 10 prosent for vin og 32 prosent for øl, melder den finske fjernsynskanalen YLE. Regjeringen vil i denne omgang ikke foreslå at tobakksavgiften skal reduseres. Budsjettforhandlingene var over på rekordtid; bare ni timer tok det å bli enige. Bakgrunnen for forslaget om reduksjonen i alkoholavgiften er tilpassning til EU, og handelslekkasje til Estland.


2003-08-21 Kilde: Troms Folkeblad
Kraftig økning i ungdoms alkoholforbruk

Alkoholforbruket til ungdom mellom 15 og 20 år har økt kraftig i år. I snitt drikker ungdommene 5,5 liter alkohol årlig, viser en landsomfattende alkoholundersøkelse. Forbruket er det høyeste som er målt siden man begynte med landsomfattende ungdomsundersøkelser i 1986. Det er inntoget av rusbrusen i butikkhyllene etter nyttår som forskerne tror er hovedårsaken til økningen i år. I alle årskull er forbruket av rusbrus på over 1 liter årlig. Blant 15-16-åringene er drikken mer populær en øl. Og rusbrusen kommer gjerne i tillegg til andre drikkevarer.


2003-08-20 Kilde: Nordlys
Truer norsk ørret med straffetoll

Norsk ørret kan bli utestengt fra markedet i EU. Finske produsenter har anklaget Norge for å dumpe ørret på det finske markedet. Straffetollen kan komme på over 20 prosent. 250 millioner Norsk ørreteksport utgjør totalt sett rundt en milliard kroner. Av dette går mellom 20 og 25 prosent til EU, hovedsakelig til Finland. Japan er det land som tar mest, nesten halvparten.


2003-08-20 Kilde: Nordlys
Strømmen kan bli dyrere

Troms Kraft kan bli nødt til å øke nettleien som en følge av at differensiert arbeidsgiveravgift faller bort. Regningen betaler kundene. Strømprisene nådde i fjor nye høyder, og tilbake satt fortvilte strømkunder. Fra neste år kan nordnorske strømforbrukerne risikere å måtte betale enda mer, men denne gangen i nettleie, som er det man betaler for å få strømmen frem. Årsaken er økte kostnader for strømprodusentene når arbeidsgiveravgiften hopper fra 5,1 til 14,1 prosent.


2003-08-20 Kilde: NRK
Møte om ESA-protester

Pengene staten tjener når den differensierte arbeidsgiveravgiften faller bort, skal føres tilbake til distriktene, sa finansminister Per-Kristian Foss etter et møte med EFTAs overvåkningsorgan ESA i dag. Men pengene vil ikke treffe hver enkelt bedrift like godt som i dag. Vi skal treffe de samme geografiske områdene som rammes, selv om vi ikke kan treffe de samme bedriftene. Kompensasjonen kan variere mellom bedriftene, og der ligger noe av problemet, sier Solberg. Det gjelder å finne ordninger som er lovlige, og som treffer så godt som mulig innenfor regelverket, sier Foss.


2003-08-19 Kilde: nord.no
Katastrofe for landsdelen

En sjokkregning på 1,3 milliarder kroner venter næringslivet i Nord-Norge ved når arbeidsgiveravgiften dundrer inn ved årsskiftet. Konkurranseutsatt næringsliv i Troms og Nordland ender med en økt årlig kostnad på henholdsvis 440 og 780 millioner kroner når ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift opphører 1. januar 2003. Det viser en ny rapport fra Møreforskning, utarbeidet på oppdrag fra Landsdelsutvalget. Ronald Rindestu, som leder Landsdelsutvalget, mener utsiktene for næringslivet i nord er dystre. Dette kan ikke betegnes som annet enn en katastrofe. I Troms er det snakk om en årlig påplussing på over 400 millioner kroner for utsatt næringsliv som bygg, anlegg og reiseliv, sier Rindestu.


2003-08-19 Kilde: nord.no
Mack taper fire mill.

Prisene på kommunale og private tjenester etter 1. januar vil bli avgjørende for hvordan Mack ølbryggeri klarer overgangen til høy arbeidsgiveravgift. Allerede i juni ble det klart at det bare er Finnmark og tiltakssonen i Nord-Troms som vil nyte godt av en fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift etter 1. januar 2004. Dette betyr at arbeidsgiveravgiften fra årsskiftet vil bli på 14, 1 prosent i Tromsø, det samme som den er i sentrale strøk. Administrerende direktør ved Mack ølbryggeri, Harald Bredrup, forteller at bedriften vil tape fire millioner på årsbasis som følge av bortfallet av den differensierte arbeidsgiveravgiften.


2003-08-19 Kilde: Sámi Radio
Foss og Solberg møter Bull om arbeidsgiveravgift

Finansminister Per-Kristian Foss (H) og kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) skal onsdag møte presidenten i EFTAs overvåkingsorgan ESA Einar Bull. Temaet for møtet blir den omstridte norske differensierte arbeidsgiveravgiften. Den differensierte arbeidsgiveravgiften må endres etter krav fra ESA. Regjeringen ønsker å kompensere for bortfallet av differensiering. blant annet med en minimumsstøtte på 250.000 kroner per foretak. Regjeringen ønsker også å innføre en overgangsordning med en gradvis opptrapping av avgiften over tre år slik at overgangen blir mykere for bedriftene.


2003-08-18 Av: Tore Ruud
"EU-medlemskapet en katastrofe"

Det er den ungarske bondelederen og jordbrukstalsmann for opposisjonen, Faludi Sándor, som sier dette. Han viser til at Ungarn er et jordbruksland med kapasitet til å produsere mat til 30 mill. mennesker, mens man i forhandlingene med EU bare har oppnådd et volum tilsvarende behovet til 7 mill. mennesker. Ungarn har cirka 10 mill. innbyggere.
Faludi Sándor

2003-08-18 Kilde: Troms Folkeblad
Økte utgifter med arbeidsgiveravgift

Næringslivet i Troms og Nordland vil bli påført en økning på henholdvis 440 og 780 millioner kroner med økning av arbeidsavgiveravgiften fra nyttår, viser en rapport fra Møreforskning. Norge er pålagt av EU å fjerne den differensierte avgiften allerede fra årsskiftet. Verst blir det for bygg, anlegg, industri og transportnæringa, sier Mette Rye ved Møreforskning. De nordnorske fylkene kan få en kostnadsøkning på tilsammen 1,3 milliarder kroner. Leder av Landsdelesutvalget, Ronald Rindestu, sier at han frykter konkurser.


2003-08-15 Kilde: nord.no
Må bevise hvor fisken kommer fra

Tollvesens vil ikke fravike sine krav så lenge fiskeeksportørene ikke kan bevise hvor fisken kommer fra, sier seniorrådgiver Helge Lindrup i jurdisk avdeling i Tollvesenet til nord.no. Det var i forbindelse med kontroll av opprinnelsesbevis hos 18 eksportører i Norge at norske tollmyndigheter underkjente fisk til en verdi av 950 millioner kroner. Tolletterkravet på cirka 150 millioner kroner i kjølvannet av denne saken gikk til eksportørenes kunder i Danmark og de øvrige EU-landene.


2003-08-13 Kilde: Nordlys
Etterlyser tøffere holdning til ESA

Forholdet til ESA handler om politikk, ikke juss. Derfor må nordnorsk næringsliv være mer offensiv overfor organet. Det mener seniorrådgiver Øyvind Johnsen i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. PR-mannen, som har myndigheter og organisasjoner på oppdragslisten, tror nordnorsk næringsliv har mye å hente på å være mer aggressiv overfor både regjering og EFTAs overvåkningsorgan ESA i kampen om å beholde den differensierte arbeidsgiveravgiften.


2003-08-13 Kilde: NRK Finnmark
Kan slippe millionkrav

Norske fiskeeksportører kan slippe tollkrav på 150 millioner kroner. EU-kommisjonen har kommet fram til at de danske importørene som først fikk tollkravet, har handlet i god tro. For tre år siden ble flere fiskeeksportører fra Finnmark beskyldt for å omgå tollbestemmelsene ved å omskrive tollpliktig russisk fisk til norsk vare. Et titall norske bedrifter ble dermed skyldig rundt 150 millioner kroner tollavgift. Men nå slipper de danske importørene unna, og dermed blir det heller ingen regresskrav mot de norske eksportørene.


2003-08-12 Kilde: Nordlys
Mot tøffe tider for 1200 bedrifter

1200 bedrifter i Troms, Nordland og Nord-Trøndelag må se langt etter full kompensasjon når den reduserte arbeidsgiveravgiften bortfaller. Mens Per-Kristian Foss hevder hans alternative modell medfører at det ikke blir større forskjeller for de nordnorske bedriftene, så sitter 1.amanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøyskolen i Bodø og finregner på hvor mange bedrifter i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms som ikke fullt ut vil få kompensert for bortfallet av redusert arbeidsgiveravgift. Det kan dreie seg om opp mot 1200 bedrifter hvor minimumsstøtten ikke vil strekke til, sier Bullvåg, som gjør utredningen på oppdrag av Landsdelsutvalget.


2003-08-08 Kilde: Landsbygdens Folk
Lågprisaffärer dumpar tyska mjölkpriset

Lågpriskedjorna Aldi och Lidl är de tyska böndernas nyaste fiender. Lågprisaffärerna pressar inköpspriset på mjölk till smärtgränsen och hotar köpa sin mjölk i utlandet om leverantörerna inte godtar budet. Under ett möte nyligen förundrade sig bondepresidenten Gerd Sonnleitner över tingens obegriplighet då vattnet har blivit dyrare än mjölk och hundmaten kostar mer än malet kött.


2003-08-08 Kilde: Næringsavisen
Krangel om EU-anbud

8. august 2003 8:13 Norge trues nå med EFTA-domstolen fordi tyskere og franskmenn ikke leser Drammens Tidende. I mai i fjor sendte Buskerud fylkeskommune ut anbudsforespørsel på kjøp av spesialskyss for skoleelever. Ettersom samlet verdi oversteg to millioner kroner, måtte anbudet ut til hele EØS-området, det vil si EU samt Norge, Island og Lichtenstein. Under anbudsprosessen kan det ha bli gjort en liten feil, ifølge ESA. For teksten i EU-tidende var nemlig ikke fullstendig nok, for å få alle detaljer om anbudet så var man nødt til å lese lokale aviser i Buskerud. Og det vil for eksempel kunne hindre transporttilbydere i Tyskland og Danmark i å legge inn anbud.


2003-08-08 Kilde: Troms Folkeblad
Nei-siden beholder grepet i Sverige

Nei-siden har fortsatt et stort forsprang foran den svenske folkeavstemningen om euroen, viser en ny meningsmåling. 48 prosent av de spurte sier at de ville stemt nei om det var avstemning i dag. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng siden forrige uke. Ja-siden ligger fast på 35 prosent, og 16 prosent oppgir at de er i tvil. Den viktigste endringen siden forrige uke er at ja-siden har gått fram blant de sosialdemokratiske velgerne.


2003-08-07 Kilde: Nationen
Ferie-president mot EU

Kanskje er det et tegn i tiden at fungerende Sametingspresident Randi A. Skum er EU-motstander, mens president og ja-mann Sven-Roald Nystø er på ferie. Jeg har aldri vært i tvil om mitt nei. Det har ikke dukket opp noen argumenter som gjør at jeg vil revurdere synet mitt, sier Skum. Hun er usikker på hvorfor neisiden i Sametinget har gått så sterkt fram på et halvt år. Hvordan er klimaet i NSR, der du ser en splittelse mellom presidenten og forbundet ellers? Vi har hatt diskusjoner, og må akseptere at synspunkter fra enkeltpersoner kan være ulike, sier hun.


2003-08-06 Kilde: Aftenposten
No
rge tapte fisketollstrid mot danskene

Danske selskaper som har kjøpt fisk i Norge, får nå ettergitt tollkrav for flere millioner kroner av EU-kommisjonen. Avgjørelsen er en klar korreks til Norge, mener danskene. EU har dermed skåret igjennom den betente fisketollsaken, som har ført til kraftige reaksjoner i dansk fiskeindustri. EU finner det grundig urettferdig at danske selskaper kreves for millionbeløp fordi norske myndigheter ikke klarer å dokumentere hvor fisken kommer fra. Manglende dokumentasjon har ført til skyhøye tollkrav til danske bedrifter.


2003-08-06 Kilde: Bergens Tidende
Europas ivrigste ja-folk

Rumenere på alle nivå er desperate etter å få bli med i EU. En bemerkning fra EU-kommissær Günter Verheugen nylig om at Bulgaria kanskje kunne bli med før Romania, skapte noe nær nasjonal oppstandelse.


2003-08-06 Kilde: Hufvudstadsbladet
Ja-sidan vinner terräng

Stödet för ett EU-medlemskap har tagit ett klart skutt framåt i Estland, visar en opinionsmätning som publicerades i går. En dryg månad innan den rådgivande folkomröstningen om ett medlemskap i EU säger 62 procent av esterna ja till unionen. I samma mätning för en månad sedan var motsvarande siffra 55 procent. Nej-sidan har tappar sju procentenheter och ligger nu på 38 procent. Estland folkomröstar om ett medlemskap i EU den 14 september.


2003-08-06 Kilde: Troms Folkeblad
Tysk arbeidsløshet øker til 10,4 prosent

Antall arbeidsløse i Tyskland økte med 95.000 i juli, noe som representerer en arbeidsløshet på 10,4 prosent, opp fra 10,2 prosent i juni. Til sammen er 4,35 millioner tyskere nå uten arbeid, 305.000 flere enn i juli i fjor. Arbeidsløsheten øker vanligvis noe om sommeren når mange som er ferdige med skolen, melder seg på arbeidsmarkedet. Men selv når slike faktorer tas i betraktning, var det en økning i arbeidsløsheten i juli. Likevel ville økningen vært enda høyere om det ikke hadde vært for forskjellige tiltak som regjeringen har lansert for å skape nye arbeidsplasser, ifølge en talsmann for regjeringen. Tallene viser at arbeidsløsheten ligger på 8,3 prosent i det vestlige Tyskland og 18,5 prosent i de østlige delstatene.


2003-08-03 Kilde: Rana Blad
Passiv EØS-politikk

Kritikken som kommer mot regjeringen for unnfallenhet i kampen mot negative EU-regler er berettiget. Som bl.a. Landsdelsutvalgets utredning har vist, kunne vi hatt et system som i stor grad vil fungere som dagens differensierte avgift i flere år framover. Det er norske myndigheter som eventuelt velger å gi opp arbeidsgiveravgiften som distriktspolitisk virkemiddel.


2003-08-01 Kilde: Bergens Tidende
Storebror i Brussel

Denne gongen er det norske speleautomatar som skal kontrollerast av overkikkadorane i Brussel. EØS-avtalens overvakingsorgan, ESA, må ha akutt mangel på fornuftige arbeidsoppgåver når dei blandar seg inn i den norske, politiske kontrollen med speleautomatmarknaden. Moglege handelshindringar er ei heilag ku for byråkratane i ESA. Det var oppvarting av denne kua som pådytta det norske samfunnet rusbrusen mot våre folkevaldes vilje, og mot store delar av handelsstandens vilje. At dette produktet undergrev norsk alkoholpolitikk og har fått sørgjelege sosiale konsekvensar, spelar inga rolle for storebror i Brussel.


2003-08-01 Kilde: Kommunal Rapport
Nordnorsk kritikk av regjeringen

Regjeringen møter økende kritikk i Nordland for ikke å ha kjempet hardt nok for å beholde differensiert arbeidsgiveravgift i fylket. Sistemann som har meldt seg på i kritikernes rekker er fylkesrådsleder Geir Knutson (Ap) i Nordland. Han hevder at finansminister Per-Kristian Foss (H) prater tull når han sier at det blir for byråkratisk å lage en ordning hvor deler av næringslivet beholder en differensiert avgift.


2003-07-30 Kilde: Nationen
For dårlig jobb av regjeringen

Høyres næringspolitiske talsmann Ivar Kristiansen lever etter mottoet at angrep er det beste forsvar. Så også når han forsøker å forsvare regjeringens manglende kraft i forsvaret av den graderte arbeidsgiveravgiften. Lønnskostnadene i Kristiansens hjemfylke Nordland øker med 9 - ni - prosent som følge av at regjeringen nå avvikler den graderte arbeidsgiveravgiften.


2003-07-29 Kilde: Nationen
Billig arbeidskraft østfra

Avisene kjører nå i sommer føljetonger om hvordan nordmenn utnytter billig arbeidskraft fra Polen, Litauen og andre øst-europeiske land i jordbæråkeren. Det er selvsagt bra og viktig at det settes fokus på dårlig lønn og elendige boforhold for sesongarbeidere. Men slike reportasjer blir ofte slag i løse lufta, fordi de ikke følges opp med søkelys på hvordan arbeidsinnvandring er i ferd med å undergrave hele den norske og nordiske modellen, med rettigheter som det har tatt hundre år å slåss for, med solidaritet og små forskjeller.


2003-07-28 Kilde: Nordlys
EU vil godkjenne livsfarlig vekstgift

EU er på god vei til å godkjenne det giftige ugressmiddelet Parakvat. Middelet har vært totalforbudt i Sverige siden 1983. Nylig godkjente EU tre andre ugressmiddel som lenge har vært forbudt i Sverige. Parakvat forgifter hvert år et stort antall arbeidere i den tredje verden. Middelet brukes i plantasjer hvor det dyrkes kaffe, kakao, sukker og et stort antall frukter og grønnsaker. Til og med i Europa meldes det om alvorlige skadetilfeller blant landbruksarbeidere.


2003-07-14 Kilde: The Russian Journal
Ønsker tettere bånd til EU

Russlands utenriksminister Igor Ivanov sa fredag at Russland ikke higer etter å slutte seg til EU, men ønsker tettere bånd mellom hans land og Europa. Ivanov sa han så for seg et Europa uten skillelinjer, forent ved et felles forsvar og felles økonomiske interesser.


2003-07-04 Kilde: Dagens Næringsliv
Spår innvandringsstrøm til Norge

Ti måneder før Polen og de baltiske landene blir EU-medlemmer, strømmer telefonene inn til Aetat fra jobbsøkende østeuropeere. I løpet av de neste årene ventes mer enn dobling i antall polakker og folk fra de baltiske landene, viser en analyse dn.no har fått tilgang til. Fra 1. mai neste år ønskes Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Malta og Kypros velkommen inn i EU. Da kan innbyggerne fritt flytte og søke jobb i hele EØS-området - også Norge. Fra neste sommer trenger dermed ikke for eksempel jordbærplukkere fra Polen lenger søke om arbeidstillatelse. De kan fullt lovlig flytte til Norge og melde seg på arbeidskontoret. Og de kan bli her så lenge de vil.


2003-07-04 Kilde: Dagens Næringsliv
LO vurderer å stoppe polakker

LO vurderer å kreve tiltak for å bremse innvandringen fra Polen og andre tidligere østblokk-land når EU utvides neste år. LO-sekretær Ellen Stensrud frykter billig arbeidskraft vil utkonkurrere norske arbeidere på hjemmebane. Da Norge åpnet for fri bevegelse av arbeidskraft i EØS-området krevde ikke LO noen overgangsordninger selv om man fryktet en strøm av jobbsøkende innvandrere spesielt fra Portugal. Men neste år blir blant annet Polen EU-medlem. Nå vurderer LO å kreve tiltak for å holde polakker unna det norske arbeidsmarkedet.


2003-07-04 Kilde: Dagsavisen
Endelig er Sveits-modellen på bordet!

Det ønskes stadig oftere en saklig debatt om Norges forhold til EU. I det senere har det vært litt ordskifte om vårt land er best tjent med EØS-tilknytningen eller om dette er en husmannskontrakt som snarest bør omgjøres til fullt medlemskap i Unionen. Nå har NUPI endelig kastet ut en fakkel: Det finnes et alternativ til EØS - fullt medlemskap i EU. Hittil har «den sveitsiske modellen» vært temmelig usynlig i debattene og nærmest bare blitt vist en kald skulder, nå sist i Dagsavisen av EU-kommisjonens ambassadør Gerhard Sabathil. Naturlig nok.


2003-07-03 Kilde: Finnmark Dagblad
Pinlig!

EU-tilhengere Europa over fikk nyhetene i halsen da Italias statsminister Silvio Berlusconi brukte sin første opptreden som EUs leder til å si at han kunne tenke seg den tyske sosialdemokraten Martin Schulz i rollen som sjef i en film om en nazistisk konsentrasjonsleir. Berlusconi mistet fullstendig fatningen da Schulz stilte spørsmål ved demokratiets vilkår i Italia under hans tid som regjeringssjef. Silvio Berlusconi har lenge vært omstridt, både i og utenfor Italia. Episoden får neppe selve EU-samarbeidet til å ryste i sine grunnvoller, men den har allerede gjort det italienske formannskapet til en pinlig affære.


2003-07-02 Kilde: Adresseavisen
Når kommer EØS-debatten?

Skal den nye EØS-avtalen bankes på plass uten grunnleggende debatt i Norge? Skal forhandlingsresultatet svelges uten nærmere analyse? Er vi virkelig så bundet på hender og føtter i vårt forhold til EU? I morgen møtes Norges og EUs sjefforhandlere for å «parafere» - foreløpig undertegne - den nye EØS-avtalen. Så skal papirhaugen godkjennes av EUs Råd. En bit av prosessen finner sted i Norge. Regjeringens proposisjon om den nye EØS-avtalen er ventet i august, stortingsdebatten i oktober. De som har en mistanke om at dette kommer til å gå rolig for seg, får vel rett.


2003-07-02 Kilde: Dagens Næringsliv
Tysk økonomi i alvorlig krise

Tysk økonomi er i alvorlig krise, advarer ledende analytikere som spår negativ vekst i år. Det anerkjente DIW-instituttet i Berlin tror den tyske økonomien i år vil ende med en nedgang på 0,1 prosent, og at veksten neste år vil bli på beskjedne 1,3 prosent, skriver Financial Times. Dette er betydelig mindre enn forbundskansler Gerhard Schröders uttalte mål om to prosent vekst i 2004.


2003-07-01 Kilde: Klassekampen
Den nye EU-sjefen

Italias statsminister Silvio Berlusconi er blitt anklaget for korrupsjon, mafiavirksomhet og knebling av media. Fra i dag leder han EU. Vil du ha juling nå, eller skal vi vente til vi kommer på utsiden? Dette var responsen til Italias statsminister Silvio Berlusconi da han ble spurt av en tv-vert om han kunne utelukke sin innblanding i en bestikkelsessak. Det ble riktig nok sagt i en spøkefull tone, men uttalelsen er nokså karakteristisk for mannen som fra og med i dag er EUs leder.


2003-07-01 Kilde: Nationen
ESA behandler arbeidsgiveravgiften på nytt

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) tror den differensierte arbeidsgiveravgiften i Finnmark og Nord-Troms er reddet etter at Sveriges statsminister Göran Persson lovet å ikke lage mer trøbbel. Andre EU-land kan likevel klage på Norges avtale, og ESA skal behandle saken på nytt


2003-07-01 Kilde: Nordlys
EØS-avtalen klar

Torsdag møtes de igjen – de gamle forhandlingskameratene, Bjørn T. Grydeland og Percy Westerlund. Og denne gangen har de sikret seg mot ubehagelige overraskelser. 10. april var siste gang de møttes, Norges EU-ambassadør, og EUs sjefforhandler. Det var den dagen EØS-forhandlingene skar seg. den dagen Polens sjefforhandler Jan Truszczynski satte foten ned med ordene: «Denne avtalen har jeg ikke mandat til å underskrive».


2003-06-30 Kilde: Finnmark Dagblad
Tiltakssonen

Torsdag kveld ble en stor triumf for Finnmark, Nord-Troms, resten av Distrikts-Norge og finansminister Per-Kristian Foss. Da fikk Norge aksept fra de andre EFTA-landene, Liechtenstein og Island, om å sette til side et EØS-krav, denne gangen kravet å gå vekk fra differensiert arbeidsgiveravgift.


2003-06-30 Kilde: IT-avisen
Ny EU-lov truer Linux
Lettere å få patent for de store

I dag skal EU-parlamentet ta stilling til en ny patent-lov. Resultatet kan bli vanskeligere forhold for åpen kildekode. Et utvalg i EU har i flere år jobbet med det nye direktivet, som omhandler adgangen til å søke patenter. Hittil har et patent vært ganske strengt definert, og selskaper og enkeltpersoner har måttet vise at produktet virkelig er konkret og unikt. Utvalgets konklusjoner går langt i retning av amerikansk lovgivning. I USA er det langt lettere å skaffe seg eksklusiv rett til et produkt. Det gjelder ikke bare konkrete produkter, men også ideer og hele nye produktgrupper.


2003-06-28 Kilde: Nationen
Ja
-toppene provosert av bondelagslederen

Ja-siden mener Bjarne Undheim er på vei ned i skyttergravene fra 1994. Selv vil de vinne EU-kampen ved å snakke om østutvidelsen, likestilling og EUs nye grunnlov. Tidligere denne uka manet bondelagsleder Bjarne Undheim bøndene til kamp mot EU. Fra talerstolen på Bondelagets årsmøte på Hafjell hamret han løs mot ja-siden og anklaget EU-tilhengerne for å skygge unna når innholdet i EUs politikk blir brakt på banen.


2003-06-28 Kilde: Nationen
Centerpartiet vil følge norsk eksempel

En unntaksbestemmelse i EØS-avtalen vil sikre fortsatt fritak for arbeidsgiveravgiften i Finnmark og Nord-Troms. Svenske Centerpartiet vil jobbe for at Sverige følger Norges eksempel. Gratulerer Norge! Dere har fått gjennomslag for en sak der vi måtte bøye av for EU. Dette er noe vi helt klart vil kunne bruke til å få endret vår distriktspolitikk i Sverige, sier partisekretær I Centerpartiet, Jöran Hegglund.


2003-06-27 Kilde: Altaposten
Overkjører ESA

Fritaket for arbeidsgiveravgift i Finnmark og Nord-Troms er sikret etter en avtale mellom EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein. Det mener iallefall finansminister Per-Kristian Foss (H), etter et møte mellom EFTA-landene i Kristiansand i går.


2003-06-27 Kilde: gårdsplassen.no
Trussel fra import-pizza

EUs landbruksreformer kan gi øket import av billigere pizza og melkeprodukter til Norge, men kan også føre til tap av jobber i norsk næringsmiddelindustri, mener Orkla Foods utsending i Brussel.


2003-06-27 Kilde: Hufvudstadsbladet
EU genomför radikal reform

Nu har unionen gjort sin hemläxa. Det är dags för USA att göra sin, säger jordbrukskommissionär Franz Fischler. Hans ursprungliga förslag till lantbruksreform kunde ha kostat bönderna i Finland omkring 85 miljoner euro om året. Nu minimerades förlusten till sju miljoner.


2003-06-26 Kilde: Landsbygdens Folk
Enighet om EU:s agrarreform uppnåddes

Efter en lång natt enades EU:s agrarministrar på torsdagsmorgonen om en reform av EU:s lantbrukspolitik. Genom att avstå från de planerade prissänkningarna för spannmål gav kommissionen framför allt efter för de franska kraven. Beslutet bygger på ett nytt kompromissförslag från kommissionen. Det nyaste förslaget beaktar de väsentligaste kraven från Frankrike, som in i det sista motsatte sig ett systembyte i den europeiska lantbrukspolitiken.


2003-06-27 Kilde: Nordlys
Tiltakssonen slipper arbeidsgiveravgift

Norge har fått støtte fra Island og Liechtenstein om å ta i bruk unntaksbestemmelser i EØS-avtalen. Det gjør at vi sikrer nullavgift i tiltakssonen, sier finansminister Per-Kristian Foss. Det er fortsatt mye uløst i forhold til resten av landet. Der jobber vi med andre tiltak, sier Foss til Nordlys, men føler seg trygg på at kommunene i Finnmark og Nord-Troms kan slippe jubelen løs.


2003-06-27 Kilde: Nordlys
EU kan stoppe Statkraft-utvidelse

EU kan hindre Statkraft i å bli en større aktør på det norske kraftmarkedet, slik Stortinget vil. Regjeringen mener vedtaket kan stride mot EØS-avtalen. Også ESA vil vurdere å gå inn i saken. Regjeringen vurderer to av Stortingets vedtak om å styrke Statkraft som et mulig brudd med EØS-avtalen. Dette bekrefter energiminister Einar Steensnæs (KrF). Næringsdepartementet vil se nærmer på om dette kan være konkurransevridende, sier han.


2003-06-26 Kilde: Nationen
Bondehæren ga startskudd til EU-kampen

Bondehæren slutter rekkene til kamp mot norsk medlemskap i EU – koste hva det koste vil. Bondelagsleder Bjarne Undheim ga startskuddet i sin årsmøtetale: Jeg er sikker på at organisasjonen er klar til å ta en ny kamp for å forhindre en ny folkeavstemming. Dette innebærer at vi hver på vår plass må engasjere oss i dette vitale spørsmålet, sa Undheim.


2003-06-24 Av Tore Ruud
Ungdom mot EU starter lag i Harstad
   
I kveld arrangerte Ungdom mot EU et informasjonsmøte for interesserte fra politiske og ideelle ungdomsorganisasjoner i Harstad. Ni ungdommer møtte fram, og det var stor interesse for å melde seg inn i Ungdom mot EU og for å få i gang et lokallag i Harstad.

2003-06-24 Kilde: Fiskeribladet
EU-krav om fisk sannsynlig

En handelsavtale med EU med Sveits som modell kan være alternativ til fullt medlemskap eller fortsatt EØS-avtale. Men også her vil Norge møte kravet om mer fisk fra EU. Det hevder Norsk Utenrikspolitisk Institutt. ”Det tredje alternativet” blir lansert i forbindelse med prosjektet ”Tenketank Europa” der Norges framtidige forhold til EU drøftes. Konklusjonen; at Norge faktisk har et alternativ til EØS-avtale og EU-medlemsskap går på tvers av de faglige vurderingene som Utenriksdepartementet står steilt på.


2003-06-24 Kilde: Nordlys
EU advarer Tyskland mot skattekutt

EU-kommisjonen kom med en skarp advarsel til Tysklands regjering. Planlagte skattekutt må ikke føre til et budsjettunderskudd utover EU-grensene for tredje år på rad. Den tyske regjeringen bør ikke regne med vår støtte om så skulle skje, sier Gerassimos Thomas, som er finanstalsmann for EU-kommisjonen. Tysklands budsjettunderskudd var i fjor på over 3 prosent av brutto nasjonalprodukt, en grense satt av EU. Det er ventet at denne grensa også vil bli brutt i år idet den tyske økonomien strever med å holde hodet over vannet.


2003-06-24 Kilde: NRK Nordland
Klagemur i Narvik

Hvert år mottar Veiledningsinstituttet i Nord-Norge tre tusen henvendelser og klager på EU-reglene. Det er flest bedrifter som møter problemer i forhold til import og eksport til og fra EU land som søker hjelp. Nå er det opprettet et kontor i Narvik som skal hjelpe bedrifter og privatpersoner med EU-problemer.


2003-06-23 Kilde: ANB
Økt EU-motstand i Sverige

I Sverige vokser motstanden mot EUs valutaunion ØMU. Det fører samtidig til lavere oppslutningen for hele EU. En meningsmåling utført for avisa Dagens Nyheter viser at mindre enn halvparten av svenskene mener EU-medlemskapet er bra for Sverige. Nedgangen er spesielt kraftig blant Center-velgerne. 45 prosent mener EU-medlemskapet er bra, mens 37 prosent mener medlemskapet i unionen er negativt for landet. I den forrige målingen, utført for et halvt år siden, var overvekten 51-34 for dem som støttet det svenske medlemskapet.


2003-06-23 Kilde: Troms Folkeblad
Flere i tvil om norsk EU-medlemskap

Ja-velgerne har blitt færre og tvilerne flere, viser en ny måling der nordmenn har blitt spurt om sin holdning til norsk EU-medlemskap. I mai ville 51,9 prosent av de spurte at Norge skulle gå inn i EU. I juni er andelen ja-velgere sunket til 48,2 prosent, viser en måling Sentio-Norsk Statistikk har utført for Nationen, Dagen og Klassekampen.


2003-06-21 Kilde: Hufvudstadsbladet
Matimporten ökar

I framtiden finns det mer utländskt nötkött och importerade mjölkprodukter på de finländska matborden. Det är en följd av EU:s lantbruksreform. Reformen av unionens jordbrukspolitik får effekter speciellt på mjölk- och nötköttsproduktionen i Finland. Jyrki Niemi, specialforskare vid Lantbruksekonomiska forskningsanstalten MTT, säger att mjölk- och nötköttsgårdarna kommer att minska. De blir inte lönsamma längre.


2003-06-21 Kilde: Ny Tid
Trusselen fra Baltikum

En faglig konferanse i Vilnius satte i forrige uke søkelyset på et problem som fort kan bli akutt: Hva skjer når bygningsarbeidere fra Øst-Europa fritt kan søke arbeid i alle EU- og EØS-land?


2003-06-21 Kilde: Troms Folkeblad
Skeptisk til avstemning om EU-grunnlov

En rekke EU-land skal ha folkeavstemning om EUs første forfatning. Det liker EU-kommisjonen dårlig. Danmark, Irland har alt besluttet å holde folkeavstemninger om den nye konstitusjonen, som EU-lederne ga støtte til fredag. Også Frankrike, Spania, Nederland, Tsjekkia og Polen vurderer folkeavstemning. EU-kommisjonens president Romano Prodi er skeptisk fordi små land dermed kan blokkere den nye grunnloven. Den må godkjennes av alle 25 kommende EU-land før den kan tre i kraft. Med vetorett blir en dverg en gigant. Det er ikke demokratisk, sier Prodi.


2003-06-20 Kilde: Nordlys
Navnløs død ved festningmuren

70 flyktninger druknet utenfor Italias kyst tidligere denne uken. De sto ikke på dagsorden da EUs statsledere i går diskuterte sin flyktningpolitikk. Tirsdag sank en båt med 70 flyktninger om bord sør for Italia. Alt som var igjen av den navnløse båten var en gummiflåte. Til den klynget to kvinner og en mann seg, de eneste overlevende etter at båten med minst 70 flyktninger sank utenfor Italia tidligere denne uken.


2003-06-20 Kilde: Nordlys
Norge trenger verken EU eller EØS

Forskerne har kommet fram til tre alternativer for Norge: Medlemskap i EU, fortsatt EØS-avtale og en såkalt sveitsisk løsning, som betyr å si opp EØS-avtalen og isteden forhandle fram egne avtaler med EU for hvert enkelt politikkområde. Det er grunn til å avdramatisere følgene, uansett hvilke valg som treffes, heter det i hovedrapporten. Forskerne tror ikke følgene vil bli særlig dramatiske for folk flest, selv om Norge skulle bestemme seg for å droppe både EU-medlemskap og EØS-avtalen.


2003-06-19 Kilde: Landsbygdens Folk
"Nonchalant kompromissförslag"

Det ser illa ut för Finland, kunde SLC-basen Holger Falck konstatera efter att ha tagit del av de första rapporterna kring det kompromissförslag om EU:s lantbruksreform som kommissionär Franz Fischler och ordförandelandet Grekland lade fram för jordbruksministrarna i går. Det här är att nonchalera statsledarnas beslut under flera toppmöten om att det ska vara möjligt att idka ett lönsamt jordbruk i hela unionen.


2003-06-19 Kilde: Nordlys
Nei til EU-ja i Fellesforbundet

Ledelsen i Fellesforbundet gikk på et uventet nederlag da representantskapet onsdag ikke ville anbefale landsmøtet til høsten å si ja til EU. Ledelsen i Fellesforbundet, med Kjell Bjørndalen i spissen, ønsket å be landsmøtet i oktober si ja til norsk EU-medlemskap allerede nå. Det avviste flertallet i forbundets representantskap, som i stedet vil sette i gang en bred debatt om EU.


2003-06-19 Kilde: NRK
Avbryt forhandlingar

Landbruksministrane i EU har avbrote forhandlingane om ei ny landbruksreform. EU arbeider med ei omfattande omlegging av landbrukspolitikken. Landbruksministrar frå 15 land har sidan tysdag site saman for å prøve å kome til semje om ei omfattande omlegging av landbrukspolitikken. Det er 45 år sidan den noverande landbrukspolitikken blei fastlagd.


2003-06-19 Kilde: Sámi Radio
Fiskeriorganisasjonene:
EU-avtale er noe juks

Grønlandske fiskeriorganisasjoner krever gjenforhandling av fiskeriaftalen med EU, som Hjemmestyrets forhandlingsdelegasjon fikk på plass onsdag morgen. Rederiene og fiskerne står sammen om å fordømme den fiskeriavtalen, som tilsynelatende er i ferd med å komme på plass med EU. Rederiene mister millioner og fiskerne fabrikkarbeid. Og selv om det ikke er kommet mange ord fram om avtalen, så er den altfor dårlig for Grønland, mener organisationene.


2003-06-18 Kilde: Ukeavisen Ledelse
Berlusconi – korrupt EU-sjef?

Han blir til stadighet anklaget for korrupsjon – og det tyder det på at han beveger seg i den juridiske gråsone. Tiden får vise om Berlusconi er en lovbryter. Men vi forstår ikke at ikke de italienske velgerne sørger for å få Berlusconi ut av politikken så snart anledningen byr seg.


2003-06-18 Kilde: Sámi Radio
Grønlandske fiskeripolitikere misfornøyde med EU-avtale

Medlemmer av det grønlandske Landstingets fiskeriutvalg er utilfredse med den avtalen som en forhandlingsdelegasjon er i ferd med å få på plass med EU. Hvis det er tale om å gi ytterligere kvoter til EU, så skal forhandlingsdelegasjonen kalles hjem, mener de. Grønland vil miste opptil 300 millioner kroner og dermed nesten 250 arbeidsplasser i fiskeriene. Ved å avgi kvoter til EU fjerner man grunnlaget for å fiske hellefisk. Og det går ut over blant annet Royal Greenland og Polar Seafoods trålere.


2003-06-17 Kilde: NRK
Flest svensker mot euro

Motstanderne mot å innføre euro som valtua i Sverige leder fortsatt på en meningsmåling i Sverige. 43,5 prosent av de spurte vil holde på den svenske kronen, mens 33 prosent vil innføre den europeiske felles-valutaen. Det viser undersøkelsen som er gjennomført av Sveriges statistiske sentralbyrå, SCB.


2003-06-16 Kilde: Länstidningen Östersund
Ledare: Maktens arrogans fäller ja-sidan

Inför folkomröstningen ökar nej-sidan i opinionsundersökningarna. På ett sätt är det märkligt. Ja-sidan har dragit igång en enorm kampanj och alla tunga och inflytelserika politiker är på banan och berättar för folk hur bra det blir bara vi röstar ja. Tomas Bodström snackar fotboll, minglar med folk och talar EMU, Göran Persson är tillgänglig för massmedia och ställer upp på alla intervjuer som kan gynna ja-sidan. Däremellan tar han alla tillfällen i akt att agitera. Det fullkomligt vräker in pressmeddelanden från Svenskt Näringsliv om olika fördelar med euron.Trots denna ansträngning ökade nej-sidan ytterligare i den senaste opinionsundersökningen.


2003-06-15 Kilde: Nationen
Russerne vil inn i EU

En meningsmåling viser at et klart flertall av Russlands innbyggere ønsker at landet skal bli medlem av EU. 73 prosent av de spurte i meningsmålingen håper Russland en dag blir med i unionen, mens bare 10 prosent ga uttrykk for det motsatte synspunktet, melder nyhetsbyrået Interfax. Stadig flere russere ønsker at landet en dag skal bli medlem av EU. I mai viste nemlig en tilsvarende måling at bare 52 prosent støttet medlemskap.


2003-06-14 Kilde: Nordlys
Ber ja-siden ha is i magen

Tidligere statsminister og ja-dronning Gro Harlem Brundtland advarer norske EU-tilhengere mot å tro at Norge nå bare kan spasere inn i unionen. Foto: Terje Pedersen, ANB Gro Harlem Brundtland. En lang periode med sterke ja-målinger, misnøye med EØS-avtalen og EUs utvidelse østover har fått den norske ja-siden til å presse på for en ny medlemskapsdebatt i Norge. Mellom 2005 og 2007 kan vi bli medlem, mener de ivrigste. Men Gro Harlem Brundtland maner til forsiktighet: – Jeg vil advare de som tror at det nå bare er å hoppe inn og få et lett ja, sier hun.


2003-06-14 Kilde: Ny Tid
Med Polen som førerhund

Hadde hele Europa gått over til euro, ville nok Norge fått et problem. Men Storbritannia utsetter nå sitt ØMU-medlemskap, og da øker sjansene for et svensk nei i september. At den polske zlotyen forsvinner, skal vi nok kunne leve med.


2003-06-13 Kilde: Fiskeribladet
Leder: På makrell-rov

På papiret gjør EUs fiskerforvaltning store fremskritt. Den ”nye” fiskeripolitikken blir rosemalt i norske utrednings-og forskningsmiljø – sannsynligvis med en bestemt hensikt. Nemlig å overbevise et gjenstridig kystfolk som at EUs omstridte fiskeripolitikk bare blir bedre og bedre. De realitetene som kom for dagen på årsmøtet til Norges Sildesalgslag bekreftet ikke særlig mye av dette. Sjefen for EUs nye kontrollenhet for fiskeri; Harry Koster er helt sikkert en velmenende og dyktig byråkrat. Men han overbeviste ikke om at det skjer så mye. Heller ikke at det går fort.


2003-06-13 Kilde: Nationen
Liten stemning for EU i Estland

Mindre enn halvparten av Estlands befolkning vil at landet blir medlem av EU, viser en ny meningsmåling. Om tre måneder skal det holdes folkeavstemning over EU-medlemskap. Kun 44 prosent av de spurte i meningsmålingen er positive til at Estland blir medlem av EU. –Dette er den laveste oppslutningen blant landene som skal holde folkeavstemning i år, sier talskvinne for meningsmålingsinstituttet ES Turu-uuringute AS, Liisa Talving.


2003-06-13 Kilde: Nordlys
Euro-motstanden øker i Sverige

Stadig flere svensker er skeptiske til EUs felles valuta, euroen. 49 prosent sier nå nei til å bytte ut den svenske krona. Den svenske motstanden mot euroen vokser. I en folkeavstemning den 14. september skal svenskene svare på om om de vil at landet skal gå inn i ØMU-samarbeidet i EU, noe som vil bety at den svenske krona erstattes av euroen. I en meningsmåling gjort for svenske Handelsbanken svarer 49 prosent at de ikke vil gå inn for euroen. Det er 7 prosentpoeng mer enn ved forrige måling. 32 prosent sier ja til euroen, en tilbakegang på 4 prosentpoeng.


2003-06-10 Kilde: Nordlys
Leder: Hakk i plata

Sa folk i Norge nei til den europeiske unionen i 1972 og 1994 fordi Polen ikke var medlem? Skal vi tolke Ap-leder Jens Stoltenberg bokstavelig, så må han mene det var slik. I et intervju med NTB sier Stoltenberg at Polens ja til EU i helgas folkeavstemning forsterker argumentene for at Norge bør slutte seg til unionen. Stortingsvalget i 2005 bør derfor bli et EU-valg, mener han.


2003-06-10 Kilde: Troms Folkeblad
Offentliggjorde deler av EØS-avtalen

Norge og EU-kommisjonen offentliggjorde i dag for første gang hovedelementene i den utvidede EØS-avtalen. Den nye EØS-avtalen blir ikke offentliggjort i sin helhet før den signeres i juli, men her er hovedpunktene: EFTA-landene skal bidra med 1,84 milliarder kroner til sosial og økonomisk utjevning i året til et utvidet EU. Norges andel er 1,79 milliarder kroner. Det er ti ganger mer enn vi betaler i dag.


2003-06-10 Kilde: Troms Folkeblad
Sp svært misfornøyd med EØS-avtalen

Senterpartiet synes det er oppsiktsvekkende at Norge ikke har utnyttet Polens blokkering til å forbedre EØS-avtalen. Norge fikk en gavepakke da Polen sa nei til avtaleutkastet før påske. Men istedenfor å utnytte situasjonen og forhandle frem en bedre avtale, har Norge lagt seg bakpå og latt EU-kommisjonen rydde opp. Dette er rett og slett dårlig håndverk, sier Senterparti-leder Åslaug Haga.


2003-06-10 Kilde: Troms Folkeblad
Endelig polsk ja til EØS-avtalen

Polen godtok utkastet til en utvidet EØS-avtale fem minutter før fristen gikk ut. Nå har Norge dårlig tid for å få avtalen klar før EU tar sommerferie. Polen stanset overraskende en EØS-løsning før påske med krav om større makrellkvoter. Etter åtte ukers forhandlinger på overtid går Polen med på et kompromiss.


2003-06-09 Kilde: Fiskeribladet
Departementet frykter ikke for deltakerloven

Fiskeridepartementet ser poenget med at det i forbindelse med et norsk EU-medlemskap kan fremforhandles regler som åpner for utenlandsk eierskap i norsk fiskeflåte. Men de tror ikke noe på det, i og med at EU-retten allerede aksepterer nasjonale begrensninger på dette området. Dette går fram av ett av de svarene departementet nå har gitt på spørsmål fra Næringskomiteen på Stortinget i forbindelse med behandlingen strukturmeldingen.


2003-06-09 Kilde: Nordlys
Storbritannia sier nei til euro

Storbritannia er ikke rede til å bytte ut pund med euro, sa finansminister Gordon Brown i en tale til parlamentet mandag. Finansministeren understreket at selv om den britiske økonomien begynner å sammenfalle med de 12 landene som tilhører eurosonen, er den ikke lik nok. Ifølge Brown er den britiske økonomien ennå ikke fleksibel nok til å tåle de potensielle økonomiske sjokkene innen eurosonen.


2003-06-09 Av Tore Ruud
Lavt oppmøte ga klart Ja i Polen
Etter en massiv Ja-kampanje, ledet av Polens president Aleksander Kwasniewski, og med sterk støtte fra poskfødte Pave Johannes Paul II, vant Ja-siden i Polen en klar seier blant de som avga stemme under folkeavstemningen i går og lørdag. Oppmøtet var imidlertid bare på 56,2 %. Så oppfordringen fra EU-motstanderne om å sitte hjemme dersom man ikke ville stemme Nei, synes å ha virket.

2003-06-08 Av Tore Ruud
Polen: Lavt oppmøte første dag

Under folkeavstemningen i Polen var oppmøtet på lørdag bare 17,6 %. Oppmøtet var størst i byene, i Warszawa hele 32,04 %. På landsbygda var oppmøtet mindre enn 15 % i gjennomsnitt, og enda lavere i de fattige småbruksområdene i øst. Oppmøtet i Podkarpackie fylke var eksempelvis på 11,23 %. Inntrykket er at det råder en oppgitthet og framtidsfrykt på landsbygda i Polen, og mange vil unnlate å stemme fordi de ikke tror de har noen innflytelse på beslutningene.


2003-06-07 Kilde: Stavanger Aftenblad
Polen lover EØS-løsning

Jeg regner med at vi skriver under i neste uke, sier direktør Pawel Swieboda i Polens utenriks- departement. Fordelingen av de norske millionene har allerede begynt, men møter uventede vansker. Vi er helt på det rene med at det er viktig for Norge å få avtalen om utvidelse av EØS klar tidsnok til at den kan ratifiseres samtidig med avtalen om utvidelse av EU. Det er også Polens mål og jeg regner med at ting blir avklart like etter folkeavstemningen, sier Pawel Swieboda.


2003-06-05 Kilde: Bergens Tidende
Søker nederlag «i skjønnhet»

Polens fremste EU-motstander sier slaget er tapt, ikke minst på grunn av Pavens klare ja til EU-medlemskap. Men Andrzej Lepper hilser til det «modige norske folk», som har sagt nei to ganger.


2003-06-05 Kilde: Finnmark Dagblad
Leder: Politikk, takk

Krangelen om Norge skal få ha differensiert arbeidsgiveravgift også etter 2004 er en uskjønn affære. Det får vi stadige bevis for. I går var tidligere ESA-president Knut Almestad ute i samme ærend som andre før ham. Skytset rettes mot nåværende og tidligere norske regjeringer som ikke tidlig nok forsto at EU mente alvor. Det er å snu saken på hodet. For Norge har verdens beste ordning for å skape vekst og utvikling i strøk som ligger langt unna landets hovedstad. Ikke et eneste sted på kloden finner vi maken til presist virkemiddel. Heller ikke i EU, som til gjengjeld bruker alle midler for å knekke det norske systemet.


2003-06-05 Kilde: Finnmark Dagblad
Tror også Finnmark mister null-avgiften

Knut Almestad tror Norge går mot et lappeteppe av støtteordninger. Alt til erstatning for den differensierte arbeidsgiveravgiften, og han tror heller ikke ordningen med null-avgift kan beholdes i Nord-Troms og Finnmark.


2003-06-01 Kilde: Hegnar Online
Russland inn i EU?

Russland bør bli en del av et større Europa, sa Italias statsminister Silvio Berlusconi på EU-Russland-toppmøtet som åpnet lørdag i St. Petersburg. Det vil ikke vare lenge før alle europeiske land forstår behovet for et større Europa, inkludert 150 millioner russere, som vil styrke kontinentet militært så vel som økonomisk, sa Berlusconi. Kun et slikt Europa kan være en partner for verdens eneste supermakt USA, framholdt han. Berlusconi gjentok også sitt ønske om at Balkan-landene, Tyrkia og Israel blir EU-medlemmer.


2003-06-01 Kilde: Troms Folkeblad
60 prosent av britene mot euroen

En ny meningsmåling viser at 60 prosent av britene er mot å erstatte pundet med euro, selv om både statsminister Tony Blair og finansminister Gordon Brown skulle komme til at betingelsene er til stede. Undersøkelsen som ble offentliggjort i tabloidavisa Sunday Mirror lørdag, viser også at nesten en tredel av de spurte mener Storbritannia ikke lenger burde være medlem av EU.


2003-05-31 Kilde: Nationen
EU og Russland omgikk konfliktsakene

EU og Russland trådte forsiktig rundt grøten på toppmøtet i St. Petersburg i dag. Toppmøteuttalelsen om Tsjetsjenia var for eksempel helt uproblematisk for Russland. Det andre vanskelige spørsmålet på toppmøtet var visumfrie reiser. Disse to sakene var i tillegg til internasjonale miljøsaker blant de viktigste punktene som ble drøftet under toppmøtet. Russland fikk ingen konkrete løfter om lettelser i visumkravene. Her heter det bare at EU og Russland skal "undersøke mulighetene for visumfrie reiser innenfor et langtidsperspektiv".


2003-05-31 Kilde: Ny Tid
Når EU-havet tømmes for fisk

EU har er i ferd med å fiske havområdene rundt Vest-Europa uforsvarlig tomt for fisk. Mange bestander er nær ved å kollapse, og EU presser på for å få fiske i helt andre farvann. EU har derfor siden 1970-tallet inngått avtaler med land i Afrika og Asia om å få fiske på deres fiskebanker. EU betaler for fiskerettighetene, men ikke for de fiskeressursene som blir borte. Slike avtaler forsyner EU-markedet med fjerdeparten av den fisken som EU trenger.


2003-05-30 Kilde: Nationen
Dansk fiskefarse

Et rasende innspill mot Norge og Island i forhandlingene om utvidelse av EØ S-avtalen kom på EU-ministerrådets bord denne uka. Blir Danmark lyttet til, kan det skape komplikasjoner i sluttspurten. Dansk fiskeindustri krever at Norge og Island ikke skal få de tollettelsene som er avtalt med EU-kommisjonen i forhandlingene om utvidelsen av EØS-avtalen.


2003-05-30 Kilde: Nordlys
Vil løse EUs grunnlovskrangel

Den tidligere franske presidenten Valery Giscard dEstaing sa fredag at han vil holde separate møter med alle de 105 medlemmene av EUs konstitusjonelle konvent for å forsøke å løse den fastlåste situasjonen med grunnlovsarbeidet.


2003-05-28 Kilde: Fiskeribladet
Bare ny ressurskrise gir tollfri eksport

De tollfrie kvotene Norge får i den ”nye” EØS-avtalen ligger langt under gjennomsnittlig EU-eksport for de tre siste åra. Pelagisk sektor må kastes inn i ei ny ressurskrise i fisket etter sild og makrell for å få produktene tollfritt inn i et utvidet EU. Norge har fått en kompensasjonsavtale som på viktige områder er dårligere enn i de tidligere avtalene vi har hatt med EU, sier administrerende direktør Geir Andreassen i Fiskeri-og Havbruksnæringens Landsforening.


2003-05-28 Kilde: Handelsbladet FK
Fortsatt trygt norsk kjøtt

Presseoppslag om at EU flytter Norge ned fra beste til en lavere klasse når det gjelder forekomst av BSE (kugalskap), endrer ikke norske myndigheters vurdering av situasjonen for forbrukerne . Risiko for BSE-smitte gjennom norsk kjøtt er uhyre liten. Etter omfattende prøvetaking er det aldri påvist BSE i norske husdyrbesetninger.


2003-05-28 Kilde: Nordlys
LO-toppene uenige om EU og regjering

EU-mostanderne blant LO-toppene gir Jens Stoltenberg klar beskjed: Legg bort EU-søknaden, bygg en ny sentrum-venstre-regjering. Ap-leder Jens Stoltenberg har gjort det klart at en ny norsk EU-søknad er viktigere enn en sentrum-venstre-regjering i 2005. Det skaper uenighet i LO-toppen, som nå skal i gang med en ny EU/EØS-prosess. LO-leder Gerd-Liv Valla mener det ikke er noen motsetning mellom en ny regjering og EU-saken.


2003-05-27 Kilde: gårdsplassen.no
Tror på EØS-løsning neste uke

EU-kommisjonen håper på enighet om EØS-utvidelsen neste uke etter at Polen har gitt opp mange forbehold. Polen sa seg tirsdag villig til å arbeide videre med EU-kommisjonens forslag til kompromiss om de siste detaljene i EØS-avtalen. Dette er meget positivt. Vi kan stå foran en hurtig avslutning på prosessen. Vi kan trolig konkludere i begynnelsen av neste uke om vi har en avtale, sier en sentral kilde i EU-kommisjonen. EØS-forhandlingene brøt sammen 10. april, etter at Polen overraskende sa nei til utkastet til forhandlingsløsning mellom EU-kommisjonen og EFTA-landene.


2003-05-27 Kilde: Stavanger Aftenblad
Kjempet for norske tunneler i Brussel

Samferdselsminister Torild Skogsholm ber EU vise fleksibilitet i utforming av nytt direktiv som forbyr bratte tunneler. NTB Brussel: I forslaget til direktiv, som vil gjelde i Norge gjennom EØS-avtalen, foreslås forbud mot tunneler med en stigningsgrad på mer enn 5 grader. I Norge vil en rekke tunneler bryte med de nye reglene. Undersjøiske fjordtunneler kan ha opptil 10 prosents stigning. Dette direktivet er det svært viktig for oss å komme med innspill til. Hvis forslaget blir gjennomført, vil det skape kjempeproblemer for Norge. Det vil koste oss milliardbeløp, sier samferdselsminister Skogsholm.


2003-05-26 Kilde: Stavanger Aftenblad
Lakseavtalen opphevet

EUs ministerråd vedtok mandag å oppheve lakseavtalen. Dermed kan norske eksportører om noen få dager fritt selge laks. Dette bekrefter Norges EU-ambassadør Bjørn Grydeland overfor Aftenbladet. Saken passerte rådsmøtet og dermed er realitetene avgjort. Det eneste som nå gjenstår er at EU offisielt skal kunngjøre at lakseavtalen med Norge er opphevet, og det venter vi vil skje i løpet av få dager.


2003-05-26 Kilde: Troms Folkeblad
Nådeløs dansk kritikk av EU-reformen

Dansk EU-kommissær kommer med nådeløs kritikk av arbeidet i EUs grunnlovsforsamling, som han sier har utviklet seg til en "orgie i manipulasjon". Konventets leder, den tidligere franske presidenten Valery Giscard d'Estaing, har kjørt arbeidet i den 105-mann store grunnlovsforsamlingen fullstendig av sporet, ifølge EUs bistandskommissær Poul Nielson. Han sier Giscard har kvalt den politiske debatten og kjørt fram egne forslag under masse hemmelighetskremmeri og et voldsomt tidspress.


2003-05-25 Kilde: Hufvudstadsbladet
Vanhanen vill rösta om nya EU

Försvarsminister Matti Vanhanen (c) anser att man kunde ordna en folkomröstning om EU:s nya grundlag om den leder till att unionen märkbart förändras från vad den var då Finland gick med i unionen 1995.


2003-05-24 Kilde: Bergens Tidende
Lakseavtalen oppheva på mandag

Mandag vil Ministerrådet i EU oppheve minsteprisavtalen for norsk lakseeksport. Avtalen frå 1997 vart eit alvorleg problem for norsk lakseeksport frå sommaren 2001. Då fall lakseprisen i verdsmarknaden til under minstepris. Norske eksportørar fekk store vansker med å selje laks i EU, som er oppdrettarane sin viktigaste marknad.


2003-05-24 Kilde: Ny Tid
Kampen om torsken

Det er katastrofalt lite torsk igjen i Nordsjøen, Østersjøen og andre nordlige EU-hav - langt under det nivået som trengs for å sikre levedyktig bestand. Det har fiskerimyndighetene i EU visst lenge. Det har vært verre å få fiskeriministrene til å ta konsekvensen av det.


2003-05-23 Kilde: Bergens Tidende
Fjerner eierbegrensninger i bankene

Stortinget fjerner nå begrensningen som sier at ingen kan eie mer enn 10 prosent i en bank, forsikringsselskap eller annen finansinstitusjon. I innstillingen fra Stortingets finanskomité vil regjeringspartiene, med støtte fra Ap og Frp, akseptere at samme eier kan ha både 20, 40 og 50 prosent eierskap i en bank eller finansinstitusjon. Også denne lovendringen tar sikte på å komme i takt med gjeldende lovverk i EU.


2003-05-23 Kilde: Notat
EU-Kommissionen: Drikkevandet skal udsættes for konkurrence

Konkurrencereglerne skal nu også gælde for EU-landenes vandforsyninger, ligesom flere patienter skal søge hospitalsbehandling uden for hjemlandet. Det vil sætte skub i økonomien, mener Kommissionen. I sin nye handlingsplan for Det Indre Marked foreslår Kommissionen, at såkaldte forsyningsydelser bliver tilgængelige for konkurrence – herunder også forsyningen med almindeligt brugs- og drikkevand.


2003-05-21 Kilde: Nationen
Polen med kniven på strupen

EU har gått så langt de kan gå for å imøtekomme Polens krav om kvoter på norsk og islandsk fiskeeksport. Nå er det opp til Polen å avgjøre om det blir en utvidet EØS-avtale innen 1. august. Dette var budskapet fra EU-kommisjonens avdelingsdirektør Matthias Brinkmann til parlamentarikere fra EU- og Efta-landene, på møtet i den felles parlamentarikerkomiteen for EØS i går.


2003-05-18 Kilde: Nordlys
Slovakisk ja til EU

Nesten halvparten av landets innbyggere avsto fra å stemme, men det er likevel klart at Slovakia vil inn i EU etter at godt over 90 prosent av velgerne stemte ja. Antall stemmesedler viser at landet så vidt kom over minimumsgrensen på 50 prosent for at valget skulle godkjennes.


2003-05-17 Kilde: Stavanger Aftenblad
Grydeland fortsatt optimist

Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland tror fortsatt det ordner seg for EØS-avtalen. Brussel: Frank M. Rossavik Vi har fått vite at polakkene har frafalt sine krav om laks og sild. Det som gjenstår er kravet om økt makrellkvote og administrasjonen av den. Alle signaler vi får fra Kommisjonen, Polen og andre medlemsland tyder på at den nye EØS-avtalen kommer i havn ganske snart, og tidsnok til at den kan ratifiseres sammen med avtalen om utvidelse av EU, sa Grydeland i Brussel fredag formiddag.


2003-05-16 Kilde: iMarkedet
EU utsetter laksesaken

EU vil ikke behandle laksesaken til Norge, Chile og Færøyene på det første kommende ministerrådsmøtet 19. mai. Saken skal være utsatt en uke. Ifølge IntraFish er skyldes utsettelsen trolig at sekretariatet ikke har funnet plass til saken på mandagens møte. Rådets liste med viktige saker skal allerede være lang. Vi kan ikke se noen annen grunn til at saken skulle bli utsatt. Det er ikke noe som er endret i saken den siste tiden, sier prosjektdirektør Per Dag Iversen i FHL til IntraFish. Iversen mener at alt tilsier at tiltakene mot Norge blir opphevet når saken blir behandlet i EUs ministerråd.


2003-05-15 Kilde: Bergens Tidende
Polen skaper EØS-bekymring

Polens opptreden i EØS-forhandlingene skaper nå reell frykt for at hele avtalen blir klar for sent. Trolig blir det midten av juni før en avklaring kommer. Vi hadde nok ventet at onsdagens møte skulle få alvoret til å gå opp for Polen. Men nå begynner en følelse av usikkerhet og maktesløshet å bre seg, sier en sentral kilde i EU-Rådets EFTA-gruppe.


2003-05-15 Kilde: Nordlys
Ingen EØS-løsning

Onsdagens møte i EU ga ingen løsning på konflikten mellom EU og Polen. Muligheten for å komme frem til en EØS-avtale før sommeren blir stadig mindre. Verken EU-kommisjonen eller Polen vek en millimeter fra sine standpunkt under onsdagens møte. Polen mener den fremforhandlede EØS-avtalen er for dårlig, ikke minst for vanskelig rent administrativt, mens kommisjonen hevder den bør være god nok også for Polen.


2003-05-15 Kilde: Nordlys
Strid om EUs nye grunnlov

Torsdag skal EUs grunnlovsforsamling diskutere sitt vanskeligste tema hittil: Hvem skal styre EU i framtiden. Uten at det har vakt særlig oppmerksomhet her i Norge, er EU i ferd med å lage en ny grunnlov som vil få stor betydning for hvordan framtidens Europa vil se ut, skriver Dagsavisen. Det såkalte Konventet for Europas framtid har vært samlet i 14 måneder, og om fire uker skal forsamlingen på 105 personer fra 25 land legge fram sitt endelige forslag til en ny grunnlov for EU.


2003-05-13 Kilde: NRK
Alkoholreklame i Norge?

I februar slo en dom i Marknadsdomstolen i Sverige fast at vin- og spritannonser i kommersiell presse må tillates som følge av landets medlemsskap i EU. Nå står Norge for tur, og norsk lov må kanskje bøye seg for press fra EU. EØS-avtalens overvåkingsorgan, ESA, mener at også Norges forbud mot alkoholreklame er i utakt med EØS-avtalen. EU mener forbudet er et hinder i avtalen om fri flyt av varer. Også salg av rusbrus i butikkene kom etter press fra EU. Hva blir den neste EU-reglen Norge må innføre som medlem av EØS?


2003-05-11 Kilde: P4
EU-avstemning godkjent på håret

Så vidt over halvparten av velgermassen har avgitt stemme under EU-avstemningen i Litauen i dag. Det er akkurat nok til at valget kan bli erklært gyldig. Det lille baltiske landet er ett av ti ekskommunistiske stater som håper å kunne bli medlem av EU i mai neste år. Foreløpige resultater antyder at rundt to tredeler stemmer i favør av EU.


2003-05-09 Kilde: Uppsala Nya Tidning
EU söker kompromiss om A-aktier

EU-länderna försöker hitta en kompromiss för att kunna enas om gemensamma regler för att underlätta företagsuppköp över gränserna. Det liggande förslaget från det grekiska EU-ordförandeskapet innebär att svenska röststarka A-aktier förbjuds. Vid ett möte mellan EU-ländernas vice ambassadörer på torsdagen diskuterades dock flera alternativ.


2003-05-09 Kilde: Västerbottens-Kuriren
EMU: M ska samarbeta med S

Vi är överens om att ja-partierna ska höja profilen rejält och maj blir startpunkt för kampanjerna. Det sade moderatledaren Bo Lundgren när han kom ut från frukostmötet om EMU med statsminister Göran Persson och kristdemokraternas Alf Svensson i morse.


2003-05-08 Kilde: Fiskeribladet
Folkets eiendoms- og bruksrett til fiskeressursene

Fra det vi kjenner til fra norsk historie har befolkningen i landet hatt fri tilgang til fiskeressursene i havet. Fisken i havet eies av hele folket, og den ble først en privat eiendom etter at den var fisket. Noe annet var ikke en tenkbar mulighet helt fram til de siste årene. Men i 1990 gjorde myndighetene et politisk grep som få – om noen – den gangen ante rekkevidden av. I realiteten privatiserte en fisken i havet før den var fisket.


2003-05-07 Kilde: Fremover
Nye tøffe tiltak mot torskekrisa

EU-kommisjonen la tirsdag fram nye vidtgående tiltak for å redde den stadig synkende torskebestanden fra kommersiell utryddelse. Til tross for en rekke kutt i fangstkvotene de siste årene befinner torskebestanden seg fremdeles på kun halvparten av minimumsnivået for at bestanden ikke skal kollapse, og på under en firedel av ansvarlig fiskenivå.


2003-05-07 Kilde: Nordlys
Frykter åpningen mot øst

En hemmelig dansk regjeringsrapport konkluderer med at sosiale ytelser er sårbare for misbruk når EU åpnes for Øst-Europa. Norske forskere deler ikke frykten for at det samme skal skje i Norge. Gode velferdsordninger alene er sjelden nok for å få mennesker til å flytte på seg. Jeg tror ikke på noen masseinnvandring. Så langt har det vært et lite omfang av bevegelse av arbeidskraft i EU, sier Stein Kuhnle, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.


2003-05-06 Kilde: Fiskeribladet
Spanske partrålere på plass

I løpet av helga ankom de første spanske partrålerne torskefeltene i Barentshavet. Og tradisjonen tro har de startet sitt fiske sør av Bjørnøya. Kystvakta venter etter hvert flere spanjoler til området, og til sammen 16 spanske trålere er lisensiert for fiske i disse farvannene i år.


2003-05-06 Kilde: Hufvudstadsbladet
Fel tidpunkt tala om folkomröstning

Försvarsminister Matti Vanhanens förslag om folkomröstning om den kommande EU-konstitutionen tillbakavisas av socialdemokraterna, åtminstone i det här skedet.


2003-05-06 Kilde: Nationen
Ikke inn i EU med dagens fiskeripolitikk

Dagens fiskeriforvaltning i EU er for dårlige til at lederen av Europabevegelsen vil bli EU-medlem. Men Svein Roald Hansen er overbevist om at Norge i medlemskapsforhandlinger vil klare å få forandret hele EUs system, som har vist seg å føre til kraftig overfiske. Fisk er et aktuelt tema i EØS-forhandlingene som pågår. Har du problemer med å overlate forvaltningen av norske fiskeressurser til EU ved et medlemskap? Det er avhengig av om EU-systemet ville ta opp i seg norsk forvaltningspolitikk.


2003-05-06 Kilde: Nordlys
Halvparten vil inn i EU

Ja-siden er i framgang, og nå vil hele 49,9 prosent av befolkningen inn i EU. Det er 0,4 prosentpoeng fram fra forrige måned, viser aprilmålingen Sentio Analyse og Rådgivning har gjennomført for Nationen, Dagen og Klassekampen. Nei-siden går tilbake 1,5 prosentpoeng, fra 38,1 til 36,4 prosent. Trenden med at nei-siden har fått tvilere over til seg, er slutt. Ser vi bort fra tvilerne, sier 58 prosent nå ja til EU, mens 42 prosent sier nei.


2003-05-06 Kilde: Troms Folkeblad
EU opphever omstridte laksetiltak

Norske lakseeksportører kan selge laks fritt inn i EU-markedet fra slutten av mai. Da opphever EU den omstridte minsteprisavtalen. EUs kommissærkollegium anbefaler EUs medlemsland å oppheve handelstiltakene mot Norge. EUs egne produsentland, Storbritannia og Irland, har protestert mot at tiltakene mot Norge oppheves. Men de to blir nå stemt ned av flertallet blant EUs 15 medlemsland. Det er mer enn åtte land som støtter forslaget vårt. Vi har dermed flertall, fastslår Arancha Gonzalez, talskvinne i EU-kommisjonen.


2003-05-05 Kilde: Fremover
Fare for togstopp om seks uker

Om seks uker er NSB ute som ansvarlig aktør i persontrafikken på Ofotbanen. Dersom ikke Ofotbanen AS eller Connex får overta NSBs rolle, må persontogene fra og med 15. juni stoppe ved riksgrensen. Det lokale togselskapet Ofotbanen AS (OBAS) vil gjerne overta for NSB. Selskapet er snart godkjent for trafikk, og såvel et flertall på Stortinget og en lang rekke instanser har anbefalt at OBAS bør få overta. Det våger imidlertid ikke Samferdselsdepartementet av hensyn til EU-regler om konkurranseutsetting.


2003-05-05 Kilde: Hufvudstadsbladet
EU ska inte konkurrera med Nato

President Martti Ahtisaari anser att Nato inte behöver några konkurrenter i Europa. Ahtisaari uttalade sig om EU:s gemensamma försvarsprojekt i en intervju för Yles Radio 1:s program Tänään iltapäivällä i går. Han sade att det inom EU:s ramar inte borde byggas upp någonting som siktar till att skapa en konkurrent till USA och Nato.


2003-05-05 Kilde: Rana Blad
EØS-avtalen til Stortinget

EØS-avtalen pålegger Norge å endre sine virkemidler på område etter område. Dette medfører at vi får stadig større vanskeligheter innenfor denne avtalen til å utøve en politikk som passer våre forhold. Avtalen og direktivene fra ESA (Efta's kontrollorgan) er blitt vidt forskjellige fra det som var forutsatt opprinnelig. Og med en regjeringen som ikke er villig til å bruke veto-retten, dras landet inn i EU på tvers av folkeviljen.


2003-05-05 Kilde: Troms Folkeblad
Norge nest flinkest i "EU-klassen"

Norge er nest best av de 18 landene i EØS-området til å iverksette ny EU-lovgiving. Bare EU-landet Danmark er flinkere. Utenforlandet Norge er dermed ivrigere enn 14 EU-land og de to andre EFTA-landene. Det til tross for at EFTA-landene har liten innflytelse på hvordan direktivene blir utformet. Ifølge den siste oversikten fra EFTAs kontrollorgan ESA er hele 99,3 prosent av EUs lovgiving gjennomført i Norge. Danmark har gjennomført 99,4 prosent.Snittet blant de 15 EU-landene er bare 97,6 prosent.


2003-05-04 Kilde: Hufvudstadsbladet
Skapa inte splittring inom EU

Finland kommer att delta aktivt i debatten om ett förstärkt samarbete kring försvaret inom EU, försäkrade utrikesminister Erkki Tuomioja (sdp) i Kastellorizo i går. Tuomioja delar ändå inte riksdagens talmans, förre statsministern Paavo Lipponens (sdp), åsikt om att Finland snabbast möjligt borde ta ställning i frågan om medverkan i samarbetet.


2003-05-04 Kilde: Hufvudstadsbladet
Europeisk försvarskärna svår att hejda

Frankrike har i årtionden försökt lösgöra Tyskland från USA:s inflytande. Nu förefaller det som om man åtminstone delvis lyckats. Det säger Leif Blomqvist, Finlands förre ambassadör i Bryssel och under den tiden också ackrediterad vid Nato. Den planerade försvarskärnan inom Europa kommer att bli verklighet, antingen inom EU eller utanför, tror han.


2003-05-03 Kilde: NRK Nordland
Blir overvåket av EU

Lederen i Kystpartiet, Steinar Bastesen, sier til NRK Nordland at han tror EU-motstandere i Norge blir registrert i overvåkingsregistre i EU. Han har sendt et skriftlig spørsmål til justisministeren der han ber om å få vite hva norske myndigheter gjør for å hindre slik registrering. I begrunnelsen til spørsmålet skriver Bastesen at det har vært antydet i utenlandske medier at det foregår slik registrering.


2003-04-30 Kilde: Fiskeribladet
Til Oslo for å kreve Finmark-fisken tilbake

Fungerende fylkesordfører Arne Pedersen I Finnmark tar med seg fylkespolitikerne til Oslo for å holde sommerkonferanse om fisk. Hele fylkesutvalget i Finnmark drar til Oslo i juni for å kreve at finnmarkingene får tilbake fisken de har krav på. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Økokrim, Kontrollverket og Riksrevisjonen må nå ta tak i det faktum at de stortingsvedtatte leveringsforpliktelsene til Finnmark brytes med nær 100 prosent, uten at det får konsekvenser, sier fungerende fylkesordfører Arne Pedersen (A).


2003-04-30 Kilde: gårdsplassen.no
Ikke enighet om EØS-avtale

Det ble ikke oppnådd enighet om en utvidelse av EØS-avtalen i Brussel onsdag. EU-kommisjonen øker nå presset på Polen. Det er fortsatt Polen, det største av de ti kandidatlandene til EØS, som blokkerer en enighet om avtaleutkastet EFTA-landene og EU-kommisjonen har forhandlet frem. Norge har tilbudt seg å betale 1,76 milliarder kroner i året for en utvidet EØS-avtale, som trolig vil omfatte 28 land med 450 millioner innbyggere fra 1. mai neste år. Men Polen krever større kvoter for tollfri sild og makrell fra Norge og Island for å godta avtalen.


2003-04-30 Kilde: Hufvudstadsbladet
Finskt nej till EU-försvar

Finland tar bestämt avstånd från förslaget att bygga upp ett gemensamt europeiskt försvar kring en grupp kärnländer. Däremot vill den finländska regeringen förstärka EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Enligt EU:s gällande grundfördrag kan en grupp medlemsländer inte på egen hand fördjupa sitt försvarssamarbete, åtminstone inte inom unionens ramar. Så borde det enligt Finland vara också i fortsättningen.


2003-04-30 Kilde: Rana Blad
Nei til EU gjenoppstår

Nei til EU i Nordland starter opp virksomheten igjen, og har valgt Inga Kvalbukt som ny leder. Her i Rana gjenoppstår lokallaget 1. mai. Vi trodde ikke vi skulle få bruk for organisasjonen igjen så fort, sier Hallstein Hegerholm, tidligere leder i Rana Nei til EU. I dag står Nei til EU på stand byen, og 1. mai er det møte på brannstasjonen, for å starte opp arbeidet igjen. Da velges et interimstyre.


2003-04-28 Av Tore Ruud
Flengende kritikk av norsk utenrikspolitikk fra fylkesvaraordfører

Fylkesvaraordfører i
Finnmark, Arne
Pedersen (Ap).

Fylkesvaraordfører i Finnmark, Arne Pedersen (Ap) kom med flengende kritikk mot den politiske eliten i Oslo under Nei til EUs Nord-Norge-konferanse i Tromsø i helgen. Han mente de bare hadde fokus nedover mot kontinentet, mens Norge er en kyststat med råderett over enorme havområder. Fiskeressursene i Barentshavet blir forvaltet sammen med russerne, og han kunne ikke fatte at noen ønsker å bytte bort Norges plass ved forhandlingsbordet med Russland med en liten pult i Brüssel.

2003-04-25 Kilde: seafood.no
Rekordhøy lakseeksport

Fram til 20. april i år har Norge eksportert 124 000 tonn laks rundvekt, tidenes høyeste eksporttall for perioden. Økningen fra fjorårets 116 000 tonn er på 7 prosent. Aldri før i samme periode har det blitt eksportert mere laks ut av Norge. EU og Polen står for det vesentligste av økningen, mens vi ser en tilbakegang i Asia. Fersk oppdrettet laks har en økning på 8000 tonn produktvekt til EU-markedet, mens økningen til Polen er på 1800 tonn. Vårt viktigste marked i Asia, Japan, har en tilbakegang på 2000 tonn. Dette viser statistikk fra Eksportutvalget for fisk.


2003-04-25 Kilde: Sunnmørsposten
Klare med millioner til EU-kampen

Norske landbruksorganisasjoner vil stå klare med millioner av kroner når kampen om norsk medlemskap i EU starter for alvor. Nei, det skal ingen være i tvil om, sier styreleder Jostein Frøyland i Tine-konsernet til Sunnmørsposten. Frøyland opplyser at landbrukets organisasjoner så langt har satt av halvannen million kroner til EU-kampen, men han forsikrer altså at mer vil komme. Hvor mye vil ikke Frøyland gå inn på, men han slår fast at det ikke skal stå på penger - heller ikke fra kassen til Tine BA.


2003-04-25 Kilde: Stavanger Aftenblad
Neppe endringer i siste runde

EØS-avtalen blir neppe endret vesentlig, kanskje ikke i det hele tatt, selv om Polen tilsynelatende krevde høyere fiskekvoter og lavere tollsatser før påske. I motsetning til hva mange norske fiskeeksportører nok håper på, ligger det ikke an til endringer i den foreliggende avtalen. Polakkene fikk for dårlig tid til å studere avtalen før påske, det har vi forståelse for. Vi tror at de vil være enige med oss i at avtalen er god også for dem, når de får sett nærmere på den og når vi får forklart detaljene ordentlig, sier en kilde i EU-kommisjonen.


2003-04-24 Kilde: Fiskeribladet
Skuffet over EØS-avtalen

Nei til EUs leder Sigbjørn Gjelsvik er skuffet over resultatet den norske delegasjonen i EØS-forhandlingene har akseptert. -Jeg er glad for at Polen setter foten ned for dette forhandlingsresultatet, sier Nei til EUs leder Sigbjørn Gjelsvik. Polen protesterer mot at norsk lakseeksport til landet skal bli pålagt EU-toll. I dag har Norge og Polen en frihandelsavtale som gir tollfri norsk lakseeksport til landet. Polen har også støtte fra flere av kandidatlandene, opplyser Gjelsvik.


2003-04-24 Kilde: gårdsplassen.no
Foss avfeier kritikk om arbedsgiveravgift

Ap-leder Jens Stoltenbergs kritikk av regjeringens arbeid med den differensierte arbeidsgiveravgiften er innholdsløs etterpåklokskap, mener finansminister Per-Kristian Foss. Arbeiderpartiet i regjering ville ikke oppnådd noe mer enn det vi har gjort i forsvaret av den differensierte arbeidsgiveravgiften. De ville møtt det samme systemet, de samme argumentene og stått overfor de samme valgene. Stoltenbergs kritikk er billig, sier Foss (H).


2003-04-24 Kilde: Nordlys
LEDER: Omkamp med EU

Jens Stoltenberg ber Per-Kristian Foss ta omkamp med EU for å beholde differensiert arbeidsgiveravgift utover Nord-Troms og Finnmark. Sjelden har vi vært mer enig med Ap-lederen. Det er frekt, uhørt og dumt at EU skal tvinge Norge bort fra det beste virkemidlet for vekst utenfor Oslo-regionen. Det verste er at ingen til nå har maktet å framføre et eneste holdbart argument for EUs krav.


2003-04-24 Kilde: Troms Folkeblad
Har ikke gitt opp kampen

Avviklingen av den differensierte arbeidsgiveravgiften kan få dramatiske konsekvenser for sysselsettingen i distriktene, mener Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg. Han mener regjeringen har gjort altfor lite for å beholde ordningen. Den differensierte arbeidsgiveravgiften er uten sammenligning vårt viktigste distriktspolitiske virkemiddel. Jeg er veldig misfornøyd med regjeringens håndtering av denne saken. Vi mener det må undersøkes nærmere om det er mulig å beholde redusert arbeidsgiveravgift også i andre deler av landet enn i Nord-Troms og Finnmark, sa Stoltenberg da Arbeiderpartiet og Fellesforbundet inviterte til idekonferanse om arbeidsledighet og industridød onsdag.


2003-04-22 Kilde: Dagens Næringsliv
Norsk EU-toll truer dansk foredling

Dansk laksebearbeidingsindustri lider under importavgifter på norsk oppdrettslaks. Nå trues 1.500 arbeidsplasser av en avgift EU-kommisjonen har erklært "unødvendig". Et utvalg under EU-kommisjonen konkluderte før jul med at importavgiften på norsk laks ikke lenger var nødvendig, ettersom lakseprisene på de åpne markedene lå godt under minsteprisen. Handelsorganisasjonen Dansk Fisk mener dermed at importavgiften som fortsatt er gjeldende skader industrien.


2003-04-22 Kilde: Fiskeribladet
Frykter tap i kamp om tollfrie kvoter

Fiskeindustrien i Polen vil mye heller ha lave tollsatser framfor tollfrie kvoter. Årsaka er frykt for å bli utslått i konkurransen om råstoffet av dagens EU-land som også er store på foredling av sild og makrell. For den polske fiskeindustrien er kravet om størst mulig frihandel med fisk særdeles viktig. Men for Polen som nasjon har saka begrenset betyning. Her er det jordbruket som teller mest.


2003-04-22 Kilde: Fiskeribladet
Polen og EU – sild, makt og avmakt

Kor mykje politisk sprengkraft er det i den polske protesten mot altfor små, tollfrie kvoter i den ”nye” EØS-avtalen? Ikkje nok til å stoppe polsk EU-medlemskap. Det er berre i Norge at det vert storpolitikk av bråk om sildekvoter. For EU-kommisjonen og dei noverande 15 EU-medlemmene var det som skjedde i Brussel sist torsdag eit varsku om at dei vil få ei ny stormakt som medlem – eit land med nesten 40 millionar som ikkje vil finne seg i kva som helst.


2003-04-22 Kilde: Fiskeribladet
Ulike syn på Norge som fiskerinasjon

Som en stor fiskerinasjon er Norge både en trussel og en mulighet for dagens EU-land. Noe enhetlig syn på Norge og landets rolle i EUs fiskeripolitikk finnes ikke. Det hevder dansken Steffen Smith som inntil i fjor var leder for EU-kommisjonens generaldirektorat for fiskeri.


2003-04-22 Kilde: Fiskeribladet
EU-kommisjonen i kryssild

EU-kommisjonen kan ikke gi lavere toll, eventuelt større tollfrie kvoter, for fisk til Polen uten å komme i konflikt med EUs egen industri. Kort tid etter at den polske protesten lå på bordet var kommisjonen under kryssild. Norges EU-ambassadør og leder av den norske forhandlingsdelegasjonen, Bjørn Grydeland ønsker ikke å kommentere hva som blir EU-kommisjonens etter bruddet i forhandlingene på torsdag. Utspillet ligger nå hos kommisjonen, men vi forventer ikke å høre noe før påske, sier Grydeland.


2003-04-21 Kilde: The Russia Journal
Russland bekymret over Finlands innflytelse i Europa

Under en parlamentshøring i Føderasjonsrådet i dag sa viseutenriksminister Vladimir Zhizhov at Russland var bekymret over Finlands forsøk på å øke sin innflytelse i regionen og endre sin alliansefrie militære status. Han sa også at lignende skritt kunne ventes fra Sverige i framtiden.


2003-04-20 Kilde: Fyens Stiftstidende
Politikere erkender EU-flop

Konventet skal engagere folket i EU, proklamerede Bertel Haarder (V). Hvis ikke konventet kan, så ved jeg snart ikke, hvem der skulle kunne. Ovenstående bemærkning er nu 13 måneder gammel. Danmarks daværende Europaminister må i dag konstatere, at Det Europæiske Konvent indtil videre er et elitært projekt, der hverken har engageret den brede befolkning eller bragt Bruxelles nærmere Danmark.


2003-04-20 Kilde: The Russia Journal
Russland, Litauen og EU diskuterer Kaliningrad

Kaliningrad, som vil bli omkranset av EU-land når Litauen og Polen blir medlemmer i 2004, har vært tema for opphetede diskusjoner mellom Russland og EU, som har fryktet en flom av flyktninger fra den økonomisk vanskeligstilte enklaven. Viseutenriksminister Sergei Razov sier i følge Interfax at man på politisk nivå nå har funnet en felles akseptabel løsning for reiser mellom Russland og Kaliningrad.


2003-04-19 Kilde: Sydsvenska Dagbladet
Allt fler säger nej till euron

Sveriges väljare säger nej till EU: s valutaunion. Nej-sidans försprång ökar och är nu det största på två år. Det visar opinionsmätningen som Temo har gjort för Sydsvenskan och Dagens Nyheter. Tillfrågade om hur de skulle rösta om euron svarar 47 procent nej och 39 procent ja. Det betyder att övertaget för nej-sidan har ökat från tre till åtta procentenheter sedan förra mätningen i mars.


2003-04-18 Kilde: Fyens Stiftstidende
Fiskere raser over torskestop

Østersø-fiskere føler sig truet på livet. De vil inddrage svenske og tyske kolleger i konflikt. Tirsdag gav EU-Kommissionen fiskerne i Østersøområdet dødsstødet ved at stoppe for al fiskeri med trawl i Østersøen fra midt i april. Det er seks uger tidligere end det traditionelle torskestop. Derfor spræller fiskerne nu løs i nettet, for at slippe fri af deres økonomisk klemte situation.


2003-04-18 Kilde: Norra Västerbotten
LO-besked bakslag för ja-general

Det är ett bakslag för ja-sidan att LO som organisation inte ställer sig positiv till EMU, enligt socialdemokraternas ja-general Anders Sundström. Och säger svenskarna nej i höstens omröstning dröjer det lång tid innan en ny kan bli aktuell, hävdar han.


2003-04-18 Kilde: The Russia Journal
Putin ønsker å skape et grenseløst Europa

Initiativet fra Russlands president Vladimir Putin om å innføre visumfrie reiser mellom Russland og EU tar sikte på å "skape et grenseløst Europa", sa den russiske utenriksministeren Igor Ivanov på en EU-konferanse torsdag. Russland og EU kan begynne med visumfrie reiser for folk med diplomat- og servicepass sa en talsmann for russisk UD.


2003-04-18 Kilde: Troms Folkeblad
EU-måling: Nei-siden tar innpå

Mer enn halvparten av norske velgere sier fortsatt ja til norsk EU-medlemskap, men nei-siden tar innpå. 52 prosent av de spurte sier ja til EU i målingen Norsk Gallup har gjort for TV 2. Dette er en nedgang på 4 prosentpoeng i forhold til målingen i mars. Nei-siden går fram med 3 prosentpoeng og har nå nå en oppslutning på 36 prosent.


2003-04-17 Kilde: Dagens Nyheter
Bara ett åtal på två år för EU-fusk

Ekobrottsmyndigheten, EBM, skulle ta i med hårdhandskarna mot fusket med EU-bidrag. Men under två år har anmälningarna samlats på hög. Det hittills enda åtalet väcktes på onsdagen. En fiskare i Halland riskerar nu fängelse. Ett alldeles för klent resultat. Det här skulle vara ett prioriterat arbete, men i verkligheten blev det inte så, säger statsåklagare Staffan Granerfeldt.


2003-04-17 Kilde: Hufvudstadsbladet
Fortsatt tvist om president

EU-länderna är fortfarande oense om unionen skall ha en permanent rådspresident eller inte. Det stod klart efter diskussionen om EUs framtidskonvent vid toppmötet i Aten i går. Tanken på en permanent rådspresident har framförts av vissa stora länder. Största delen av de mindre länderna både bland de nuvarande och de blivande medlemmarna har motsatt sig idén därför att arrangemanget skulle rubba balansen mellan rådet som representerar regeringarna och kommissionen.


2003-04-16 Kilde: Dagens Nyheter
Reklam för starksprit förbjuds

Riksdagen beslöt på onsdagen att förbjuda reklam för alkohol starkare än 15 volymprocent i tryckta medier från den 15 maj. EU-medlemskapet har slagit sönder mycket av den svenska alkoholpolitiken, men det är ändå viktigt att försvara det som kan försvaras. Därför bör reklam för alkohol begränsas så långt möjligt. Även om reklamen inte får rikta sig till ungdomar är det oundvikligt att de tar intryck. Konsumtionen har stigit dramatiskt de senaste åren, särskilt bland unga.


2003-04-16 Kilde: Dagens Nyheter
Stor oenighet om EUs framtid

Stats- och regeringschefer från EUs femton medlemsländer och tio nya anslutningsländer samlades för att skriva på fördraget som ska säkra Europas demokratiska framtid. Men efter ceremonien skildes de, mer oeniga än på länge om hur det framtida EU ska styras.


2003-04-16 Kilde: Nordlys
EØS-forhandlingene vil ennå ta flere uker

I går møtte utenriksminister Jan Petersen EU-kommisjonær Günther Verheugen og fikk forsikringer om at EU-kommisjonen ønsker å sluttføre forhandlingene raskt. Jeg fikk ingen løfter, men en klar oppfatning om at også EU-kommisjonen er interessert i at disse forhandlingene skal bli ferdig så fort som mulig, sier Jan Petersen på telefonen etter det såkalte EØS-rådsmøtet i Luxembourg i går.


2003-04-16 Kilde: The Russia Journal
Russland må forsvare sine økonomiske interesser i EU

Russland må mer aktivt forsvare sine økonomiske interesser i Europa, sa lederen for utenrikshandelsavdelingen i Anti-monopol departementet på tirsdag. At Russland er blitt garantert fri markedsøkonomisk status av EU, har ikke lettet adgangen for russiske produkter til EU-markedet. I stedet for tollbarrierer, har EU-landene begynt å bruke anti-dumping og anti-subsidie-prosedyrer mer jevnlig, sa hun.


2003-04-15 Kilde: Adresseavisen
JA-vinden avtar i styrke

Hvilken ja-vind? er vi fristet til å spørre. Meningsmålingene viser at ja-siden har styrket seg. Men det blir helt feil å bruke slike kortsiktige svingninger til å fastslå at det har skjedd et stemningsskifte i det norske folk, slik flere politikere har gjort tidligere i vinter.


2003-04-14 Kilde: ANB
Flere sier nei til EU

Nei-siden i norsk EU-debatt går fram. Men ja-siden leder fortsatt overlegent. Den ferske meningsmålingen gjort av Opinion for Aftenposten og NRK viser at 59 prosent av de spurte sier ja til norsk EU-medlemskap. 42 prosent sier nei. Men dette betyr at ja-flertallets forsprang skrumper inn for tredje måned på rad. Avstanden til ja-siden er mer enn halvert de tre siste månedene. Dette er en naturlig utvikling, sier professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen til NRK. Den siste tiden har det blitt mer debatt om EU-saken, noe som har fått nei-siden på banen, sier han.


2003-04-14 Kilde: NRK Møre og Romsdal
Noreg må støtte Polen

Regjeringa må gå aktivt ut og støtte Polen etter at dei sist veke braut forhandlingane om ny EØS-avtale.Det meiner stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen frå SV. I følgje Jacobsen har ikkje dei norske forhandlarane tatt nok omsyn til at dei nye EU-landa i stor grad har same interesse som Noreg når det gjeld fiskehandel med EU.


2003-04-14 Kilde: NRK Troms
Avgiftssjokk for avisene

Hvis den graderte arbeidsgiveravgiften forsvinner, vil avisene i Nordland og Troms tape mellom 25 og 30 millioner kroner. Marginene er små i de avisene som blir berørt av EUs pålegg til norske myndigheter om å fjerne den graderte arbeidsgiveravgiften. Det er særlig avisene i vår nordlige landsdel som i dag har en fordel av den differensierte avgiften. Harstad Tidende kan tape 7 millioner kroner hvis avgiften forsvinner. Nordlys har tall som antyder tap på over 5 millioner. Avisene i Bodø, Narvik, Mosjøen og Rana vil samlet risikere å svekke sine resultater med mellom 10 og 15 millioner kroner. Totalt rammes rundt 15 av medlemsavisene i Mediebedriftenes Landsforbund av EUs pålegg.


2003-04-12 Kilde: Fremover
Tregt EU-valg i Ungarn

Folkeavstemningen om EU-medlemskap fikk ikke folk i Ungarn til å strømme til valglokalene. Tre timer før valglokalene skulle stenge hadde godt under 30 prosent av velgerne møtt opp på valglokalene. Det kreves 50 prosents oppmøte for at folkeavstemningen skal være gyldig. Jeg håper at folk de neste timene vil benytte seg av anledningen til å si sin mening om hvordan dette landets skjebne skal bli, sa statsminister Peter Medgyessy. Valgdeltakelsen har nemlig vært svært lav.


2003-04-12 Kilde: Hufvudstadsbladet
EU-anställda stannade hemma

Omkring två tredjedelar av de anställda vid olika EU-institutioner lade igår ner sitt arbete. De strejkade i protest mot förslag till ändringar i en pensionsreform för de anställda. Det är Danmark, Tyskland, Irland, Holland, Österrike, Finland, Sverige och Storbritannien som driver ändringarna i de förslag till nytt pensionssystem som kommissionen lagt fram.


2003-04-12 Kilde: Nettavisen
EU-dom: Lett-hasj er lovlig

EU har fastslått i en dom at hasj med et THC-innhold som er lavere enn 0,2 prosent er ufarlig og derfor lovlig. Vanlig THC-innhold i hasj er mellom seks og ti prosent. Svensk politi måtte dermed løslate en 62 år gammel nederlender som i fjor ble arrestert med 18,5 kilo lett-hasj i bagasjen.


2003-04-11 Kilde: Fiskeribladet
Krever lavere toll

Polen vil ha lavere toll på pelagisk fisk og laks fra Norge. Like før den nye EØS-avtalen var klar for offentliggjøring ble den stoppet. I går ettermiddag lå det an til at forhandlerne fra EU og Norge/Island må møtes på nytt. Det polske kravet om en avtale som gir billigere import av pelagisk fisk og laks til Polen er også en støtte til Norge. Uansett hvordan EU håndterer den overraskende protesten fra et mulig nytt medlem – kan avtalen ikke bli dårligere enn det utkastet som var klart for offentliggjøring.


2003-04-11 Kilde: Fiskeribladet
Får toll-kompensasjon uten ”kvote-hopping”

Norge og Island får kompensasjon for tapt frihandel med EUs ti nye, sannsynlige medlemsland. Den nye avtalen koster Norge cirka 1,8 milliarder kroner årlig. Norge kunne fått bedre markedsadgang ved å åpne for EU-investeringer i fiskeflåten. Her ble utspill fra EUs forhandlere avvist av både Norge og Island.


2003-04-11 Kilde: Proletären
Strejk mot EU

Om EU får bestämma så försvinner våra jobb. Det säger Kenny Karlsson från Hamnarbetarförbundets internationella utskott, en av de hamnarbetare i Göteborg som i fredags gick ut i en tre timmars politisk strejk mot EU:s försök att låta billiga sjömän ta över hamnarbetarjobben. I alla svenska hamnar låg arbetet nere när Hamnarbetarförbundet och Transport för första gången gjorde gemensam sak mot EU:s hamndirektiv.


2003-04-11 Kilde: Troms Folkeblad
Polen ønsker bedre fiskeriavtale

Forhandlingene om en utvidet EØS-avtale ble torsdag brutt. Årsaken til bruddet er at Polen ikke aksepterer innholdet i fiskeridelen av avtalen slik den ligger nå. Landet forlanger full tollfrihet på norsk laks til EU, som i dag har en toll på to prosent. Polen har til nå kunnet importere norsk fisk tollfritt. Man vil også ha garanti om at minstepris ikke blir brukt. Polen er dessuten misfornøyd med størrelsen på sildekvoten.


2003-04-10 Kilde: Stavanger Aftenblad
Få seire i EØS-dragkampen

Spissformulert: Norge får eksportere noen flere tusen tonn sild til EU i fremtiden. Men hver norske sild som havner på europeiske bord er beheftet med subsidier i superklassen. Først i dag - etter et siste forhandlingsmøte - presenteres den nye EØS-avtalen i Brussel. Men hovedpunktene er trolig kjent.


2003-04-09 Kilde: NRK Troms
EØS gir ikke kvoter

Utenlandske fiskerere får ikke kvoter i norske farvann. Dette er klart etter at EØS-avtalen er ferdigforhandlet. Statssekretær Knut Tråvik sier at fiskekvoter ikke har vært forhandlingstema. Norge mister fri markedsadgang for en del fiskeprodukter, men dette skal kompenseres på annen måte, sier Tråvik.


2003-04-08 Kilde: NRK
Enighet om EØS-avtale

EU og EFTA-landene er enige om hovedtrekkene i en ny og utvidet EØS-avtale som også omfatter de ti nye medlemslandene. Men diskusjonene fortsetter om fiskeeksporten.


2003-04-07 Kilde: ANB
EØS-forhandlinger på overtid

Mandag kveld henger EØS-avtalen i en tynn tråd. Partene forhandler på overtid uten at kjente, nye forslag er kommet på bordet. Det er fisk som er problemet. EFTA-landene har i dag full frihandel med de ti landene som etter planen skal bli medlemmer av EU neste år. De vil ha en tollfri kvote når de 10 søkerlandene nå blir medlemmer og et forenklet tollsystem med det utvidede EU for å godta den nye EØS-avtalen. Avtalen skulle vært klar til EUs utvidelses-sermoni i påsken.


2003-04-07 Kilde: Nationen
Sveits har de beste EU-avtalene

Sveitsernes handelsavtaler med EU er langt bedre enn EØS. Det sier den internasjonale toppsjefen i næringslivets hovedorganisasjon i Sveits. Economiesuisse, NHOs søsterorganisasjon i Sveits, har ennå ikke oppdaget det norske politikere vet om handelsavtalene Sveits har med EU.


2003-04-07 Kilde: Nettavisen
Mot brudd i EØS-forhandlingene

EU gikk i helgen tilbake på tilbudet om å gi full kompensasjon for fisk i EØS-forhandlingene med Norge. Det går mot brudd i forhandlingene. Verdien av tilbudet var 130 – 150 millioner kroner for norsk fiskerinæring. EU trakk i helgen tilbudet om full kompensasjon. Tilbudet er i realiteten svekket med ti millioner kroner. Den norske forhandlingsdelegasjonen mener EU-kommisjonen dermed har gått tilbake på krav som den stort sett godtok tidligere i år.


2003-04-05 Kilde: Avisa Nordland
EUda for den lille forskjellen

Flere har nok ønsket det, men ikke engang Carl I. Hagen har sagt det høyt. At de ønsket å avskaffe den nordnorske rabatten på arbeidsgiveravgiften. Men nå rydder EU opp. Heretter skal det ikke lenger være noen fordeler med å være nordlending. Ulempene må vi selvsagt fortsatt betale for. Finansminister og Oslo-politiker Per Kristian Foss sier at det ikke var mulig å få beholde ordningen i Nordland, men det virker ikke som det plager ham så veldig.


2003-04-05 Kilde: gårdsplassen.no
Petersen tror på snarlig EØS-løsning

Den norske utenriksministeren Jan Petersen (H) tror på enighet om en revidert EØS-avtale "om noen dager". -Det er ingen grunn til at vi ikke skal bli ferdige innen påske, sier Petersen. Det siste planlagte forhandlingsmøtet fredag ble utsatt til neste torsdag fordi partene ikke var kommet langt nok. Striden står fortsatt om det økonomiske bidraget EFTA-landene skal betale når EU utvides med 10 nye land fra mai neste år.


2003-04-05 Kilde: Nye Troms
Balsfjord blir den store taperen

Hvis regjeringen får det som den vil og den differensierte arbeidsgiveravgifta forsvinner, vil Balsfjord bli den store taperen. Det mener Senterpartiets Roald Wikran, som håper på drahjelp fra de øvrige lokalpartiene i en felles front mot regjeringens standpunkt om at kun Nord-Troms og Finnmark skal være 0-sone når det gjelder arbeidsgiveravgift.


2003-04-04 Kilde: ANB
Svenskene vil beholde krona

Den svenske regjeringen jobber hardt for å få Sverige inn i det europeiske valutasamarbeidet. Men svenskene vil ikke bytte krona ut med euro. I en meningsmåling gjort for Handelsbanken Capital Markets svarer 40 prosent av de spurte at de ikke vil kvitte seg med den svenske krona og heller innføre euro. 35 prosent av de spurte sier at de gjerne vil gå over til å bruke euro, mens 25 prosent er usikre.


2003-04-04 Kilde: NRK
Håper på EØS-gjennombrudd i helgen

Kilder tett på forhandlerne sier at det jobbes hardt både i EU-kommisjonen og i EFTA-landene for å finne en løsning om en ny EØS-avtale i løpet av helgen. Publisert 04.04.2003 18:50 EU-kommisjonen håper å kunne presentere et resultat for EUs medlemsland i den såkalte EFTA-gruppen mandag klokken 15, men ingen av forhandlingspartene ønsket å gi noen kommentarer til samtalene som foregikk fredag.


2003-04-04 Kilde: Stavanger Aftenblad
EØS-avtale - ren juss eller uklar politikk?

Selv om de to nordiske landene sitter i samme båt under innspurten i EØS-forhandlingene, er det betydelige forskjeller i syn og holdninger. Datoen for en avtale nærmer seg raskt. Islendingene har god tid, og ergrer seg over kravet om ekstrabetaling for å få adgang til markeder som i dag er fritt tilgjengelige, men som blir en del av EU etter utvidelsen neste år. Du kjøper deg ikke velvilje i slike forhandlinger som dette. Går du inn på en slik linje, vil prisen aldri bli høy nok for motparten, sier en sentral tjenestemann i det islandske utenriksdepartementet.


2003-04-03 Kilde: gårdsplassen.no
EØS-avtale til besvær

Midt i påsken skal EU- og EFTA-landene feire en reforhandlet EØS-avtale i Aten, hvis forhandlingene avsluttes etter skjema denne uka. Det er noe symbolsk over at EØS-seremonien er berammet til "den stille uke", da krigen i Irak og påskeferien vil slåss om interessen både hjemme og ute. EØS-avtalen har med åra blitt stadig mindre interessant for EU, der utvidelsen østover og unionens indre utvikling tar all oppmerksomhet. I Norge blir EØS-avtalens svakheter understreket på begge fløyer i medlemskapsdebatten, mens EØS-tilhengerne vakler i troen.


2003-04-01 Av Tore Ruud
Kontinuitet i styret i Harstad Nei til EU

Harstad Nei til EU avviklet årsmøte i går kveld. Det var enighet om å øke aktiviteten i langet i lys av at EU-spørsmålet nå synes å bli aktualisert igjen. Selv uten stor aktivitet var det 120 betalende medlemmer i 2002, noe som er det høyeste nivået på mange år. Under valgen ble Tore Ruud gjenvalgt som leder. Blant de øvrige styremedlemmene skjedde det bare en endring idet Reidar Isaksen hadde frasagt seg gjenvalg etter å ha vært styremedlem i en årrekke. Som nytt styremedlem ble Kjell Pedersen valgt.


2003-04-01 Kilde: Forbrukerrapporten
EØS-matsminke uten kontroll

Matsminke, som kan føre til allergiske reaksjoner og muligens også hyperaktivitet, er nå utbredt i godterier, rusbrus og også i noen matvarer. Varene blir ikke merket etter forskriften, og de store kjedene har løpt fra sitt løfte om ikke å selge produkter med azo-fargestoffer. Det viser en undersøkelse utført av Forbrukerrådet og Norges Astma- og Allergiforbund.


2003-04-01 Kilde: NRK
Innspurt for EØS-avtalen

Midt i påsken skal EU- og EFTA-landene feire en reforhandlet EØS-avtale i Aten, hvis forhandlingene avsluttes etter skjema denne uka. Det er noe symbolsk over at EØS-seremonien er berammet til den stille uke, da krigen mot Irak og påskeferien vil slåss om interessen både hjemme og ute. EØS-avtalen har med årene blitt stadig mindre interessant for EU, der utvidelsen østover og unionens indre utvikling tar all oppmerksomhet. I Norge blir EØS-avtalens svakheter understreket på begge fløyer i medlemskapsdebatten, mens EØS-tilhengerne vakler i troen.


2003-04-01 Kilde: NRK
Island vil ikke betale mer for EØS

Island er ikke interessert i å betale mer for EØS-avtalen, og kan vente. Det sier en tjenestemann i islandsk UD til Stavanger Aftenblad. For et lite land som Island er jussen viktigere enn politikken i en avtale som den vi nå forhandler om. Avtalen er tydelig på dette området. Den gir ikke grunnlag for å øke innbetalingene, sier en høytstående tjenestemann i det islanske utenriksdepartementet til Stavanger Aftenblad. EU har startet forhandlingene på månen, mens vi er på jorden. De må komme ned hit før det kan være snakk om å komme videre, sier tjenestemannen.


2003-03-31 Kilde: Fiskeribladet
Fortsatt avgiftslette i nord

Utenriksminister Jan Petersen hadde med seg løfter om fortsatt differensiert fritak for arbeidsgiveravgift for fiskeribedrifter som tidligere har nytt godt av dette, og i tillegg forsikringer om ei mer helhetlig tilnærming til utfordringene i nord da han sist tirsdag åpnet en konferanse om EU i Tromsø.


2003-03-29 Kilde: Dagsavisen
Motstanderne fikk rett

Senterpartiets tidligere leder Johan J. Jakobsen var sterkt kritisk til EØS-avtalen allerede før den trådte i kraft. Han mener spådommene fra nei-siden den gangen har vist seg å stemme. EØS-avtalen har vel fungert slik mange av oss fryktet, og kanskje blitt verre enn vi trodde da saken var oppe i perioden 1990-92, sier Jakobsen. Han mener det mest dramatiske er at avtalen griper inn på stadig flere områder, og at Stortinget mister innflytelse til fordel for EUs organer.


2003-03-28 Kilde: NRK
Tilbyr én milliard for EØS

Norge har tilbudt EU å betale over 1 milliard kroner for EØS-avtalen etter EU-utvidelsen neste år - seks ganger så mye som i dag. Først når EØS-forhandlingene har gått inn i de siste avgjørende ukene, har Norge åpnet pengesekken. De to siste planlagte forhandlingsmøtene holdes mandag og fredag til uken. Kilder i Brussel opplyser at tilbudet fra de tre EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein nå ligger på 144 millioner euro i året, eller 1,13 milliarder kroner.


2003-03-27 Kilde: NRK Troms
Misfornøyde verft i nord

Skipsverftene i Nord-Norsk Verftssamarbeid mener regjeringens alternativ til økt arbeidsgiveravgift ikke vil hjelpe verftsindustrien i landsdelen.Transportstøtte og fritak for el-avgift dekker bare fem milioner av et tap på 27 millioner når redusert arbeidsgiveravgift faller bort. Nord-Norsk Verftssamarbeid inviterer lokalt næringliv, organisasjoner og regionalpolitikere til en strategisk allianse om saken.


2003-03-27 Kilde: Rana Blad
Titalls millioner i økte lønnsutgifter

Bedriftene i Mo Industripark må ut med 20 millioner kroner mer i personalutgifter når arbeidsgiveravgiften går opp fra dagens 5,1 prosent til 14,1, slik EU krever. For Rana Gruber blir prislappen nesten fire millioner. Mediasektoren, kunnskapsbedrifter og reiselivsbransjen rammes også. Bare småbedriftene med fem-seks ansatte slipper unna.


2003-03-26 Kilde: Rana Blad
Dyrere å ha folk i arbeid

Fjerning av el-avgift for næringslivet, innføring av transportstøtte og en fortsatt bagatellmessig støtte. Slik vil Regjeringen kompensere for at arbeidsgiveravgiften i distriktene skrus opp fra 1. januar. I Nordland øker den fra 5,1 til 14 prosent. Tiltakssonen Finnmark og Nord-Troms vil få videreføre ordningen med null i arbeidsgiveravgift. Fiskeri- og landbrukssektoren vil også få opprettholde dagens ordning.


2003-03-25 Kilde: Lofotposten
Klarer ikke ny arbeidsgiveravgift

Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift er snart en saga blott. Det betyr halvannen million kroner i økte utgifter for Skarvik mekaniske verksted i Svolvær. Saken har vært kjent i flere år. Det er utrolig hvor sent norske myndigheter kom på banen. Det er disponent Svein H. Løken som kommer med uttalelsen, og det er Norges reaksjoner i forhold til ESAs misnøye han har i tankene.


2003-03-25 Kilde: Finnmark Dagblad
Vil ha nullen i tiltakssonen

Finansminister Per-Kristian Foss mener den differensierte arbeidsgiveravgiften er god distriktspolitikk, og er fortsatt overbevist om at Nord-Troms og Finnmark vil beholde 0-satsen. For resten av Nord-Norge dreier det seg i stor grad om å berge stumpene av dagens kanskje viktigste distriktspolitiske virkemiddel.


2003-03-24 Kilde: Avisa Nordland
Etterlater nordnorsk næringsliv i grøfta

Regjeringen har ikke engang forsøkt å innlemme Nordland i fritaket for arbeidsgiveravgift, sier fylkesrådsleder Geir Knutson. I følge regjeringen skal ikke Nordland lenger nyte godt av lavere arbeidsgiveravgift fordi det strider mot EØS-reglene for statstøtte. Ifølge Knutson vil det få enorme følger for næringslivet i fylket. Han mener regjeringen har inntatt en altfor passiv rolle overfor EU.


2003-03-24 Kilde: Finnmark Dagblad
Arbeidsgiveravgiften

Både finansminister Per-Kristian Foss og opposisjonen på Stortinget mener det fortsatt er godt håp om å få beholde unntaksreglene for Finnmark og Nord-Troms når det gjelder arbeidsgiveravgiften, men regjeringen ser ut til å ha resignert i dragkampen med EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA om å få beholde ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i Distrikts-Norge som sådan.


2003-03-24 Kilde: gardsplassen.no
EU-medlemskap mye mer dramatisk enn WTO

EU og WTO er ikke to sider av samme sak. Et EU-medlemskap vil være atskillig mer dramatisk for landbruket enn ny WTO-avtale. Det slo landbruksminister Lars Sponheim fast overfor Norsvins årsmøte. Sponheim fikk ros av svineprodusentene for sitt sterke engasjement mot WTO-sekretariatets utspill til ny avtale i verdens handelsorganisasjon (WTO).


2003-03-22 Kilde: ANB
Ap ber Foss ta kampen med EU

Opposisjonen på Stortinget mener regjeringen legger seg altfor flat overfor EU i kampen om den graderte arbeidsgiveravgiften. Regjeringen svikter distriktene ved å gjøre for lite overfor EU for å få den differensierte arbeidsgiveravgiften til å gjelde i større deler av Norge. De foreslåtte nye ordningene er for svake, sier Stoltenberg.


2003-03-24 Kilde: Nationen
EFTA-avtale med Chile i boks

EFTA-landene har inngått en omfattende frihandelsavtale med Chile. Avtalen skal undertegnes i Kristiansand i juni og gjelder fra 2004. Dette er den andre avtalen EFTA-landene Norge, Island, Luxembourg og Sveits inngår med et sør-amerikansk land. EFTAs frihandelsavtaler, som i stor grad følger mønsteret fra EUs frihandelsavtaler, omfatter nå 20 land og områder i tillegg til avtalene med EU. I fjor importerte EFTA-landene varer fra Chile for 136 millioner dollar. Eksporten til landet var verdt 124 millioner dollar.


2003-03-22 Kilde: gardsplassen.no
Resignert Foss foreslår overgangsordning

Regjeringen har gitt opp muligheten for å beholde den differensierte arbeidsgiveravgiften i hele Distrikts-Norge. Isteden foreslår de en treårig overgangsordning og andre tiltak for å bøte på situasjonen. Norge har fått pålegg av EFTAs overvåkingsorgan ESA om å endre dagens system. Foss redegjorde fredag i EØS-utvalget på Stortinget for regjeringens svar til ESA som blir oversendt tirsdag.


2003-03-21 Kilde: ANB
Norge får drahjelp fra Polen

Polen svetter av frykt for å miste tusenvis av arbeidsplasser. Nå krever landet frihandel med fisk i et utvidet EU. Uttalelsen fra Polens forhandlingsleder, Michal Czyz, under de pågående EØS-forhandlingene kom torsdag formiddag etter et kort møte mellom EFTAs og EUs delegasjoner. Vi har mange arbeidsplasser som baserer seg på fisk. Det er laks og pelagisk fisk. Vi importerer i dag 10.000 tonn laks per år, og mengden er stigende. Derfor har vi bedt om full frihandel med fisk, sier han.


2003-03-21 Kilde: Dagsavisen
Vant mot EU i tilsetningsstrid

Danmarks seier mot EU i kampen mot tilsetningsstoffer, kan bli fulgt opp fra Norge. Stoltenberg-regjeringen slaktes av Forbrukerrådet for å ha godtatt EUs direktiver. Den danske seieren viser at Stoltenberg-regjeringen kastet inn håndkle altfor tidlig da de sa det var umulig å slåss mot EU-direktivene som tillater de farlige tilsetningsstoffene, sier seksjonsleder i Forbrukerrådet, Stine Wohl Sem.


2003-03-21 Kilde: Rana Blad
Vil ha pressområdeavgift

Konsernsjef Sigbjørn Brevik i Fesil ASA er glad for å slippe unna truselen om el-avgift. Men han mener fortsatt regjeringen kunne gjort mer for å beholde effekten av den differensierte arbeidsgiveravgiften. ESA og EU ville trolig godtatt det om Norge fjernet arbeidsgiveravgiften, og i stedet innførte en gradert pressområdeavgift. Det ville være et alternativ som fungerer, sier Brevik. Han mener det gjentagne ganger er signalisert fra ESA, som er EØS sitt overvåkingsorgan, at dette ville være en løsning som kan godtas ut fra EUs regelverk.


2003-03-20 Kilde: Aftenposten
Et maktesløst og splittet Europa

Den nye krigen mot Irak har allerede krevet sine politiske ofre, blant samarbeidsprosjekter som er hardt såret - og som til slutt kanskje blir å telle blant krigens falne. EU og EUs utvidelse vil neppe utvikle seg i den samme feststemning som på København-toppmøtet før jul, da ti nye land fikk grønt lys som medlemmer.


2003-03-20 Kilde: ANB
Norske bedrifter slipper el-avgiften

Industrien i Norge skal få beholde fritaket for el-avgift, og avgiften skal fjernes over noen år for resten av landets bedrifter. Dette er meldingen fra finansminister Per-Kristian Foss. Han velger en offensiv og bedriftsvennlig linje i dragkampen med EU, som mener at dagens ordning som bare gir fritak for industrien strider mot reglene for statsstøtte i EØS-avtalen. Vi går inn for at industrien fortsatt blir unntatt, og så skal avgiften trappes ned for andre bedrifter. Dette kan skje gjennom en overgangsordning på to, tre eller flere år, sier Foss.


2003-03-19 Kilde: Nordlys
Arbeidsgiveravgiften inn i EØS-forhandlingene

Arbeidsgiveravgiften kan ende som en del av forhandlingene om en utvidet EØS-avtale. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier EØS-avtalen åpner for en direkte dialog med EU om saken. Schjøtt-Pedersen viser til en av protokollene til EØS-avtalen. En protokoll som sier at dersom EFTA mener en sak er viktig nok, kan man underkjenne en beslutning i EFTAs overvåkningsorgan, ESA, og dermed komme i direkte dialog med EU.


2003-03-19 Kilde: NRK Troms
Foss regner med fritak

Finansminister Per-Kristian Foss føler seg sikker på at regjeringen får beholde ordningen med fritak for arbeidsgiveravgift i Nord-Troms og Finnmark.Norge har fått pålegg av EFTAs overvåkingsorgan ESA om å endre dagens system. Svarfristen er tirsdag til uken, og kommende fredag skal Foss og utenriksminister Jan Petersen orientere EØS-utvalget om regjeringens svar.


2003-03-09 Kilde: Avisa Nordland
Ja til Kristin – nei til EU

LOs nestleder krever at Ap dropper EU-saken. Han mener det viktigste er å få til regjeringssamarbeid mellom Ap og SV. I uka som gikk slo Ap-leder Jens Stoltenberg fast at han prioriterer EU-medlemskap høyere enn regjeringssamarbeid med SV. Hvis vi bestemmer oss for å søke EU-medlemskap, så vil det være så viktig for oss at vi ikke kan sitte i regjering med SV, sa Stoltenberg på Aps landsstyremøte torsdag. LO-nestleder Finn Erik Thoresen, som gjestet SVs landsmøte lørdag, reagerer kraftig på uttalelsen. Det er en ting som er overordnet for Ap, det er ikke EU-medlemskap, men å bli kvitt Høyre-regjeringen, sier han.


2003-03-09 Kilde: Hallandsposten
Sveriges bönder kräver att nya EU-stöd görs om

Sveriges bönder kräver att EU arbetar om jordbruksförslaget där lantbrukare ska få bidrag utan krav på att producera. På måndagen lämnar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) sitt remissvar kring förslaget till regeringen efter att ha fått fem dagars respit. En landsbygd utan bönder är inte precis vad LRF önskar sig av framtiden. Men det är risken med den nya jordbrukspolitiken, anser förbundet.


2003-03-09 Kilde: Upsala Nya Tidning
Sverige sitter med "svarte Petter"

EU-spelet kring direktivet att underlätta företagsuppköp har tagit många turer. Denna omgång sitter Sverige med "svarte Petter". För två år sedan försökte Sverige som EU:s ordförande driva igenom direktivet mot Tysklands vilja. Enligt direktivet skulle bolagsstyrelser vara tvungna att konsultera en bolagsstämma innan de tog till motåtgärder för att förhindra ett ovälkommet uppköpsförsök.


2003-03-09 Kilde: Vasabladet
Den tyska sjukan

Bara tre gånger sedan 1949 har arbetslösheten varit högre i Tyskland än vad den är i dag. I februari ökade antalet arbetslösa med 67 000 till 4,7 miljoner, eller 11,3 procent. Ingen ser någon ljusning, i bästa fall inträder en stabilisering om konjunkturen vänder under det andra halvåret, vilket OECD:s och EU:s preliminära prognoser ger ett svagt löfte om. Den tyska regeringen har försökt mota krisen genom att åstadkomma samförstånd mellan arbetsgivarna och facket, och fört intensiva diskussioner om kampen mot arbetslösheten och den miserabla offentliga ekonomin. Men några konkreta förslag till åtgärder har inte lagts fram.


2003-03-07 Kilde: Brønnøysunds Avis
Advarer mot rusbrusen som EØS har påtvunget oss

Nordland fylkesting oppfordrer alle kiosker, dagligvareforretninger og kjeder i Nordland til ikke å selge rusbrus. Fylkestinget registrerer at det er stor uro på grunn av den store omsetningen av rusbrus, heter det i et vedtak fra det siste møtet i Fylkestinget. Ifølge Fylkestinget er mange foreldre engstelige.


2003-03-07 Kilde: Dagsavisen
Mister fritaket for elavgift

EU godtar ikke at norsk industri får fortsatt fritak for elavgift. Industrien kjemper for et nytt system som gir nesten like stort fritak, men regjeringen kvier seg. I dag betaler de fleste strømforbrukerne 9,5 øre per kilowattime i avgift til staten, mens industrien slipper denne avgiften. Kontrollorganet ESA mener at den norske ordningen med fritak for industrien er i strid med EØS-avtalen. Nå frykter norske industriledere en ny baksmell, på toppen av den sterke krona.


2003-03-07 Kilde: Fiskeribladet
Statstøtte med ESA-velsignelse

EØS-avtalen hindrer ikke staten å bli en storeier i torskeoppdrett. Også investeringsstøtte er greit, mens subsidierte lån og driftsstøtte vil være i strid med EUs konkurranselovgivning. Hvis satsingen på torskeoppdrett blir et tapssluk der staten må dekke underskuddet kan dette bli ei sak som ESA må se på. Enten fordi det kommer klager fra konkurrenter, eller fordi vi sjøl finner grunn til å granske, sier ESA-sjef Einar Bull til Fiskeribladet.


2003-03-07 Kilde: Hufvudstadsbladet
Kraftigt nej till EU-president

Finländarna har ingen önskan att se en president i EU. Hela 88 procent motsätter sig valet av en EU-president, visar en opinionsundersökning som Finska Gallup gjort på uppdrag av FNB. Sex procent stöder tanken på en president, medan lika många lät bli att ta ställning till frågan.


2003-03-07 Kilde: Nordlys
Nei og atter EU-nei

Kristin Halvorsen sier et krystallklart nei til EU. Samtidig sier Ap-leder Jens Stoltenberg at EU-medlemskap er viktigere enn SV-samarbeid. Om noen skulle ha vært i tvil. Kristin Halvorsen slo fast med all tydelighet at SV er og blir et nei til EU-parti da hun talte om den politiske situasjonen på partiets landsmøte i Tromsø. Det er ikke aktuelt å «ta en Carl» – nemlig å dilte etter meningsmålingene og foreta stadige politiske snuoperasjoner.


2003-03-07 Kilde: NRK Troms
1000 fiskere utestengt

Det koker av skrei i Lofoten. Torsk for vel en halv milliard kroner kommer på land under lofotfiske. Midt under dette tradisjonsrike og verdifulle lofotfiske settes vel 1000 fiskere på land. Fiskeridepartementet har bestemt at i år skal en fjerdedel av torskekvoten tas til høsten. Da har torsken svømt til havs. De som ikke klarer å fiske opp torske-kvoten sin innen søndag, taper store beløp. Noen fiskere mister over halve årsinntekta si og risikerer konkurs.


2003-03-07 Kilde: Troms Folkeblad
Gir politikerne skylda

Norske myndigheter har skylda for at den differensierte arbeidsgiveravgiften er i ferd med å glippe. Det mener tidligere ESA-president Knut Almestad. Almestad viser til den første konfrontasjonen mellom Norge og EU i 1996, da han satt som ESA-president i Brüssel og den særnorske arbeidsgiveravgiften på alvor kom på dagsorden. Da mener han Norge med Arbeiderpartiet valgte konfrontasjon framfor dialog, da den påstod at den differensierte arbeidsgiveravgiften ikke berørte EØS-avtalen.


2003-03-07 Kilde: Troms Folkeblad
Norge inn i EU kan bety endring av monarkiet

Hvis Norge går inn i EU og sier ja til en kommende unionspresident, kan Norge måtte gi avkall på monarkiet i dagens form. Det mener professorene i statsvitenskap, Thomas Chr. Wyller og Trond Nordby. Fortsatt vet vi for lite om hva som vil skje med vår statsform hvis Norge sier ja til EU, og unionen samtidig innfører presidentstyre. Men det er åpenbart konfliktfylt å ha et kongelig statsoverhode i en union med valgt president, sier professor i statsvitenskap og monarki-tilhenger Thomas Chr. Wyller


2003-03-05 Kilde: Arbetaren
EU pressar fattiga länder till privatiseringar

Hemliga EU-dokument visar att EU sätter press på några av världens fattigaste länder för att de ska konkurrensutsätta vattendistribution och elförsörjning. EU har ställt krav på att vatten ska konkurrensutsättas i bland annat Bolivia, Brasilien, Trinidad, Egypten, Bangladesh och Panama, trots att det förekommit stora folkliga protester mot vattenprivatiseringar i flera av länderna.


2003-03-05 Kilde: Fiskeribladet
Ei klassisk fiskeriskandale?

Går Svein Ludvigsen over i soga som fiskeriministeren som tok knekken på råfisklova? Svaret ligg nok minst 15-20 år inn i framtida. Det kjem litt an på om det vert ein statleg redningsaksjon for oppdrettstorsken. Og om den vert vellukka eller ikkje. Men uansett stod det eit politisk og prinsipielt viktig slag om råfisklova i Stortinget førre torsdag, og det slaget vann Svein Ludvigsen. Alt tyder på at det frå Høgre si side var knytt stor prestisje til utfallet – mykje meir enn Kristeleg Folkeparti likte.


2003-03-05 Kilde: gårdsplassen.no
Landbrukskutt rammer reiselivet

Landbruket i Nord-Norge er utsatt for massiv nedlegging. På tolv år har rundt 5000 gårdsbruk blitt lagt ned. En konsekvens av at gårdsbruk legges øde, er at inn- og utmark gror igjen med kratt og bjørkeskog, som mange oppfatter som en forstygging av kulturlandskapet. En stor bygningsmasse i landbruket står ubrukt og til forfalls, og ifølge forsker Katrina Rønningen ved Norsk senter for Bygdeforskning kan dette bidra til en forringing av landskapsopplevelsen som kan slå negativt ut for turistnæringen.


2003-03-04 Kilde: Aftenposten
Polen snubler på vei til EU

EU-motstandere kan tjene på at det moderate bondepartiet ble sparket ut av regjeringen så kort tid før folkeavstemningen 8. juni. Men hvor mye EU-motstanderne tjener på denne politiske krisen, avhenger av om bondepartiet slår kontra og går imot sitt tidligere mål, polsk medlemskap. I regjeringen kunne partiet på den ene side tjene som modererende kraft overfor de brede lag av EU-skeptiske gårdbrukere.På den annen presset PSL på for å oppnå best mulige betingelser for landbruket under forhandlingene med Brussel.


2003-03-04 Kilde: ANB
Svaret er nei, Bjarne Håkon Hanssen

Leder for Aps EU-utvalg, Bjarne Håkon Hanssen, undret seg mandag om ikke norsk landbruk vil få bedre tider i EU enn utenfor. Men bondestanden selv mener Hanssen er på villspor. Jeg er uenig med ham, for selv om WTOs forslag er verre enn EUs forslag, vil sistnevntes forslag innebære en halvering av inntektene og dermed antall bønder i Norge. Vi har mye større muligheter til å påvirke på egenhånd, i samarbeid med andre land, mener generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag.


2003-03-04 Kilde: Information
Danmark får lov at beholde lave grænseværdier i drikkevand

Danmark kan fortsat opretholde det høje beskyttelsesniveau for drikkevand, selv om EU-landene i dag vedtog en ny vejledning, der hæver de tilladte grænseværdier for pesticidrester. Det oplyser miljøminister Hans Christian Schmidt (V) til Ritzau efter et rådsmøde mellem EU's miljøministre i Bruxelles i dag.


2003-03-03 Av Tore Ruud
Rådsmøte i Nei til EU i helgen

1. - 2. mars holdt Nei til EU rådsmøte i Oslo. Viktige tema var: Den politiske situasjonen, EØS-kampanjen og Organisasjons-bygging. På bildet er en del av delagatene fra Nordland og Troms samlet til gruppearbeid og pizza-spising.


2003-03-03 Kilde: NRK
Tror EU-utvidelse svekker EØS

Norske politikere og ledere mangler tro på påvirkningsevnen gjennom EØS-avtalen etter EU-utvidelsen. Blant stortingspolitikerne mener over 70 prosent at de selv i Stortinget har liten eller ingen innflytelse i EU. 86 prosent av næringslivslederne, 100 prosent av fagforbundslederne og 89 prosent av redaktørene som besvarte undersøkelsen, mener at Stortinget har liten eller ingen innflytelse.


2003-03-03 Kilde: Troms Folkeblad
Høytrykk mot ja-vind

Med en god, gammeldags demonstrasjon er Nei til EU i Sørreisa i gang med å bygge opp høytrykk mot den tiltagende ja-vinden. Lørdag formiddag ble traktoren til «lærerbonde» Jarl Kato Solset henta ut fra vinteropplag og kjørt inn på torget i Sørreisa som forankringsbøye til den signalrøde soleklare meldinga: Nei til EU.


2003-03-02 Kilde: The Russia Journal
Russland klager på strenge visumregler i EU

Russlands president, Vladimir Putin, foreslo i august visumfri ferdsel mellom Russland og EU, men fikk ingen umiddelbar respons på sitt uventede forslag. Under et besøk i Moskva sist måned, gikk kommisjonspresident Romando Prodi med på å diskutere saken.En EU-representant uttalte imidlertid at visumfrihet bare kunne betraktes som et langsiktig prosjekt.



 

Arkiv 2005

Arkiv 2004

Arkiv 2002

Arkiv 2000 - 2001